#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2011 09:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τελευταίες μέρες του ευρώΤο ευρώ ήταν από την αρχή καταδικασμένο, και τώρα βλέπουμε το τέλος του.

Σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη θέση έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 11 μήνες. Η ισοτιμία είναι EUR/USD  1.2983. Τον Ιούλιο ήταν πάνω από 1.45.

Με τον πανικό να σαρώνει τις χρηματαγορές, το ευρώ έχασε περισσότερο από 3% μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Όταν θα πέσει κάτω από το 1.20, όλοι θα μιλάνε για το τέλος του ως νόμισμα.

Όταν γίνει ισότιμο με το δολάριο, θα πεθάνει.

Και θα ακολουθήσει και ο θάνατος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όλα είναι πιθανά.

Η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει με τη σημερινή δομή της.

Δεν μπορείς να έχεις 17 διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές φορολογικές πολιτικές, προτεραιότητες, κλπ. και να τις βάλεις όλες μαζί σε μια νομισματική ένωση, περιμένοντας αποτελέσματα.

Το ευρώ είναι καταδικασμένο, και αν μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία αποφασίσει να το εγκαταλείψει, τότε τετέλεσται!

Η κατάρρευση του ευρώ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Και οι επενδυτές πιστεύουν πως η πτώση του θα συνεχιστεί. Ήδη υπάρχουν τεράστια στοιχήματα (παγκοσμίως) για τον θάνατο του ευρώ.

Ο Scott Mather, επικεφαλής ενός μεγάλου επενδυτικού ομίλου ισχυρίζεται ότι το 2012, το ευρώ θα είναι ισότιμό με το δολάριο.

Σίγουρα, σε κάποια φάση θα επέμβουν οι κεντρικές τράπεζες, και με μια συντονισμένη κίνηση θα προσπαθήσουν να το στηρίξουν. Έχει ξαναγίνει. Αυτή όμως η στήριξη θα είναι προσωρινή.

Οι κεντρικές αγορές μπορούν να χειραγωγήσουν τις αγορές για λίγο, αλλά μακροπρόθεσμα πάντα επικρατούν οι τάσεις. Δείτε τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά σπρεντς. Ανεβαίνουν και πάλι, παρά την αγορά ομολόγων αξίας $274 δισ από την ΕΚΤ. Οι προσπάθειες αυτές είναι απέλπιδες.

Όπως δημοσίευσε το Crackerjack Finance, «τα προβλήματα της ελαττωματικής δομής της ευρωζώνης ήρθαν πλέον στο φως… με βάση τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των 17 μελών της, αποτελεί έκπληξη το ότι επιβίωσε επί μια δεκαετία».

Η Ελλάδα δεν θα υπέφερε σήμερα, αν δεν είχε υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. 100.000 επιχειρήσεις της έχουν κλείσει από την αρχή της κρίσης, και το 1/3 του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες φτώχιας.

Όσο η κρίση εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόσο αυξάνονται οι εντάσεις στο οικονομικό της σύστημα. Πολλοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι το ευρώ θα αντέξει επί πολύ ακόμη.

Σε πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse, σημειώνεται ότι «βλέπουμε τις τελευταίες μέρες του ευρώ. Μπορεί να μην διαλυθεί, αλλά σίγουρα κάτι συγκλονιστικό θα συμβεί, ίσως μέχρι τα μέσα του Γενάρη, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων, που θα συνοδευτεί από μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων….».

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η κατάσταση στην Ευρώπη πάει από το κακό στο χειρότερο.

Στην Ελλάδα, το 20% των τραπεζικών καταθέσεων έχει ήδη αποσυρθεί από την αρχή του 2011. Όποιος διαθέτει καταθέσεις σε ελληνική τράπεζα, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί.

Το ίδιο και όποιος έχει καταθέσεις σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα.

Χθες αποκαλύφθηκε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας θα χρειαστεί διάσωση!

Όπως λέει το Sky News: «Η Commerzbank συζητά με την γερμανική κυβέρνηση τη διάσωσή της, αφού χρειάζεται κεφάλαια για να αποφύγει την χασούρα από τις ενδεχόμενες στάσεις πληρωμών στα κρατικά ομόλογα που έχει στα χέρια της. Σύμφωνα με το Reuters, εδώ και μέρες γίνονται έντονες συζητήσεις με την κυβέρνηση…».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα σώσουν όσες τράπεζες θελήσουν, και οι υπόλοιπες θα καταρρεύσουν.

Ποιος θα επιζήσει; Κανείς δεν γνωρίζει.

Όλες οι τράπεζες κινδυνεύουν. Ο οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε άλλες πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες προχθές.

Στο φινάλε, κάποιος θα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Πολλοί ποντάρουν στην Ελλάδα, ή στην Ιταλία. Μάλλον όμως, μια ισχυρή χώρα όπως η Γερμανία είναι αυτή που θα φύγει πρώτη. Και τι θα γίνει τότε; Θα αρχίσει να τυπώνει έναν νέο γερμανικό νόμισμα;

Μάλλον όχι. Αν φύγει η Γερμανία, αυτό που θα κάνει θα είναι η εγκαθίδρυση ενός νέου ευρωπαϊκού νομίσματος για ένα παντελώς νέο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα.

