#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2011 11:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πραγματικοί γεωπολιτικοί στόχοι της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη
(Global Research) Το 2007, στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, ο πρόεδρος Nicolas Sarkozy κάλεσε τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ και αυτούς των 17 χωρών της Μεσογείου σε σύνοδο στο Παρίσι, με σκοπό τη σύσταση της Μεσογειακής Ένωσης. Ο σκοπός θα ήταν η στρατηγική εστίαση της Ευρώπης  προς τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής: «Η μεγάλη ιδέα του  Sarkozy αφορά στον ορισμό της Ρώμης ως αυτοκρατορικό κέντρο της υφηλίου, ενώνοντας 44 κράτη και 800 εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο Λίβυος ηγέτης ανακοίνωσε πως θα μποϋκοτάρει τη συγκέντρωση, καταγγέλλοντας ότι έχει ως σκοπό της τη διαίρεση του αφρικανικού και του αραβικού κόσμου. Όπως είπε τότε «Θα έχουμε μια ακόμη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με ιμπεριαλιστικούς χάρτες που έχουν σχεδιάσει κάποιοι, αλλά τους οποίους εμείς έχουμε από καιρό διπλώσει… δεν τους ξαναθέλουμε».

Λίγα μόλις χρόνια αργότερα, τα γαλλικά Mirage και Rafale βομβαρδίζουν τη Λιβύη, μαζί με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ (και το Κατάρ), σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Καντάφι.

Η Μεσόγειος αποτελεί αυτή τη στιγμή το κεντρικό πεδίο μάχης της αμερικανικής αυτοκρατορίας της τρίτης χιλιετίας, που θέλει να τη μετατρέψει σε mare nostrum.   Η επίθεση στη Λιβύη γίνεται ένα σχεδόν μήνα μετά τη προσπάθεια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η Κύπρος, κάτι που αν γίνει θα αφήσει ελάχιστες μόνο χώρες  της περιοχής εκτός της Συμμαχίας.

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ υποχρεώνει τις διάφορες κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορά τους στον αμερικανικό στρατό. Κάτι που είδαμε ξεκάθαρα στη περίπτωση του Μαυροβουνίου.

Αν αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη σήμερα, επαναληφτεί και στη Συρία, και με τον Λίβανο ήδη αποκλεισμένο από Νατοϊκά πλοία, τότε σύντομα η Μεσόγειος Θάλασσα θα ελέγχεται πλήρως από το ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ.

Η Κύπρος αποτελεί το μόνο μέλος της ΕΕ, και μάλιστα το μόνο ευρωπαϊκό κράτος (με εξαίρεση κάποια μικροσκοπικά κράτη) που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχει κάποιου είδους συμφωνία συνεργασίας μαζί του. Παράλληλα, η Λιβύη είναι η μόνη μεσογειακή χώρα της Αφρικής που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η Λιβύη είναι ανάμεσα στις 5 χώρες από τις συνολικά 54 της Αφρικής, που δεν έχουν ενσωματωθεί στη νέα αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Africa Command (AFRICOM). Οι υπόλοιπες είναι το Σουδάν, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Ερυθραία, και η Ζιμπάμπουε, όλες στο στόχαστρο της Δύσης.

Η Μεσόγειος υπήρξε ανέκαθεν η πλέον στρατηγικά σημαντική θάλασσα, τα νερά της οποίας βρέχουν τρεις ηπείρους. Για τον έλεγχό της έχουν πολεμήσει πάμπολλες αυτοκρατορίες. Από το 1945, κυριαρχεί η Αμερική με τον 6ο στόλο της που έχει έδρα το λιμάνι της Νάπολης.
Ο ναύαρχος Gary Roughead, επικεφαλής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων δήλωσε πως η παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο τις επέτρεψε να είναι έτοιμες για την επίθεση εναντίον της Λιβύης, αφού «όλα ήταν ήδη έτοιμα από καιρό». «Έχουμε ένα παγκόσμιο ναυτικό που είναι πάντα έτοιμο… κι όταν αρχίσουν τα κανόνια, αρχίζουν και οι επιχειρήσεις», είπε. Παράλληλα καθησύχασε κάποιους που ανησυχούσαν, ότι «οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν απρόσκοπτες… οι πύραυλοι που καταναλώνονται θα αντικατασταθούν. Έχουμε συνολικά 3.200 Tomahawks, αρκετούς για ισοπεδώσουμε τη Λιβύη και να μας μείνουν κι άλλο για τον επόμενο πόλεμο…».

Ο βασικός στόχος της εξόντωσης της Λιβύης είναι η εξασφάλιση της Μεσογείου από πλευράς αμερικανικού πενταγώνου και ΝΑΤΟ. Και όταν ολοκληρωθεί ο αμερικανικός έλεγχος στη Βόρειο Αφρική, οι συνέπειες για τη περιοχή θα είναι κρίσιμες.

Λίγο μετά τη σύσταση του αμερικανικού Africa Command, ο Κινέζος διευθυντής  της ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών του Πεκίνου έγραψε: «Οργανώνοντας δεκάδες προωθημένες βάσεις στη Τυνησία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, και σε άλλες αφρικανικές χώρες, οι ΗΠΑ οργανώνουν στην ουσία ένα δίκτυο στρατιωτικών βάσεων που θα καλύπτει ολόκληρη την ήπειρο και θα εξυπηρετεί στόλους αεροπλανοφόρων».

