#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2011 09:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οργή και φόβος στην Αθήνα και το ΒερολίνοΣτην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και απεργούν, και μεταξύ αυτών διαμαρτύρονται ακόμη και οι εφοριακοί. Οι συνεχείς μειώσεις στους μισθούς τους, τους κάνουν να αισθάνονται ταπεινωμένοι και προδομένοι. Είναι σαν να τους έχει παγιδεύσει η σαδιστική Γερμανία. Αισθάνονται σαν τον Έκτωρα, που τον έσερνε ο Αχιλλέας με το άρμα του.

Αυτή είναι η πρώτη γραμμή της κρίσης του ευρώ. Μια γενική πικρία. Και όχι μόνο αρνούνται οι πολίτες να πληρώσουν φόρους, αλλά το ίδιο κάνουν και οι εφοριακοί. Οι οποίοι, όχι μόνο απεργούν, αλλά καλούν τους συμπατριώτες τους να αγνοήσουν το νέο τέλος ακινήτων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση!

Έτσι είναι τα πράγματα σε μια χώρα που βρίσκεται λίγο πριν τη χρεοκοπία. Δεν πρόκειται μόνο για μια καταρρέουσα οικονομία, αλλά και για ένα αποτυχημένο φορολογικό σύστημα, και για ένα παραβιασμένο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του λαού και της πολιτικής του ηγεσίας.

Η Ελλάδα πλήγεται πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες PIGs της ΕΕ. Και όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η ευρωκρίση δεν αφορά αποκλειστικά σε ζητήματα οικονομίας, αλλά μπαίνει σε μια νέα σκληρότερη φάση: Έναν ιστορικό αγώνα δηλαδή, για θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Αν όμως η Ελλάδα αισθάνεται πικρία, το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία. Οι γερμανικοί φόβοι επικεντρώνονται στον νέο μηχανισμό στήριξης EFSF, το 1/5 των αποθεμάτων του οποίου, προέρχεται από το Βερολίνο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Angela Merkel κέρδισε την κοινοβουλευτική μάχη για την επέκταση του ταμείου στα €440 δισ, δεσμευόμενη πως δεν πρόκειται να αυξηθεί σε επίπεδο τρισεκατομμυρίων, όπως ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Tim Geitner. Και μπορεί η καγκελάριος να κέρδισε την μάχη, ξέρει όμως πολύ καλά πως οι πολίτες της χώρας της έχουν εξαντλήσει τα όρια της υπομονής τους με τους Έλληνες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Horst Seehofer, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, «η απάντηση δεν είναι να κοινωνικοποιήσουμε τα εθνικά χρέη και να τα κάνουμε ευρωπαϊκά, διότι έτσι θα παύαμε να είμαστε μια ένωση σταθερότητας, και θα γινόμαστε μια ένωση χρεών». Η κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια μια πρόκληση απέναντι σε δυο από τα βασικά αξιώματα που κυριαρχούν στην μεταπολεμική Γερμανία: Την δέσμευσή της για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και την εχθρότητά της απέναντι στα χρέη.

Στην Ελλάδα, ακόμη και οι αστυνομικοί οργάνωσαν την δική τους πορεία διαμαρτυρίας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της τρόικας. Εν τω μεταξύ, ήδη άρχισαν να καταφτάνουν τα ειδικά τέλη επί της ακίνητης περιουσίας, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι περισσότεροι Έλληνες, ειδικά μετά τις μειώσεις των μισθών τους, αδυνατούν να τα πληρώσουν, και πολλοί ζουν ήδη από τις αποταμιεύσεις τους.

Το νέο αυτό τέλος σημαίνει εκατοντάδες ευρώ για κάθε σχεδόν νοικοκυριό, ακόμη και τους άνεργους. Αποτελεί μια πρόσφατη έμπνευση της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει μια τρύπα €2 δισ. Στην αρχή είπαν πως θα είναι προσωρινό, αλλά όπως λένε οι Έλληνες, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Έτσι και έγινε τελικά. Το τέλος διπλασιάστηκε, και μάλλον θα είναι και μόνιμο. Όσοι δεν το πληρώσουν, θα τους κοπεί το ρεύμα. Πρόκειται για μια θεραπεία σοκ, αλά ελληνικά…

Στην γιορτή Oktoberfest του Μονάχου, όλα μοιάζουν ρόδινα. Οι δουλειές πάνε καλά. Δέκα χιλιάδες επισκέπτες πληρώνουν από €9 για μια αυθεντική βαυαρική μπύρα. Η μουσική τρυπάει τα αυτιά. Ο κόσμος τραγουδάει, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια. Μου φαίνεται απίστευτο το ότι βρίσκομαι στην ίδια οικονομική ζώνη, ή ακόμη και στον ίδιο πλανήτη, με την Ελλάδα, στην οποία βρισκόμουν πριν δυο ημέρες. Η Βαυαρία ζει μια οικονομική άνθηση.

