#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2012 13:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι υπερ- πλούσιοι αυξάνονται και πληθύνονται«Ξεχάστε την ύφεση. Ποτέ δεν υπήρχε καλύτερη εποχή στην ιστορία για να γίνει κάποιος μέλος του πιο αποκλειστικού κλαμπ: αυτό των υπέρ-πλούσιων του κόσμου» γράφει ο Μάικλ Λιντ στο Foreign Policy. Και εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

«Ναι, είναι αλήθεια, το 1% στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά επλήγη σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, χάνοντας το 50% του εισοδήματός του. Το μερίδιο του εισοδήματός του στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσε από 23,5% σε 18,1%. Στην υποτονική ανάκαμψη, ωστόσο, τα μεγάλα εισοδήματα επίσης ανέκαμψαν πολύ πιο έντονα. Το 2010, ο οικονομολόγος Emmanuel Saez καταλήγει στο ότι «το 1% καρπώθηκε το 93% του εισοδήματος των κερδών κατά το πρώτο έτος της ανάκαμψης.
Δύο παράγοντες εξηγούν τις πολύ διαφορετικές ανακτήσεις των πλουσίων και των υπόλοιπων. Πρώτον, η μαζική ανεργία έχει καταστρέψει εκατομμύρια που βασίζονται στους μισθούς για το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, αλλά δεν έχει επηρεάσει άμεσα τη μειονότητα που ζει από τις επενδύσεις της. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των υπέρ-πλούσιων έχει τη μορφή μετοχών, ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Δεύτερον, για το μέσο Αμερικανό το πιο σημαντικό στοιχείο του πλούτου είναι το σπίτι της οικογένειας. Και παρότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει, από τις 30 Ιουνίου, το 31% των αμερικανικών ιδιοκτητών σπιτιού βρίσκονταν ακόμα σε άσχημη κατάσταση, χρωστώντας περισσότερα στα ενυπόθηκα δάνεια από την αξία των σπιτιών τους.

Το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων είναι ο κύριος λόγος που η μέση καθαρή αξία μιας τυπικής αμερικανικής οικογένειας κατρακύλησε σχεδόν 40% από το 2007 ως το 2010. Και ενώ η Federal Reserve και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν σταθεροποιηθεί με επιτυχία και αναβίωσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την αγορά μετοχών μέσω διαφόρων τρόπων, όπως τα χαμηλά επιτόκια που επέτρεψαν τα κέρδη να αυξάνονται, το πολιτικό αδιέξοδο έχει μπλοκάρει την πρόοδο στη διαγραφή ή την αναδιάρθρωση του χρέους που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια της μεσαίας τάξης στη στεγαστική αγορά. Το αποτέλεσμα; Ο πλούτος της μέσης αμερικανικής οικογένειας παραμένει κάτω από τα προ ύφεσης υψηλά επίπεδα.
Τι γίνεται με τον υπόλοιπο κόσμο; Τα δεδομένα για τους πλούσιος παγκοσμίως είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν. Ρώσοι ολιγάρχες, μεγιστάνες του Μεξικού και κινέζοι κομμουνιστές «πρίγκιπες» δεν συνηθίζουν να αποκαλύπτουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους. Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, όμως, δείχνουν ένα παγκόσμιο μοτίβο παρόμοιο με εκείνο των ΗΠΑ.

Κατά την έναρξη της ανάκαμψης το 2009, ο συνολικός πλούτος των 10 εκατομμυρίων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων του κόσμου αυξήθηκε 18,9%, σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch και της παριζιάνικης εταιρείας συμβούλων Capgemini. Μετά από μια βουτιά 20% το 2008, ο συνολικός πλούτος αυτής της ομάδας είχε ήδη φτάσει τα ανώτατα όρια του 2007 έως το τέλος του 2010. Η κορυφή του 1% του πλανήτη κρατούσε το 44% του παγκόσμιου πλούτου το 2010, σύμφωνα με την Credit Suisse. Το ποσοστό αυξήθηκε ελαφρώς από το 2000, όταν το 1% είχε στην κατοχή του το 40% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Ανάπτυξη Οικονομικών Ερευνών από το 2008. Την ίδια στιγμή, το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σήμερα κατέχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου και πολλοί πλέον λιμοκτονούν υπό το βάρος της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μαζικής ανεργίας και λαϊκής απόγνωσης σε μεγάλο μέρος του βιομηχανοποιημένου κόσμου, αλλά και επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι πλούσιοι του κόσμου αισθάνονται υπέροχα. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των πλούσιων ατόμων του κόσμου είναι απαισιόδοξοι για τις μελλοντικές προοπτικές του πλούτου τους, σύμφωνα με έρευνα του τρέχοντος έτους από την εταιρεία συμβούλων Knight Frank και Citi Private Bank. Το 2012, οι συμμετέχοντες στην έκθεση Millionaire Outlook της Fidelity Investments ήταν πιο αισιόδοξοι για το οικονομικό μέλλον τους από ό, τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Σημειώστε καλά, ωστόσο, ότι το ένα τέταρτο των εκατομμυριούχων που ρωτήθηκαν από τη Fidelity δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται πλούσιοι - αλλά θα αισθάνονταν αν είχαν μόνο 5 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα.
Οι πλούσιοι πραγματικά διαφέρουν από εμάς τους υπόλοιπους. Ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα από τις παγκόσμιες οικονομικές καταστροφές».