Το 2006,  το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είχαν διεξάγει μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη νησιωτική αφρικανική χώρα Cape Verde, με στόχο τον έλεγχο των διόδων ροής του αργού πετρελαίου και την επιτήρηση των αγωγών πετρελαίου της περιοχής. Η διοίκηση της Africa Command αποτελεί έναν ζωτικό, και κρίσιμο κρίκο στην νέα αμερικανική προσαρμογή σε μια παγκόσμια στρατιωτική παρουσία, και δυνατότητα επέμβασης. Παράλληλα, στην Ευρώπη, η Αμερική αρχίζει και στρέφεται όλο και πιο ανατολικά.

Η τρέχουσα αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη επικεντρώνεται στο «τόξο της αστάθειας» που ξεκινά από τον Καύκασο, τη κεντρική και ανατολική Ασία, και καταλήγει στη κορεατική χερσόνησο. Για αυτό και η Αφρική, θεωρείται ως σημείο κλειδί για την υποστήριξη αυτού του νέου παγκόσμιου στρατηγικού ρόλου των Αμερικανών. Μέσω της AFRICOM, οι ΗΠΑ σταθεροποιούν τη θέση τους στην Αφρική, ελέγχουν την Ευρασία, και προετοιμάζουν τον πλήρη έλεγχο του πλανήτη.

Για όλα αυτά τα παραπάνω, όλα όσα γίνονται σήμερα στη Λιβύη δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με τον έλεγχο των πετρελαίων της, ούτε με την υποδούλωση μιας απείθαρχης  αφρικανικής χώρας, αλλά έχουν να κάνουν με την αμερικανική  κυριαρχία στη Μεσόγειο, και συνεπώς σε ολόκληρη την  υφήλιο.

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 29/03/2011 11:40:09

  Χμμ, πολύ ενδιαφέρον. Και πολύ πειστικό.

  Είναι εντυπωσιακό το πώς η οικονομική ολιγαρχία του πλανήτη ελέγχει τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, ζούμε σε μια τραγική επίφαση δημοκρατίας.

  Το βλέπουμε και στη δική μας περίπτωση της Κερατέας, όπου η κατασταλτική δύναμη του κράτους χρησιμοποιείται υπέρ της τοπικής οικονομικής ολιγαρχίας.

 2. parsifal avatar
  parsifal 29/03/2011 11:47:06

  Πολύ σωστά και μάλλον εσήμανε και το τέλος του Σαρκοζύ. Η Γαλλία αδυνατεί να αντιταχθεί στην αμερικάνικη επιδίωξη κυριαρχίας στην Μεσόγειο, "παίζει τα ρέστα της" με την Λιβύη αλλά ΔΕΝ μπορεί, πόσο μάλλον που η Ευρώπη, η κανονική (Γερμανία) δεν ακολουθεί. Θα κερδίσει εδαφος η Le Pen και θα στραφεί και πάλι η Γαλλία στην παραδοσιακή γκωλλική πολιτική "με την Δύση αλλά οχι τσιράκια των Αμερικάνων", στροφή στο εσωτερικό μέτωπο (ελλείματα, υστέρηση σε τομείς υψηλής τεχνολογίας...) και μάχες οπισθοφυλακής σε ολη την πρώην Αυτοκρατορία (Αφρική - Μεσόγειο).

 3. Aggelos avatar
  Aggelos 29/03/2011 11:51:40

  δεν ξερω τι λενε..
  η αμερικη πεφτει..
  βλεπουμε μπροστα μας την ανοδο τηςευρωπης ως δυναμης..

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Aggelos 29/03/2011 11:59:48

   Άγγελε
   Με ηγέτες σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου, δυστυχώς η Ευρώπη δεν προβλέπεται να κάνει τίποτα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Aggelos 29/03/2011 12:03:52

   και η Πράβντα κάτι τέτοια ισχυρίζεται

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/03/2011 12:01:56

  Κάθε χώρα που εμπλέκεται έχει τα συμφέροντά της. Τα συμφέροντα των εμπλεκομένων στην Λιβύη φαίνονται, μάλλον καθαρά, και η αποδοχή του ρόλου των ΗΠΑ, από Αμερικάνους δεν είναι καθόλου "θερμή".

  Μέχρι και ο Rumsfeld παραβίασε το "πρωτόκολο" και περίπου αμφισβητεί την χρησιμότητα της παρουσίας της Αμερικής σε αυτή την επέμβαση.

  h++p://politics.blogs.foxnews.com/2011/03/23/rumsfeld-libya-coalition-might-be-trouble
  h++p://www.thedailybeast.com/cheat-sheet/item/former-defense-secretary-donald-rumsfeld-calls-libyan-war-worrisome/backlash/#
  h++p://www.nationalreview.com/mideast-watch/262904/rumsfeld-libya-policy-incoherent-matthew-shaffer (έχει συνέντευξη)

  Σε αντίθεση, η Λιβύη είναι ζωτικής σημασίας για την Ιταλία (από άποψης τροφοδοσίας) και ακολουθούν Ισπανία, Γαλλία, Αγγλια. Η Γερμανία το παίζει Γερμανικά και οι Ρώσοι την δουλειά τους κάνουν. Απορώ μα τον Γιαραμπή, εάν θα πάνε για ηλιοερμικά και φ/β μετά...

