01/10/2009 20:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι συνομιλίες με το Ιράν, στη ΓενεύηΟι αντιπρόσωποι του Ιράν έφθασαν σήμερα σε μια απομονωμένη βίλα στην εξοχή της Γενεύης, με σκοπό τη συμμετοχή τους σε ένα κρίσιμο γύρο συνομιλιών με αντιπροσώπους των δυτικών κρατών,  σε σχέση με το φλέγον ζήτημα του πυρηνικού τους προγράμματος. Οι συζητήσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του οποίου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) , είναι αρμόδια για τη παρακολούθηση των  απανταχού πυρηνικών οπλοστασίων. Συνομιλητές του Ιράν θα είναι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συν τη Γερμανία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιζητούν μακροπρόθεσμα, την εγκατάλειψη από πλευράς Ιράν, της επιθυμίας  του να γίνει πυρηνική δύναμη. Βραχυπρόθεσμα, αυτό που επιδιώκουν είναι,  να επιτραπεί στην ΙΑΕΑ να μπορεί να επιθεωρεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, και ιδιαίτερα αυτές που πρόσφατα αποκαλύφτηκαν κοντά στην ιερή πόλη Qum, 150 περίπου χιλιόμετρα από τη Τεχεράνη.  Όπως δήλωσε στην εφημερίδα New York Times  ένας Αμερικανός αξιωματούχος, «θέλουμε να κάνουμε πρακτικά βήματα και να πετύχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα… δεν συζητάμε απλά για να συζητάμε, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για το Qum».

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Ιράν θα προβεί σε παραχωρήσεις, διότι  δεν θέλει να παραμείνει απομονωμένο. Σε μια ένδειξη καλής θέλησης, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας επισκέφθηκε χθες για πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια, την αμερικανική πρωτεύουσα. «Ήταν μια ασυνήθιστη σύμπτωση… ελπίζουμε να αποδειχθεί και ευχάριστη», είπε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Ιράν από τη πλευρά του, δηλώνει έτοιμο να δεχθεί επιθεώρηση του εργοστασίου του στο Qom, καθώς και να συζητήσει για χρονοδιάγραμμα επιθεωρήσεων με την ΙΑΕΑ. Επιμένει όμως, πως το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί καθαρά ειρηνικούς σκοπούς. Επιθυμεί επίσης και τη καθυστέρηση της επιβολής οικονομικών κυρώσεων εναντίον του, όπως απείλησε να επιδιώξει στα διεθνή φόρα, τη περασμένη εβδομάδα, η Αμερική.

Οι δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας παρακολουθούσαν τη κατασκευή των υπόγειων εγκαταστάσεων στο Qom εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.  Ο Ιρανός αντιπρόεδρος Ali Akbar Salehi , που ηγείται της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δηλώνει πως το εργοστάσιο χτίσθηκε μέσα σε βουνό και δίπλα σε στρατιωτική βάση, προκειμένου να προστατευθεί από τυχόν επίθεση. Το όνομά του είναι Meshkat, που σημαίνει «φανάρι». Οι δυτικοί επιμένουν πως οι δυνατότητες του εργοστασίου όσον αφορά στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, δεν επαρκούν για παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες κατασκευής μίας ή δύο βομβών το χρόνο.  Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο παρόμοιο εργοστάσιο στη περιοχή Natanz, 150 χλμ. νοτιοανατολικά του Qom.  Την ύπαρξή του είχαν αποκαλύψει Ιρανοί εξόριστοι και πολιτικοί πρόσφυγες, αναγκάζοντας το Ιράν να το δηλώσει επίσημα προς την ΙΑΕΑ το 2002. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει δεχθεί επιθεώρηση εκ μέρους της ΙΑΕΑ, εκπρόσωποι της οποίας εκτιμούν πως μπορεί να παράξει περί τις 4 λίβρες εμπλουτισμένου ουρανίου ημερησίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, το Ιράν απέχει 1-5 χρόνια από τη πλήρη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου. Αυτό που δεν είναι ξεκαθαρισμένο όμως, είναι το αν πράγματι οι Ιρανοί επιθυμούν κάτι τέτοιο. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πάντως, πιστεύουν πως το Ιράν εργάζεται με σκοπό τη κατασκευή βαλλιστικού πυραύλου που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, αλλά οι εργασίες αυτές έχουν μπει τελευταία σε πιο αργούς ρυθμούς. Για αυτό το λόγο,  οι ΗΠΑ πολύ πρόσφατα, αποφάσισαν να αποσυρθούν από το πρόγραμμα εγκατάστασης αντι-πυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, για το οποίο είχαν δεσμευθεί επί προεδρίας Μπους.

 NY Times,

Photo: Iran's chief nuclear negotiator Saeed Jalili (R) and European Union foreign policy chief Javier Solana arrive for a meeting on nuclear power of Iran in Geneva October 1, 2009.REUTERS

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.