#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2009 21:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πρώτες διαφωνίες στη Κοπεγχάγη

 

«Συννέφιασε» στην Κοπεγχάγη, καθώς οι πρώτες διαφωνίες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη διάσκεψη για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές.

Αρχικά, «πέτρα του σκανδάλου» αποτέλεσε ένα σχέδιο κειμένου της Δανίας που άρχισε να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της διάσκεψης. Το κείμενο προωθούσε συμφωνία, που επέτρεπε στις πλούσιες χώρες να μειώσουν ελάχιστα τις εκπομπές καυσαερίων, επιβάλλοντας παράλληλα αυστηρότερα όρια στις φτωχές χώρες.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση 135 χωρών. Ο εκπρόσωπος του Σουδάν, ως επικεφαλής τους, δήλωσε ότι το χρηματοδοτικό πακέτο των 10 δισ. δολαρίων το χρόνο που προτάθηκε στα φτωχά κράτη, ωχριά σε σχέση με το 1 τρισ. δολάρια που έχει ήδη δαπανηθεί για τη σωτηρία χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθιστώντας σαφές πως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Λίγο αργότερα, στους διαδρόμους της διάσκεψης κυκλοφόρησε ένα ακόμα κείμενο-σχέδιο, κινεζικής προέλευσης, που θέτει νέα και αυστηρότερα όρια εκπομπών για τα βιομηχανικά κράτη για μια περίοδο πέντε έως οκτώ ετών, ενώ προτείνει τα αναπτυσσόμενα κράτη του κόσμου -στα οποία περιλαμβάνεται και η Κίνα- να υπαχθούν σε ξεχωριστό πρόγραμμα περιορισμού εκπομπών, που δεν θα πλήττει τη βιομηχανική τους παραγωγή.

Τα μικρά νησιωτικά κράτη του κόσμου και οι φτωχές χώρες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα αντικρουόμενα προσχέδια αποφάσεων, που «διέρρευσαν» τεχνηέντως από Δανούς και Κινέζους και ζητούν να τεθεί σε ισχύ μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Υποστηρίζουν ότι και τα δύο κείμενα προσπαθούν να διασφαλίσουν μονόπλευρα τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων-κρατών. Τα γεγονότα αυτά έδωσαν την αφορμή στους ανταποκριτές να κάνουν λόγο για ισχυρή διάσταση απόψεων που κινδυνεύει να τινάξει την διάσκεψη... στον αέρα.

Μέχρι στιγμής, η εξέλιξη των εργασιών προδιαθέτει ότι μία βελτιωμένη παραλλαγή του Πρωτοκόλλου του Κιότο θα αποτελέσει μια από τις βασικές παραμέτρους της μάχης κατά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έως το 2020.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος ανακοίνωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να συμβάλουν σε ένα ταμείο, το οποίο θα βοηθάει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Ξεκαθάρισε όμως ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να καταβάλλει «αποζημιώσεις» για την εδώ και εκατονταετίες ρύπανση του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) δήλωσε πως οι συνομιλίες έχουν αγνοήσει τη διατροφική κρίση. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων που θα συντελέσουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τροφίμων.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της διάσκεψης, η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει τη 17η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος 09/12/2009 21:35:50

    Ως συνήθως, οι ΗΠΑ πρόθυμες να μοιράσουν λίγο χαρτί, αλλά,.... παρακαλώ μην έχετε άλλες απαιτήσεις.

  2. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 09/12/2009 23:19:41

    Η Αμερικάνοι επισήμως έχουν αρχίζει και ...πρασινίζουν, αλλά, δόξα τω Γιαραμπή,ταυτίζεται και με την πτώση της δημοτικότητας του αρχηγού τους. Το 48% τον εγκρίνει το 46% δεν τον εγκρίνει. Και ο Gore είναι μια αδερφή και μισή, ψευτοκλάψας σοσιαλίζων που ψάχνει για μοτίβο, που μάλλον κάποια μπιζνα έχει στημένη. Οι σοβαροί περιβαλλοντολόγοι τον έχουν κομένο. Η Κοπεγχάγη είναι ζωοπανηγυρις όπου τα πλούσια κράτη προσπαθούν αν πνίξουν τα φτωχά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.