#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/08/2011 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ταραχές του Λονδίνου, είναι η εικόνα του μέλλοντός μαςΤου Jakob Augstein (Spiegel )

Ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Botho Strauss είχε γράψει κάποτε πως «δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη μορφή που θα έχει η τραγωδία του μέλλοντος». Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Τώρα, όλοι γνωρίζουμε τη μορφή της, παρακολουθώντας την στο YouTube. Οι εικόνες των ταραχών του Λονδίνου, είναι οι εικόνες του μέλλοντός μας.  Η ανθρωπότητα έπιασε πάτο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάστηκε κάποιες μέρες για να βρει τις σωστές λέξεις: «Κοινωνικά προβλήματα που σιγοβράζουν επί δεκαετίες, έσκασαν στα μούτρα μας», είπε αναφερόμενος σε μια «διαλυμένη κοινωνία». Για κάποιον συντηρητικό, αυτό αποτελεί μεγάλο βήμα προς τα μπρος. Η λέξη «κοινωνία» δεν εκστομίζεται εύκολα από τους Τόρυδες.

Η άλλοτε πρωθυπουργός της Βρετανίας Margaret Thatcher είχε πει πως «δεν υπάρχει κοινωνία… υπάρχουν άτομα, και οικογένειες. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει το οτιδήποτε αν αυτό δεν περνά μέσα από τους ανθρώπους, και οι άνθρωποι κοιτάνε το συμφέρον τους πρωτίστως».

Όταν όμως διαλύεται μια κοινωνία, διαλύονται και οι άνθρωποι. Τόσο η Thatcher, όσο και οι υπόλοιποι νεοφιλελεύθεροι, δεν το πίστεψαν αυτό ποτέ. Η αγορά όμως δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς, και χωρίς ενδοιασμούς μετατρεπόμαστε σε ζώα.

Ξαφνικά, αυτό άρχισαν να το συνειδητοποιούν άπαντες. Λίγες εβδομάδες πριν από τις ταραχές, ο συντηρητικός σχολιαστής Charles Moore έγραφε στη Daily Telegraph «Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας για να ρωτήσω τον εαυτό μου: Μήπως τελικά η αριστερά έχει δίκιο; Μια από τις μεγάλες πεποιθήσεις της αριστεράς είναι ότι αυτό που η δεξιά αποκαλεί «ελεύθερη αγορά» είναι στη πραγματικότητα στημένο».

Στη συντηρητική ημερήσια Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο σχολιαστής Frank Schirrmacher προβάλλει παρόμοιες απορίες προς την καγκελάριο Merkel και τους Χριστιανοδημοκράτες, παραπονούμενος για την «ψυχρότητα» με την οποία προσεγγίζουν το ηθικό κενό της συντηρητικής πολιτικής.

Οι φασαρίες του Λονδίνου προκάλεσαν στην εικόνα της Δύσης, κάτι ανάλογο με αυτό που προκάλεσε στη πυρηνική ενέργεια η Fukushima. Ήταν ένα καταστροφικό συμβάν που μπορεί να το φανταζόμασταν, αλλά δεν το περιμέναμε. Μια ηθική διαρροή.

Αλλά δυστυχώς, η μόνη έκπληξη εδώ, είναι η ίδια η … έκπληξη. Αλήθεια, πίστευε κανείς ότι μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι επ άπειρον; Χωρίς συνέπειες για την αύξηση του πρόστυχου πλούτου για λίγους, την ώρα που οι πλατιές μάζες εξαθλιώνονται ταυτόχρονα;

Η ανισότητα του πλούτου δεν είναι κάποιο ατύχημα του καπιταλισμού. Είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Όπως και το τείχος του Βερολίνου, και τα ρωσικά γκούλαγκ δεν ήταν ατυχήματα του σοσιαλισμού. Ο καπιταλισμός σημαίνει πως ο ένας έχει γιοτ με πισίνα και ελικοδρόμιο, ενώ εκατομμύρια άλλοι δεν βλέπουν αύξηση μισθού επί πολλά χρόνια. Ο σοσιαλισμός πάλι, σημαίνει ίσο πλούτο για όλους, εκτός απ αυτούς που δεν συμφωνούν, και συνεπώς καταλήγουν στη φυλακή.