  Μπορεί να μην χωνεύει κάποιος την Αμερική ή τον Ράμσφελντ, αλλά ο Ράμσφελντ εκφράζει τα Αμερικανικά συμφέροντα περισσότερο από οποιονδήποτε. Και ο Ομπάμα και οι σοσιαλίζουσες εφημερίδες στις ΗΠΑ όλο χρειάζεται να "εξηγούνε" τον ρόλο τους. Όλοι οι υπόλοιποι κοιτάνε λοξά (και οι Αμερικάνοι -- και ειδικά οι συντηρητικοί -- είναι προγραμματισμένοι να μην κακολογούνε τα στρατά τους σε καιρό πολέμου).

  ΔΕΝ ισχυρίζομαι ότι ξέρω ή καταλαβαίνω τι ακριβώς γίνεται στην Μεσόγειο (αλλά νομίζω ότι ξέρω τι θα με συνέφερε αν ήμουν Αμερικάνος). Την Αφρική την λιμπίζονται πολλοί, από Βέλγους μέχρι Κινέζους και η Ρωσία κάπου εκεί ανάμεσα είναι. Η Global Research αναρωτιέμαι τίνος είναι...

  • ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ avatar
   ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ @ archaeopteryx 29/03/2011 12:25:54

   οι Ρώσοι που κάνουν τη δουλειά τους, τί ακριβώς κάνουν δλδ???

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ 29/03/2011 12:29:20

    ΟΛΟΙ την δουλειά τους κάνουν, και οι συντηρητικοί στην Αμερική, λένε ότι δεν πολυ-έχουν δουλειά στην Λιβύη.

    Και οι Τούρκοι την δουλειά τους κάνουν. ΕΜΕΙΣ δεν ξέρω τίνος δουλειά κάνουμε.

    • ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ avatar
     ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ @ archaeopteryx 29/03/2011 12:58:02

     Επειδή εγώ δε γνωρίζω, μπορείς να εξηγήσεις ποια η αντίδραση και ποιοι οι στόχοι της Ρωσίας? Γιατί εγώ δε βλέπω καμία απολύτως κίνηση πέρα απ'τη γνωστή τους στάση στη ψηφοφορία του Σ.Α. του ΟΗΕ

     • Greece Pleading avatar
      Greece Pleading @ ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ 29/03/2011 18:08:36

      Οι Ρωσοι αν δεν απατωμαι επειδη μαλλον θα εχουν αρχισει να μυριζωνται τον ενδιαμεσο Ισλαμικο χωρο μεταξυ Ρωσιας Κινας που φαινωνται να θελουν να ελεγξουν και να οργανωσουν Αμερικη με τη βοηθεια της Τουρκιας ασχετα αν υπαρχει μια επιφανειακη κατ εμενα κοντρα μεταξυ τους, δηλαδη αν οι Τουρκοι υποσκελισουν το Ιραν στον ελεγχο των Σιητων οπως π.χ. προσπαθησαν με τις φλοτιλες της "ειρηνης" τοτε συμφερει την Αμερικη γιατι πολυ ευκολα τα ξαναβρισκει με τους Τουρκους αντι με το Ιραν, αλλα επισης βολευει και τους Ισραηλινους ενω λογικα βοηθα την Αμερικη αν εχει καποιο ελεγχο απεναντι στις σκλυροπυρηνικες κυβερνησεις του Ισραηλ.
      Η ενεργοποιηση και ελεγχος ενος ενδιαμεσου Ισλαμικου χωρου αναμεσα στο Καυκασο και μεχρι τα Δυτικα συνορα της Κινας, βοηθα στην πραγματωση του δογματος Μπρεζινσκι που θελει επαναβιωση του ψυχρου πολεμου αλλα τωρα εκτος απο τον στρατηγικο περιορισμο της Ρωσιας θελει πιθανοτατα ελεγχο και ισως μια δημιουργια ασταθειας και μεσα στα Κινεζικα συνορα (παραδειγμα ο ξεσηκωμος της επαρχιας των Ιηγουρων μεσα στη Δυτικη Κινα που ειναι σε μεγαλο ποσοστο Ισλαμιστες) ως μοχλο περιορισμου της μελλοντικα επεκτατικης πολιτικης της Κινας.

      Προσωπικη αποψη μου ειναι οτι ολα αυτα θα καταληξουν ετσι:

      Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἱτωλός - Προφητεῖες
      Λίγα λόγια γιὰ τὶς προφητεῖες
      Τοῦ Στεργίου Σάκκου
      Καθηγητοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

      46. «Ἡ αἰτία τοῦ γενικοῦ πολέμου θἄρθη ἀπὸ τὴ Δαλματία. Πρῶτα θὰ διαμελισθῆ ἡ Αὐστρία καὶ ὕστερα ἡ Τουρκία».

      Αντιδραση του τοπικου στοιχειο στον εξισλαμισμο, προυπαρχουσα πολιτικη ασταθεια στη Σερβια, με τους Ρωσους να εχουν παρει το πανω χερι και εισβολη της Σερβιας στη Κροατια μετα απο απαιτηση των Κροατων, (που ειναι η συγχρονη Δαλματια χωρις το Σεραγιεβο και τη Βοσνια Ερζεγοβινη), η πιθανη κινητοποιηση των Ρωσων να βοηθησουν την Σερβικη εισβολη θα κινητοποιησει τους ΝΑΤΟΙκους

