#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2011 08:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πολλαπλές κωλοτούμπες της Angela MerkelΌταν η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να απέχει από τη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επέμβαση εναντίον της Λιβύης, πολλοί διεθνείς παρατηρητές σοκαρίστηκαν. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2005, η Merkel είχε κατηγορήσει τον τότε καγκελάριο Gerhard Schröder ότι έπληττε την συμμαχία με τις ΗΠΑ, αρνούμενος να συμμετάσχει στην ανατροπή του Saddam Hussein. Στο ζήτημα όμως της Λιβύης, η Merkel όχι μόνο αρνήθηκε τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας της, αλλά απείχε ακόμη κι από τη ψηφοφορία.

Οι διεθνείς παρατηρητές μπορεί να εξεπλάγησαν, αλλά για όσους ζούμε στη Γερμανία, τα κίνητρα της καγκελαρίου είναι οφθαλμοφανή. Αν και δεν τα εξήγησε ιδιαίτερα καλά, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα λένε όλα: Περισσότερο από το 70% των Γερμανών αντιτίθενται στη συμμετοχή της χώρας τους στο Αφγανιστάν, και θέλουν την επιστροφή των στρατιωτών στη πατρίδα τους.

Το στυλ αυτό της διακυβέρνησης, οι Γερμανοί το ονόμασαν «Μερκελισμό». Πρόκειται για ένα εντελώς απρόβλεπτο στυλ, που χαρακτηρίζει τη γερμανική κυβέρνηση στις δυο θητείες της νυν καγκελαρίου. Το πρώτο πράγμα που κάνει όταν είναι να χειριστεί κάποιο πολιτικό ζήτημα, είναι να δει κατά που φυσάει ο άνεμος, άσχετα με τις όποιες θέσεις είχε πριν. Η κα Merkel αλλάζει άποψη και πολιτική τακτικά, ανάλογα με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης. Αυτό κάνει εδώ και καιρό, σε μια σειρά από θέματα, από την φορολόγηση, και τη πυρηνική ενέργεια, ως τα ζητήματα της ΕΕ. Πως εξηγείται αυτή η συμπεριφορά;

Μοιάζει σαν να πέρασε μια ολόκληρη αιωνιότητα από την εποχή που η Angela Merkel εκτοξεύτηκε  στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, ενός κόμματος βουτηγμένου στα σκάνδαλα και στερούμενου ηγεσίας, μετά την 16χρονη παρουσία του Helmut Kohl στο τιμόνι του.

Η Merkel ήταν ακριβώς ότι δεν ήταν αυτό το παλιάς σχολής κόμμα. Ήταν γυναίκα, προτεστάντισσα, από την Ανατ. Γερμανία, επιστήμονας, άτεκνη, διαζευγμένη, που μάλιστα συζούσε με κάποιον εκτός γάμου. Προέρχονταν από την Α. Γερμανία, και δεν είχε δείξει πολιτικές τάσεις μέχρι το 1989 οπότε και προσφέρθηκε ως εθελόντρια σε μια από τις ομάδες της αντιπολίτευσης. Η όλη παρουσία της ήταν αντίθετη με την εικόνα του κόμματος που είχε κτίσει στη δεκαετία του 1950 ο Konrad Adenauer. Για αυτό και ήταν η ιδανική επιλογή για να φέρει το CDU στη κεντρική πολιτική σκηνή ενός κράτους που είχε αλλάξει δραματικά από τη  μεταπολεμική εποχή.

Όντας στο πηδάλιο του CDU, η Merkel εξόργισε τους δεξιούς καθολικούς που η γνώμη τους ανέκαθεν είχε βαρύτητα σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, οι εκτρώσεις, η έρευνα στα βλαστοκύτταρα, και η οικογένεια. Η νέα αρχηγός άνοιξε τις πόρτες του κόμματος σε ένα άλλο είδος συντηρητικών, που θα μπορούσαν να είναι ανύπαντρες μητέρες, ομοφυλόφιλοι, ή και αλλοδαποί. Ενθάρρυνε τη πολιτική συζήτηση σε ένα παραδοσιακά ιεραρχικό κόμμα, και ανέδειξε νέους ανθρώπους όπως τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος Norbert Röttgen, που εισήγαγε τις πράσινες ιδέες στη παραδοσιακή συντηρητική παράταξη.

