#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/06/2011 07:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πλούσιοι Κινέζοι εγκαταλείπουν τη Κίνα

[caption id="attachment_105197" align="alignnone" width="600" caption="Πλούσιος γάμος στην Κίνα"][/caption]

Οι πλούσιοι της Κίνας, ορμώμενοι από μια αίσθηση ανασφάλειας, φυγαδεύουν τα λεφτά τους από τη χώρα. Πολλοί μάλιστα σχεδιάζουν και να μεταναστεύσουν.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 60% των Κινέζων με τα υψηλότερα εισοδήματα, όσοι δηλαδή διαθέτουν πάνω από 10 εκατομμύρια yuan σε επενδύσιμα κεφάλαια, σκέφτονται να βγάλουν από τη χώρα  τα λεφτά τους, ή και να φύγουν οι ίδιοι. Η έρευνα, που διεξήχθη από τη κινεζική τράπεζα Merchants Bank and Bain & Co, αναφέρει επίσης ότι το 27% αυτών που διαθέτουν περισσότερο από 100 εκατομμύρια yuan έχουν ήδη μεταναστεύσει, ενώ το 47% ετοιμάζεται να το κάνει.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν πληροφορίες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες παρατηρείται μεγάλη μυστική διακίνηση κεφαλαίων από τη Κίνα προς τρίτες χώρες, εδώ και μερικούς μήνες.

Όλα τα παραπάνω κεφάλαια βγαίνουν από τη χώρα κατά παράβαση των αυστηρών νόμων του Πεκίνου. Όπως αναφέρει η Global Financial Integrity, η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο σε παράνομες μεταφορές κεφαλαίων, με ποσά που υπολογίζονται σε $2.18 τρισεκατομμύρια στο χρονικό διάστημα 2000-2008.

Αυτό το «καυτό χρήμα» που βγαίνει από τη Κίνα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Τότε είναι που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα κινήτρων, με το οποίο επανεισήγαγε μια νέα φάση στη κρατικοποίηση της εθνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao είχε αρχίσει να ρίχνει κρατικά κεφάλαια στον δημόσιο τομέα, και οι δημόσιες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει στο δανεισμό των δημόσιων υποδομών. Το αποτέλεσμα ήταν το 95% της κινεζικής ανάπτυξης του 2009 να αποδίδεται στις επενδύσεις, που  όλες όμως είχαν αφετηρία το κράτος. Κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και για το 2010.

Το σχέδιο αυτό του Πεκίνου ήταν ωφέλιμο για τους ιδιώτες επιχειρηματίες που αν και αποκλείστηκαν από πολλούς τομείς της οικονομίας εξαιτίας της κρατικής παρέμβασης, κατέληξαν να γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι λόγω της φούσκας των επενδύσεων. Υπολογίζεται πως οι ζάπλουτοι Κινέζοι είναι φέτος σχεδόν 585.000, σχεδόν οι διπλάσιοι από το 2008.

Η μετανάστευση των εύπορων της Κίνας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και τριγμούς. Όπως λέει ο οικονομικός αναλυτής Zhong Dajun: «Δουλέψαμε σκληρά τα τελευταία 30 χρόνια για να αναπτύξουμε την οικονομία της χώρας, και τώρα οι ελίτ φεύγουν παίρνοντας μαζί τους τον πλούτο…η απώλεια αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη από όλες τις ξένες επενδύσεις που έχουμε προσελκύσει. Είναι σαν να έρχεται η εποχή της συγκομιδής, και όλοι οι καρποί να βρίσκονται σε ξένα καλάθια».

Κανένας όμως δεν πρέπει να εκπλήσσεται. Από το 2008, το Πεκίνο έχει βάλει στο στόχαστρο τους ιδιώτες επιχειρηματίες, τους οποίους κακομεταχειρίζεται. Είναι φυσικό λοιπόν αυτοί τώρα να προσπαθούν να προστατευθούν από το σκληρό κράτος.

