#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/06/2012 23:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι New York Times βάζουν τον Κύρτσο και τον...Βερέμη να μιλήσουν για τον Σαμαρά!Ένα ακόμα δείγμα "αντικειμενικής" (λέμε τώρα) δημοσιογραφίας δίνουν σήμερα οι New York Times. Οι οποίοι φιλοτεχνούν προφίλ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού βάζοντας να μιλήσουν γι αυτόν οι κ.κ. Κυρτσος και Βερέμης!!! Παίρνουν θέση δηλαδή για τον Σαμαρά με τακτ βάζοντας άσπονδους φίλους να μιλάνε γι' αυτόν:

 

 

 

Ο Αντώνης Σαμαράς εργάστηκε σε ολόκληρη τη ζωή του για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Τώρα που το πέτυχε, το μεγάλο ερώτημα μεταξύ φίλων και εχθρών του, είναι αν θα μπορέσει να παραμείνει πρωθυπουργός.

«Έχω πλήρη συνείδηση των κρίσιμων στιγμών που ζει η χώρα μου», είπε, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός είναι «τραυματισμένος», και χρειάζεται «θεραπεία».

Με την ελληνική οικονομία σε στασιμότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αβέβαιοι για το μέλλον της χώρας. Ο Σαμαράς είναι ένας φιλοευρωπαϊστής και εθνικιστής, γνωστός για το πείσμα του, καθώς και για την πονηριά του στην τακτική, αλλά αναλαμβάνει την εξουσία χωρίς πολύ χώρο για ελιγμούς, και με ελάχιστες πιθανότητες για να βοηθήσει  τον λαό.

Σύμφωνα με τον Marco Vicenzino της  Global Strategy Project, η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φέρει μια αίσθηση σταθερότητας, αλλά θα είναι ευάλωτη σε πολιτικά και οικονομικά σοκ.

Ο νέος ρόλος του 61χρονου Σαμαρά θα απαιτήσει σημαντικούς πολιτικούς ακροβατισμούς, προκειμένου να πετύχει παραχωρήσεις από πλευράς της ΕΕ, ώστε να χαλαρώσουν οι σκληροί όροι της ελληνικής διάσωσης. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην αρτηριοσκληρωτική οικονομία της Ελλάδας, καθώς και στην δυσλειτουργική κυβέρνηση, προκειμένου η Γερμανία, αλλά και οι υπόλοιποι δανειστές να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα.

Όλα αυτά πρέπει να τα πετύχει, προεδρεύοντας ενός απείθαρχου κυβερνητικού συνασπισμού, που συμπεριλαμβάνει τους αιώνιους αντιπάλους του, το σοσιαλιστικό Πασόκ, και ένα μικρότερο αριστερό σχήμα, που δεν έχει κανέναν κοινό σημείο πλην της βαθιάς διάθεσης να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ελλάδας.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούσαν δημόσια υπέρ της επιθυμίας τους για νίκη της ΝΔ, επί του ΣΥΡΙΖΑ (που ήθελε να καταγγείλει την δανειακή συμφωνία), σε ιδιωτικό επίπεδο κάποιοι απ αυτούς επέμεναν πως ο Σαμαράς θα πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, με δεδομένη την επίμονη αντίθεσή του στην πρώτη συμφωνία διάσωσης της χώρας, και την ολιγωρία του μέχρι να αποδεχτεί την δεύτερη το περασμένο φθινόπωρο.

«Πρόκειται για έναν άβολο πελάτη, που πιο πολύ ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, παρά για την επίλυση της κρίσης», λέει ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος. «Τώρα όμως θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του, Τον συμφέρει να μην κάνει την ήδη άσχημη κατάσταση ακόμη χειρότερη», καταλήγει.

Πολλοί Έλληνες άλλαξαν κόμμα, ώστε να στηρίξουν τον Σαμαρά, ως την τελευταία τους ελπίδα για να μην φύγει η χώρα από το ευρώ.

Ο Σαμαράς έχει υποσχεθεί κάποια πράγματα, αλλά δεν έχει πείσει όσον αφορά στο που ακριβώς θα μπορέσει να βρει χρήματα, σε μια χώρα που θα ξεμείνει από ρευστό μέσα σε έναν μήνα.

Ως ένα βαθμό ο Σαμαράς έχει δικαιωθεί. Από την αρχή επέμενε πως η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, και πως η συνταγή της λιτότητας που επέβαλλε η τρόικα, απλά χειροτερεύει την κατάσταση.

Όπως λέει ο στενός του σύμβουλος και βουλευτής Χ. Λαζαρίδης, «αν και είναι συντηρητικός και ανήκει στην ΝΔ, ο Σαμαράς έχει ανοιχτό μυαλό προς όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος», προσθέτοντας πως «ως οικονομολόγος, ο Σαμαράς προτιμά να αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να κάνουν την δουλειά τους, χωρίς όμως να βλάπτουν την κοινωνική συνοχή».

