#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2010 18:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ παραμένουν στη κόψη του ξυραφιού

Ας μη κοροϊδευόμαστε. Τα τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπόρεσαν να σβήσουν τις φλόγες που κατακαίνε τις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας. Ακόμη και αν ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για μια επίσημη συγγνώμη σε σχέση με το περιστατικό του στολίσκου της Γάζας, το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μια προβληματική πολιτική εκ μέρους της Άγκυρας.

Η σημερινή Τουρκία δεν είναι αυτή που ξέραμε. Η χώρα έχει περάσει από μεγάλες εσωτερικές μεταβολές, που αντανακλώνται στην εξωτερική της πολιτική. Από εκεί που αποτελούσε πιστό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και φίλη του Ισραήλ, η Τουρκία μεταμορφώθηκε σε κράτος με ανεξάρτητη πολιτική γραμμή, σε βαθμό που αδιαφορεί παντελώς για τα συμφέροντα της Δύσης, και φλερτάρει με ριζοσπαστικές δυνάμεις, επιδεικνύοντας μια εχθρότητα απέναντι στο Ισραήλ.

Ο λόγος της μεταβολής αυτής, είναι ο χαρακτήρας του κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται για ένα κόμμα με «ήπιες» ισλαμικές απόψεις, που ξεφεύγουν κατά πολύ από τις αντίστοιχες Κεμαλικές, και που καλλιεργούν μια αίσθηση ισλαμικής αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu έχει αναπτύξει ένα δόγμα που έχει ως οικονομικό και πολιτικό κίνητρο, να καταστεί η χώρα του κυρίαρχη δύναμη στην σφαίρα επιρροής της, κάτι σαν ένα νέο-οθωμανικό  δόγμα.

Αυτός ο νέος προσανατολισμός έχει οδηγήσει την Άγκυρα πιο κοντά στη Συρία και στο Ιράν, καταψηφίζοντας τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν στον ΟΗΕ, αρνούμενη να δεχτεί τη γενοκτονία στο Darfur από πλευράς του προέδρου του Σουδάν, και προβάλλοντας αντιρρήσεις στη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού της Δανίας Anders Fogh Rasmussen ως Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, επειδή αυτός τήρησε ήπια στάση σε σχέση με τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ, που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της χώρας του.

Σήμερα, η συνεργασία ασφάλειας που είχε το Ισραήλ με τη Τουρκία, δεν υφίσταται. Η Τουρκία βάζει πλέον  όρους για τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟϊκά προγράμματα πυραυλικής άμυνας, όρους όπως το να μην ενημερωθεί το Ισραήλ και να μη του δοθούν απαραίτητες πληροφορίες. Σύμφωνα με την Τουρκία, η πολιτική του Ισραήλ απειλεί τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.

Ο Erdogan πολύ συχνά επιτίθεται κατά του Ισραήλ, και όλα δείχνουν πως θα αποδεχτεί το πρόσφατο αίτημα του προέδρου της παλαιστινιακής αρχής Mahmoud Abbas, να προωθήσει, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από πλευράς Τουρκίας, απευθύνεται μάλλον στον λαό του Ισραήλ και όχι στη κυβέρνησή του. Οφείλεται στο τίμημα που πληρώνει στις σχέσεις της με την Αμερική, και που είναι αποτέλεσμα της απότομης στροφής της στις σχέσεις με το Ισραήλ.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα, και θα ήταν λάθος για το Ισραήλ να διακόψει τις σχέσεις του μαζί της. Αν όμως το Ισραήλ τείνει χείρα φιλίας, θα πρέπει  να  κάνει κατανοητό στη Τουρκία ότι  δεν μπορεί να τα έχει όλα, δηλαδή και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα ολόκληρη.

S.A.-Haaretz

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Greg avatar
    Greg 16/12/2010 19:00:05

    Εικόνες σοκ στον Πειραιά, με σιίτες μουσουλμάνους να αυτομαστιγώνονται δημόσια!!!
    Έχουμε ξεφύγει τελείως.

    • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Greg 16/12/2010 19:25:39

      Πρόσεξε! Θα σε επιτιμήσουν οι μουλτι-κούλτι αριστερούληδες, προσβάλλεις τα pets τους (που βέβαια, φρονίμως ποιούντες και ως συνεπείς Φαρισαίοι, κρατούν έξω από τα σπίτια τους).