      μετα γενικη ασταθεια του Μουσουλμανικου στοιχειου που θα αρχισει σε λιγο να εγκατασταται σε Νοτια Ευρωπη και κεντρικη, μετα τη ληξη του πολεμου της Λιβυης, πληρως διαχειρουμενο απο τους Αμερικανους και Τουρκους, με αποτελεσμα οι φιλονατοϊκοι φιλοϊσλαμιστες που θα εχουν ηδη προκυψει να ορθωσουν φιλογερμανικη φιλορωσικη σταση (Γερμανια Ρωσια παραμενουν οικονομικοι συμμαχοι με εμγαλα αμοιβαια ωφελη ειδικα αν εκμεταλευτουν την σημερινη καταβαραθρωση της Ιαπωνιας) και ξεκινησει κοινωνικη πολιτικη ασταθεια που το ΝΑΤΟ δεν θα μπορεσει να ελεγξει. Ο στρατηγικος στοχος των Ρωσων αν θα ειναι ηδη η Κωνσταντινουπολη που κατεχει το 1/3 της οικονομικης δυναμης της Τουρκιας αν η Τουρκια εχει μεταβληθει οντως σε ηγεμονα των Μουσουλμανων απανταχου Ν.Αφρικης Μ.Ανατολης κα του κοσμου με αποτελεσμα

      46. «Ἡ αἰτία τοῦ γενικοῦ πολέμου θἄρθη ἀπὸ τὴ Δαλματία. Πρῶτα θὰ διαμελισθῆ ἡ Αὐστρία καὶ ὕστερα ἡ Τουρκία».

      58. «Στὴν Πόλι θὰ χυθῆ αἷμα ποὺ τριχρονίτικο δαμάλι θὰ πλέξη (πλεύση)».

      αφου πρωτα ομως ξεκινησει στρατηγικο σχεδιο εισβολης στη Τουρκια για να ανακτηθει ο πληρης ελεγχος της εξοδου απο τη Μαυρη Θαλασσα και προετοιμασια ανακτησης της Μεσογειου πιθανον με συμφωνη Βουλγαρια, Ελλαδα, Ουκρανια, Κινα, Γαλλια, Γερμανια, Πορτογαλια, Ισπανια ισως και Ιταλια. Αντεπιθεση των Αμερικανων, Τουρκων, Αγγλων, λοιπων νατοϊκων βορειων ευρωπαϊκων συμμαχων ισως και Ισραηλ, εκτος αν παραμεινη ουδετερο φοβουμενο αντιποινα. Η συλληψη του σχεδιου θα πρεπει αρχικα να γινει απο τη Ρωσια, και ισως ηδη να εχει αρχισει να γινεται αντιληπτη η ενεργοποιηση του παλαιο ψυχροπολεμικου δογματος Μπρεζινσκι εφοσων ηδη απο προχτες μαθευτηκε οτι η επισκεψη Πουτιν στη Σερβια ειχε σκοπο να αποτρεψει μια πυραυλικη ασπιδα του ΝΑΤΟ που θελουν οι Αμερικανοι να εγκαταστησουν στη Σερβια.

      Θεωρω οτι ειμαστε το πολυ 5 χρονια μακρια απο το δεδομενο time line. Ισως να μην ξαναδουμε το υπαρχων Ελληνικο Κρατος να στηνεται στα ποδια του ποτε ξανα αλλα μια Εθνικη πλεον οντοτητα με πολυ μεγαλυτερο ζωτικο χωρο αλλα σε μια μεταπολεμικη εποχη.

      Αν ξεκινησε τωρα ο πολεμος για τον ελεγχο της Μεσογειου τοτε ειμαστε πολυ κοντα στα τελικα γεγονοτα. Τωρα θελει τρομερη προσοχη στο τι κανουμε. Ειναι ισως η πιο σημαντικη στιγμη της ιστοριας μας απο την περιοδο των Περσικων Πολεμων.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/03/2011 12:05:48

  άσε που τελευταία φορά που κοίταξα, δεν υπήρχε αμερικανικό αεροπλανοφόρο έξω από την Λιβύη... Το εικονιζόμενο έχει πανω F18...

  • gram avatar
   gram @ archaeopteryx 29/03/2011 13:35:39

   Το Nimitz είναι (CVN68) στη φωτογραφία που αυτή τη στιγμή είναι σε drydock στο San Diego για προγραμματισμένη συντήρηση. To πλησιέστερο αεροπλανοφόρο στη Λιβυη είναι το Enterprise (CVN65) και βρίσκεται μαζί με το Carl Vinson (CVN70) στον Περσικό. Τι να κάνει αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο αφού υπάρχουν Aviano, Sigonella, Solenzara, Amensdola, Decimomannu, Gioia del Colle, Pantelleria, Trapani, Rota, Σούδα, κτλ, κτλ, κτλ... καταλαβαίνετε και τη σοβαρότητα του άρθρου!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ gram 29/03/2011 13:43:04

    Το άρθρο μιλάει για τη γενικότερη προβολή της αμερικανικής στρ. ισχύος στο πλανήτη, και συ κόλλησες στο αν το ΝΙΜΙΤΣ είναι μέσα για συντήρηση;
    Κι από τη φωτό κρίνεις την εγκυρότητα των λεγομένων του άρθρου; Το διάβασες ή μόνο με τις εικόνες καταπιάνεσαι;
    Ξεκόλλα φίλε...

    • gram avatar
     gram @ Strange Attractor 29/03/2011 15:39:10

     Εχετε βλέπω μια εγγενή έλλειψη κατανόησης "της προβολής της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στον πλανήτη"...

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ gram 29/03/2011 16:08:25

      Και συγγενή θα πρόσθετα...

