#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/09/2011 17:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ουάσιγκτον: Λιτότητα, και πολλά λόγια, τίποτα άλλοΗ ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε χθες στη Ουάσιγκτον, με μια ομόφωνη ανησυχία όσον αφορά στη κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά με καμία συναίνεση σε κάποια λύση.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως περιμένουν την έγκριση του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου, ειδικά από τη γερμανική βουλή, πριν αρχίσουν νέες σοβαρές διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ποσού του νέου μηχανισμού διάσωσης, ή την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, παρά τα γενικό κλίμα απαισιοδοξίας που χαρακτήρισε τη συνάντηση, η Ελλάδα επιμένει πως δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στους τραπεζίτες στη Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να προχωρήσει μέχρι τέλους με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούνται βάσει του σχεδίου διάσωσης.

Παραπονέθηκε πως ο έξω κόσμος δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σκληρότητα των μέτρων που αναγκάζεται να πάρει η Ελλάδα, κόβοντας συντάξεις, μισθούς, και δημόσιες δαπάνες, αλλά όπως είπε «η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Πάντως, παρά τις συνεχείς συναντήσεις, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, κλπ. ο  Austan Goolsbee, ένας Αμερικανός πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, συνόψισε παραστατικά την όλη κατάσταση λέγοντας: «Στην Ευρώπη, έχουν  μετατρέψει τη κρίση σε ένα είδος σκετς των Monty Python. Έρχεται δηλαδή κάποιος και λέει πως πρέπει να δράσουμε, έρχεται ο επόμενος και λέει, ναι έχεις δίκιο, τέρμα τα λόγια… ας ξεκινήσουμε, και πάει λέγοντας… Δεν κάνουν όμως τίποτα. Απλώς συνεχώς συμφωνούν ότι θα δράσουν από κοινού…».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble δήλωσε πως «θα πρέπει να δούμε αν όλα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο συνεχίζουν να ισχύουν, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις».

Από τη πλευρά του, ο Ackermann, μιλώντας εκ μέρους του Institute of International Finance, μια παγκόσμιας ένωσης τραπεζών, απέρριψε κάθε πρόταση αναπροσαρμογής στα ισχύοντα σχέδια, που βασίζονταν στις προτάσεις του ΔΝΤ. «Αν ανοίξουμε σήμερα το κουτί της Πανδώρας, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο, και δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρχει κόσμος που θα θέλει να συμμετέχει… η 21η Ιουλίου δεν ήταν συμβόλαιο, αλλά μια ξεκάθαρη συμφωνία με τα κράτη », είπε.

Το ΔΝΤ υπολογίζει πως η μείωση, που θα αφορά στην εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών, θα πρόκειται για περίπου 21% κούρεμα στην σημερινή αξία του χρέους που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες. Άλλες όμως εκτιμήσεις θέλουν μικρότερη ή και καθόλου μείωση του χρέους, που όμως δεν θα συντελέσει στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη βιωσιμότητα. Μια πρόσφατη μελέτη της Barclays Capital, μιλάει για μια μέση μείωση κατά 5% στις αξίες των κατόχων ομολόγων.

Παρά τις ιδιωτικές συζητήσεις περί μιας ελληνικής χρεοκοπίας, το επίσημο κλίμα την θέλει απίθανη, ενώ η βασική εστίαση είναι στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρομοίασε τη κατάσταση στη χώρα του ως εμπόλεμη, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Προειδοποίησε όμως ότι παρά το σφίξιμο του ζωναριού, η ύφεση που επικρατεί δυσκολεύει τα πράγματα, και πιο πολύ τα δυσκολεύει η ατελείωτη φημολογία περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Τέλος ζήτησε περαιτέρω στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζουμε θυσίες, θυσίες, θυσίες, εν μέσω ύφεσης, ύφεσης, ύφεσης…».

 

Financial Times

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/5a3b7a9e-e796-11e0-9da3-00144feab49a.html#axzz1Z2RivXpm

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 26/09/2011 17:45:43

    Στον θυμό που έχω με την κατάσταση, χαίρομαι που παρομοιάζουν την κατάσταση με Monty Python. Θυμάμαι τους αρχικούς διαλόγους μου με διάφορους στο προσφιλές μου αντιπράσινο θέμα (που είναι 100% σχετικό με τα τεκταινόμενα), και μου θύμιζαν επιχειρήματα Monty Python.

    Η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά ο Βενιζέλος νομίζω δεν έχει ΙΔΕΑ ποιοί είναι οι αντιμαχόμενοι. ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ; Ο Παπακωνσταντίνου από μόνος του; Ή δεν ήξεραν οι πουλημένοι "τι" υπέγραφαν; Το καταλάβαμε όλοι οι άλλοι αλλά αυτοί; μπααα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.