Η Γερμανία είναι αφοσιωμένη στην ιδέα ενός νέου πανευρωπαϊκού υπερκράτους. Και η κατάρρευση του ευρώ δεν την εμποδίζει στο να επιμένει σε αυτήν την ιδέα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός φυσικός για να καταλάβει το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Η εξίσωση είναι απλή:

Σκληρή λιτότητα + τοξικά κρατικά χρέη + υψηλά σπρεντς + έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα + εκτεθειμένες από παντού τράπεζες + πιστωτική σύνθλιψη = Οικονομική έκρηξη άνευ προηγουμένου.

Και ούτε οι ΗΠΑ θα γλιτώσουν.

Τα οικονομικά συστήματα Ευρώπης και ΗΠΑ είναι στενά διαπλεκόμενα. Όταν θα γίνει το μπαμ στην Ευρώπη, θα ακολουθήσει και  η κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών.

Η αμερικανική οικονομία ουδέποτε ανέκαμψε από την κρίση του 2008, και αυτή η συνέχιση της ευρωπαϊκής κρίσης θα ρίξει την Αμερική σε περιδίνηση.

Το 2012 θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα οικονομικά χρονιά.

Ας προετοιμαστούμε.

 

The Economic Collapse

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/the-collapse-of-the-euro-the-death-of-the-euro-and-the-end-of-the-euro

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pilot avatar
  pilot 18/12/2011 09:45:25

  Μαλλον θα επαληθευτει η προφητεια των Μαγια για το τελος του Κοσμου το 2012 !!!

  • JOHN avatar
   JOHN @ pilot 18/12/2011 19:54:24

   @Pilot.To τελος του ευρω σε καμια περιπτωση δεν θα σημανει και το τελος του κοσμου,καθε αλλο μαλλιστα.

 2. astrokritis avatar
  astrokritis 18/12/2011 10:27:44

  Δ. Κ. ΜΟΣΧΟΣ*
  Ο λαός έχει ξεσηκωθεί. Διαμαρτύρεται, φωνάζει, ζητά να μη του πιουν το αίμα και απλά να κάνει τις απαραίτητες θυσίες, στα όρια του ανεκτού, για να αποπληρώσει τα χρέη του. Τα χρέη τα οποία δημιούργησε ¨τρώγοντας¨ τα λεφτά των εργατικών και συνετών ευρωπαίων εταίρων του, οι οποίοι ξαφνικά διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα έχει χρέος που δεν ξεπληρώνεται και πρέπει να … χάσει την εθνική της κυριαρχία με το ξεπούλημα ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας στους … ξένους.
  Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο μέσος ξεσηκωμένος έλληνας, ο μέσος εξεγερμένος ευρωπαίος των νοτίων κυρίως χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και ο μέσος δυτικό – βόρειο ευρωπαίος, που βρήκε την ευκαιρία να εμπαίξει τον έλληνα και τους πολίτες από τις λεγόμενες PΙIGS χώρες (με υψηλό δημοσιονομικό χρέος) είναι ότι:


  1. Το Ευρώ ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!! Το Ευρώ στην έκδοσή του από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (http://en.wikipedia.org/wiki/European_Central_Bank) δεν αντικατοπτρίζει απολύτως τίποτε. Η έκδοση του Ευρώ στηρίζεται σε ένα οικονομικό κατασκεύασμα που λέγεται fiat money (http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money), δηλαδή νόμισμα το οποίο έχει αξία μόνον και μόνον επειδή η κυβέρνηση (ή εν προκειμένω η ευρωπαϊκή ένωση) το όρισε ως νόμιμο μέσον συναλλαγών, κατά παράβαση των κανόνων της αγοράς των συναλλαγών, δεδομένου ότι η πολιτική εξουσία, εκ του ρόλου της δεν μπορεί να επιβάλλει εμπορικά ειωθότα και πρακτικές, αλλά μόνο να ρυθμίσει ήδη υφιστάμενα.

  2. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα νόμισμα των 50 Ευρώ δεν αντικατοπτρίζει ισόποση αξία αλλά ισόποσο χρέος (!!!) προς τον εκδότη, εν προκειμένω την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

  3. Ο μηχανισμός αυτός, που μοιάζει με αυτόν της έκδοσης του αμερικάνικου δολαρίου αλλά έχει κάποιες διαφορές, λειτουργεί με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο, δηλ. κάθε χώρα – μέλος της Ε.Ε. αντί να εκδίδει το νόμισμά της κυριαρχικά, έστω στα πλαίσια της Ε.Ε., αναγκάζεται να δανείζεται το χρήμα (τα Ευρώ) από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, είτε με τη μορφή των βραχυπρόθεσμων ρέπος, είτε με κρατικά ομόλογα, είτε με απευθείας δανεισμό τραπεζών. Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα χορηγεί τα ποσά με τόκο (!!!), ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι το ελάχιστο 1,25 %, δηλ. εάν δανείσει 100 Ευρώ σε μια τράπεζα, ή εάν αγοράσει βραχυπρόθεσμα ρέπος ή ομόλογα για 100 Ευρώ θα εισπράξει τουλάχιστον 101,25 Ευρώ !!! Αυτό σημαίνει ότι κανένα εθνικά κυρίαρχο κράτος εντός της Ε.Ε., που χρησιμοποιεί το Ευρώ, να μην έχει δικό του νόμισμα, που να μη το χρωστά σε κανένα – ούτε ένα λεπτό του Ευρώ !!! Και φυσικά ποτέ κανένας ευρωπαίος (Γάλλος, Γερμανός κλπ) δεν έχει στερηθεί το αντίστοιχο ποσό, που εξέδωσε με αυτό τον τρόπο η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, αφού ποτέ δεν το στέρησε από ¨την αγοραστική του δύναμη¨ , δηλ. από τα Ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα του (Γαλλία, Γερμανία κλπ).