    • δρόμος avatar
      δρόμος @ Greg 16/12/2010 19:50:30

      Ίσως είναι καιρός ν'αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στη γελοιότητα των μαζικών τους εκδηλώσεων, αντί να καλλιεργούμε φοβίες ... η διακωμώδηση είναι ισχυρό όπλο, άλλωστε το γνωρίζουν οι ίδιοι, αν σκεφθούμε τη λυσσαλέα τους αντίδραση στις γελοιογραφίες. Έχουμε διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, αυτό με κάποιον τρόπο πρέπει να το εισπράξουν από τις μαζικές μας αντιδράσεις (και όχι μέσα από ατομικές πρακτικές, που εύκολα στοχοποιούνται). Καμμιά ιδέα?

      • ΒΙΣ avatar
        ΒΙΣ @ δρόμος 16/12/2010 21:29:54

        Μία πρώτη γελοιοποίηση του Ισλάμ είχαν κάνει οι Βυζαντινοί με ένα αντιρρητικό κείμενο του 8ου αιώνα που είναι γραμμένο από κάποιο μοναχό που ζούσε στις μουσουλμανικές χώρες και γνώριζε καλά το Κοράνι.

  2. Προφήτης avatar
    Προφήτης 16/12/2010 20:52:23

    Αν αυτοί ανακάλυψαν ΤΩΡΑ τον νεο-οθωμανισμό της Τουρκίας και μιλάνε, ο Γιώργος Καραμπελιάς που φωνάζει χρόνια, και όσοι επίσης τα λέμε, τι πρέπει να κάνουμε ...

    • δρόμος avatar
      δρόμος @ Προφήτης 16/12/2010 21:01:26

      γι αυτούς είναι τεράστιο βήμα ετούτη η ανακάλυψη, και μάλιστα πολύ διστακτικό ακόμη, αν προσέξεις την τελευταία παράγραφο...

    • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Προφήτης 16/12/2010 21:24:34

      Ο Ερντογάν είναι ένας ιδιαίτερα ευφυής και ικανός πολιτικός.
      Κατ' αρχήν, έδωσε την εντύπωση ότι επιθυμούσε η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Με είχε λίγο προβληματίσει το γεγονός, με δεδομένη την απέχθεια του Ισλάμ προς την Ευρώπη. Αλλά σε μία μούλτι-κούλτι, αριστερίζουσα Ευρώπη, με αλλεργία σε όποια αναφορά στις χριστιανικές της ρίζες, μία μετριοπαθώς ισλαμική Τουρκία θα ήταν πολιτισμικά αποδεκτή.
      Στη συνέχεια, φάνηκε ότι είχε επίγνωση της δυσκολίας του πράγματος (ίσως να μην ήταν και η πραγματική του πρόθεση) και το χαρτί της Ευρώπης έπαιξε πολύ καλά ώστε να υποστηριχτεί η κυβέρνησή του έναντι των άθρησκων αλλά εθνικιστών κεμαλιστών.
      Η υπεροχή του Ερντογάν έναντι των κεμαλιστών είναι ότι ως ισλαμιστής μπορεί να συνενώσει τις συνιστώσες του τουρκικού πληθυσμού. Αυτό που δεν κατάφεραν οι εθνικιστές κεμαλιστές με τον παντουρκισμό τους.
      Οι δικοί μας φιλελεύθεροι και αριστεροφιλελεύθεροι ερμήνευαν - επιφανειακά και με βάση την άγνοια και την ιδεοληψία τους - τα ανοίγματα του Ερντογάν στους Κούρδους ως στοιχεία εκδημοκρατισμού, ενώ επρόκειτο για εντελώς διαφορετικό πράγμα: Ήταν η φυσική στάση ενός ισλαμιστή απέναντι σε ένα λαό μουσουλμανικό, αλλά με διαφορετική γλώσσα. Ομως το Ισλάμ δεν είναι εθνικιστικό, έχει μία οικουμενική αντίληψη κληρονομημένη από τον χριστιανισμό. Δηλαδή, όποιος είναι πιστός μουσουλμάνος, όποιας κοινωνικής τάξης και να είναι, είναι ίσος απέναντι στον Θεό. Αυτή, αλλωστε, η οικουμενική και δημοκρατική του αντίληψη το βοήθησε να επεκταθεί τόσο στην Ινδία, όπου το σύστημα των καστών καθιστούσε ακάθαρτα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Υπήρξε φυσικά και απηνής διωγμός των Ινδουϊστών από τους εξισλαμισμένους Μογγόλους κυρίαρχους της Ινδίας, αλλά μεγάλο μέρος των εξισλαμισμένων Ινδουϊστών προέρχεται από τους "ντάλιτ", τους "άθικτους", τα μέλη της κατώτατης κάστας. Μεγάλο μέρος των Πακιστανών και των Μπαγκλαντεσιανών έχει απώτερη καταγωγή από τους "ντάλιτ" του ινδουϊσμού.
      Με την απλή ισλαμική λογική του Ερντογάν, γιατί να τα έχουμε τόσο καλά με το Ισραήλ, αν μπορούμε να τα έχουμε καλά με την πανίσχυρη χώρα που λέγεται Ιράν (μέχρι πρότινος εχθρό της Τουρκίας) και αν μπορούμε να εμφανιζόμαστε ως ο εν δυνάμει αρχηγός του χαλιφάτου στα μάτια των εκατοντάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων ανά τον κόσμο;
      Τελευταίος χαλίφης υπήρξε ο τελευταίος σουλτάνος. Τα ιερά κειμήλια του Ισλάμ που επιδεικνύονται στο Τοπ Καπί είναι κατάλοιπο του καταργημένου χαλιφάτου. Γιατί να μην επανέλθει λοιπόν, άτυπα, το χαλιφάτο αυτό;
      Ο Ερντογάν μπορεί να δώσει ένα μάθημα σε όλους τους δικούς μας που ονειρεύονται πολυπολιτισμικά οράματα χωρίς έρμα και σε άλλους ακραίους εθνικιστές δικούς μας που ψάχνουν μία εθνικιστική ιδεολογία σε δωδεκάθεα και ανοησίες. Η σύγχρονη Τουρκία έχει μία στέρεη ιδεολογική βάση, με κύριο συστατικό στοιχείο το Ισλάμ, σε μία αρκετά μετριοπαθή εκδοχή του, και η βάση αυτή αποτελεί τον συνδετικό της κρίκο με ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού της γης και με πληθώρα κρατών.

