Οι προβλέψεις του Stratfor για τον ρόλο της Ευρώπης και τις διεθνείς εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας
09/03/2015 18:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι προβλέψεις του Stratfor για τον ρόλο της Ευρώπης και τις διεθνείς εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας

Την ετήσια έκθεση με τις προβλέψεις για την δημιουργία διεθνών γεωστρατηγικών προκλήσεων σε ενεργειακό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε βάθος δεκαετίας, εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός όμιλος στρατηγικών μελετών Stratfor.

Οι προβλέψεις του ινστιτούτου για την επόμενη δεκαετία είναι αρκετά δυσοίωνες. Η πλειοψηφία των κρατών θα αντιμετωπίσει διάφορες ενδοκυβερνητικές και εξωκυβερνητικές προκλήσεις οι οποίες με την σειρά τους θα υποσκάψουν την επιζητούμενη οικονομική ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα στις πληγείσες περιοχές. Τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς θα συνεχίσουν το διαβρωτικό τους έργο σε κάθε κράτος. Αυτό το γεγονός θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάδειξη θρησκευτικών και πολιτισμικών διαφορών οι οποίες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου σε πλουραλιστικές κοινωνίες. Η άνοδος επομένως ακραίων δυνάμεων στα διάφορα κέντρα εγχώριας και διεθνούς εξουσίας θα καταστεί ενδημικό φαινόμενο αυτού του συστήματος. Η ρεβανσιστική διάθεση του έθνους-κράτους απέναντι στο μοντέλο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς-κοινωνίας, θα αυξήσει επομένως την πολιτική αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον και θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα ενδημικά προβλήματα των διεθνών οργανισμών και συμμαχιών.

Ο όμιλος Stratfor συνεπώς υπογραμμίζει πέντε κύριες εξελίξεις οι οποίες θα στιγματίσουν την παγκόσμια «κοινότητα» μέσα στην επόμενη δεκαετία. Καταρχήν, το δίπτυχο των διεθνών κυρώσεων και ο διεθνής ανταγωνισμός στις νομισματικές ισοτιμίες θα επηρεάσει βαθύτατα το πολιτικό σύστημα στην Ρωσία και θα εγείρει νέες αποσχιστικές τάσεις στον ευρύτερο Καύκασο. Σε ένα τέτοιο κλίμα αστάθειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να παρέμβουν και πιθανότατα να συνεργαστούν με τις ρωσικές αρχές για την διασφάλιση της στρατιωτικής ισχύος και του πυρηνικού μονοπωλίου της Ρωσίας στην περιοχή. Επιπλέον, η αυξανόμενη επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην διεθνή κοινότητα θα γνωρίσει κάμψη, εξαιτίας του πλήθους των προκλήσεων που θα εγείρονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεπώς θα εστιάσουν την προσοχή τους σε χώρες και γεωγραφικές περιοχές στις οποίες υποσκάπτονται τα ζωτικά τους συμφέροντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Stratfor, ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο σταδιακά θα εξανεμισθεί. Ο κυρίαρχος της ρόλος θα περιοριστεί δραστικά εξαιτίας της συνεχιζόμενης υφεσιακής λιτότητας στον ευρωπαϊκό χώρο και των αντιδράσεων από τις λοιπές χώρες απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Η παρατεταμένη λιτότητα εν τέλει θα πλήξει και το ίδιο το Βερολίνο μέσω δύο τρόπων: της δραστικής μείωσης των εξαγωγών του προς τρίτες δυτικές χώρες, και την σταδιακή μείωση της οικονομικής επάρκειας της εγχώριας γερμανικής αγοράς. Επομένως, οι εκτιμητές του Stratfor υποστηρίζουν πως η Γερμανία θα βιώσει το ιαπωνικό μοντέλο της οικονομικής στασιμότητας και δυσπραγίας. Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία έχει αρκετές πιθανότητες σταδιακά να αντικαταστήσει τον ρόλο της Γερμανίας στην ευρύτερη περιοχή. Η στρατηγική θέση της χώρας σε συνδυασμό με την προοδευτική πολιτικοικονομική ανάπτυξη του εγχώριου πληθυσμού, θα καταστήσει την Πολωνία το πιο σημαντικό ευρωπαϊκό προπύργιο δημοκρατίας απέναντι σε μια δεσποτική Ρωσία.

