#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ρίζες της αραβικής εξέγερσης
(Le Monde Diplomatique). Οι αιτίες που οδήγησαν στην «Αραβική Άνοιξη» είναι πολύ βαθύτερες από την απλή απαίτηση για ελευθερία και δημοκρατία. Οι διαδηλωτές ήθελαν να τερματιστεί το απολυταρχικό πολιτικό και οικονομικό καθεστώς που κυριαρχούσε από τη δεκαετία του `70.

Οι μοναρχίες του αραβικού κόσμου είναι απόλυτες, και οι ισόβιοι πρόεδροι κληρονομικοί. Η ισχύς τους βασίζεται στις δυνάμεις ασφαλείας, στην ανεξέλεγκτη εξουσία, και στη μη λογοδοσία. Υπάρχει μεγάλο κόστος για να διατηρηθεί αυτό το μονοκομματικό καθεστώς στη θέση του. Και τα χρήματα δεν προέρχονται από τα δημόσια ταμεία, αλλά από διάφορες άλλες πηγές. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στις New York Times, ότι το 2009 ο Καντάφι απαίτησε $1.5 δισ. από τις εταιρίες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στη χώρα του, για να αποπληρώσει την αποζημίωση της τρομοκρατικής ενέργειας του Lockerbie. Αλλιώς, θα ανακαλούσε τις άδειές τους. Πολλές ενέδωσαν. Τέτοιου είδους χρήματα είναι αυτά που πληρώνουν τους μισθοφόρους και τους οπαδούς του, για να τον υπερασπιστούν.

Μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου το 1973, τα έσοδα της Μ. Ανατολής θέριεψαν. Πολλά από αυτά κατέληξαν στα προσωπικά σεντούκια των ηγεσιών, και όχι στα δημόσια ταμεία. Και δεν ήταν μόνο αυτά. Στη δεκαετία του 1990 δραστηριοποιήθηκαν πάμπολλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικοποιήθηκαν πολλές υπηρεσίες, και υπογράφτηκαν πολλά συμβόλαια με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα.

Η κινητή τηλεφωνία αποδίδει μεγάλα κέρδη, ειδικά στις αρχές όταν όλοι ήταν έτοιμοι να πληρώσουν αδρά.  Η παγκοσμιοποίηση των αραβικών οικονομιών, και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ (μαζί με την ευρωπαϊκή Κομισιόν) δυνάμωσαν τον έλεγχο των καθεστώτων επί της οικονομίας, ειδικά μετά τη κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου το 1986. Η πτώση των δημοσίων επενδύσεων που ακολούθησε, και η μείωση των κρατικών ελέγχων, έδωσαν την ευκαιρία στις πολυεθνικές να δημιουργήσουν μονοπώλια και ολιγοπώλια, με τα κέρδη να μοιράζονται με τα καθεστώτα.

Οι μεγάλοι των πολυεθνικών γνώριζαν πολύ καλά ποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις, και άρα ποιοι θα έπρεπε να είναι οι συνεταίροι τους για νέες επενδύσεις. Πρόκειται για τις οικογένειες Trabelsi και  Materi στη Τυνησία, τους Ezz και  Sawires στην Αίγυπτο, τους Makhlouf στη Συρία, τους Hariri στον Λίβανο. Οι Sawires πούλησαν τις μετοχές τους της Orascom-Mobinil στη France Telecom, και ξεφορτώθηκαν το μερίδιο τους στα τσιμέντα λίγο πριν την επανάσταση της Αιγύπτου. Ο Najib Mikati, που είχε πουλήσει την Investcom στην MTN της Ν. Αφρικής, σήμερα έχει αναλάβει να διορίσει τη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου.

Ενθουσιασμένες από το θαύμα του Dubai, όλες οι αραβικές χώρες μπήκαν στην αγορά ακινήτων (real estate). Η γη κατασχέθηκε και πουλήθηκε φτηνά σε εργολάβους. Τα ιστορικά κέντρα των πόλεων παραμελήθηκαν, αλλά τα παλάτια ανακαινίστηκαν, και οι τιμές των νέων ακινήτων έφτασαν αυτές του Παρισιού και του Λονδίνου.

Τίποτα απ όλα αυτά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τους τραπεζίτες, που συμμετείχαν στο ξέπλυμα χρημάτων. Παράλληλα, οι τράπεζες έγιναν εργαλεία των κυβερνήσεων, παρέχοντας  άφθονη πίστωση ώστε να εξασφαλίσουν την αφοσίωση των τοπικών επιχειρηματιών.

