#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/11/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πολύπλοκες σχέσεις της Αμερικής με την Ε.Ε.Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη ήταν σύνθετες από την εποχή που η χώρα ήταν ακόμη αποικία των Ευρωπαίων. Σήμερα συμβαίνει το ίδιο. Οι σχέσεις τους είναι και πάλι σύνθετες, πολύ περισσότερο από όσο πολλοί πιστεύουν, και όπως φαίνεται, αναδύεται και μια καχυποψία και από τις δυο πλευρές. Αυτή η καχυποψία έχει να κάνει με την αμερικανική εμμονή στο να βλέπει τις χώρες της Ευρώπης σαν απλούς πειθήνιους δορυφόρους της, όπως δηλαδή ήταν στη περίοδο μετά τον Β`ΠΠ. Το μόνο που έχει αντιστραφεί από την εποχή της αποικιοκρατίας είναι οι ρόλοι. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που αντιδρούν στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Η Αμερική στενοχωριέται για τις τάσεις διάλυσης της ΕΕ, την οποία βοήθησε να συσταθεί. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να συμπεριφέρονται μη ευρωπαϊκά. Κάθε κράτος έχει αρχίσει να αναζητά την αυτονομία και εθνική του κυριαρχία, που πριν από λίγα χρόνια ήταν πρόθυμο να θυσιάσει στα πλαίσια μια ενωμένης ευρωπαϊκής κοινότητας. Αυτή  η τάση φαίνεται ξεκάθαρα στην άνοδο δεξιών εθνικιστικών πολιτικών σχηματισμών στη Σκανδιναβία, στην Ολλανδία και στα Βαλκάνια. Την βλέπουμε και στο τρόπο αντιμετώπισης των Ρομά από πλευράς Γαλλίας.

Η μεγάλη όμως αλλαγή της Ευρώπης έχει να κάνει με τις εξωτερικές της σχέσεις και όχι με αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό της. Στη δυτική Ευρώπη, η οποία και καθορίζει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, η μανία για τον Ομπάμα έχει παρέλθει προ πολλού. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν την Αμερική για αυτό που πραγματικά είναι, και όχι για αυτό που οι πρόγονοί τους νόμιζαν.

Από την εποχή του Β`ΠΠ, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ειδικά στη Βρετανία,  αρέσκονταν να επαναλαμβάνουν το πόσο στενές και καλές είναι οι σχέσεις τους με την Αμερική. Ο Tony Blair είχε κάποτε θυμίσει πως στη πιο σκοτεινή περίοδο της χώρας του, το 1941, η Αμερική στάθηκε δίπλα της. Όμως η Αμερική δεν στάθηκε δίπλα της παρά μόνο αφού ο Χίτλερ της κήρυξε τον πόλεμο, 18 μήνες μετά την έναρξη του τρομερού πολέμου.

Οι Άγγλοι πολίτες το γνωρίζουν αυτό. Και είναι ένας από τους λόγους που πιέζουν για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν. Από την άλλη, οι περισσότεροι Αμερικανοί, συνεχίζουν να πιστεύουν πως η χώρα τους συμμετείχε στους δυο παγκόσμιους πολέμους από την αρχή, σώζοντας την Ευρώπη και τη  δημοκρατία. Στη πραγματικότητα, οι ΗΠΑ πουλούσαν πολεμικό υλικό στη Βρετανία, με πίστωση, και με αντάλλαγμα τη παραχώρηση βάσεων, αποικιών, και συναλλαγματικών αποθεμάτων. Το περίφημο πολεμικό δάνειο Lend-Lease, που πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι χαρίστηκε μετά τη νίκη του 1945, αποπληρώθηκε τελικά από τους Άγγλους προς τις ΗΠΑ, το 2006. Το αν δόθηκε και απόδειξη, είναι άγνωστο. Και μάλιστα δεν δόθηκε και καμία έκπτωση, όταν η Βρετανία του Blair έστειλε στρατό στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχει στους πολέμους του George W. Bush. Οι Βρετανοί, που σήμερα διαθέτουν 9.500 στρατιώτες στη περιοχή, είχαν περισσότερους από 1.000 θανάτους στο Αφγανιστάν από το 2001. Οι Ολλανδοί έχουν ήδη αποχωρήσει, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν κανένα σκοπό στη συνέχιση της πολεμικής προσπάθειας. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι Ταλιμπάν που βλέπουν να αυξάνεται ο ισλαμισμός και τα αντί-δυτικά συναισθήματα.

Ο αμερικανικός πόλεμος εναντίον του ριζοσπαστικού Ισλάμ, είναι αυτό που διαιρεί τη συμμαχία, όση από αυτήν έχει παραμείνει στη θέση της. Και πολλοί Αμερικανοί αναρωτιούνται στο τι χρησιμεύει μια συμμαχία με την Ευρώπη, από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αρνούνται να θυσιαστούν για μια «συλλογική ιδέα». Τι ωφελεί μια συστάδα διασπαρμένων ευρωπαϊκών κρατών με μικρούς στρατούς, και χωρίς κάποια ιδιαίτερη γεωπολιτική επιρροή; Στη πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιον σύμμαχο που να θέλει ή που να μπορεί να μοιράζεται τα παγκόσμια βάρη. Συνεπώς;

S.A.- iHaveNet

(στην εικόνα το Mayflower

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 06/11/2010 09:37:36

  Συνεπως ας πορευτουν μονοι τους στον ιμπεριαλιστικο ρολο του χωροφυλακα που εχουν επιλεξει...

  Οσο για αυτο "Η Αμερική στενοχωριέται για τις τάσεις διάλυσης της ΕΕ, την οποία βοήθησε να συσταθεί. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να συμπεριφέρονται μη ευρωπαϊκά", εδω ειναι το σημειο που γελαμε δυνατα. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιωντας το "διαιρει και βασιλευε" εχουν σαμποταρει συστηματικα την ευρωπαικη ιδεα, εχοντας παντα στο πλευρο τους το πειθηνιο σκυλι τους και Δουρειο Ιππο της ΕΕ, τη Μ. Βρετανια.

 2. neotera avatar
  neotera 06/11/2010 11:51:16

  Οι ηθικολογίες των αμερικάνων είναι ένδειξη ότι ένα κομμάτι είναι προπαγανδιστική σούπα... Τι σχέση έχει η καθυστέρηση τον αμερικάνων να μπουν στον 2 Π.Π. με τους εγγλέζους σήμερα που θέλουν να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν ? Οταν μάλιστα οι εγγλέζοι είναι τόσο κώλος και βρακί με τις ΗΠΑ που συχνά δεν θεωρούνται καν ευρωπαίοι. Πάνε να δημιουργήσουν ενοχές ακόμη και στην Ιστορία ... ))

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.