10/03/2010 00:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πόλεµοι του «αύριο» είναι στο internet

Οσο χρήσιµοι έχουν καταστεί, πλέον, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε καιρό ειρήνης, άλλο τόσο απαραίτητοι είναι και εν καιρώ πολέµου. Ασφαλώς, δεν εννοούµε να πάρει ο κάθε πεζικάριος από ένα πληκτρολόγιο, να ορµήσει στα χαρακώµατα και να αρχίσει να χτυπάει µε αυτό το κεφάλι του εχθρού… Στην παγκόσµια κοινωνία της πληροφορίας, όποιος έχει το «πάνω χέρι» στην τεχνολογία, µπορεί να ρίξει τα αεροπλάνα του αντιπάλου, να γεµίσει µε ιούς τις διοικητικές του µονάδες, προκαλώντας παραλυτικό χάος, να αποσπάσει πολύτιµα µυστικά, και όλα αυτά χωρίς να έχει κηρυχθεί καν πόλεµος· αρκούν ορισµένα κλικ.

Για το λόγο αυτό, το internet αποκτά αυξανόµενη σηµασία ως «πεδίο µάχης», µε τις ΗΠΑ και την Κίνα να ερίζουν για τον έλεγχό του. Το περιστατικό της επίθεσης των Κινέζων hackers εναντίον της Google έφερε στην επιφάνεια αυτήν τη σύγκρουση. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Αµερικανός υφυπουργός Αµυνας, William Lynn, προειδοποίησε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν σηµαντικό δέλεαρ για τους αντιπάλους των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν µπορούν να ανταγωνιστούν τη συµβατική στρατιωτική ισχύ της υπερδύναµης και πρόσθεσε: «Ορισµένες χώρες διαθέτουν ήδη το δυναµικό να διαταράξουν τµήµατα της αµερικανικής υποδοµής πληροφοριών».

Η καλύτερη άµυνα είναι η επίθεση

Η ελκυστικότητα των κυβερνοεπιθέσεων έγκειται στην ασύµµετρη φύση τους. Θεωρητικά, το µόνο που χρειάζεται ένας hacker είναι ένας υπολογιστής και µία καρέκλα (ή ίσως µόνο έναν υπολογιστή), για να προκαλέσει πολλαπλάσια ζηµιά από ό,τι θα µπορούσε να προκαλέσει µία ολόκληρη µοίρα µαχητικών πέµπτης γενιάς. Ο αµυνόµενος έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθώς πρέπει να υπερασπίζεται ανελλιπώς τα πάντα, ενώ ο επιτιθέµενος µπορεί να τον πλήξει ανεπανόρθωτα, εκµεταλλευόµενος ένα απειροελάχιστο κενό ασφαλείας. Και το πιο σηµαντικό: είναι εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισµός του δράστη. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως κλασικοί όροι των διεθνών σχέσεων, όπως η «αποτροπή» και η «ανταπόδοση», χάνουν το νόηµά τους. Ως εκ τούτου, γίνεται λόγος για τη χρήση επιθετικών ικανοτήτων στην προστασία των εθνικών δικτύων.

Ο James Lewis, επικεφαλής του προγράµµατος τεχνολογίας και δηµόσιας πολιτικής του Center for Strategic and International Studies, δήλωσε σε ακρόαση της Επιτροπής Εµπορίου, Επιστήµης και Μεταφορών της αµερικανικής Γερουσίας: «Αν δεν βρούµε έναν τρόπο να αξιοποιήσουµε τις επιθετικές ικανότητες ως τµήµα της αποτροπής ή της στρατηγικής άµυνας, δεν θα µπορέσουµε να επικρατήσουµε των αντιπάλων µας». Η προσέγγιση αυτή επιβεβαιώνεται, άλλωστε, και από Αµερικανούς αξιωµατούχους. Το περιοδικό Time παραθέτει σε σχετικό του άρθρο (“US Cyberwar Strategy: The Pentagon Plans to Attack”, 02.02.2010) µία δήλωση ενός ανώτερου στελέχους του Πενταγώνου, σύµφωνα µε την οποία η κυβερνοάµυνα δεν αποδίδει ποτέ από µόνη της· χρειάζεται και ένα στοιχείο επίθεσης, για να υπάρξει µία αξιόπιστη άµυνα.