  4. Η πρακτική του fiat money, μέσω δανεισμού, ισοδυναμεί με υποδούλωση και απώλεια κυριαρχίας, από τη στιγμή της έκδοσης του νομίσματος αυτού καθ’ εαυτού (βλ. και σχετ. άρθρο http://stin-press-a.blogspot.com/2011/04/blog-post_14.html), αφού είναι δεδομένο ότι, από τη στιγμή που το κεφάλαιο του δανείσματος προέρχεται από τον ένα και μοναδικό εκδότη του νομίσματος, δηλ. την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, τότε είναι αδύνατο να αποδοθεί ο τόκος, όσο μικρός και εάν είναι αυτός, αφού το ποσό του τόκου πολύ απλά δεν υφίσταται. Φαντασθείτε ένα πολύ απλό παράδειγμα, όπου μαζεύεται μια παρέα για να παίξει μπίλιες (τις θυμάστε τις μπίλιες;) και μόνον ο ένας, αποκλειστικά, παρέχει π.χ. 100 μπίλιες για το παιχνίδι, με τη συμφωνία ότι στο τέλος του παιχνιδιού η παρέα θα πρέπει να του αποδώσει 101 μπίλιες! Στο τέλος του παιχνιδιού θα λείπει μια μπίλια. Όσο προσεκτικά και εάν έπαιξε η παρέα θα χρωστάει πάντα τουλάχιστο μια μπίλια, εκτός από τις 100 που επέστρεψε και πρέπει να ξαναδανεισθεί εάν θέλει να συνεχίσει να παίζει. Φυσικά οι απρόσεκτες παρέες που ενδεχομένως να έχασαν μπίλιες ή να τις ¨οικειοποιήθηκαν¨ (κοινώς έκλεψαν) απλά χρωστούν περισσότερες. Και αυτός που παρείχε τις μπίλιες θα απειλεί ότι δεν θα ξαναδώσει εάν δεν του αποδοθεί η επιπλέον μπίλια, την οποία βέβαια δέχεται και σε είδος π.χ. νησιά, ΔΕΚΟ, πετρέλαια, χρυσό κλπ. Μήπως σας θυμίζει κάτι από αυτά που κυκλοφορούν στο δίκτυο για τα χρέη των κρατών σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) τους; Η Γερμανία αυτή τη στιγμή, η 3η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο έχει χρέος 74,4% του ΑΕΠ της και η Ελλάδα 123,9%. Μια ματιά στην ιστοσελίδα http://www.economist.com/content/global_debt_clock είναι τελείως αποκαλυπτική: οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος είναι αυτές οι οποίες χρησιμοποιούν fiat money, όπως το Ευρώ και το δολάριο (!!!), ενώ χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν έχουν χρέος 3,7% και 16,7% αντίστοιχα. Τυχαίο άραγε;

  5. Η έκδοση νομίσματος συνιστά πράξη εθνικής κυριαρχίας και, ως τέτοια, δεν μπορεί να ανατίθεται σε όργανα ακόμη και θεσμικά, τα οποία όμως λειτουργούν υπό καθεστώς εμπορικής εταιρίας, όπως η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για αυτό ας αναρωτηθεί το εξής: εάν η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν λειτουργούσε ως εμπορική εταιρία (άσχετα εάν δεν είναι επισήμως τέτοια) τότε για ποίο λόγο τα Ευρώ, δηλ. το μέσον συναλλαγής, τα δανείζει στους εθνικά κυρίαρχους λαούς της Ευρώπης και μάλιστα με τόκο; Και γιατί στο άρθρο 9 της Σύμβαση του Άμστερνταμ ρητά προβλέφθηκε ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα εξαιρείται από κάθε μορφής φορολογίας του κεφαλαίου και των κερδών της; Πρόβλεψη για μη φορολογία στο όργανο της πολιτικής εξουσίας που εκδίδει το νόμισμα; Είναι ποτέ δυνατόν; Φαντάζεσθε να υπήρχε ανάγκη για διάταξη νόμου που να εξαιρούσε από τη φορολογία τα Υπουργεία, δηλ. το κράτος να μη φορολογεί το κράτος; Άρα, δεν πρόκειται για δημόσιο όργανο, έστω στα πλαίσια της Ε.Ε. αλλά για θεσμοθετημένο μεν, πλην όμως σαφώς ιδιωτικής φύσεως όργανο, εξ’ ου και η ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τη φορολογική εξαίρεση.