Foreignpolicy.com

Πυθία 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/11/2012 14:27:01

  Στις ΗΠΑ, ο χρηματιστηριακός δείκτης των μεγάλων εταιριών Dow Jones βρίσκεται σήμερα στις 12.800 μονάδες, μόνον ελάχιστα χαμηλότερα από το σημείο των 13.000, όπου βρισκόταν τον Ιούλιο του 2008, λίγο πρίν το ξέσπασμα της στεγαστικής κρίσης.
  h**p://finance.yahoo.com/echarts?s=^DJI+Interactive#symbol=^dji;range=5y;compare=;indicator=volume;charttype=candlestick;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;
  Αντίθετα, μια μέση Αμερικανική κατοικία αξίζει σήμερα περίπου το 50 % της αξίας που ειχε το 2008. Ή και λιγότερο.
  Είναι προφανές ότι από την κρίση έχασαν μόνον οι πολίτες της "μεσαίας τάξης" που είχαν κυρίως ακίνητη περιουσία, και μερικές ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων (εταιρείες διαχείρισης real estate, κατασκευαστικές κτλ). Ο κυρίως "εταιρικός κόσμος", δηλαδή οι πραγμνατικοί σημερινοιί μεγαλοαστοί, δεν έχασε τιποτε.
  Προφανώς η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ πλουσίων και "μεσαίων" άνοιξε σε τεράστιο βαθμό.

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Ο Θείος 20/11/2012 21:43:16

   Ωραιο το γιωτ, δικο σου ειναι θειε?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ DebbyTant 21/11/2012 10:59:13

    Όχι, είμαι ορεινός τύπος...

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Ο Θείος 20/11/2012 21:51:00

   Πιστευω οτι απο ενα σημειο και μετα ο πλουτος δεν προξενει ευτυχια αλλα σκοτουρες. Ο κοσμος ειναι ασταθης κ οι πλουσιοι δεν αισθανονται ασφαλεις.

 2. Zame avatar
  Zame 20/11/2012 14:48:48

  Αν "προσδιορίσουμε" μια χιλιομετρική απόσταση (χρόνος ανάκαμψης)
  που πρέπει να διανύσουμε υποχρεωτικά ΟΛΟΙ .
  Ποιοί έχουν τις καλύτερες "παροχές και ευκολίες" & εν τελη πιθανοτητες..
  Αυτοί πού έχουν 150πλασια +++.. ποσότητα καυσίμου & όλων των εναλλακτικών διαθεσίμων..η
  Αυτοί πού τα καύσιμα τους είναι λίγα και μετρημένα..
  συμπερασμα ο χρόνος εύκολα διαμορφώνεται ανάλογα τα συμφέροντα & τα"γουστα"

  Δεν είμαι αντίθετος στον πλούτο σαφώς ο ΕΝΤΙΜΟΣ είναι γοητευτικός..αλλά τον κατάντησαν καρα-ενοχο και μισητό...και ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ για τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ μιας συλλογικής ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
  Να κανουμε μια υποθεση εργασιας ?
  ... αν το 93% των χρημάτων ..
  τα αναλύσουμε πόσα είναι αυτά τα χρήματα..και σε πόσες "μονάδες" αντιστοιχούν ..και τι θα πρόσφεραν στην γενικότερη οικονομία & κοινωνία μιας συλλογικότητας..
  σε αντιδιαστολή .. παρκαρισμενα τώρα αυτά χρήματα τι προσφέρουν..στην κοινωνία..εκτός από καιροσκοπικό κερδοσκοπισμο
  ...μάλιστα στην ακραία του εκδοχη ..& μορφή.
  ΑΝ & αφου τα -περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σήμερα κατέχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου
  (ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ 1% τού ΠΛΟΥΤΟΥ θα ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ & θα κρατήσει ΕΥΡΥΘΜΑ & ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ τις ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ) αναποφευκτο δεν ειναι μετα πολλοί πλέον να λιμοκτονούν υπό τις επιβαρύνσεις πού διαδέχονται αυτήν την στρεβλή διαδρομή...με το οξύμωρο βάρος της αύξησης των τιμών των τροφίμων..δηλαδη κόστους ζωής.
  και η προσδοκώμενη ανάκαμψη με "κωδικό"- η απάτη ως μοντέλο ανάπτυξης-..τότε αυτός είναι ο στόχος-υπο μορφη πρότασης- των τραπεζών να σε κατευθύνουν ... χρωστώντας περισσότερα στα ενυπόθηκα δάνεια από την αξία των σπιτιών ..χωραφιών..περιουσιών..αφού εκτός από την υποτιμημένη προσημείωση..φροντίζουν & για την ευρύτερη ξανά-υποτίμηση των προσημειωμένων & όχι μόνον περιουσιακών διαθεσίμων...(που πληρωθήκαν ακριβά)
  Αλλα "Ότι κέρδισε η απάτη, η άδικη, δεν μπορεί να είναι μόνιμο" (Σοφοκλής, Οιδίπους επί Κολωνώ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.