Τώρα, οι νεοφιλελεύθεροι μπορούν να συμπαραταχτούν με τους αριστερούς επάνω στα ερείπια της ιδεολογίας τους. Αλλά δεν θα πρέπει να χαιρόμαστε. Οι Γερμανοί σοσιαλιστές, ανέκαθεν δεν μπορούσαν να συμβιβάσουν τις έννοιες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Η γερμανική αριστερά μονοπώλησε  τον όρο «αριστερισμός», και οι φιλελεύθεροι του  FDP τον όρο «ελευθερία». Και οι δυο όροι φθάρθηκαν από τη πολλή πολιτική χρήση.

Με τη πολιτική έννοια, «αριστερά» σημαίνει προάσπιση του κοινοβουλευτισμού, και πάλη για περισσότερη ισότητα στη κοινωνία. Αν η αριστερά το θέλει αυτό, τότε θα πρέπει να πάψει να θεωρεί τη λύση ως ευρισκόμενη αποκλειστικά εκτός κοινοβουλευτικού συστήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μόνο που μας περιμένει είναι μια νέα Στάζι, και τίποτα άλλο.

Ο κοινοβουλευτισμός υφίσταται ισχυρές πιέσεις και χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους. Σήμερα είναι η εποχή, που οι οπαδοί της απολυταρχίας μυρίζονται ευκαιρίες. Ο ακροδεξιός λαϊκισμός σημειώνει παντού άνθηση. Στην Αγγλία, η ακροδεξιά οργάνωσε παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ η κυβέρνηση άρχισε να συζητά για περιορισμούς του Facebook και του  Twitter, θυμίζοντας τα αραβικά καθεστώτα. Εν τω μεταξύ, και στη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών σκέφτεται να επιβάλλει την απαγόρευση της διαδικτυακής ανωνυμίας.

Το μέλλον της δημοκρατίας χωρίς δημοκράτες είναι σκοτεινό. Σπάνια διδασκόμαστε από το ιστορικό μας παρελθόν. Αλλά αν θυμηθούμε έστω ένα μόνο από την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, θα έπρεπε να είναι αυτό: Το res publica amissa, η παραμελημένη πολιτική, στο τέλος θα αποτύχει.

Και όταν φτάσουμε στο σημείο να επιλέξουμε ανάμεσα στα δυο στοιχεία που θεωρούμε σημαντικά, στη δημοκρατία και στον καπιταλισμό, τι θα αποφασίσουμε;

Άραγε, θα μας επιτρέψουν να αποφασίσουμε.

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,780991,00.html

Απόδοση:S.A.

 

(Σημ. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό βίντεο στη σελίδα του λινκ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 21/08/2011 09:28:44

  Τί δείχνει το βίντεο; Την ατιμωρησία...κι όσο η δικαιοσύνη δε λειτουργεί (προς όλες τις κατευθύνσεις ) τόσο θα αυξάνονται οι πάσης φύσεως εγκληματίες

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΕΥΑ 21/08/2011 10:18:46

   Η φράση σου αυτή περιέχει περισσότερη αλήθεια από ό,τι πολλές αναλύσεις επί αναλύσεων.

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ ΕΥΑ 21/08/2011 23:52:50

   Η εγκληματικότητα αυξάνεται επειδή δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη;

   Μου είναι πολύ δύσκολο να ακουλουθήσω την λογική σου.

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Χρήστος 22/08/2011 00:26:19

    Στο βίντεο υπάρχουν 40-50 άτομα που απειλούν μέχρι κι ανθρώπινη ζωή..βλέπεις πουθενά αστυνομία; ή κάποιον που να ενδιαφέρεται να προστατεύσει ανθρώπους που κινδυνεύουν;
    Όταν η δικαιοσύνη λειτουργεί επιλεκτικά προκαλεί κι εξαγριώνει από τη μία, τους έντιμους, και από την άλλη αδιαφορεί για τους πραγματικούς εγκληματίες και για όσα γίνονται..