  6. Προ της δημιουργίας του Ευρώ το βασικότερο εργαλείο διακρατικού δανεισμού ήταν το δολάριο, το οποίο από τον Αύγουστο του 1971, που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον, με μονομερή δήλωση, απεξάρτησε το δολάριο από τα αποθέματα χρυσού, τα οποία ήδη είχαν φθάσει να καλύπτουν μόλις το 22% των δολαρίων που είχαν τεθεί σε κυκλοφορία, να μετατραπεί το δολάριο σε fiat money, δηλ. νόμισμα άνευ αντικρίσματος. Όσα δάνεια χορηγήθηκαν υπό αυτό το καθεστώς πάσχουν από την εξής ανήκουστη παραφροσύνη: ότι δηλ. στην αγορά των συναλλαγών μπορεί ένα κομμάτι χαρτί ευτελούς αξίας, το οποίο γράφει επάνω ¨100 δολάρια¨, δημιουργημένο από το τίποτα, να αγοράσει πραγματικά κάτι το οποίο ισοδυναμεί στη αγορά με 100 δολάρια, ή στην περίπτωση δανεισμού, 100 δολάρια άνευ αντικρίσματος, δημιουργημένα από το τίποτα, να δημιουργούν υποχρέωση αποπληρωμής για ισόποση αξία, πλέον τόκου (ο οποίος φυσικά δεν υπάρχει) και στην περίπτωση της μη αποπληρωμής ο πιστωτής να διεκδικεί εθνική κυριαρχία (!!!) με μνημόνιο και ρητό όρο στη σύμβαση δανείου, για να σου ξαναδανείσει, για ένα ακόμη χρόνο, δολάρια δημιουργημένα από το τίποτε !!! Το ίδιο ακριβώς φυσικά ισχύει και για το Ευρώ, ως νόμισμα άνευ αντικρίσματος…
  7. Λόγω της πρόδηλης σχέσης ανάμεσα στην έκδοση / διάθεση του νομίσματος και της καθημερινότητας των πολιτών, της ελευθερίας τους, των εν δυνάμει ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας, όπως η υπογραφή σύμβασης δανεισμού, με την οποία ρητά παραιτείται ένα κράτος της εθνικής του κυριαρχίας (καλήν ώρα σαν αυτή που υπέγραψε κάποιος υπουργός οικονομικών πρόσφατα), είναι προφανές ότι τα ανωτέρω ζητήματα δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και απόφασης από ένα πρόσωπο, όπως ο πρωθυπουργός, ο υπουργός οικονομικών κλπ. Το άρθρο 1 του Ελληνικού Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι : «ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ
  1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
  2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
  3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».
  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την κυριαρχία των αποφάσεων την έχει το εκλογικό σώμα («…λαϊκή κυριαρχία …», ούτε καν η Βουλή) και όχι το εκτελεστικό, δηλ. η κυβέρνηση, ακόμη και εάν έχει πρόσφατη νομιμοποίηση. Για αυτό και στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Και στις δύο περιπτώσεις προϋποτίθεται σχετική πρωτοβουλία συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών, γεγονός που το Σύνταγμα θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις (δηλ. κρίσιμα εθνικά θέματα, σοβαρό κοινωνικό ζήτημα), θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τον κυρίαρχο λαό στη ¨Βουλή¨, μεταφέροντας τις δικές του απόψεις εκεί και όχι τις απόψεις του εαυτού τους, ως μια ανεξάρτητη εξουσία του πολιτεύματος και δη του νομοθετικού, δεν σχετίζεται ούτε εξαρτάται καθοιονδήποτε τρόπο από το εκτελεστικό και την κυβέρνηση… Αλήθεια η υποθήκευση της χώρας, η εκτόξευση της ανεργίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα των αποθεμάτων χρυσού και του εθνικά κυρίαρχου κράτους δηλ. της ελληνικής επικράτειας για αποπληρωμή οφειλών που δημιουργήθηκαν από χρήμα άνευ αντικρίσματος, η μετάβαση από τη δραχμή (νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό, άρα αξιόγραφο) στο Ευρώ (νόμισμα άνευ αντικρίσματος, άρα χρεόγραφο), η έκδοση του νομίσματος (όποιο και εάν είναι αυτό) από ιδιώτη, ο οποίος απλά το δανείζει με τόκο και όχι από το κυρίαρχο κράτος ως πράξη εθνικής κυριαρχίας, δεν συνιστούν κρίσιμα εθνικά θέματα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα; Ή μήπως οι βουλευτές είναι άνθρωποι μειωμένης αντίληψης, εκτός τόπου και χρόνου, χρήζοντες δικαστικής συμπαράστασης και δεν αναλαμβάνουν τη σχετική πρωτοβουλία; Ή μήπως έχει καταλυθεί το πολίτευμα και υφίσταται σύγχυση των δύο διακριτών εξουσιών, δηλ. του νομοθετικού και του εκτελεστικού σε βαθμό που να μη μπορούμε να συζητήσουμε πλέον για Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά για κάποιου είδους ολοκληρωτικού καθεστώτος, με το εκτελεστικό στο ρόλο του απόλυτου δικτάτορα;
  8. Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει επίσημα 4 φορές μέχρι σήμερα: 1827, 1843, 1893, 1932 (http://forza-grecia.pblogs.gr/2010/01/h-istoria-ths-hreokopias-sthn-ellada-kai-to-shmera.html). Σε κάθε πτώχευση, που πρακτικά σημαίνει μονομερής διαγραφή χρεών λόγω αδυναμίας αποπληρωμής, εξυπακούεται ότι τα οφειλόμενα ποσά δεν οφείλονται πλέον και η χώρα οφείλει μόνο για τα νέα δάνεια που θα συνάψει μετά την πτώχευση. Στην περίπτωση της Ελλάδος όμως, κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, τα περισσότερα χρέη αναγνωρίσθηκαν εκ νέου τη δεκαετία του 1960 (με ποια νομιμοποίηση άραγε και από ποίον;), με αποτέλεσμα την αποπληρωμή των παλαιότερων εξ αυτών μέχρι και τη δεκαετία του ’90!
  9. Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κος Γ. Κασιμάτης πρόσφατα σε σχετική ομιλία του, αναφέρθηκε στο άρθρο 120 του Συντάγματος. Για όσους δεν γνωρίζουν το άρθρο 120 στην παρ.4 αναγράφει «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», η δε έννοια της βίας δεν αφορά μόνον τη σωματική και φυσική βία, αλλά και την ψυχολογική, όπως π.χ. ψυχολογική βία του τύπου «Πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις εάν δεν συμφωνήσουμε με το Μνημόνιο; (με το οποίο ξεπουλάμε όλη την Ελληνική Επικράτεια)». Βέβαια αυτό που δεν αναφέρεται είναι, ότι με ρητό όρο της δανειακής σύμβασης οι δανειστές μας μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση εάν δεν πληρωθεί το ¨Σχετικό χρέος¨ της χώρας (άρθρο 8 παρ.1 (ζ) ), ήτοι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας σε Ευρώ ή σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Δεδομένου όμως ότι τα ποσά του δανείου είναι μικρότερα του υποτιθέμενου χρέους αυτό συνεπάγεται ένα και μόνο πράγμα: ότι τα ποσά που δανεισθήκαμε δεν πάνε σε μισθούς, συντάξεις κλπ, αλλά σε αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών !!! Άρα εκτός από ψυχολογική βία έχουμε ταυτόχρονα και εξαπάτηση από τον πολιτικό κόσμο !!!
  Συνεπώς κατά το Σύνταγμά μας έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθούμε, με κάθε μέσον, κατά οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει ή το έχει ήδη καταλύσει. Η συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα είναι μια καλή αρχή αλλά όχι αρκετές για τους σκοπούς του αρθ. 120. Η αντίσταση κατά της βίαιης κατάλυσης του Συντάγματος ουσιαστικά σημαίνει την φυσικώ τω τρόπω εκδίωξη των όσων κατέλυσαν το Σύνταγμα, με απλά λόγια την εκδίωξη ¨κλοτσηδόν¨ από το Μαξίμου των βιαστών του Συντάγματος. Και αυτό αφορά όλους, μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου.
  Θεσσαλονίκη, 30.05.2011