   • Greece Pleading avatar
    Greece Pleading @ gram 29/03/2011 17:05:34

    Καλα το Νιμιτς το Σταρ Σχιπ Εντερπραϊζ LOL γιατι μας το εστειλαν μια βδομαδα να καθεται πανω απο τα πετρελαια του Καστελοριζου πριν ενα μηνα οταν διεξηγαγαν τη μεγαλυτερη τους ασκηση Αεροπορικα οι Τουρκοι των τελευταιων δεκαετιων?
    Για να σωσουν το ΓΑΠ μας απο θερμο επεισοδιο και ξεσπαθωμα των Τουρκων Στρατιωτικων φανταζωμαι απεναντι στον Ερντογαν. Δηλαδη, ΓΑΠ και Ενρτογαν εχουν ακριβως τοςυ ΙΔΙΟΥΣ αφεντες!
    Για κοιταξε να δεις μωρε τι γινεται στον Αμοιρον Ετουτον Κοσμον...

  • TED avatar
   TED @ archaeopteryx 29/03/2011 15:25:09

   Ανακριβές το παραπάνω άρθρο, τουλάχιστον στην πρώτη του φράση.

   Αν δε με απατά η μνήμη μου, ο Καντάφι είχε παρευρεθεί στη σύσταση της Μεσογειακής Ένωσης, και μάλιστα έγινε δεκτός με τιμές και δόξες από τον Σαρκοζί. Νομίζω.

   Προς επίρρωσιν των ανωτέρω παραθέτω τα κάτωθι:
   1) άρθρο της σοσιαλιστικής εφημερίδας Λιμπερασιόν με τίτλο "Ένα αντίσκηνο στο Παρίσι για τον Καντάφι":
   http://www.liberation.fr/monde/010116169-une-tente-pour-le-colonel-kadhafi-a-paris
   2) άρθρο της δεξιάς Φιγκαρό με τίτλο "Ο Καντάφι στήνει το αντίσκηνό του στο Παρίσι":
   http://www.lefigaro.fr/international/2007/12/07/01003-20071207ARTFIG00430-visite-controversee-de-kadhafi-a-paris.php
   3) πάρτε και 10 φωτογραφίες του γερμανικού Spiegel να δείτε πόσο "μποϋκόταρε" ο Καντάφι το Παρίσι:
   http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-27212.html

   Για ευνόητους λόγους ο Σαρκοζί θέλει να ξεχάσει αυτό το πρόσφατο παρελθόν. Την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε στη Γαλλία έντονη αντιπαράθεση γιατί τον κατηγόρησαν ότι "εξαφανίζει" τις φωτογραφίες της επίσκεψης του Καντάφι το 2007 (http://www.sudouest.fr/2011/02/22/ou-sont-passees-les-photos-de-la-rencontre-sarkozy-kadhafi-en-2007-a-paris-324428-4803.php), κάτι που αναγκάστηκε να διαψεύσει η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας (http://www.lejdd.fr/Politique/Actualite/L-Elysee-nie-avoir-censure-des-photos-de-la-visite-de-Mouammar-Kadhafi-a-Paris-en-2007-272873 ).

   • TED avatar
    TED @ TED 29/03/2011 16:18:07

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ

    Το λάθος μισό δικό μου ) και μισό του αρθρογράφου.

    Όντως διαφώνησε ο Καντάφι για τη Μεσογειακή Ένωση αλλά αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2008, και όχι - όπως αναφέρεται εσφαλμένα - το 2007, χρονιά κατά την οποία τον είχε υποδεχθεί εγκάρδια στη Γαλλία ο Σαρκοζί.

    Το σωστό να λέγεται.

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2011 15:36:04

  Από Politaia.org

  Η δαιμονοποίηση του Καντάφι στη δυτική πορνοειδησιογραφία, με τό σύνθημα: «Ένα κομματάκι αλήθειας, αναμιγνυόμενο με πολλά ψέματα», μπορεί σαφώς να προδιαγράψει, ποιος βρίσκεται πίσω από την «λιβυκή επανάσταση». Μετά το ξεδόντιασμα του δυτικού τύπου από τούς Ρώσους, για άλλη μια φορά, με τον υποτιθέμενο βομβαρδισμό του πληθυσμού από την πολεμική αεροπορία του Καντάφι, δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί εκ προοιμίου, ότι η «λιβυκή επανάσταση», στο σύνολό της, έλαβε χώρα κατά παραγγελία των σχετικών εμπρηστών τού κόσμου. Εδρα Λονδίνο.

  Το «πάγωμα» δισ. ευρώ στο εξωτερικό, τα οποία φέρεται ότι έχει στην κατοχή του (ιδιωτικά) ο Καντάφι, θα πρέπει, μάλλον, να είναι χρήματα, που ανήκουν στο Λιβυκό κράτος. Και αυτά θέλουν να βάλουν στό χέρι οι παγκοσμιοποιητές. Πού θα καταλήξουν πιθανότατα , όπως αναφέρεται, τα 70 δισεκατομμύρια του Μουμπάρακ; Και στο μέλλον, τα περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν και τού Κουβέιτ; Σίγουρα όχι στον πληθυσμό αυτών των κρατών. Ακόμη πιο προσοδοφόρα είναι, βέβαια, τα πετρελαικά αποθέματα των χωρών αυτών, που θα τεθούν, σύντομα, υπό τον άμεσο έλεγχο του City του Λονδίνου.