Οι αντίπαλοί του θεωρούν πως ο Σαμαράς αποσταθεροποίησε την χώρα, επιμένοντας σε εκλογές αντικατάστασης της τεχνοκρατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, που είχε αναλάβει την υπογραφή του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

«Απλά ήθελε να γίνει πρωθυπουργός», λέει ο Θάνος Βερέμης, που ψήφισε την ΝΔ ως την τελευταία ελπίδα.  «Είναι καθαρά θέμα φιλοδοξιών. Έτσι απλά. Ακόμη και την ώρα της κατάρρευσης ήθελε να είναι Νέρων, παίζοντας την άρπα του».

Κάποιοι από αυτούς που τον γνωρίζουν, λένε πως ο Σαμαράς δεν έχει τα εφόδια για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κύρτσο, παλιό συμμαθητή του Σαμαρά και υποψήφιου του ΛΑΟΣ, «είναι πεισματάρης,  δεν ελίσσεται, και δεν είναι καλός διαπραγματευτής… αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Ο σημερινός Σαμαράς είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που ήταν πριν από δυο μόλις εβδομάδες. Τότε ήταν εντελώς αρνητικός, και δεν ήθελε συνεργασία με το Πασόκ…».

Ο Σαμαράς, όπως και πολλοί Έλληνες πολιτικοί, σπούδασε σε ελιτίστικα σχολεία, και ασχολείται με την πολιτική σε ολόκληρη την ζωή του, χωρίς καμιά εμπειρία εκτός κυβερνητικών θέσεων. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής σε ηλικία 26 χρόνων το 1977, έχοντας αποκτήσει M.B.A. από το  Harvard Business School, και πτυχίο οικονομικών από το Amherst College.

Από την πτώση της δικτατορίας το 1974, η ελληνική πολιτική σκηνή κυριαρχείται από τρεις οικογένειες. Τους σοσιαλιστές Παπανδρέου, και τους Νεοδημοκράτες Μητσοτάκηδες, και Καραμανλήδες, οι οποίες εναλλάσσονται στην εξουσία. Εδώ και καιρό, ο Σαμαράς παίζει τον ρόλο του φιλόδοξου αουτσάιντερ.

Το 1992, ως υπουργός Εξωτερικών, ο Σαμαράς υπέγραψε την συνθήκη του Μάαστριχτ, που έθεσε την βάση για το ευρώ. Στη συνέχεια αποπέμφθηκε από την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή αντέδρασε σθεναρά στο δικαίωμα της FYROM να  αυτοπροσδιορίζεται ως Μακεδονία (ένα θέμα που ακόμη δεν έχει επιλυθεί).

Για περισσότερα από δέκα χρόνια έμεινε στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής, δημιουργώντας και ένα δικό του κόμμα, πριν τελικά επανέλθει στην ΝΔ το 2004.

Το 2009 νίκησε την κόρη του Μητσοτάκη Ντόρα, και έγινε ο αρχηγός της ΝΔ. Πέρσι την διέγραψε από το κόμμα, επειδή στήριξε την δανειακή συμφωνία, αλλά τα ξαναβρήκε μαζί της μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου.

Αν και στην πολιτική του ρητορική είναι εμπρηστικός, σε προσωπικό επίπεδο ο Σαμαράς είναι γλυκομίλητος, ακούει, και είναι ολίγον τι εσωστρεφής.

Είναι απόγονος δυο παλιών και γνωστών ελληνικών οικογενειών. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής καρδιολογίας, και η μητέρα του ήταν η εγγονή της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, που αυτοκτόνησε στις 27 Απριλίου του 1941, την ημέρα που οι ναζί μπήκαν στην Αθήνα.

Ο Γερμανός πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Martin Schulz, απηχεί την επιφυλακτικότητα της Ευρώπης απέναντι στον νέο πρωθυπουργό, λέγοντας πως « δεν είναι γνωστός για την φερεγγυότητά του… στο παρελθόν ήταν απ αυτούς που απέρριπταν όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου».

Πάντως, ο Schulz πιστεύει πως ο Σαμαράς θα μπορέσει τελικά να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Τον εμπιστεύομαι ότι θα γίνει ένας υπεύθυνος εταίρος», λέει.

 

http://www.nytimes.com/2012/06/21/world/europe/greece-poised-to-form-new-coalition.html?_r=1&pagewanted=all

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 21/06/2012 23:14:16

  Καλά ο ανταποκριτής δε βρήκε το Δαναό για να μιλήσουνε;

 2. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 21/06/2012 23:15:39

  απορώ πως και δεν ρώτησαν τον ...Επίτιμο!

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 21/06/2012 23:18:43

  Από χτές το απόγευμα έχει τις μαύρες του

  • Kαππαδόκης avatar
   Kαππαδόκης @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/06/2012 23:55:25

   Ο Επίτιμος έχει να δώσει λόγο για πολλά... και μόνο όμως η σύγκριση με Κύρτσο και Βερέμη σηκώνει αγωγή για εξύβριση :-)

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/06/2012 23:58:22

   Υποψιάζομαι πως ο Δαναός έχει κατεβεί και του κάνει ψυχοθεραπεία με τα γιατροσόφια του! Ίσως γι αυτό είναι διάχυτη η ανησυχία για την εξαφάνισή του!