  *Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

  • Idiot avatar
   Idiot @ astrokritis 18/12/2011 14:29:04

   Ν'αγιασει η πεννα σου.Το κειμενο αυτο πρεπει οχι μονο να το διαβασουμε αλλα να το αποστηθισουμε.Θελουμε κι αλλα.Αρκετα με τους νομικιζοντες.Ευχαριστω απο τα βαθη της ελληνικης μου καρδιας.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Idiot 18/12/2011 15:42:50

    Νά δούμε καί άν επιβληθεί κάποτε καί ο φόρος πού πρότεινε τό 1972 ο James Tobin .
    Ο Lafontain πού επέμενε νά τόν επιβάλλει ώς υπουργός οικονομικών τής κυβέρνησης Schröder, παραιτήθηκε χωρίς νά δώσει πειστική εξήγηση καί εξαφανίστηκε γιά μερικούς μήνες από τό προσκήνιο εγκλεισμένος στό σπίτι του. Μπορώ νά σκεφθώ μέ ποιόν τρόπο «προειδοποιήθηκε» γιά νά τόν πιάσει τέτοιος τρόμος.
    ΗMerkel μέ τήν στήριξη τού υπουργού οικονομικών τής Γερμανίας Schäuble επιμένει νά εισάγει σττήν ευρωζώνη ένα τέτοιο φόρο. Πού στηρίζεται δέν γνωρίζω. Τό city of London τής έστειλε τόν όρο μέσω Cameron, ότι δέν γουστάρει νά πληρώσει τίποτε, πόσο δέ μάλλον νά ελεγχθεί.
    Αυτό έλειπε νά σηκωθούν τά αγγούρια νά χτυπήσουν τόν μανάβη. Εδώ ολόκληρη βασίλισσα καί απαιτεί υποτακτικώς άδεια από τόν Lord Major νά επισκεφθεί τούς βασιλείς τών βασιλέων, η καλβινίστρια Merkel θά τούς βάλλει χέρι;
    Ίδωμεν.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ astrokritis 18/12/2011 15:11:35

   Πολύ σωστές επισημάνσεις. Θά ήθελα νά προσθέσω συμπληρωματικά καί τίς δικές μου σκέψεις, τουλάχιστον στόν βαθμό λειτουργίας τής ΕΚΤ.

   Αναφέρεται:
   «εάν η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν λειτουργούσε ως εμπορική εταιρία (άσχετα εάν δεν είναι επισήμως τέτοια) τότε για ποίο λόγο τα Ευρώ, δηλ. το μέσον συναλλαγής, τα δανείζει στους εθνικά κυρίαρχους λαούς της Ευρώπης και μάλιστα με τόκο;»

   Στήν συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΚΤ ρυθμίζει τήν προσφορά χρήματος στήν οικονομία μέσω τού επιτοκίου. Αυτό θεωρητικά καί πρακτικά είναι σωστό. Τό χρήμα είναι όντως fiat money, δηλ. νόμισμα χωρίς αντίκρισμα, άρα πρέπει νά ρυθμίζεται μέ κάποιο τρόπο η ρευστότητα τής οικονομίας.