  Ο Καντάφι είναι (ή ήταν), ίσως, η πιο σημαντική μορφή στη Βόρεια Αφρική, επειδή κατάφερε να φέρει τη χώρα του, στην κορυφή της αφρικανικής ηπείρου και τα πετρελαικά έσοδα δεν τα ξόδεψε σε παλάτια και κότερα, αλλά για επενδύσεις στη χώρα του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό:
  Ο "τρελός" Καντάφι, άρχισε το 1980, ένα τεράστιο έργο για την παροχή νερού για τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Σουδάν και το Τσαντ και σχεδόν το τελείωσε. Είναι επικίνδυνο, χωρίς ένα σεντ από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, να προχωράς ένα μεγαλόπνοο έργο, που έχει τη δυναμική και δυνατότητα, να μετατρέψει το σύνολο της Βόρειας Αφρικής σε ένα ακμάζοντα κήπο. Αυτό έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τον στόχο αποσταθεροποίησης της περιοχή, που επιδιώκεται από το City τού Λονδίνου, με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία των εταιρειών του. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2010, τέθηκε σε λειτουργία, το πρώτο σημαντικό τμήμα του έργου αυτού, μετά από τριάντα χρόνια σχεδιασμού και χρόνου κατασκευής. Αυτό έγινε 5 μήνες πριν από τις ταραχές, ώστε το σχέδιο, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, να μην καρποφορήσει.

  Στα νότια της Λιβύης, υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι ταμιευτήρες νερού (λεκάνη Kufra, λεκάνη Sirt, λεκάνη Morzuk και λεκάνη Hamada ), στίς οποίες βρίσκονται αποθηκευμένα 35 000 κυβικά χιλιόμετρα (!) νερού. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ταμιευτήρα και γιά να πάρετε μια εικόνα, φαντασθήτε την έκταση της Γερμανίας ως λίμνης 100 μέτρων βάθους. Αυτό το, ουσιαστικά, ανεξάντλητο απόθεμα νερού, θέλουν οι παγκοσμιοποιητές, στο παγκόσμιο εμπόριο νερού, επιχειρηματικά να μονοπωλήσουν. Πολύ πιό σοβαρό από το λιβυκό πετρέλαιο. Ένα κυβικό μέτρο νερού, εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας, με κόστος άντλησης τα 35 σεντ, είναι ασυναγώνιστο.
  Αν υποθέσουμε μιά τιμή πώλησης, 2 ευρώ το κυβικό (Οι παγκοσμιοποιητές θα σκεφθούν, σίγουρα, πιό επικερδή επιχειρηματικά μοντέλα), τότε η αξία, των εν λόγω δεξαμενών νερού, υπολογίζεται σε 58 τρισεκατομμύρια (58.000.000.000.000 .-) €!

  Με τό σχέδιο αυτό, η Λιβύη έθεσε σε κίνηση, μια πραγματικά «πράσινη επανάσταση» και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με τρόφιμα όλη την Αφρική. Πάνω απ 'όλα θα μπορούσεη Λιβύη να απελευθερώσει όλη την Βόρεια Αφρική από τα νύχια του ΔΝΤ και να τήν ανεξαρτοποιήσει.
  Αυτάρκεια; Μια λέξη ερέθισμα για τούς banksters και τα Τράστ, που μπλόκαραν ήδη το κανάλι Jonglei, από τον Λευκό Νείλο στο νότιο Σουδάν, όπου η CIA υποκίνησε και στήριξε τόν πόλεμο απόσχισης τού νότιου Σουδάν. Οι παγκοσμιοποιητές προτιμούν, φυσικά, τίς ακριβές μονάδες αφαλάτωσης, που οι ίδιοι κατασκευάζουν και χρηματοδοτούν από την Παγκόσμια Τράπεζα.
  Οπως για παράδειγμα την πράσινη ενέργεια.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ιαπετός 29/03/2011 16:42:08

   εξαιρετικό!

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Ιαπετός 29/03/2011 17:01:12

   Οι ισραηλινοι δεν ειναι εξπερ στην αφαλατωση η κανω λαθος?
   Ποιες εταιριες αραγε θα αναλαβουν την "αφαλατωση" της Αφρικης οταν πιθανοτατα κλεισουν τα υπογεια υδραγωγεια του Κανταφι? Η τα μετατρεψουν απο υπογεια υδραγωγεια σε κατι αλλο που θα βρισκεται υπογεια. LOL

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ιαπετός 29/03/2011 17:02:17

   ε... μην τον κάνουμε άγιο... Έχει πάει ποτέ Λιβύη;

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Ιαπετός 29/03/2011 17:20:31

   Αρα συμφωνα με τη παραθεση του Ιαπετου ο Κανταφι ειχε μεγαλα σχεδια. Ενα απο αυτα θα ηταν μαλλον κατα καποιο τροπο να διορθωσει τα περιβαλοντικα της Αφρικης. Νερο για παραδειγμα, και λογικα και επενδυσεις αρα θεσεις εργασιας αφου υλοποιει σχεδια αναπτυξης, αρα πιθανοτατα Ρωσια, Κινα. Αρα θα ειχαμε μια ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ της μεταναστευσης αντι απο Μεση Ανατολη και Νοτια Κεντρικη Αφρικη παλι πισω προς την Αφρικη να δουλευουν σε επενδυσεις με Ρωσικα και Κινεζικα κεφαλαια. Ο κανταφι προφανως θα υποσχοταν την υλοποιηση της υποδομης για να γινει κατι τετοιο και τα υδραγωγεια του θα ηταν προφανως το ξεκινημα.
   ΟΜΩΣ ο Σορος και οι Αμερικανοι ηθελαν ακριβως το αντιθετο! Τεραστια κυματα μεταναστευσης στην Ευρωπη οπου μεσω αυτων ειδικα των ραδικαλιστων μεσω των διασυνδεσεων και χειραγωγηση των Σιητων απο τις μυστ. υπηρεσιες τους και τα λεφτα και τις ΜΚΟ οργανωσεις του Σορου θα μπορουσαν να ελεγξουν οχι απλα τη πολιτικη ΑΛΛΑ ΚΑΙ τη θρησκευτικη κατασταση στην Ευρωπη.