Η κατάσταση προβλέπεται να χειροτερέψει αν ο Xi Jinping κερδίσει την αρχηγία του κόμματος, όπως όλοι προβλέπουν. Έχει σκοπό να φέρει σε θέσεις πολιτικής εξουσίας όλους τους «πρίγκιπές» του. Αυτοί είναι όλοι τους απόγονοι παλιών ηγετών του κόμματος, και σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν τις κομματικές εξουσίες τους ώστε να ελέγξουν πλήρως την οικονομία. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιώτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερες στερήσεις επιχειρηματικών ευκαιριών.

«Το μόνο που ελπίζουμε είναι να μείνουν στη χώρα οι πλούσιοι, λόγω πατριωτισμού» λέει η Xia Xueluan του πανεπιστημίου του Πεκίνου. Ο πατριωτισμός σήμερα, είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κρατήσει τους Κινέζους επιχειρηματίες στη πατρίδα τους.

Αυτό όμως δεν αρκεί. Οι πλούσιοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ προς αναζήτηση ακινήτων, και όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη, ετοιμάζονται οικογενειακώς για να μεταναστεύσουν. Τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώθηκε μια αύξηση 73% στη μετανάστευση επενδυτών Κινέζων στις ΗΠΑ. Χώρες όπως ο Καναδάς, έχουν ήδη προχωρήσει στην αύξηση των κατώτατων ορίων κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου κάποιος να μεταναστεύσει εκεί, κυρίως λόγω του μεγάλου πλέον όγκου των κινεζικών κεφαλαίων.

Το ατέλειωτο κινεζικό ζεστό χρήμα είναι υπεύθυνο για το τρίτο κύμα ασιατικής εξαγοράς του Βανκούβερ. Σε μια άνευ προηγουμένου μεσιτική επίθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Κινέζοι αγόρασαν σπίτια, διαμερίσματα, μεζονέτες κλπ. με τις πωλήσεις ακινήτων να εκτινάσσονται κατά 70% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα!

Καθώς οι ξένοι προσέρχονται στη Κίνα, οι Κινέζοι επιχειρηματίες παίρνουν τα λεφτά τους και φεύγουν. Ποιος άραγε από τους δυο να γνωρίζει καλύτερα το τι ακριβώς συμβαίνει;

S.A.-Forbes

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/06/2011 11:30:38

  Κάπου διάβασα ότι η "κομμουνιστική" Κίνα διαθέτει τα περισσότερα εξωτικά σπορ αυτοκίνητα στο κόσμο. Σε απόλυτους αριθμούς!
  Φτώχια καταραμένη!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Strange Attractor 08/06/2011 12:19:38

   τι να το κάνεις;

   τα εξωτικά σπορ αυτοκίνητα θέλουν και χεράδες

   και δε φημίζονται οι συγκεκριμένοι

   για το σπορ αυτό χρειάζονται άλλες ποιότητες

   σε κουβάδες υποβαθμίζονται στο μποτιλιάρισμα της εικόνας

   αν ήμουν η Μπουγκάτι δεν θα τα έβγαζα σε μαζική παραγωγή

   τα εξωτικά σπορ αυτοκινητα σε μαζική παραγωγή είναι όπως τα φθηνά αντίτυπα της Τζοκόντα στα σπίτια

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/06/2011 12:22:13

  δεν είναι κρίμα να ασφυκτιούν οι 1000 ίπποι σε κινέζικο μποτιλιάρισμα;

  το σκότωσες το αμάξι καημένεεεε

  κυριολεκτικά και μεταφορικά

  σαν τον χθεσινό πειναλέο που έσκασε από μια απρόσμενη μάσα κάνουν

  σχιστ0μάτικα πασόκια δηλαδή

 3. anetos avatar
  anetos 08/06/2011 15:31:12

  "Καθώς οι ξένοι προσέρχονται στη Κίνα, οι Κινέζοι επιχειρηματίες παίρνουν τα λεφτά τους και φεύγουν. Ποιος άραγε από τους δυο να γνωρίζει καλύτερα το τι ακριβώς συμβαίνει;"

  οσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξερει ο κόσμος όλος ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.