#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οργή Yahoo και Google για τις παρακολουθήσεις της NSAΜε οργή απάντησαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Yahoo! και Google μετά τις αποκαλύψεις ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε πρόσβαση στα κυκλώματα που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων της με το Διαδίκτυο, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Google, David Drummond, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν «εξοργισμένη» από τις τελευταίες αποκαλύψεις. «Ανησυχούμε εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο αυτού του είδους υποκλοπής, το οποίο είναι και ο λόγος που έχουμε επεκτείνει την κρυπτογράφηση σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες και συνδέσεις της Google και τις συνδέσεις», είπε. «Εμείς δεν παρέχουμε σε καμία κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, πρόσβαση στα συστήματά μας. Είμαστε εξοργισμένοι με την έκταση στην οποία η κυβέρνηση φαίνεται να έχει υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά δίκτυα οπτικών ινών μας και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για επείγουσα μεταρρύθμιση» τόνισε. Η Yahoo δήλωσε: «Έχουμε αυστηρούς ελέγχους για την προστασία της ασφάλειας των κέντρων δεδομένων μας και δεν έχουμε δώσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων μας στην NSA ή σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο φορέα».

Σύμφωνα με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post από τις 9 Ιανουαρίου 2013, εκατομμύρια αρχεία καθημερινά αποστέλλονταν από τα εσωτερικά δίκτυα της  Yahoo και της Google σε αποθήκες δεδομένων της NSA, στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Fort Meade του Μέριλαντ. Οι τύποι των πληροφοριών που αποστέλλονταν κυμαίνονταν από «μεταδεδομένα», που δείχνουν ποιος στέλνει ή λαμβάνει  μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το θέμα και το πού και πότε, ως το περιεχόμενο, είτε είναι κείμενο, ήχος και βίντεο. Τα έγγραφα της Post, αναφέρουν ότι τις προηγούμενες 30 ημέρες, συλλέκτες του τομέα είχαν επεξεργαστεί και αποστείλει 181.280.466 νέα αρχεία.

Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους. Ωστόσο, στα έγγραφα που δημοσιεύει η Washington Post η NSA φαίνεται να καυχιέται για την ικανότητά της να παρακάμπτει αυτές τις προστασίες. Σε μια παρουσίαση με θέμα «Αξιοποίηση του Google Cloud», που δημοσιεύει η Post, ένας καλλιτέχνης έχει προσθέσει ένα χαμογελαστό πρόσωπο, δείχνοντας έτσι τον προφανή εορτασμό της νίκης της NSA έναντι των συστημάτων ασφάλειας της Google.

Η Post ανέφερε ότι η υποκλοπή πραγματοποιήθηκε στα καλώδια που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων των διαδικτυακών κολοσσών. Οι New York Times ανέφεραν ότι μία από τις εταιρείες που παρέχει μια τέτοια καλώδια για το Google ήταν η Level 3. Σε δήλωσή της στην εφημερίδα, υποστηρίζει: «Εμείς ακολουθούμε τους νόμους σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε. Σε γενικές γραμμές, οι κυβερνήσεις που ζητούν βοήθεια στην επιβολή του νόμου ή στην έρευνα ασφαλείας απαγορεύουν τη δημοσιοποίηση της παρεχόμενης βοήθειας».

Σε απάντηση, η NSA αρνήθηκε ρητά ότι χρησιμοποίησε το Προεδρικό Διάταγμα για την παράκαμψη των περιορισμών στην εγχώρια κατασκοπεία, αν και ο οργανισμός δεν είπε τίποτα για την υπόλοιπη ιστορία. Η δήλωση της NSA είναι η εξής: «Η NSA έχει πολλαπλές αρχές που χρησιμοποιεί για να επιτύχει την αποστολή της, η οποία επικεντρώνεται στην υπεράσπιση του έθνους. Ο ισχυρισμός της Washington Post ότι χρησιμοποιούμε το Εκτελεστικό Διάταγμα 12333 για να άρουμε τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Πράξη Παρακολούθησης του Υπουργείου Εξωτερικών και το FAA 702 δεν είναι αλήθεια.

Ο ισχυρισμός ότι έχουμε συλλέξει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων από τις ΗΠΑ με αυτό τον τρόπο, επίσης δεν είναι αλήθεια. Η NSA εφαρμόζει εγκεκριμένες από τις Αρχές διαδικασίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ατόμων των ΗΠΑ- ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα των πληροφοριών τους στην στόχευση, τη συλλογή μας, την επεξεργασία, την εκμετάλλευση, τη διατήρηση και τη διάδοση. Η NSA είναι μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών. Και είμαστε επικεντρωμένοι στην ανακάλυψη και ανάπτυξη πληροφοριών σχετικά με έγκυρους ξένους στόχους μυστικών υπηρεσιών και μόνο».

theguardian

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 31/10/2013 15:46:02

    Μεγάλο θέατρο. Ειδικά η google με τα gmail, youyube, picasa, facebook, chrome, είναι παίγνωστο ότι είναι εξαρχής το χρήσιμο εργαλείο της NSΑ. Τόσο χρήματ ου χρειάστηκε στα πρώτα στάδια για να επενδύσει σε σέρβερς και εγκαταστάσεις ανά τον πλανήτη, που τα βρήκε; Πλάκα κάνουμε. Παραμυθάκια για παιδιά είναι η δημιουργία κολοσσών σε 10 χρόνια από το μηδέν;

  2. ΚΜ avatar
    ΚΜ 31/10/2013 18:27:58

    Φερετζέδες είναι αυτά, για τα μάτια του κόσμου, για ξεκάρφωμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.