Ουκρανία: Αιματηρή «εκεχειρία»
22/01/2015 20:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ουκρανία: Αιματηρή «εκεχειρία»

Δεκατρείς πολίτες και δεκάδες στρατιώτες είναι ο σημερινός απολογισμός από ρίψη οβίδας σε στάση του τρόλεϊ στο Ντονέτσκ, ενώ ο ουκρανικός στρατός αποχώρησε από το στρατηγικής συμμαχίας αεροδρόμιο της περιοχής.

Οι μάχες μεταξύ του στρατού και των αυτονομιστών που υποστηρίζουν οι Ρώσοι έχουν ενταθεί μέσα και γύρω από το Ντονέτσκ, καθώς και πιο ανατολικά στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι θάνατοι έρχονται μετά από την κοινή έκκληση Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας για τον τερματισμό των μαχών στα ανατολικά και τη συμφωνία για ζώνες ασφαλείας μεταξύ αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων από όπου και οι δύο πλευρές θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους –κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Το αεροδρόμιο λίγο έξω από το Ντονέτσκ, το οποίο έχει μετατραπεί σε ερείπια, πήρε συμβολική αξία τόσο για τους αυτονομιστές όσο και για την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως 20 ουκρανοί στρατιώτες είχαν αποσυρθεί από το κεντρικό αεροδρόμιο, επειδή οι θέσεις τους έχουν καταστραφεί και βομβαρδίζονταν. Η απώλεια του αεροδρομίου είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Περίπου 20 Ουκρανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι των φιλορώσων ανταρτών, αναγκάστηκαν να περπατήσουν υπό τις αποδοκιμασίες του τοπικού πληθυσμού από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ ως το σημείο όπου επλήγη από μια οβίδα ένα τρόλεϊ, όπου τους παρουσίασαν στο οργισμένο πλήθος. Η αιματηρή επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα 13 νεκρούς προκάλεσε την οργή του ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες δηλώνοντας ότι η Ρωσία πρέπει να φέρει την ευθύνη για το περιστατικό αυτό. «Σήμερα, ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν ξανά μια φρικτή ενέργεια κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη γι’ αυτό», δήλωσε σε διάρκεια τελετής για τον εορτασμό της Ημέρας Ενότητας στο Κίεβο.

«Οι τρομοκράτες (όπως αποκαλεί το Κίεβο τους αυτονομιστές) βομβάρδισαν τρόλεϊ στο Ντονέτσκ και σκότωσαν αμάχους. Ο βομβαρδισμός αυτός ενός μέσου μεταφοράς πραγματοποιήθηκε σε συνοικία όπου δεν σημειώνονται συγκρούσεις. Το σημείο όπου το τρόλεϊ χτυπήθηκε απέχει περισσότερο από 15 χλμ. από την περιοχή όπου βρίσκονται οι ‘αντιτρομοκρατικές δυνάμεις’» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

bbc.com, theguardian

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λιψ avatar
    Λιψ 23/01/2015 11:06:53

    Δηλαδή, η αμερικανο-ναζιστική ουκρανική "κυβέρνηση" και ο "έγκυρος" δυτικός τύπος θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το έγκλημα στο Ντονιέτσκ διαπράχθηκε από τους πολιτοφύλακες του Ντονιέτσκ, που βομβάρδισαν αμάχους στην ίδια τους την πόλη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.