Παρά τις επιτυχίες της, ποτέ δεν υπήρχε κάποιο πρόγραμμα ή κάποιο μανιφέστο για τη δράση της. Απλά η Merkel ήταν Merkel, και πάντα γίνονταν το δικό της. Αυτή η ανεξάρτητη  προσωπικότητα, με την ελεύθερη σκέψη και το περίεργο βιογραφικό είχε μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους, ακόμη και σε αυτούς που δεν είχαν σχέση με τους Χριστιανοδημοκράτες. Επειδή όμως δεν συμμετείχε στις πολιτικές διαμάχες των 1970`ς και 1980`ς, η Merkel δεν είχε αναγκαστεί ποτέ να εκφράσει τις απόψεις της σε θέματα όπως οι φόροι και η πυρηνική ενέργεια.

Ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού, ξαφνικά βρέθηκε στην ανάγκη να εκφέρει λεπτομερείς απόψεις και να παρουσιάζει θέσεις, αλλά και να παράγει  πολιτική, και αν όχι, τότε να αλλάξει άποψη και να συμπλεύσει με τους υπόλοιπους. Αυτό ίσως και να εξηγεί το γιατί αλλάζει άποψη τόσο συχνά.

Το 2005, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υιοθέτησε μια στάση υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Αυτό δεν άρεσε και πολύ στους ψηφοφόρους, και έτσι η Merkel που δεν το πολυπίστευε  εξ αρχής, έριξε όλο το βάρος της στο κοινωνικό κράτος!

Το ίδιο και στην εξωτερική πολιτική. Στην αρχή έδειξε πως είναι υπέρ της αμερικανικής παρεμβατικότητας. Αν όμως συμμετείχε στην εκστρατεία της Λιβύης, αυτό θα έδειχνε μια ισχυρή δέσμευση και στάση της χώρας της ανάλογη με αυτή των Gerhard Schröder και  Joschka Fischer στον πόλεμο του Κοσσόβου το 1999. Επειδή όμως η κοινή γνώμη ήταν αρνητικά διακείμενη στο ζήτημα της Λιβύης, η Merkel συμμορφώθηκε με τις δημοσκοπήσεις.

Η μεγαλύτερη όμως κωλοτούμπα της Angela Merkel είχε να κάνει με την πυρηνική ενέργεια. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, οι συντηρητικοί ανέτρεψαν τη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών, παρατείνοντας τη λειτουργία των γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων κατά 12 ακόμη χρόνια. Τότε όμως συνέβη η τραγωδία της Fukushima, μεταστρέφοντας τη κοινή γνώμη εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και ανεβάζοντας τη δημοτικότητα των Πρασίνων. Η Merkel αντέδρασε με μεταβολή 180ο, κλείνοντας οριστικά 8 από τα εργοστάσια και στρέφοντας τη Γερμανία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή της η μεταβολή ήταν τόσο εκπληκτική, που όπως είπε ένας δημοσιογράφος, είναι σαν ο Πάπας να εκδηλώθηκε ξαφνικά υπέρ των χαπιών αντισύλληψης.

Οι πιστοί της καγκελαρίου χαρακτηρίζουν το στυλ της «πραγματισμό». Οι αντίπαλοι της το θεωρούν ως επίδειξη κυβιστήσεων. Ότι κι αν είναι, το κόμμα της χάνει συνεχώς ψηφοφόρους. Το CDU δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει στον τεράστιο αριθμό των 17 εκατομμυρίων ψήφων που πέτυχε το 1990 μετά την επανένωση της Γερμανίας. Το 2005 το ψήφισαν μόλις 13 εκατομμύρια, και από τότε έχει χάσει τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο (2009).

Όλα δείχνουν πως η Merkel δεν θα τα πάει καλύτερα το 2013, αν ακόμη θα ηγείται του κόμματος. Θα μείνει όμως στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εκσυγχρόνισε τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες.

Παράλληλα θα τη θυμούνται και για τις άπειρες φορές που άλλαξε τις θέσεις της…

S.A.-The New Republic

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 17/07/2011 10:33:44

  Η πολιτική της Μέρκελ προκαλεί ανασφάλεια και αυτό δεν αρέσει στο συντηρητικό ψηφοφόρο, οπότε θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη λίαν συντόμως.

  • afuhter avatar
   afuhter @ anonymous 17/07/2011 16:52:53

   Τοτε μπορεις να μου εξηγησεις γιατι οι συντηριτικοι ψηφοφοροι στην ελλαδα συνεχιζουν να ψηφιζουν τον κολοτουμπα Καρατζαφερη?? Αυτοι δεν εχουν ανασφαλειες??