      • Προφήτης avatar
        Προφήτης @ ΒΙΣ 16/12/2010 22:49:51

        Ωραία ανάλυση και αναδρομή ΒΙΣ

      • δρόμος avatar
        δρόμος @ ΒΙΣ 17/12/2010 00:03:54

        ΒΙΣ, θα σταθώ για λίγο στην πρώτη φράση του κειμένου σου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζω το εξαιρετικό υπόλοιπο!)
        Πράγματι, ο Ερντογάν είναι ευφυής και ικανός πολιτικός. Θα δώσω ένα μόνο μικρό παράδειγμα, που λέει πολλά.

        Κάθε χρόνο λαμβάνω μέρος σε διεθνή εμπορική έκθεση που γίνεται στη Γερμανία, στην οποία εκθέτουν τα προϊόντα τους χώρες απ' ολόκληρο τον κόσμο. Η ελληνική συμμετοχή είναι μικρή και διάσπαρτη στον χώρο, σύμφωνα με τις δυνατότητες του κάθε εκθέτη. Αντιθέτως η Τουρκία έχει οργανωμένη ολόκληρη πτέρυγα κτιρίου, με τεράστιο κρατικό περίπτερο που υποδέχεται τους επισκέπτες (όχι βεβαίως με τον ελληνικό, αδιάφορο, τρόπο). Και γύρω του αναπτύσσονται τα περίπτερα των εταιριών. Συντεταγμένα και με σύγχρονη παρουσίαση.

        Φέτος, όταν οι διοργανωτές μου στείλανε το (ατομικό) εισητήριο συμμετοχής, διαπίστωσα ότι είχε πάνω-πάνω την ερυθρά ημισέληνο... τηλεφώνησα για να διαμαρτυρηθώ για τη λαθεμένη εθνικότητα που μου αποδώσανε, και πήρα την εξής καταπληκτική απάντηση: "δεν καταλάβατε, δεν πρόκειται για την εθνικότητά σας, όλοι οι εκθέτες και επισκέπτες μας έχουν το ίδιο σηματάκι στο εισητήριό τους, από φέτος η Τουρκία είναι συνδιοργανωτής της έκθεσης".

        Είπατε τίποτε? Μιλάω για πολύ μεγάλο, διεθνές εμπορικό γεγονός. Όταν θα πάω, θα σας πω και αν είναι το μόνο.

        Α, κάτι άκουσα και για αθλητικές διεθνείς διοργανώσεις που φέτος συν-διοργανώνουν οι Τούρκοι, κρίμα που δεν συγκράτησα περισσότερα στοιχεία. Όσο για την εικόνα, μη φανταστείτε τίποτε τριτοκοσμικές παρουσίες. Οι Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν όψη εντελώς βορειοευρωπαίου πολίτη...