   Αρα εμεις πρεπει να αναρωτηθουμε το ΓΙΑΤΙ τα κανουν ολα αυτα Αμερικανοι χερι χερι με το Σορος στην Μεσογειο, Μεση Ανατολη και στην Ευρωπη.

 7. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 29/03/2011 16:50:59

  "Για όλα αυτά τα παραπάνω, όλα όσα γίνονται σήμερα στη Λιβύη δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με τον έλεγχο των πετρελαίων της, ούτε με την υποδούλωση μιας απείθαρχης αφρικανικής χώρας, αλλά έχουν να κάνουν με την αμερικανική κυριαρχία στη Μεσόγειο, και συνεπώς σε ολόκληρη την υφήλιο."  Ετσι ακριβως, και η διελκυνστινδα των Αμερικανων με τη Τουρκια ειναι πιθανοτατα στημενη.
  Ετσι αν η Τουρκια παρει κεφαλι απο το Ιραν στο ποιος θα ηγηθει τον Ισλαμικο κοσμο και ειδικα τους Σιητες, ετσι οι Αμερικανοι και παλι θα ελεγχουν μεσω Τουρκιας και Ερντογαν τους Σιητες. Οποτε και οι Εβραιοι ευχαριστημενοι, οι τουρκοι τα ξαναβρισκουν μετα με το Ισραηλ, φτανει να μην το αντιληφθει αυτο ο Σιητικος πλυθησμος της Μεσης Ανατολης και Νοτιας Αφρικης κι εμεις λογικα χανουμε τα πετρελαια που τη μεγαλη πιτα θα παρουν οι αδελφες εταιριες της Αμερικης λογικα. ο ισραηλ επανερχεται ηρωϊκα σε συμμαχια με τη Τουρκια και ολοι μαζι χερι χερι Ισραηλ, Τουρκια, Αμερικη κανουν τα πραγματα δυσκολα για Ρωσια, Κινα στη Μεσογειο.

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Greece Pleading 29/03/2011 16:58:15

   και Τουρκοι Εβραιοι μοιραζονται τα πετρελαια Νοτια του Καστελοριζου προφανως οταν η Τουρκια ελεγξει τους Σιητες και οταν εμεις θα εχουμε υποκυψει τοσο στην οικονομικη εξαθλιωση που δεν θα μπορουμε να αντιδρασουμε. Επισης το μακρυ χερι της Αμερικης στην Νοτια Ευρωπη και εναντιων Ρωσιας, Γερμανιας θα ειναι η Αλ Καϊντα που δημιουργηθηκε ετσι κι αλλιως απ τους ιδιους τους Αμερικανους εναντιων των Ρωσων στο Αφγανισταν παλαιοτερα. Τον ελεγχο της υπολοιπης Ευρωπης, τουλαχιστον πολιτικα-παρεμβατικα για μια "μεταβαση" προς μια κοινωνια "ανεκτικοτητας" βλεπε πολυπολυφυλετισμος-Παγκοσμιοποιηση θα μοιραστουν σε ελεγχο Αμερικη, Τουρκια.
   Επισης ο μεσος Αμερικανος ψηφοφορος που ετσι κι αλλιως εχει μειωμενη ικανοτητα χρονου παρακολουθησης ων φλεγοντων θεματων της εξωτερικης του πολιτικης θα αναγκαστει να δεχτει και να συνηθισει μια κυβερνηση των Δημοκρατικων να κανουν οτι ακριβως εκανε στην εξωτερικη πολιτικη οι Ρεπουμπλικανοι του Μπους.

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2011 19:22:48

  Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, της Βεγγάζης έχει ορίσει εδώ και καιρό, ένα συνεργάτη της CIA επικεφαλής των στρατιωτικών της επιχειρήσεων. Το όνομα αυτού Khalifa Hifter, πρώην συνταγματάρχης του στρατού της Λιβύης.

  Η άφιξη Hifter στη Βεγγάζη, αναφέρθηκε πρώτη φορά από το Al Jazeera στις 14 Μαρτίου.

  Η Daily Mail της τις 19 Μαρτίου, περιγράφει τον Hifter ως ένα από τα "δύο στρατιωτικά αστέρια της επανάστασης" που "είχαν πρόσφατα επιστρέψει από την εξορία τους στην Αμερική, για να δώσουν στις ανταρτικές δυνάμεις εδάφους κάποιες αγωνιστικές τακτικές "

  Ο συνταγματάρχης τού λιβυκού στρατού Hifter, αυτομόλησε στο αντικαταφικό Λιβυκό Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας (LNSF) το 1987. Οργάνωσε δική του πολιτοφυλακή στό Τσάντ, είχε την υποστήριξη της αμερικανικής CIA και στήριξε την εξέγερση και την κυβέρνηση του, υποστηριζόμενου απο τις ΗΠΑ, Ισέν Αμπρέ. Ο Αμπρέ νικήθηκε από τον αντίπαλό του, Ιντρίς Ντεμπί, το 1990, υποστηριζόμενου από τούς Γάλλους.