Το κράτος όμως εξασθένησε και οι δημόσιες υπηρεσίες έφθιναν. Ανέλαβαν τεχνοκράτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλοι ευνοούμενοι του καθεστώτος, χωρίς όμως εκλογική νομιμοποίηση. Το κράτος έπαψε να είναι γραφειοκρατικό. Ακόμη και ο στρατός εξασθένησε, αφού όλο το βάρος δόθηκε σε κάποιες μονάδες πραιτοριανών, που θα προστάτευαν αποκλειστικά τις ηγεσίες.

Καμία από τις αραβικές ηγεσίες δεν έμοιαζε πια με αυτές της εποχής της ανεξαρτησίας, που είχαν φέρει τον εξηλεκτρισμό και τη δημόσια παιδεία. Οι ιδιωτικοποιήσεις, με μόνο σκοπό το κέρδος, εξαφάνισαν τις κοινωνικές παροχές και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμη και στη ζάπλουτη Jeddah της Σ. Αραβίας, το νερό τρέχει στις βρύσες μόλις μια μέρα την εβδομάδα. Ένας πρίγκιπας ξεκίνησε κατασκευαστικά έργα σε μια κοιλάδα, χωρίς να προβλέψει αποχέτευση, με αποτέλεσμα αυτή να πλημμυρίσει.

Μετά από κάθε σκάνδαλο, ακολουθούσε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, με ελάχιστα όμως αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις επίσημες δικαιολογίες, η διαφθορά αποτελεί θρησκευτικό και ηθικό ζήτημα, και δεν οφείλεται στο συνεταιρισμό αχόρταγων ηγετών  και επιχειρηματιών. Τονίζονταν οι ανθρώπινες αξίες.

Το 1/3 του εργατικού δυναμικού των αραβικών χωρών απασχολείται στη παραοικονομία, και σε θέσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές της ανεργίας, η οποία είναι διψήφια εδώ και 10 χρόνια.

1/3 είναι αυτοαπασχολούμενοι, ή εργάζονται ανεπίσημα χωρίς ασφάλιση, χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Η έννοια του εργαζόμενου εξαφανίζεται, πέραν του δημοσίου τομέα. Μόνο στο δημόσιο υπάρχουν ακόμη εργασιακά δικαιώματα, για αυτό και οι θέσεις του είναι περιζήτητες, ειδικά από γυναίκες. Είναι όμως ελάχιστες οι ευκαιρίες, αφού εξαιτίας των περικοπών, το δημόσιο δεν προσλαμβάνει.

Η αγορά εργασίας είναι κατακερματισμένη, από μόνιμους και προσωρινούς μετανάστες, η εκμετάλλευση των οποίων αποτελεί πηγή εσόδων για κάποιους.

Όταν η γενιά των Αράβων που προέκυψε από τη δημογραφική έκρηξη έφτασε σε ηλικία απασχόλησης (2000), σε συνδυασμό με το διαδίκτυο, υπήρξε ανατροπή, και ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα ταρακουνήθηκε.

Η νέα γενιά απαιτεί κυβέρνηση που να λογοδοτεί, δημόσιες και ατομικές ελευθερίες, εργασιακά δικαιώματα, και ηγεσίες που θα απολαμβάνουν κοινωνικής συναίνεσης.

Δεν θα είναι κάτι εύκολο για αυτούς, αφού στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όλος ο υπόλοιπος κόσμος, μαζί και η Ευρώπη, έχουν χαράξει εντελώς διαφορετική πορεία.

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 07/04/2011 11:21:56

  ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ,ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗΝ
  ΒΑΘΕΙΑ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΩΝ
  ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ
  ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ .ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/04/2011 11:44:20

  Δεν θα είναι κάτι εύκολο για αυτούς, αφού στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όλος ο υπόλοιπος κόσμος, μαζί και η Ευρώπη, έχουν χαράξει εντελώς διαφορετική πορεία.

 3. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 07/04/2011 20:35:18

  Στην Κινα και στη ρωσια οι μισθοι ανεβαινουν.
  Στη Δυση μαλλον ο Ροθτσλιντ και ο Σορος ειναι που χαραξαν αντιθετη πορεια εδω και μια δεκαετια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.