Όπως μου λένε κάποιοι ντόπιοι, «εμείς δεν έχουμε κρίση. Η μόνη κρίση μας είναι ότι πληρώνουμε για τους υπόλοιπους. Που πάνε οι φόροι μας; Στους Έλληνες…».

Έχουν δίκιο. Η Γερμανία δεν περνάει κρίση. Η οικονομία της σημειώνει άνοδο. Στις αρχές του χρόνου είχε ανάπτυξη ρεκόρ: 3.6% Οι εξαγωγές της βελτιώθηκαν εξαιτίας της πτώσης του ευρώ, και η ανεργία πέφτει συνεχώς, σταθεροποιούμενη σήμερα στο 7%.

Αυτή η οικονομική πρόοδος γεννά προσδοκίες πως στο τέλος θα «καθαρίσει» για όλους η Γερμανία. Στην αρχή, οι αγορές δέχονται στην αντίσταση του Βερολίνου, αλλά στο τέλος, οι Γερμανοί ενδίδουν και υπογράφουν την επιταγή, κυρίως επειδή το ευρώ τους έχει βοηθήσει να αναπτυχθούν οικονομικά.

Ως νόμισμα, το ευρώ υποτίθεται ότι θα διαμοίραζε τον πλούτο σε όλη την Ευρώπη. Αντί για αυτό, κατέληξε σε πολλά εργοστάσια στη Γερμανία, και σε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους στην Ελλάδα. Από την αρχή της κρίσης, το κόστος για τον μέσο εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 20% για την Ελλάδα, ενώ μειώθηκε για την Γερμανία, κυρίως χάρη στο αδύναμο ευρώ.

Η Γερμανία αγκάλιασε τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες απέφυγε η Ελλάδα. Και έτσι, η Γερμανία υπογράφει μεν τις επιταγές, αλλά παράλληλα απαιτεί μια επανάσταση στον τρόπο διακυβέρνησης,  και στην ανταγωνιστικότητα των άσχημα διοικούμενων μεσογειακών χωρών.

Όπως μου λέει ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Peter Altmaier, ως αντάλλαγμα για τις επιταγές που μοιράζει η χώρα του, θα διαδώσει την «κουλτούρα της σταθερότητας» σε ολόκληρη την ήπειρο.

Αυτό όμως δεν ακούγεται δίκαιο σε όλους. Όπως μου ανέφερε ένας Έλληνας συνταξιούχος, «καλά θα κάνουν οι Γερμανοί να επιστρέψουν όλο το χρυσάφι που έκλεψαν από την Ελλάδα, την περίοδο της ναζιστικής κατοχής».

Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί Έλληνες που γνωρίζουν πολύ καλά την δημοσιονομική κακοδιαχείριση της Αθήνας. Κάποιος οδηγός λεωφορείου, μου περιέγραψε την πολιτική ελίτ της Ελλάδας ως τους «300 προδότες», και όπως είπε, θα καλωσόριζε την Merkel, αν ήταν να βάλει μια τάξη…

Η Γερμανία όμως δεν δείχνει να επιθυμεί να βάλει τάξη δια της βίας. Μπορεί να είναι ένας πουριτανός και τσιγκούνης εταίρος, αλλά δεν θέλει να είναι και τυραννικός.  Οι Γερμανοί, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε σχέση με την ιστορία τους στον 20ο αιώνα, είναι διστακτικοί απέναντι στην ανάληψη ενός αυτοκρατορικού ρόλου. Θυμούνται πολύ καλά τους κινδύνους του χρέους, του πληθωρισμού, και της εκτύπωσης χρήματος. Για αυτό και πολλοί Γερμανοί επιμένουν πως τα πακέτα διάσωσης δεν βοηθούν σε τίποτα, απλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Αργά αλλά σταθερά, το μέλλον του ευρώ μοιάζει να εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Στη Βρετανία, όλοι παρακολουθούν το δράμα από κοντά. Θα ξεσηκωθεί η Ελλάδα εναντίον της λιτότητας που της επέβαλλαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες;

Θα αποφασίσει τελικά το Βερολίνο, πως η κατάρρευση του ευρώ συμφέρει περισσότερο από την κοινωνικοποίηση του μεσογειακού χρέους;

Η Ελλάδα και η Γερμανία μετεξελίχτηκαν στους δυο πόλους της ευρωζώνης, τον ταμία και τον επαίτη, κλειδωμένοι μεταξύ τους  σε μια αβέβαιη αγκαλιά.