Κατόπιν τούτου, και οι ΗΠΑ -αν και δεν το διατυµπανίζουν κιόλας- έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό να αναπτύξουν επιθετικές ικανότητες κυβερνοπολέµου, όπως πράττουν, άλλωστε, και πολλά άλλα κράτη ανά τον κόσµο. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ίδρυση της διοίκησης κυβερνοχώρου, υπό την αιγίδα του Πενταγώνου, στην οποία απασχολούνται 88.000 εξειδικευµένα άτοµα στο πεδίο της τεχνολογίας της πληροφορίας (IT), µεταξύ των οποίων και 5.000 ειδικοί στη διεξαγωγή κυβερνοπολέµου. ?είγµα, επίσης, της νέας έµφασης που δίνει η κυβέρνηση στη µάχη του κυβερνοχώρου, είναι η απόφασή της να µειώσει τα κονδύλια για την αγορά F-22 (µαχητικά αεροσκάφη πέµπτης γενιάς) και να αυξήσει δραµατικά τα κονδύλια για τις ικανότητες κυβερνοπολέµου στον τελευταίο της προϋπολογισµό.

«Κίτρινος» δάχτυλος

Στην άλλη πλευρά του… ρινγκ βρίσκεται η “wannabe” (και “willbe”, κάποια στιγµή) παγκόσµια υπερδύναµη, Κίνα. Το γεγονός ότι στην επίθεση εναντίον της Google (και άλλων 20 περίπου µεγάλων πολυεθνικών) ενεπλάκησαν από… σχολεία µέχρι ιδιώτες, φανερώνει κάποιες αποχρώσεις της πολιτικής της στον κυβερνοχώρο.

Ο James Mulvenon, Αµερικανός αναλυτής σε θέµατα που αφορούν στον κινέζικο στρατό, υποστηρίζει ότι ο «κίτρινος» γίγαντας απασχολεί ένα συνεχώς διαφοροποιούµενο µείγµα επίσηµων, ιδιωτικών και ηµι-επίσηµων οµάδων, για να πραγµατοποιεί κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τρίτων χωρών ή εταιρειών.

Το ίδιο το Κογκρέσο των ΗΠΑ, σε σχετική του έκθεση, αναγνωρίζει πως η έµφαση στον κυβερνοπόλεµο αποτελεί σηµαντικό στοιχείο του στρατηγικού οράµατος της Κίνας για την επικράτησή της έναντι της Αµερικής, σε ενδεχόµενη µελλοντική σύγκρουση.

Παρόλα αυτά, η Κίνα αρνείται ότι οργανώνει επισήµως κυβερνοεπιθέσεις. Ηδη από πέρυσι προέβη στην ποινικοποίηση του hacking (µε έως επτά χρόνια φυλάκιση για τους παραβάτες), ενώ τον περασµένο µήνα, οι τοπικές Αρχές έκλεισαν µία µεγάλη ιστοσελίδα εκπαίδευσης hackers.

Παράλληλα, η ηγεσία επισηµαίνει σε όλους τους τόνους ότι και η ίδια η Κίνα έχει πέσει πολλές φορές θύµα hackers: σύµφωνα µε το υπουργείο Βιοµηχανίας και IT, πέρυσι υπέστησαν επίθεση 42.000 κινέζικα sites, ενώ κάθε µήνα µολύνονταν από ιούς περίπου 18 εκατ. υπολογιστές. Αυτό επιβάλλει τη λήψη µέτρων αυτοπροστασίας, τονίζει η κινέζικη πλευρά.

Ο πρόεδρος της χώρας, Hu Jintao, δίνει µάλιστα προτεραιότητα στην απόκτηση αµυντικών δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο, αφιερώνοντας ολοένα και περισσότερα κονδύλια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεδοµένου, βέβαια, ότι η άµυνα στον κυβερνοχώρο ενέχει και ένα στοιχείο επίθεσης, αυτό συνεπάγεται ότι αυτή η «κούρσα κυβερνοεξοπλισµών» θα οδηγήσει µελλοντικά είτε σε απλές αψιµαχίες, είτε σε ευρείας κλίµακας σύγκρουση, η οποία δεν θα πλήξει µόνο τις ενδιαφερόµενες χώρες, αλλά και τα προσωπικά δεδοµένα των ιδιωτών..

http://metropolisnews.wordpress.com/2010/03/10/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%C2%B5%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%C2%BB-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-internet/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. HAL avatar
    HAL 10/03/2010 22:25:42

    Και για τα καθ' ημάς, οι Τουρκία είναι σταθερά στις 20 πρώτες χώρες προέλευσης επιθέσεων.

    http://maliciousnetworks.org/top20c.php

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.