        Η πτωχή μου πλην λογική κατάρτιση δεν μου επιτρέπει να δεχθώ ότι μια χώρα που πρόσφατα αποτίναξε τον ζυγό του ΔΝΤ μπορεί να φτάσει να συνεταιρίζεται την κραταιά Γερμανία, όσα εκατομμύρια υπηκόων της και αν μεσολαβούν. Μάλλον περί ευφυούς διαχείρισης αραβικών κεφαλαίων μιλάμε, με αμοιβαίο κέρδος εκατέρωθεν.

  3. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
    ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 16/12/2010 21:00:00

    Ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι ονειρεύεται την ανάπτυξη της Τουρκίας στα πρότυπα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
    Αυτή η φράση και η πολιτική που συνεπάγεται έχει αλλάξει τη στάση της Δύσης απέναντι στη Τουρκία.Απλά το κοντινό πιόνι στην Τουρκία είναι το Ισραήλ και αυτό χρησιμοποιούν για να την πιέσουν.

  4. ierofantis avatar
    ierofantis 16/12/2010 21:02:29

    Οι περιστάσεις και το διεθνές περιβάλλον στην περιοχή μας μάλλον ευνοούν μια πιο στενή προσέγγιση με το κράτος του Ισραήλ. Διαφωνώ με ένα νέο ξεβράκωμα έναντι ενός νέου δήθεν συμμάχου - άλλωστε στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι και εχθροί - αλλά μια προσεκτική και βήμα-βήμα σχέση μπορεί να είναι επωφελής. Οι Ισραηλινοί μας έχουν τώρα πιο πολύ ανάγκη από ότι τους έχουμε εμείς, κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με την έλλειψη στρατηγικού βάθους του κράτους τους για την εκπαίδευση των αεροπορικών - κυρίως- δυνάμεών τους. Για το λόγο αυτό και η ελληνική κυβέρνηση εκτιμώ πως θα πρέπει να "εξαργυρώνει" την χείρα συνεργασίας που τείνει με ανταλλάγματα. Μέχρις σήμερα, εμφάνώς τουλάχιστον, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο.

    • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ierofantis 16/12/2010 21:32:35

      Συμφωνώ και εγώ ότι είναι απαραίτητη μία προσεχτική - ακόμα και με "κρυφές" πλευρές - συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Η αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους μας έχει αποφέρει ελάχιστα πράγματα μέχρι στιγμής και, επιπλέον, μερικές δεκάδες χιλιάδες Μαροκινούς, Αλγερινούς και Ιρακινούς λαθρομετανάστες που δηλώνουν "Παλαιστίνιοι" για να γίνουν συμπαθείς και να λάβουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.

      • ierofantis avatar
        ierofantis @ ΒΙΣ 16/12/2010 21:40:52

        Οι Εβραίοι είναι πρακτικοί άνθρωποι. Δεν αναλίσκονται σε χαζομαρούλες και ευχολόγια. Αν δεν ήταν λιοντάρια δεν θα επιβίωναν με την πλάτη στη θάλασσα και 600 μύρια φανατισμένους μουσουλμάνους γύρω τους. Στο λιοντάρι μιλάς και συναλλάσσεσαι μαξί του αν είσαι τουλάχιστον ύαινα. Οι δικοί μας μέχρι τώρα έχουν επιδείξει συμπεριφορά κουνελιού... Οψόμεθα.
        Τώρα για τους Παλαιστίνιους. Μια απορία έχω. Πόσες φορές έχει γίνει διαδήλωση ή κίνηση διαμαρτυρίας στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη για την δίκαιη λύση του Κυπριακού και την απομάκρυνση του Αττίλα; Ο ευρών αμοιφθήσεται.

        • Strange Attractor avatar
          Strange Attractor @ ierofantis 16/12/2010 21:52:21

          Σιγά μη τους ένοιαξε.

          • ierofantis avatar
            ierofantis @ Strange Attractor 16/12/2010 21:57:48

            Όχι μόνο δεν τους ένοιαξε, αλλά στην Ισλαμική Διάσκεψη ψηφίζουν υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Σε αντιδιαστολή, το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" όπως έχουν κάνει άλλοι, πιο στενοί ας πούμε, σύμμαχοί μας.

        • oxoxo avatar
          oxoxo @ ierofantis 17/12/2010 00:52:50

          Εύγε Ιεροφάντη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.