 

The Spectator

http://www.spectator.co.uk/essays/all/7289573/bailout-country.thtml

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ignoramus avatar
  Ignoramus 07/10/2011 10:09:22

  που καταντησαμε! να μας λιδωρουν οι μεθυστακες απογονοι του χιτλερ, με την μπυρα στο χερι.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ignoramus 07/10/2011 11:33:06

   Εδώ μας λοιδορεί ο μεθύστακας πρόεδρος της Τσεχίας, μόνο και μόνο επειδή είναι δορυφόρος των ναζί...

  • balomatou avatar
   balomatou @ Ignoramus 07/10/2011 11:34:52

   Αγαπητε
   Εμεις οι Ελληνες ειμαστε Λεβεντομακακες, απο μπροστα ειμαστε υπεροπτες μαγκες αλλα πισω απο τις κουρτινες παρακαλαμε ολο το ....κατακαθι της Ευρωπης να μας σωσει δινοντας μας χρηματα για να πληρωθει το εντοπιο κηφηναριο.

 2. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 07/10/2011 11:38:08

  Πολλές αλήθειες !

  Πόλύ περισσότερες απ'ότι αντέχει ο Έλληνας. Που περιμένει άλλο ένα παραμύθι για να κοιμηθεί, με τα τεράστια τριχωτά του πόδια να περισσεύουν απο την παιδική κούνια. 35 χρονών παιδί !

  Κοιμήσου, γιόκα μου...

  • drider avatar
   drider @ τσώφλι πασατέμπου 07/10/2011 12:45:02

   Η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί θέλουν να μας βοηθήσουν, με όρους βέβαια εξασφαλισμένης κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους. Ας μη μας ξενίζει αυτό (σε καπιταλισμό ζούμε).

   Ούτε να τρέχουμε να υπερασπιστούμε τις δικές μας ελίτ που δεν κάνανε τίποτα για να αποτρέψουν τη κρίση, αλλά ακριβώς με ευκαιρία (σημαία) τη κρίση θέλουν να περάσουν τα πιο αντιδραστικά εργασιακά/ασφαλιστικά μέτρα που είχαν ποτέ ονειρευτεί (χρεοκοπία του λαού που λέει και το ΚΚΕ, όχι δικιά τους και του κράτους).

   Για να καταλάβει κανείς τη "ψυχολογία" των Γερμανών πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής:

   1. Φοβούνται τα αποτελέσματα του υπερπληθωρισμού, όπως ιστορικά είχαν προκύψει στη δημοκρατία της Βαϊμάρης. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αμερικανών αφήνοντας να τυπωθεί χρήμα αβέρτα για να καλυφθούν τα κενά κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ή για να δοθούν επιπλέον πακέτα διάσωσης σε κατά πολύ μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης.

   2. Δεν θέλουν να στιγματιστούν ως εθνικιστές διαλύοντας την ευρωζώνη και επιστρέφοντας στο μάρκο, παρόλο που στην παρούσα συγκυρία μπορεί να τους ήταν πιο συμφέρον από αρκετές απόψεις (και δεν αποκλείεται τελικά να το κάνουν αν σκουρύνουν πολύ τα πράγματα). Μην ξεχνάμε ότι το ευρώ το προώθησαν οι Γάλλοι με κύριο επιχείρημα τη αποτροπή οποιοδήποτε μελλοντικών πολεμικών συρράξεων στον ευρωπαϊκό χώρο.

   3. Έχουν πρόσφατο το παράδειγμα της γερμανικής ενοποίησης που είχε και τεράστιο κόστος και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί (ίδια εργασία που αμείβεται με 1200 ευρώ στην δ. γερμάνια, αμείβεται αντίστοιχα με 800 ευρώ στην ανατολική). Δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο για όλη την ευρωζώνη. Με άλλα λόγια ξεχάστε οριστικά τις αφηγήσεις για ευρωομόλογα κτλ.