 2. Orestios avatar
  Orestios 21/08/2011 10:55:35

  +1000 ΕΥΑ

  • προχώ avatar
   προχώ @ Orestios 21/08/2011 23:33:04

   πες μου μια, ΜΙΑ περίπτωση που η τιμωρία είχε κάποιο ουσιαστικό και μόνιμο αποτέλεσμα.
   Ο Μεσαίωνας περασε, πρέπει ακόμα να ανάβουμε πυρές;

 3. Κραντωρ avatar
  Κραντωρ 21/08/2011 13:07:57

  Το αρθρο του Spiegel ειναι εντελως παραπλανητικο. Συσκοτιζει το προβλημα και δεν το αναδεικνυει. Το ιδιο παρακολουθησαμε κι' απο αλλα συστημικα εντυπα. Το ζητημα σ' αυτη την περιπτωση δεν ειναι η κοινωνικη δικαιοσυνη. Η εγκληματικη, καθ' εξιν, συμπεριφορα ξενων εισβολεων στις εθνικες κοινωνιες μας ειναι το προβλημα. Τα εξ Αφρικης ανθρωποειδη δεν πραττουν κατι αλλο απο αυτο που μπορουν να ειναι. Το πνευμα του αρθρου προτρεπει να αυξηθουν οι παροχες και τα επιδοματα στους επηλυδες, για να μην καταστρεφουν και λεηλατουν. Τετοια συμπεριφορα ειναι ατιμωτικη για την αξιοπρεπεια των ευρωπαικων λαων. Η λυσις ειναι μια΄. Αμεσος απελασις ολων των μη Ευρωπαιων απο τα κρατη μας.

  • ανθρωποειδες #345675 avatar
   ανθρωποειδες #345675 @ Κραντωρ 21/08/2011 23:35:13

   η πικρή αλήθεια: τα ανθρωποειδη στατιστικά και μόνο θα πάρουν και τα σώβρακα του δυτικου κόσμου.

 4. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 21/08/2011 13:40:03

  Περι δικαιοσυνης: Αμφιβαλω αν υπαρχει καποιος ανθρωπος σε αυτον τον πλανητη που να μην ευχεται περισσοτερη δικαιοσυνη για ολους. Και θελω να πιστευω οτι οχι μονο επιφανειακη ή υποκριτικη ειναι αυτη η ευχη, αλλά πηγαζει μεσα απο τα πιο βαθεια στρωματα του ανθρωπινου ψυχισμου, ειναι ειλικρινης και δυνατη.

  Ομως, για ποια δικαιοσυνη μιλαμε; Η δικαιοσυνη των τραπεζιτων ειναι σιγουρα διαφορετικη απο αυτην καποιων εξαθλιωμενων αφρικανων που τρωνε απο τα σκουπιδια και πινουν νερο απο γουβες του λασπωμενου δρομου.

  Ετσι, μια αναλυση για την δικαιοσυνη ειναι αδυνατον να μην περναει μεσα απο το φιλτρο της αλληλεπιδρασης του ανθρωπου με το περιβαλον του. Δεν ειναι ο ορος που κανει τα πραγματα δυσκολα, αλλά, οπως πολυ συχνα, πως τον καταλαβαινουμε και ποια δυναμικη του προσδιδουμε.

  Η ιστορια του πλουσιου που ξεπεσε ή του φτωχου που πλουτισε ξαφνικα ειναι εκτος απο γνωστες και πολυ διδακτικες.

  Αν θελουμε πραγματικη δικαιοσυνη, θα πρεπει κατα κυριο λογο να νικησουμε την ελλειψη της πρωτα απο ολα μεσα στους ιδιους μας τους εαυτους. Ακομη και αν αυτο μπορει να καταληξει ενα σχεδον ακατορθωτο εγχειρημα, οπως ισως πολλοι υπερασπιστες της "ηθικης του δυνατου" ισχυριζονται, δεν παυει να αποτελει εναν στοχο για καθε ανθρωπο, ισως τον σημαντικοτερο. Να νικησεις μεσα σου τα θηρια της αλαζονειας, της απληστιας και της βλακειας.

  Κατα την γνωμη μου ο δρομος για εναν καλυτερο κοσμο περναει αναγκαστικα πρωτα μεσα απο αυτη την νικη.

 5. Αντρίκος avatar
  Αντρίκος 21/08/2011 15:55:39

  Ξου ξου

 6. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 21/08/2011 16:14:20

  Σωστά, πολύ σωστά

 7. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 21/08/2011 23:37:02

  μιλάμε ότι η φιλελεύθερη διανόηση προχωρά με απίστευτους ρυθμούς. Αντε με το καλό να καταλάβουν και το γεγονός ότι όπου υπάρχει κέρδος, το δίπολο καταστροφή-"ανάπτυξη" (σε εισαγωγικά γιατί μόνο ανάπτυξη δεν είναι) είναι εκ των ων ουκ άνευ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.