#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2011 08:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τεχνοκράτες άλωσαν τα κάστρα του δυτικού πολιτισμού
Οι απελπισμένες από τα αδιέξοδα των πολιτικών τους συστημάτων  Ελλάδα και Ιταλία, βουτηγμένες στα χρέη, επέλεξαν τεχνοκράτες οικονομολόγους, αντί για πολιτικούς, προκειμένου να σχηματίσουν νέες κυβερνήσεις.

Οι Λουκάς Παπαδήμος και Mario Monti μπορούν να χαρακτηρισθούν ως καθηγητές. Ο Παπαδήμος δίδασκε στο Harvard’s Kennedy School of Government από τότε που ολοκλήρωσε τη θητεία του στην ΕΚΤ.

Ο Monti διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου, καθώς και Επίτροπος της ΕΕ.

Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, θα τους θυμόμαστε ως άριστους οικονομολόγους, αλλά ως αποτυχημένους πολιτικούς. Και αυτό θα είναι άδικο. Όχι διότι τους λείπει η πολιτική ικανότητα, αλλά η πολιτική δύναμη.

Ο Monti, παρά την ευρεία στήριξη, δεν διαθέτει κάποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πέραν αυτού, ο Silvio Berlusconi ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραγκωνίσει τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα για χάρη της πατρίδας.

Ο Παπαδήμος είναι ακόμη πιο άτυχος. Παρά την απάιτηση του να έχει περισσότερους από τρεις μήνες, αλλά και την δυνατότητα να ορίσει ο ίδιος τους υπουργούς του, δεν πέτυχε τίποτα από τα δυο.

Η ανάδειξη  στην εξουσία αυτών των δυο εξαιρετικών δημοσίων λειτουργών έρχεται σε μια περίοδο όπου οι καθηγητές τίθενται εκτός της πολιτικής διαδικασίας. Τον Ιούνιο, αρκετοί προσοντούχοι οικονομολόγοι αποκλείστηκαν από την θέση του διαδόχου του Dominique Strauss-Kahn στο ΔΝΤ.

Στην Γερμανία, ο Axel Weber παραιτήθηκε από πρόεδρος της Bundesbank, και του ΔΣ της ΕΚΤ, επειδή οι δηλώσεις του εναντίον της αγοράς ομολόγων αδύναμων χωρών από πλευράς ΕΚΤ, πρόδωσαν την πολιτική του αφέλεια. Ο τύπος δεν μπόρεσε να καταλάβει πως ένας τεχνοκράτης μπορεί να απεμπολήσει εθελοντικά μια τόσο ισχυρή θέση (διάδοχος του Jean-Claude Trichet) για θέματα αρχών.

Αυτό ακριβώς όμως, έκανε ο Weber. Η προθυμία να παραιτηθούν, αν είναι απαραίτητο, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι καθηγητές σε τέτοια αξιώματα.

Είναι λάθος να συσχετίζουμε τις τεχνοκρατικές ελίτ (αυτών που έχουν τα PhDs) με άλλα είδη ελίτ (αυτών που διαθέτουν χρήματα ή ισχύ, ειδικά αν τα έχουν κληρονομήσει). Οι περισσότεροι οικονομολόγοι γνωρίζουν τα μειονεκτήματα της ευρωζώνης. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που υποτίμησαν τις δυσκολίες, όταν προχώρησαν στην δημιουργία της.

Σίγουρα, η ακαδημαϊκή ή τεχνική εξειδίκευση δεν είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία σε ένα κυβερνητικό αξίωμα. Πολλοί καθηγητές του Harvard θα τα έβρισκαν μπαστούνια, επειδή δεν ξέρουν πώς να διοικούν, και πως να διευθύνουν. Και πολλοί εξαιρετικοί πολιτικοί ηγέτες δεν ήταν καν διανοούμενοι.

Οι τεχνοκράτες μπορούν να παίξουν έναν χρήσιμο μεσολαβητικό ρόλο όταν οι παραδοσιακοί πολιτικοί απαξιώνονται. Ή όταν τα πολιτικά κόμματα μπουν σε αδιέξοδα. Επιπλέον, διαθέτουν μια αξιοπιστία που πηγάζει από το ότι δεν τους ενδιαφέρει η επανεκλογή. Είτε επειδή η θητεία τους είναι προκαθορισμένη και μικρή σε διάρκεια, είτε επειδή προτιμούν μια ήσυχη ακαδημαϊκή ζωή.

Το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα γίνεται φανερό όταν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα. Για παράδειγμα να προτείνουν μεταρρυθμίσεις, ή να διαπραγματευτούν τους όρους του δανεισμού, κάτι που είναι καθαρά τεχνικό θέμα.

Τα μειονεκτήματα τους είναι η έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων, η απουσία πολιτικής νομιμοποίησης, και η έλλειψη κάποιας εσωτερικής βάσης στήριξης. Ο Monti και  ο Παπαδήμος έχουν διοικητικές ικανότητες, αλλά και νομιμοποίηση. Αυτό που δεν έχουν είναι η σταθερή στήριξη ενός πολιτικού μπλοκ.