   Τό πρόβλημα έγκειται στά κάτωθι σημεία:

   1. Μέτοχοι τής ΕΚΤ είναι οι κεντρικές τράπεζες τών χωρών τής ευρωζώνης. Μετέχουν δέ αναλογικά στήν ΕΚΤ μέ τό οικονομικό εύρος τών επιμέρους εθνικών οικονομιών πού αντιπροσωπεύουν (τουλάχιστον στόν βαθμό πού αντιπροσώπευε η επιμέρους οικονομική δραστηριότητα τής εκάστοτε χώρας κατά τήν στιγμή τής ένταξής της στή ευρωζώνη).
   Στο άρθρο 9 της Σύμβαση του Άμστερνταμ ρητά προβλέφθηκε ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα εξαιρείται από κάθε μορφής φορολογίας του κεφαλαίου και των κερδών της. Αυτό δέν είναι λάθος στό βαθμό πού τά κέρδη τών τόκων (αφού αφαιρεθούν τά έξοδα λειτουργίας, κεφάλαια επισφαλειών κ.λ.π.) πού εισπράτονται, επιμερίζονται αναλογικά στούς μετόχους. Δηλαδή στίς επιμέρους κεντρικές τράπεζες τών χωρών τής ευρωζώνης. Τό πρόβλημα αρχίζει, όταν οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες δέν είναι κρατικών, αλλά ιδιωτικών συμφερόντων. Δηλαδή πρακτικά τά κέρδη πού αποφέρει ο τοκισμός τής ποσότητας χρήματος πού παρέχει η ΕΚΤ στήν αγορά καταλήγουν στίς τσέπες (πλήρως αφορολόγητα καί χωρίς καμμιά δυνατότητα ελεγχου) άγνωστων ιδιωτών (όπως συμβαίνει μέ τήν τράπεζα της Ελλάδος) καί όχι στά κρατικά ταμεία (όπως συμβαίνει μέ τήν γερμανική ομασπονδιακή τράπεζα).

   2. Η παραλογία τής επιβολής δανεισμού τών κρατών μόνο μέσω τών ιδιωτικών τραπεζών. Οι ιδιωτικές τράπεζες δανείζουν τά κράτη τής ευρωζώνης μέ επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο από τό επιτόκιο πού πληρώνουν οι ίδιες στήν ΕΚΤ. Τά δέ κρατικά χρεώγραφα τά καταθέτουν στήν ΕΚΤ ώς εγγύηση καί (μέχρι πρόσφατα) μπορούν νά δανεισθούν από τήν ΕΚΤ τό σύνολο τών δανείων πού έχουν δανείσει στά κράτη. Μέχρι τώρα ένας σίγουρος τρόπος γιά ασφαλή υπερκέρδη μέ εγγύηση τούς κρατικούς φόρους. Μέ άλλα λόγια μιά θεσμοθετημένη ληστεία σέ βάρος τών πολιτών. Η θέση τής Μέρκελ ότι οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει νά επιμερισθούν τό κόστος τής διάσωσης κρατών όπως η Ελλάδα είναι σωστή, στό βαθμό πού οι ιδιώτες έχουν κερδίσει από τό πουθενά μυθώδη ποσά από τόν δανεισμό κρατών.

   3. Η δίκαιη (όχι γιά τίς τράπεζες) λύση θά ήταν η ΕΚΤ νά δανείζει απ' ευθείας τά κράτη τής ευρωζώνης (ευρωομόλογο) κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Τά κέρδη τής ασκούμενης νομισματικής πολιτικής (επιτόκιο) νά επιστρέφουν στά κράτη μέλη (στήν δικιά μας περίπτωση η τράπεζα τής Ελλάδος πρέπει νά κρατικοποιηθεί). Τό κόστος ενός μεγαλύτερου κρατικού χρέους θά ήταν στήν περίπτωσή μας η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση τού κράτους χρεωστή, γιατί η αναλογία κερδών του από τήν συμμετοχή του στήν ΕΚΤ θά ήταν μικρότερη σέ σχέση μέ τό ποσοστό συμμετοχής του. Έτσι θά είχαμε καί τόν δίκαιο ισομερισμό τού κόστους τού ευρωομόλογου.

   ΥΓ: Γνωρίζει κάποιος ένα κόμμα εξουσίας στά κράτη μέλη τής ευρωζώνης πού επικροτεί τό παραπάνω σχήμα;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Ιαπετός 18/12/2011 18:44:50

    Ιαπετε, αυτο που επαναλαμβανεις για τις κεντρικες τραπεζες ('ιδιωτικων και οχι κρατικων συμφεροντων') θα σου προτεινα να το ψαξεις λιγο πιο διεξοδικα..
    οι ΚΤ κεφαλαιοποιουνται απο το εγχωριο τραπεζικο συστημα το οποιο εχει την υποχρεωση να παρκαρει συγκεκριμενη ποσοτητα χρηματος στην κεντρικη τραπεζα ως ενδειξη φερεγγυοτητας για να συνεχιζει να λειτουργει (μαζαυει καταθεσεις , δινει δανεια κλπ) ... στον Δυτικο κοσμο (που ειναι λιγο πιο μπροστα σ'αυτα τα ζητηματα απ'οτι πχ το Ιραν και η Λιβυή) οι κεντρικες Τραπεζες τεινουννα ειναι μην ειναι 'κρατικές' αλλα 'ανεξαρτητες' στο ιδιο πνευμα που και η Διακιοσυνη ειναι 'ανεξαρτητη' και οχι 'κρατική'.