  Σε έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου της 19 Δεκεμβρίου του 1996, πιστοποιείται, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει χρηματική και στρατιωτική βοήθεια προς το LNSF και ότι ορισμένα μέλη της LNSF μετεγκαταστάθηκεαν στίς Ηνωμένες Πολιτείες.

  Από τον ελευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχές του 1990, ο Hifter ζούσε στα προάστια της Βιρτζίνια, έξω από την Ουάσιγκτον DC.

 9. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2011 20:02:34

  Η Washington Post της Δευτέρας επικαλούμενη ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, θεωρεί απίθανη την νίκη για τους επαναστάτες. Πιστεύουν ότι το καθεστώς του Καντάφι , είτε θα καταρρεύσει, λόγω της διεθνούς πίεσης, είτε λύση θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  Ο στρατηγός Carter Ham, ο επικεφαλής της Αφρικανικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, προειδοποίησε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι χωρίς μόνιμη δυτική υποστήριξη, οι επαναστάτες πού αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς Καντάφι δεν πρόκειτα να νικήσουν.

  Τουλάχιστον δύο πράγματα είναι αξιοσημείωτα εδώ:
  1.Δεν γίνεται πιά λόγος για τα πλήθη των πολιτών, πού διαδηλώνουν γιά δημοκρατία, αλλά γιά τον πόλεμο αντικαθεστωτικών με τούς Γκανταφικούς.
  2. Αυτή η αντιπαράθεση οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο και γι αυτό το σκοπό παρέχονται, με την ανοχή, αποδοχή, ή ακόμη και εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπλα και εξοπλισμός, από τον αιγυπτιακό στρατό στούς αντικαθεστωτικούς.
  3. Μακροπρόθεσμα, για να επικρατήσουν οι αντικαθεστωτικοί, απαιτείται ουσιαστική βοήθεια της Δύσης. Αλλά άν η Δύση παίξει τόσο καθοριστικό και σημαντικό ρόλο στην αλλαγή εξουσίας, σε μιά χώρα πού δεν έχει βιώσει δημοκρατικές διαδικασίες, δεν θα απαιτείται και μόνιμη παρουσία της, γιά να επιβλέψει την διαδικασία αυτή;

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2011 20:09:48

  „La Guerra Fascista de la OTAN
  γράφει ο φίλτατος Φιντέλ Κάστρο

 11. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2011 20:22:44

  Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι πιθανό να εγκαταλείψει την εξουσία εάν η διεθνής στρατιωτική συμμαχία ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική πίεση εναντίον του, δήλωσε σήμερα ανώτατος Αμερικανός και ΝΑΤΟϊκός στρατιωτικός διοικητής.

  «Εάν θέσουμε σε ισχύ όλα τα μέσα που διαθέτουμε τότε θα έχουμε περισσότερες αιτιολογημένες πιθανότητες για την αποχώρηση του Καντάφι, γιατί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον του» δήλωσε μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη.

  Μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Καντάφι έχουν φανεί «ίχνη» παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.

  «Από την άποψη αυτή δεν έχω να ανακοινώσω λεπτομέρειες ικανοποιητικές ώστε να πούμε ότι υπάρχει σημαντική παρουσία της Αλ Κάιντα» δήλωσε μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη. Καταλήγοντας ο ναύαρχος Σταυρίδης ανέφερε ότι η ηγεσία της λιβυκής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι «είναι υπεύθυνη».

  Δεν υπάρχει επαφή με τους εξεγερμένους

  Το ΝΑΤΟ «δεν έχει εκπρόσωπο» στη Λιβύη για να εγγυηθεί επαφή με τις δυνάμεις των εξεγερμένων, δήλωσε ακόμη ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

  «Δεν υπάρχει εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο λιβυκό έδαφος αυτή τη στιγμή εξ όσων γνωρίζω» τόνισε ο ναύαρχος Σταυρίδης σε ομιλία του στην αμερικανική Γερουσία.

  Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ναύαρχος Σταυρίδης αναφερόμενος στο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι τόνισε ότι μέχρι στιγμής η όλη επιχείρηση έχει κοστίσει «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».

  «Πρέπει να το πούμε αυτό - οι επιχειρήσεις στη Λιβύη κόστισαν έως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» επισήμανε ο ναύαρχος Σταυρίδης.

  www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 12. ΚΡΙΤΩΝ avatar
  ΚΡΙΤΩΝ 30/03/2011 09:13:55

  H Aμερική, μας τελειώνει και πάρα πολύ σύντομα μάλιστα.

  Η χώρα που χρωστά 14 τρις και κάθε μέρα που περνά, το χρέος αυξάνεται κατά 6 δις.
  Η χώρα που θέλει με κάθε τρόπο ν΄απεμπλακεί από Ιράκ και Αφγανιστάν ....... ακόμα κρατιέται με τα δόντια εκεί. Είναι δεδομένο ότι με την αποχώρησή της και με τα νέα καθεστώτα που θα επικρατήσουν .... θα απομονώσουν ακόμα περισσότερο το Ισραήλ στην περιοχή ..... και οι συνέπειες απρόβλεπτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.