   4. Ειδικότερο σχόλιο για τη Μέρκελ που είναι ανατολικογερμανίδα: οι ανατολικογερμανοί θεωρούν τους δυτικογερμανούς υπερκαταναλωτές - ατομικιστές που ζούνε με δανεικά και που έχουν παράλληλα εγκαταλείψει παραδοσιακές αξίες αλληλεγγύης σε επίπεδο οικογένειας, κοινότητας κτλ. Πώς νομίζετε λοιπόν ότι θα έβλεπε τους Έλληνες της τελευταίας δεκαετίας υπό αυτό το πρίσμα και οπτική;

   Όλα αυτά δεν τα γράφω βέβαια για να βγάλω τους Γερμανούς "λάδι", αλλά για να κατανοήσει κανείς τις κινήσεις τους θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι πρωταρχικά θέλουν να προστατέψουν τις δικές τους ελίτ αλλά και σε δευτερογενές επίπεδο έχουν συγκεκριμένα σημεία αναφοράς στην κουλτούρα και ιστορία τους.

 3. ConenctaXweb avatar
  ConenctaXweb 07/10/2011 12:28:37

  Χαμός έγινε στη διαδήλωση προχθές..οι δημοσιογράφοι για να μην βγάλουν στη φόρα το τι έγινα φάγανε άπειρο ξύλο..Όσο πάει μας εξαγριώνουν και δεν νομίζω ότι θα τους βγει σε καλό..

 4. Κτησιας avatar
  Κτησιας 07/10/2011 12:54:53

  Παράκληση. Nα πει ο αρθογράφος στους φίλους μας τους Γερμανούς να σταματήσουν να στέλνουν πια τα χρηματατά τους σε εμάς τους Έλληνες, γιατί πιθανόν τα στέλνουν σε λάθος διεύθυνση και κάποιος μπαγάσας τα τσεπώνει !

  • drider avatar
   drider @ Κτησιας 07/10/2011 13:12:46

   Ακριβώς! Νομίζεις ότι οι Γερμανοί δεν ξέρουν τι συμβαίνει στη χώρα μας;

   Όμως προς το παρόν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στέλνουν πακέτα βοήθειας (τώρα) ή εμμέσως να τοποθετούν κεφάλαιο με τη μορφή επενδύσεων (στο προσεχές μέλλον), για να περιορίσουν όσο γίνεται το συστημικό κίνδυνο αλλά παράλληλα να βγάζουν και κανένα φράγκο (επιτόκια τώρα, κέρδη από επενδύσεις στο προσεχές μέλλον).

   Στα χέρια μας είναι να απαλλαγούμε από τους λεγόμενους "νταβατζήδες" και δε νομίζω ότι οι Γερμανοί θα έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν με οποιεσδήποτε καινούργιες υγιείς επιχειρηματικές ομάδες αναδειχτούν στη συνέχεια... Οι οποίες τώρα στραγγαλίζονται εν τη γενέσει τους.

   • anideos avatar
    anideos @ drider 07/10/2011 13:28:26

    Ακριβως ετσι.
    Οι Γερμανοι δεν εχουν προβλημα με τους Ελληνες αλλα με τον υδροκεφαλο κρατος.
    Αν θελουμε να δουμε και τον λογο που η γερμανικη οικονομια ειναι τοσο δυνατη συγκρινοντας την με της Γαλλιας και της Ελλαδας, μαλλον θα καταληξουμε στο συμπερασμα πως η ιδιοτικη προτοβουλια ειναι το μυστικο.
    Η οικονομικη ελιτ της Γερμανιας δεν ειναι κρατικοδιαιτη οπως συμβαινει στην Ελλαδα αλλα και στη Γαλλια η οποια κρατα στα χερια της σε ενα μεγαλο βαθμο ακομα τον πλουτο των αφρικανικων αποικιων της.

    • drider avatar
     drider @ anideos 07/10/2011 13:52:29

     Το έχω ξαναγράψει ότι αυτό που βιώνουμε άμεσα στην ουσία είναι ο ανταγωνισμός των γερμανικών ελίτ με τις ελληνικές ελίτ.

     Τολμώ να πω μάλιστα ότι προς το παρόν κερδίζουν οι ελληνικές (ως ένα βαθμό έχουν επιβάλλει κάποιος από τους όρους τους για συνεργασία με τους γερμανούς) αλλά με κάποιες πολύ σημαντικές απώλειες (προσεχώς τις τράπεζες, που πρόκειται να κρατικοποιηθούν)...