    Επικρατει φοβερη συγχιση .. και ξαφνικα ανακαλυπτουμε τον τροχο, οτι μας φταιει το 'fiat money', η απομακρυνση απο τον 'κανονα του χρυσου', το καθεστως λειτουργιας των Κετνρικων Τραπεζών και ότι να ναι..ενω το προβλημα μας ειναι πολυ απλο και εχει να κανει με τη δολιοφθορά που υπεστει η Ελλάδα απο τον Γ. Παπανδρεου και τους συνεργους του.
    Και ειναι τοσο απλο. Τα 1-8 (αναφερομαι στον κ. Δικηγορο εκ Θεσσαλονικης) ειναι εγκυκλοπαιδικες γνώσεις με καποιες προσπαθειες ερμηνειας που καταληγουν σε παρερμηνεια ή υπεραπλουστευση .. με το σημειο 9 δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισστοερο.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ rally monkey 18/12/2011 19:27:13

     rally monkey είπε:
     οι ΚΤ κεφαλαιοποιουνται απο το εγχωριο τραπεζικο συστημα το οποιο εχει την υποχρεωση να παρκαρει συγκεκριμενη ποσοτητα χρηματος στην κεντρικη τραπεζα ως ενδειξη φερεγγυοτητας.

     Καί πού τήν βρήκε αυτή τήν συγκεκριμενη ποσότητα χρηματος πού αναφέρεις όταν τό εκδοτικό προνόμιο τό έχει μόνο η κεντρική τράπεζα;
     Η λογιστική απεικόνιση τών τραπεζών καί οι καθημερινοί ισολογισμοί τους (μέ τό παρκάρισμα τής περισσεύουσας ρευστότητας στήν ΚΤ) είναι ένας κανόνας πού έχει επιβληθεί γιά νά μπορεί απλώς νά λειτουργεί μέ αυτοέλεγχο τό τραπεζικό σύστημα.
     Μήν τά μπερδεύουμε.

     rally monkey είπε:
     Επικρατει φοβερη συγχιση .. και ξαφνικα ανακαλυπτουμε τον τροχο, οτι μας φταιει το ‘fiat money’, η απομακρυνση απο τον ‘κανονα του χρυσου’, το καθεστως λειτουργιας των Κετνρικων Τραπεζών και ότι να ναι..ενω το προβλημα μας ειναι πολυ απλο και εχει να κανει με τη δολιοφθορά που υπεστει η Ελλάδα απο τον Γ. Παπανδρεου και τους συνεργους του.

     Τό ‘fiat money’ είναι το ‘fiat money’. Δέν έχει όντως κανένα αντίκρυσμα. Η ανακάλυψη τού τραπεζικού τροχού έχει γίνει εδώ καί μερικές εκατοντάδες χρόνια. Εμείς επιμένουμε νά μήν βλέπουμε τόν κυκλικό τροχό πού χρησιμοποιούν άλλες κεντρικές τράπεζες ( Γερμανία, Ρωσσία, Κίνα, Ιαπωνία, κ.λ.π.) καί επιμένουμε στόν τετράγωνο τροχό πού μάς επέβαλλε η Τράπεζα τής Αγγλίας καί η θυγατρική της FED.
     Όπως τόν τετράγωνο τροχό τής ΕΚΤ πού επιβλήθηκε από τούς υπερατλαντικούς συμμάχους στήν κατεχόμενη από αυτούς δυτική Ευρώπη.
     Δέν ήταν γερμανική επινόηση (όπως είναι ευρέως διαδεδομένο) ο τρόπος λειτουργίας τής ΕΚΤ, αλλά απαίτηση τών Αγγλοαμερικανών. Γι' αυτό καί η σθεναρή αντίσταση τών Γερμανών έναντι τής πλήρους fiatοποίησης πού επιτακτικά ζητάνε οι Αγγλοαμερικάνοι.
     Θεωρώ ότι η αλλαγή τού τρόπου δανεισμού τών κρατών από τήν ΕΚΤ (καί πίστεψέ με δέν είναι μόνο ο άγνωστος Ιαπετός πού τό ζητάει, αλλά κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί καί τραπεζίτες) είναι ένα βασικό κλειδί γιά τήν ανεξαρτησία τής ίδιας τής Ευρώπης.
     Δέν είμαι υπέρμαχος τού κανόνα τού χρυσού. Τό αντίθετο μάλιστα.

     Καί εγώ θά σού πρότεινα νά τό ψάξεις πιό διεξοδικά τό θέμα. Άν ήταν απλώς θέμα λογιστικής δέν θά μέ ενδιέφερε. Αυτό τό κάνει άνετα ένας απλός τραπεζικός υπάλληλος.

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ rally monkey 18/12/2011 20:55:47

     Δεν εχω προβλημα να σου πω εξ'αρχης πως δεν εχω εντρυφησει στις διαφορες αρχων/ρυθμιστικου πλαισιου που διεπουν την λειτουργια ΚΤ στον Αγγλοσαξωνικο κοσμο και πχ την Γερμανια ή την Ιαπωνια - αλλα οταν δοθει ευκαιρια θα δωσω προσοχη στις λεπτομερειες, πιστευω παντως πως η εικονα που εχεις για τον 'τετραγωνο' και τον 'στρογγυλο τροχο' οπως λες δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα - ισως γιατι δεν εχω ακουσει κανεναν αλλο να το επικαλειται (το οποιο βεβαια δεν αποδεικνυει τιποτα).