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/06/2012 23:18:53

  Χα χα... τελικά έπεσες και συ θύμα της μεγάλης φάρσας που στήσαμε εδώ μέσα. Τον έχεις δει ποτέ τον Δαναό;
  Είσαι σίγουρος ότι υπάρχει;
  Ή μήπως είναι (ιδεατό) κατασκεύασμα;
  Σκέψου καλά πριν απαντήσεις.

 5. TopGunZ avatar
  TopGunZ 21/06/2012 23:21:21

  Ρε συ... είπαμε όχι ακόμα...

 6. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 21/06/2012 23:21:53

  Μπρρρρ! Και αυτό το Ον που έχω δει να μου μιλάει τι είναι?..

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/06/2012 23:23:34

   Σκάιπ; Χμμμμ.... εύκολα χειραγωγίσιμο.
   Θυμάσαι τον Μαξ Χεντρουμ;

 7. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 21/06/2012 23:28:27

  Δηλαδή ζω μια πλάνη; Μήπως είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας; Ή, Θέε μου, ο Υγείας;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/06/2012 23:31:08

   Δεν πρόσεξες που εδώ και δυο μέρες δεν σχολιάζει; Χα χα...
   Όχι ρε συ δεν είναι ο υπουργός Επικρατείας.
   Απλά αν δεν υπήρχε ο Δαναός θα έπρεπε να τον εφεύρουμε (και αυτό έκανα πριν από 2 1/2 χρόνια).

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Strange Attractor 21/06/2012 23:40:35

    Λέμε και ψεματάκια Strange; αφού εχθές το βράδυ ο Δαναός σχολίασε και σε μαρτύρησε, ότι ήσουν στη φωτό και έτρωγες τα σίδερα...

 8. TopGunZ avatar
  TopGunZ 21/06/2012 23:28:58

  Δηλαδή επιμένεις? Οι υπόλοιποι "διαχειριστές" συμφωνούν?

  • Factorx avatar
   Factorx @ TopGunZ 21/06/2012 23:31:35

   ~Δεν κόβουμε λίγοπ την πλάκα;

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Factorx 21/06/2012 23:38:51

    Το "διαχειριστές" δεν πάει στο Αντινέα... σε άλλη "ιδέα" πάει...

    • Factorx avatar
     Factorx @ TopGunZ 21/06/2012 23:43:05

     Η "πλάκα" όμως πάει σε σένα και τον στρέιντζ

 9. Kαππαδόκης avatar
  Kαππαδόκης 21/06/2012 23:53:42

  Ο Βερέμης που κατέβηκε με την Δράση θέλει να πιστέψουμε ότι ψήφισε ΝΔ; γιατί όχι τον κολλητό του τον Τατσόπουλο; και αποκαλεί Νέρωνα τον Σαμαρά; ε ρε Κόμμοδος που σας χρειάζεται...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Kαππαδόκης 21/06/2012 23:58:28

   Γάλβας καλύτερα. Γάλβας!

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Kαππαδόκης 22/06/2012 00:07:45

   Για το Βερέμη το βλέπω δύσκολο να πούλαγε τη Ρεπούση! Με τη Δράση μπορεί να κατέβηκε γιατί εκτίμησε πως έτσι θα κτυπούσε πιο καίρια την προσπάθεια του Αντώνη.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Kαππαδόκης 22/06/2012 00:09:36

   Η πολυπληθέστερη και συμπαγέστερη ομάδα ορισμένων "επωνύμων" είναι οι αιώνια ....κυβερνητικοί οι Ο.Φ.Α. (Όπου Φυσάει Άνεμος...καθώς η γνώμη είναι συνυφασμένη από την έδρα της έδρας τους)

   Το να ασχολούμαστε με χωροταξικές τοποθετήσεις των εδρών τους δεν συνάδει με τους λόγους για τους οποίους στηρίζουμε τον Α Σαμαρά....ή όπως λέει το λαϊκό άσμα ....άστους να λένε...

   ΥΓ

   Κόμμοδος;
   Γάλβας;

   Μπα ...Δίδιος Ιουλιανός ...πλειστηριασμός γαρ.

 10. Άνθρωπός τις avatar
  Άνθρωπός τις 22/06/2012 00:56:44

  Βερέμης, Κύρτσος... Γιατί δε ρώτησαν και τον Παφακελά;

 11. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 22/06/2012 01:21:26

  Τον κρατήσανε για χρυσή εφεδρεία! Χώρια που πρώτα θα πρέπει να πάρει "ασφαλείς" πληροφορίες για τον Αντώνη, κάνοντας άλλη μια συνέντευξη με τον επίτιμο!

 12. tak avatar
  tak 22/06/2012 08:20:11

  Εμείς δεν το είχαμε κρύψει... Κάποιοι αμφισβητούσαν κατά πόσο μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς... Θα δείτε τώρα το πώς είναι οι αληθινοί πρωθυπουργοί...

 13. Tassos avatar
  Tassos 22/06/2012 18:35:00

  Να το ξαναεπαναλάβω: ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΔΩ ΚΑΝΑΝ ΒΕΡΕΜΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.