   • Αρράκις الراقص avatar
    Αρράκις الراقص @ afuhter 17/07/2011 20:30:46

    Ο Καρατζαφέρης δεν είναι συντηρητικός, ΟΦΑ είναι (Όπου Φυσάει ο Άνεμος)

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/07/2011 11:12:49

  Εκπληκτικά "διαφωτιστικό" Strange!
  Αρκεί να διαβαστεί όπως πρέπει...

  Κάποιο "αόρατο" χέρι, με την πτώση της Αν. Γερμανίας, πήρε αυτό το παντελώς άγνωστο σε όλους άτομο -το ιδανικά απολιτικ, με το "λευκό" πολιτικό "παρελθόν" "tabula rasa", χωρίς καταγεγραμμένη πολιτική δράση ή θέση ή διατυπωμένο "μανιφέστο"- από το πουθενά όπου βρισκόταν (τυπικά ήταν φυσικός σε κάποιο ανατολικογερμανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα) και το "δρομολόγησε" για την καγκελαρία της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης.

  Αν συνδυαστεί με την ανάδυση και επικράτηση του νο. 2 Σόιμπλε -διόλου τυχαίος, διόλου ανίδεος, διόλου ανδρείκελο, με σαφή πολιτική στράτευση στο όραμα της Μεγάλης Αγίας Γερμανικής Αυτοκρατορίας, με σιδερένια θέληση, στην ουσία αυτός "κάνει κουμάντο" στη Γερμανία σήμερα, προερχόμενος από τα σπλάγχνα του βαθέος γερμανικού και γερμανικού κράτους (αποκαλείται Μr. Stasi 2.0 διότι θαύμαζε, προσκάλεσε, μαθήτευσε, διδάχθηκε και εφαρμόζει τις μεθόδους της άλλοτε πανίσχυρης υπηρεσίας) έχουμε ΚΑΙ στη Γερμανία το "ιδανικό" δίδυμο για την ηγεσία μιας χώρας, όπως το ονειρεύονται όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου.
  Το ανδρείκελο (τυπικά γένους θηλυκού αυτή τη φορά) και τον καρδινάλιο Ρισελιέ που της κινεί τα νήματα.

  Και ταυτόχρονα την εξήγηση για που "το πάει" η Γερμανία και γιατί οδηγεί την Ευρώπη εσκεμμένα στη διάλυση.
  Απομένει να αποδειχθεί αν ο Σοϊμπλε θα είναι και τυπικά ο νέος Χίτλερ καθώς και το ποιοι λαοί προορίζονται από τους σκοτεινούς κύκλους για να παίξουν το ρόλο των τότε Εβραίων.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/07/2011 13:08:02

  Οι συνεχείς αλλαγές θέσεων της Μέρκελ είναι ορατές και εξ αποστάσεως. Η διπλή ανατροπή περί τα πυρηνικά η πιό χαρακτηριστική.
  Ο λόγος είναι κυρίως και εκτός των άλλων, η (ανέφικτη) μανιώδης προσπάθεια να παρακολουθεί παντού και πάντοτε τις δημοσκοπικές τάσεις. Προφανώς η Μέρκελ επηρεάζεται από ένα επιτελείο συνεργατών υπερβολικά "τεχνοκρατικό - επικοινωνιακό - λαικίστικο" και ελάχιστα πολιτικό:
  Έχει προφανώς την ίδια "αρρώστεια" από την οποία έπασχε ο Κ. Καραμανλής ο Β'. Η κατάληξη θα είναι ανάλογη και έρχεται γρήγορα.
  Ο Ομοσπονδιακός αντιπυρηνικός υπουργός Περιβάλλοντος Norbert Röttgen φαίνεται να παίρνει οριστικά τη θέση του δελφίνου στην CDU. Είναι φιλόδοξος και μιλάει πολύ, αλλά είναι το αντίθετο του κύκλου της Μέρκελ: Είναι "συντηρητικός ως προς τις αξίες", δραστήριος στο φλέρτ με τους Πράσινους και ευρωπαιστής -φεντεραλιστής.
  Αλλενάκι, ο Σόιμπλε είναι παλιά καραβάνα, σκανδαλάκιας, και ως παραδοσιακός κρατιστής, δεν αποκλείεται να θαύμαζε όντως κατά βάθος κάποτε τον Έριχ Χόνεκερ και τον Βάλτερ Ούλμπριχτ. Είναι κάτι σαν Χριστιανοδημοκράτης Σρέντερ, κάποτε πολύ ανθεκτικός, αλλά τα χρόνια πέρασαν, εξασθενημένος από άποψη υγείας. Είναι επίσης (αυτό πρός τιμήν του) υπερβολικά Γαλλόφιλος και Ευρωπαιστής για να παίξει ρόλο "Κάιζερ Γουλιέλμου".
  Μάλλον το όνειρό του γερο-Λύκου περιορίζεται πιά σε μια καγκελλαρία Ρέτγκεν - Τrίττιν to 2013, με τον Σόιμπλε σε "τιμητική αποστρατεία". Αλλά και μια καγκελλαρία Στάινμάιερ - Κύναστ δεν θα τον χαλούσε ιδιαίτερα. Το μείζον, η απαλλαγή από την "Γερμανίδα Θάτσερ" τη μανιακή με τις δημοσκοπήσεις, θα έχει επιτευχθεί ούτως ή άλλως.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ο Θείος 17/07/2011 13:17:11