Εντούτοις, η σταδιακή πτώση της Γερμανίας και το αποτέλεσμα της παρατεταμένης ύφεσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα αναδείξει τον ρεβανσιστικό χαρακτήρα του έθνους κράτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται σταδιακά να απο-φεντεραλιστεί και να διασπαστεί σε πέντε ή και περισσότερες γεωγραφικές οντότητες. Οι ενώσεις αυτές θα λειτουργήσουν με λιγότερες φεντεραλιστικές αρμοδιότητες και θα εστιάσουν περισσότερο την προσοχή τους στην επίλυση προβλημάτων γεωστρατηγικής αξίας και ενδιαφέροντος, όπως το ζήτημα της μετανάστευσης από την μια γεωγραφική περιοχή στην άλλη. Οι πιθανότεροι γεωγραφικοί συνδυασμοί σύμφωνα με το Stratfor θα είναι η δημιουργία πέντε μικρο-ενώσεων: την Μεσογειακή, Σκανδιναβική, Ανατολική, Βρετανική και Δυτική Ένωση.

Ο ρόλος της Τουρκίας σε μια φλεγόμενη Μέση Ανατολή είναι η επόμενη σημαντική αναφορά της έκθεσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Τουρκία παραμένει κλειδί για την Μέση Ανατολή, αλλά θα πρέπει να αναλάβει πιο υπεύθυνο ρόλο στην περιοχή, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει παρόμοιες επιπλοκές στο εσωτερικό της. Για αυτόν κυρίως τον λόγο, η Άγκυρα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την εξωτερική και επικοινωνιακή της πολιτική με πολλές γειτονικές χώρες καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.

Στον ασιατικό χώρο, η έκθεση υποστηρίζει πως η Κίνα θα αντιμετωπίσει πολιτική και οικονομική στασιμότητα. Το θέμα με την κυβέρνηση του Πεκίνου όμως έγκειται στην αντιμετώπισης αυτού του γεγονότος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνεπώς για το κινεζικό κράτος έγκειται στην απαρέγκλιτη συνέχεια ανισομερών οικονομικών πολιτικών και η περαιτέρω μείωση της δημόσιας διαβούλευσης σε καίρια ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Η παρουσία αυτών των πολιτικών θα συντελέσει στην δημιουργία εσωτερικών ζητημάτων για το κινεζικό κράτος και σε αποσχιστικές τάσεις στην ευρύτερη περιφέρεια. Η στροφή από την άλλη σε πιο ρεαλιστικά πρότυπα ισοσκελισμένης και δίκαιης ανάπτυξης για ένα ευρύτερο κομμάτι του πληθυσμού θα αμβλύνει τις όποιες αντιπαραθέσεις στην πολυμορφική κινεζική κοινωνία.

Ο ιστορικός ρεβανσισμός του έθνους-κράτους θα επαναφέρει την χαμένη λάμψη της Ιαπωνίας στον ευρύτερο ασιατικό χώρο. Το πεδίο των αντιπαραθέσεων στην Σινική Θάλασσα θα συνεχιστεί κυρίως μεταξύ Κίνας, Βόρειας και Νότιας Κορέας, καθώς και της Ιαπωνίας, όμως οι όποιες συγκρούσεις εκτιμάται πως θα περιοριστούν στο πολιτικό επίπεδο.

Τέλος η έκθεση συνοψίζει τις προβλέψεις της με την εκτίμηση πως νέες αναπτυσσόμενες οικονομίες θα λάβουν καίριο ρόλο στην λήψη περιφερειακών αποφάσεων. Χώρες όπως το Περού και η Νικαράγουα στην Λατινική Αμερική, η Κένυα και η Τανζανία στην Αφρική, και η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ στην Ανατολική Ασία θα αποκτήσουν σταδιακά την απαραίτητη πολιτική και οικονομική δύναμη για να πρωταγωνιστήσουν σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Πηγή: Stratfor

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.