     Βέβαια, πρέπει να πάρει στα χέρια του τη κατάσταση ο ελληνικός εργαζόμενος λαός και η μικρομεσαίοι αν δεν θέλουν να συνθλίβουν ανάμεσα στις εσωτερικές και τις εξωτερικές πιέσεις:
     1. Οι εργαζόμενοι για να μην εξαθλιωθούν εντελώς και για να λάβουν επιτέλους το κομμάτι της πίτας του παραγόμενου πλούτου (ΑΕΠ) που τους αναλογεί.
     2. Η μεσαία τάξη για να μην εξαφανιστεί αλλά και για να μπορέσει να αποτελέσει το γενεσιουργό κομμάτι του επιχειρηματικά καινούργιου.

     Από ότι καταλαβαίνεις δεν είμαι per se ούτε με τις δικές μας ελίτ ούτε με τις ξένες. Είμαι με αυτά που πιστεύω ότι αποτελούν τα πιο υγιή κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή.

     • anideos avatar
      anideos @ drider 07/10/2011 14:04:53

      Συνφωνω σε ολα. Και κυριως στο οτι, ναι χρειαζομαστε βοηθεια, αλλα οχι οσο οσο και οπως οπως.

     • drider avatar
      drider @ drider 07/10/2011 14:21:44

      @anideos
      Το θέμα μου είναι αν υπάρχουν αντίστοιχα υγιείς πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Δηλαδή:

      1. Το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο ισοδυναμεί με δικαιότερη/αναλογικότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

      2. Προστασίας των μικρο-μεσαίων αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων κόντρα στα μονοπώλια που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Παράλληλα να λάβει μέτρα που θα αποτρέψουν τη υπερσυγκέντρωση πλούτου / δυνατοτήτων παραγωγής στο δεδομένο παρών περιβάλλον γενικής απαξίωσης των αποτιμήσεων.

      3. Εφόσον οι τράπεζες πρόκειται να περάσουν σε κρατικό έλεγχο, να χρησιμοποιηθούν ως ουσιαστικό εργαλείο στήριξης της καινοτομικότητας/ανάπτυξης και δευτερογενώς της κατανάλωσης.

      4. Τέλος να μπορέσουν να επικοινωνήσουν επιτυχώς κάτι τέτοιο στους εταίρους μας, με την υποσημείωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποτελέσει ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον ένα μοντέρνο Ελντοράντο.

     • anideos avatar
      anideos @ drider 07/10/2011 14:38:10

      Πολλα ζητας φιλε μου. Το πολιτικο συστημα της Ελλαδας αλλα και μεγαλο μερος της κοινωνιας, ειναι ποτισμενο με την νοοτροπια της ρεμουλας ψευτιας και αρπαχτης.
      Ολα οσα βαζεις σαν παραγοντες στην εξισωση, συγκρουονται με τα κεκτημενα μιας οποιας συντεχνειας.
      Το παρον Πολιτικο συστημα δεν ειναι σε θεση να συγκρουστει με το τερας που αναθρεψε.

     • MisterD avatar
      MisterD @ drider 08/10/2011 21:36:07

      Υπάρχουν.
      Αλλά πρέπει να κοιτάξεις πίσω από τις φανταχτερές βιτρίνες που συντηρούν το υπάρχον σύστημα.

   • Ανώνυμος avatar
    Ανώνυμος @ drider 07/10/2011 14:28:03

    Μάλλον ζούμε σε διαφορετικό πλανήτη, drider. Γιατί, στο δικό μου βιβλίο, η ζώνη του € φτιάχτηκε ως οικονομική αυλή της Γερμανίας, άντε και των Σκανδιναυϊκών χωρών. Και με προβλέψιμη εξέλιξη, την οποία και ζούμε.

    Με άλλα λόγια, ήταν προβλέψιμο οτι χώρες με χαμηλότερη παραγωγικότητα από τη Γερμανία θα δανείζονταν. Φυσικά θα δανείζονταν κυρίως από Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες. Ήταν επίσης σίγουρο οτι κάποια στιγμή το συσσωρευμένο χρέος κάποια στιγμή θα ξέσπαγε, όπως σίγουρο ήταν οτι οι Γερμανοί, με το μπακάλικη νοοτροπία τους, θα άπλωναν το χέρι σε παραγωγικές πηγές των χρεωστών τους...