   :)

   χε χε...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 17/07/2011 13:29:16

   Ίσως έγινα πάλι υπερβολικά κακός προς τον εξ εμιγκράτσιας "συμπατριώτη" μου στη ωραία Σουαβία.
   Διάβολε, θυμήθηκα και τον Βάλτερ Ούλμπριχτ, τον "εργολάβο" του Τείχους.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 17/07/2011 13:52:24

    αφού σε άλλη ανάρτηση ουσιαστικά συμφωνείς
    για το ποιος είναι σ ή μ ε ρα το πραγματικό νο. 1 ("ο Σόιμπλε είναι πολύ πιο μπροστά σε δημοτικότητα")

    ;-)

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ αλλενάκι 17/07/2011 14:11:25

     Είναι πρώτος σε δημοτικότητα, και μάλιστα έφτασε σε ποσοστό την δημοτικότητα του Φίσερ το 2002. 'Ομως, άν και το πνεύμα ισχυρόν, η σάρξ ...
     Αλλά και ο νεότερος και αρτιμελής Φίσερ, παρά τη δημοτικότητα εκείνη, τώρα ένας πρόωρα συνταξιούχος είναι, επισκέπτης καθηγητής στο Πρίνστον ...χωρίς πτυχίο ΑΕΙ.
     Sic transit gloria mundi.

  • afuhter avatar
   afuhter @ Ο Θείος 17/07/2011 16:49:13

   Μακαρι να ηταν γερμανιδα Θατσερ και δεν θα εκανε τετοιες κολοτουμπες. Αλλα δυστυχως ειναι η γερμανιδα "ανδρεας Παπανδρεου...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/07/2011 14:03:32

  Πάντως, γίνεται το "έλα να δείς" σήμερα στα Γερμανικά sites, με τις δηλώσεις του Χέλμουτ Κόλ για τη Μέρκελ.
  Προχθές, ο άλλος παλιός καγελλάριος και συνονόματος του Κόλ, ο Χέλμουτ Σμίτ, είχε δηλώσει στην Zeit ότι χωρίζει τους ανθρώπους σε 3 κατηγορίες : "Τούς συνήθεις, τον υπόκοσμο των εγκληματιών και τους μάνατζερς των επενδυτικών τραπεζών και των Hedge Fonds. Η τελευταία κατηγορία μάς έχει ρίξει όλους εμάς τους υπόλοιπους στα σκα*τά (επί λέξει) και συνεχίζει να κάνει το ίδιο".
  h**p://www.zeit.de/2011/29/01-Deutsche-Bank/seite-2
  Στη Γερμανία βιώνουν μάλλον αυτές τις μέρες μια έκρηξη αγανακτισμένων υπερηλίκων, με φραστικά "μολότωφ" πολλών μεγατόνων.

 5. Εnzo avatar
  Εnzo 17/07/2011 14:36:42

  κωλοτουμπες? με τον καρατζαφερη παρεα εκανε η θοδωρα?

 6. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 17/07/2011 14:58:28

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες και τα σχόλια..
  Αλλενάκι, όντως ο ΄΄φαινότυπός ΄΄ της δεν παραπέμπει σε τυπικό θήλυ!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΕΥΑ 17/07/2011 21:35:56

   Ασφαλώς όχι τυπικό θήλυ.
   Το ερώτημα είναι, διαβολο-θήλυ ή Ραν-Ταν-Πλαν-θήλυ;
   Και αμφιβάλλω άν θα απαντηθεί ποτέ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.