Αρκετοί νυν αρχηγοί κρατών μπορούν να θεωρηθούν τεχνοκράτες. Όπως ο  πρόεδρος Felipe Calderón του Μεξικού, ο πρόεδρος Sebastián Piñera της Χιλής, και η  πρόεδρος  Ellen Johnson Sirleaf της Λιβερίας, καθώς και άλλοι.

Κανένας δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ως απόμακρους και αποστασιοποιημένους από τη ζωή. Και οι τρεις όμως, σπούδασαν στο Harvard.

Έχοντας κάποια καλά διεθνή εχέγγυα δεν είναι πάντα και πλεονέκτημα. Όταν η Sirleaf βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2011, υπήρχαν ανησυχίες πως η καλή εικόνα της στο εξωτερικό θα έβλαπτε την επανεκλογή της στη Λιβερία.

Αντίστοιχα, ο Παπαδήμος και ο Monti ανήκουν στις ελίτ της ΕΕ και της ευρωζώνης, κάτι που θα τους βοηθήσει στο εξωτερικό, αλλά θα τους καταστήσει έρμαια κατηγοριών ως «λακέδες των ξένων δυνάμεων».

Πάντως είναι πολύ ταιριαστό, το ότι η Αθήνα και η Ρώμη, οι δύο έδρες του κλασικού δυτικού πολιτισμού, στράφηκαν σε δυο κοσμοπολίτες για να βρουν ηγεσία. Αν όμως δεν τους δοθούν τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία για να πετύχουν οι πολιτικές τους, κανένα μαγικό κόλπο δεν πρόκειται να τους βοηθήσει.

 

Του Jeffrey Frankel, καθηγητού στο  Harvard.

Project Syndicate
www.project-syndicate.org


http://www.project-syndicate.org/commentary/frankel7/English

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 30/11/2011 10:34:57

  Καλύτερα με τεχνοκράτες, παρά με παρλαπίπες λαοπλάνους τύπου Αντρέα, Κλίντον, Μιτεράν κι άλλους φωστήρες που αψηφούν και σνομπάρουν και δαιμονοποιούν τους νόμους της πραγματικής οικονομίας. Φτάνουν οι λαγοί μέσα απ'τα καπέλα και οι Σωτήρες που πολλαπλασιάζουν μαγικά τα ψάρια στην Καπερναούμ - άν φτιάχνεις Μερσεντές θα πουλήσεις βρέχει- χιονίσει, και δέν φταίει γι αυτό ούτε ο καπιταλισμός, ούτε ο ιμπεριαλισμός, ούτε ο Σορος κι οι τράπεζες του Εβραϊκού Κεφαλαίου της Σιών. Δέν μπούχτισε πιά αυτός ο κόσμος απ'τα ψέμματα ;

  Ενας φίλος μου, νέος παραγωγός σταφυλιών στην Πιερία, εξάγει το σύνολο της παραγωγής του σε μιά αγορά στην Αγγλία και δέν τον νοιάζει άν φύγουμε απ'το ευρώ ή άν γίνει στάση πληρωμών - εξάγει και πληρώνεται σε στερλίνα και φροντίζει να έχει σταθερά καλή ποιότητα και 'έγκαιρη εγγυημένη μεταφορά. Ουτε επιδοτήσεις, ούτε τράπεζες, ούτε τα μπαλκόνια και οι σημαιούλες θα τον σταματήσουν - μόνο τα κλεισίματα δρόμων και οι απεργίες.

  • Agni avatar
   Agni @ τσώφλι πασατέμπου 30/11/2011 10:57:03

   Στην ελλάδα έχει,παραποιηθεί εντελώς η σημασία της λέξης λαικισμός η οποία ταυτίζεται εντελώς λανθασμένα με κάθε κοινωνική,πατριωτική,χειραφετιτική,ανθρωπιστική η φιλελεύθερη αφήγηση ενώ καταβάση αυτές οι αφηγήσεις όχι μόνο είναι αστικές αλλα δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία σοβαρός διανοουμενος που να μην αντλεί εμπνευση απο αυτές..Αντιθέτως ο πραγματικός λαικισμός είναι η περιπτωσιολογία,αλλα τι κάθομαι και λέω σε μια χώρα οπου το πρετεντερειν και το καρατζαφέρειν εστί φιλοσοφείν,μάταια μιλάμε με τέτοια μυαλά η χώρα είναι καταδικασμένη..Δεν ξέρω που την έχουν ξανακούσει εκτός Ελλάδος κάποιοι αυτού του τύπου την επιχειρηματολογία εκτός απο σόου του Τζέρρυ Σπρίνγκερ..

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 30/11/2011 19:00:24

  Ποιος επέλεξε τους τεχνοκράτες οικονομολόγους; δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ήταν η Ελλάδα και η Ιταλία...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΕΥΑ 01/12/2011 00:45:35

   Όχι, βέβαια! Οι λαοί, ειδικά οι Νότιοι, αδυνατούν να σκεφτούν ψύχραιμα το συμφέρον τους. Με τα σημερινά δεδομένα θα προτιμούσαν ένα "λεβέντη". Τον Γκλέτσο, ας πούμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.