    Το παράδειγμα ήταν εκεί, ξεκάθαρο για όποιον μπορούσε να το διαβάσει: Αργεντινή. Η οποία, αφού σύνδεσε το πέζο με το $, έφτασε να ξεπουλήσει ακόμα και την κρατική εταιρεία πετρελαίου στους Αμερικάνους. Αυτά τα ξεπουλήματα είναι τελικά ο λόγος που αργεί να ανακάμψει πλήρως από τη χρεωκοπία της.

    Θέλεις να γίνουν και εδώ τα ίδια;

    • anideos avatar
     anideos @ Ανώνυμος 07/10/2011 14:42:21

     Λαθος η διαγνωση ανονυμε. Μιας χωρας, η οποια κυνδηνεψε τρεις φορες στο παρελθον να χρεοκοπησει και στο τελος τα καταφερε, δεν της φταιει το Ευρω αλλα η κοινωνικο οικονομικη διαρθροση της. Τωρα αν οι Γερμανοι βλεπαν τοσο μπροστα και τα καναν ολα βαση σχεδιου και εσυ το εβλεπες αλλα δεν το επαιξες...

    • drider avatar
     drider @ Ανώνυμος 07/10/2011 15:12:51

     Προσθέτω και εγώ:

     1. Το ευρώ ήταν κατά κύριο λόγο project των Γάλλων και όχι των Γερμανών. Φυσικά και οι Γερμανοί ωφελήθηκαν αλλά δεν ήταν δικιά τους ιδέα εξαρχής.

     2. Αναπόφευκτα και οι Γερμανοί θα βιώσουν τη κρίση στο πετσί τους και το ξέρουν. Επενδυτική στήριξη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με στήριξη του εξαγώγιμου προϊόντος τους (και φυσικά κέρδη για τους ίδιους).

     3. Άλλο να συνδέεις ένα νόμισμα με ένα άλλο για να διευκολύνεις τις οικονομικές-χρηματιστηριακές ρεμούλες και άλλο αυτό να το χρησιμοποιείς ως πλεονέκτημα για να κάνεις πραγματικές επενδύσεις.

     4. Καλή η αφήγηση των "κακών-ιμπεριαλιστών" Γερμανών για τα μάτια του κόσμου αλλά ακόμα καλύτερη η συνειδητοποίηση του "προδοτικού" ρόλου της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης.

     h**p://www.antinews.gr/2011/10/07/126117/#comment-814703

     Θα το επαναλάβω ότι εμείς είμαστε ακόμα και τώρα υπεύθυνοι της μοίρας μας, αντιθέτως με ότι θέλουν να μας παρουσιάζουν.

     Συνειδητοποίηση των πραγματικών δεδομένων της κατάστασης χρειάζεται και γενναιότητα. Τίποτα άλλο.

 5. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 07/10/2011 13:20:22

  Μας έχουν κάνει και καρτούν.

  http://www.youtube.com/watch?v=--TABdLsWSU&feature=related

 6. λαικη δεξια avatar
  λαικη δεξια 07/10/2011 16:11:47

  επειδη πολυ ακουγεται για μεταναστευση και για κακους ελληνες και καλους ευρωπαιους , γερμανους κλπ φιλους και συμμαχους , τα συνορα ειναι ανοιχτα και τα σκυλια δεμενα.
  φυγετε οσοι δεν μπορειτε , καντε το χατηρι στους αχυρανθρωπους να αδειασετε την ελλαδα.
  φιλοι που βρισκομαστε πια απο κοντα , ενω χαθηκαμε τα προηγουμενα χρονια και τα λεγαμε τηλεφωνικα και ιντερνετικα , λεμε να μεινουμε και να ξεφορτωθουμε τα λαμογια.
  αν πρεπει καποιοι να φυγουν ειναι αυτα τα λαμογια και οχι οι ελληνες.
  τελος παντων , ο καθενας μας ας κανει οτι λεει η καρδια και η ψυχη του...

 7. Γιώργος avatar
  Γιώργος 07/10/2011 17:14:15

  του έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει...

 8. Enzo avatar
  Enzo 07/10/2011 17:51:39

  οι Ευρωπεοι αν θελουν το καλο τους και το καλο μας, αυτο που πρεπει να κανουν ειναι να σταματησουν αμεσως τις συνομιλιες με αυτη την κυβερνηση γιατι στο τελος και τα λεφτα τους θα χασουν και θα τους παρει και ο διαολος στο τελος μαζι με εμας.
  εδω ο τζεφρυ καταφερε να φερει ολη την υφηλιο σε κριση.
  ειναι απλα επικινδυνοι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.