     Σ'αυτο που λες το 'που το βρηκαν το χρημα και το παρκαρουν στην ΚΤ', ειναι μερος της διαθεσιμης ρευστοτητας η οποια δεσμευεται. οταν περασαμε απο ΔΡΧ στο EUR εγινε και η μετατροπη στη βαση της γνωστης ισοτιμιας. δεν βλεπω καποιο μυστηριο εδω.
     Σχετικα με τον τροπο δανεισμου των τραπεζων απο την ΕΚΤ, αυτο υπο Κ.Σ. δεν θα ηταν καν απαραιτητο, απο το '07 και μετα νταραβεριζονται με την ΕΚΤ περισσοτερο επειδη δεν υπαρχει ο απαιτουμενος βαθμος εμπιστοσυνης μεταξυ τους, αναμενομενο..αλλα δεν ειναι ο ρολος αυτος για την ΕΚΤ παρα μονο οταν η αγορα εχει εκτροχιαστει.
     Τα κρατη δεν δανειζονται απο την ΕΚΤ, η ΕΚΤ παρεχει ρευστοτητα στις τραπεζες (με βραχυπροθεσμα κ μεσοπροθεσμα ρεπο, δολλαριακα swap προσφατα κλπ) - ο δανεισμος γιενεται με collateral κρατικα ομολογα (και προσφατα αλλους λιγοτερο αξιοχρεους τιτλους) - αυτοι οι μηχανισμοι εχουν αξιοποιηθει στο επακρο.
     Η συζητηση ειναι στο αν η ΕΚΤ θα αγορασει και ποσο κρατικα ομολογα (ισως συμμετεχοντας και στην πρωτογενη, δημοπρασιες). Καλως ή κακως δεν υπαρχει αλλος θεσμος στην Ευρωπη σημερα που μπορει να εξασφαλισει οτι τα πραγαμτα θα λειτουργουν μεχρι να δημιουργηθουν οι καινιουργιες δομες.

  • mikros fokion avatar
   mikros fokion @ astrokritis 18/12/2011 16:43:58

   Αξιοπρόσεκτες οι επισημανσεις σου... να ειχαμε και λαο που να καταλαβαινει και που να εχει αισθημα αλληλεγγυης και να μην προσπαθει μονο για το τομαρι του, ισως να ηταν αλλιως τα πραγματα.
   οπως και ναχει, πιστευω οτι αυτο το κειμενο θα πρεπει (μαζι με αλλα εξισου ουσιαστικα) να ειναι σε πρωτο πλανο. Μπορει καποιος να διαφωνει αλλα σιγουρα ειναι ενα κειμενο που δινει τροφη για σκεψη...

 3. salmonellas avatar
  salmonellas 18/12/2011 11:33:37

  Παρατραβηξε αυτη η φαρσα με το ευρω και τα δεινα του. Ας τελειωνουμε εμ δαυτο για να δουμε τι διαολο θα γινει.

 4. sabi avatar
  sabi 18/12/2011 11:49:22

  Δυστυχώς η απλή λογική και τα μαθηματικά συμφωνούν σ' αυτό το άρθρο.
  Ομως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και τα θαύματα και οι ηρωικές πράξεις αρχίζουν εκεί που κανείς δεν έχει να χάσει πια τίποτε...

 5. manos avatar
  manos 18/12/2011 12:02:50

  Απληστία και παγκοσμιοποίηση.
  Μια αλάνθαστη συνταγή για να τα κάνεις πουτ.........

 6. George avatar
  George 18/12/2011 12:14:55

  ΜΑΛΛΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2012 ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ .

 7. Idiot avatar
  Idiot 18/12/2011 13:29:05

  Δεν θα ελθει το τελος του κοσμου.Οι αναλυτες εχουν καταντησει σαν τους Γιαχωβαδες.100 χρονια τωρα σημερα ερχεται..αυριο ερχεται..
  Ο γερο τραγος Σορος επαιξε 1δις$ κατα του Ευρω και στο τελος ομολογησε οτι αποσυρεται απο το παιγνιδι γιατι η Κινα ειναι αποφασισμενη να το στηριξει.
  Εσχατως παιζει υπερ.Το Ευρω ξεκινησε 1/0,85$ και δεν θα γινει τιποτα αν παει1/1.
  Απλα οι Μπε-Εμ-Βε θα πωλουνται στα Τζαμπο(οπως προφητεψε καποιος εδω παλιοτερα)

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Idiot 18/12/2011 21:00:42

   Θελω Τζαμπο τωρα!

 8. Silence t. avatar
  Silence t. 18/12/2011 23:27:36

  Αυτά όλα τα σημαντικά γεγονότα που ο μέσος πολίτης φυσικά δεν γνωρίζει , οι υπόλοιποι δικηγόροι δεν τα ξέρουν , η τα θεωρούν ασήμαντα .

  Ο Δικηγορικός σύλλογος αντί να ευαισθητοποιείτε μόνο όταν θίγονται άμεσα τα προσωπικά κλαδικά τους , κεκτημένα , δεν θα έπρεπε να πάρει θέση υπεύθυνη , πατριωτική και ξεκάθαρη , ακόμα και με μετωπική αντιπαράθεση , εναντίον του κυβερνητικού σώματος , της βάναυσης καταστρατήγησης του συντάγματος και της προδοσίας που συντελείτε .

  Σε κάθε περίπτωση ευτυχώς που υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις ελπίδας όπως ο Κύριος Μόσχος , που παίρνουν επάνω τους , το βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει ένα σύνολο .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.