#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/10/2013 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι… κοριοί «τρώνε» τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε.Αν ήμασταν στα στούντιο του Χόλιγουντ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για το «σίκουελ» της ταινίας «Παρακολουθήσεις της NSA». Το νέο σκάνδαλο του Μεγάλου Αδελφού είναι ουσιαστικά συνέχεια του πρώτου μέρους, που είχε ξεσπάσει πριν από πέντε μήνες. Τώρα, είναι πιο σαφή τα στοιχεία και πιο ξεκάθαρη η εικόνα.

«Παρακολουθείς το τηλέφωνό μου;», ρώτησε (πιθανότατα) η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Όσο κι αν φαίνεται σουρεαλιστικός ο διάλογος, οι νέες αποκαλύψεις μιλούν για παρακολουθήσεις εκατομμυρίων τηλεφώνων που ανήκουν σε Ευρωπαίους πολίτες, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία. Στη λίστα των παρακολουθήσεων πολιτικών, διπλωματών και επιχειρηματιών ήταν και το τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου, σύμφωνα με το «Spiegel». Η ενόχληση της καγκελαρίας επηρέασε το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και αναμένεται να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αμερικανογερμανικές, αλλά και γενικότερα στις ευρωατλαντικές σχέσεις. Πολιτικοί στη Γερμανία ανέφεραν πως θα πρέπει να επανεξετασθεί η πιθανή συμφωνία για κατάργηση δασμών στο ευρωαμερικανικό εμπόριο.

Οι φιλοφρονήσεις προς τον Μπαράκ Ομπάμα, πριν από ένα χρόνο που επισκέφθηκε το Βερολίνο, μοιάζουν πολύ μακρινές. Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά των συμμάχων τους, ενώ ορισμένοι Γερμανοί πολίτες δήλωναν εξαγριωμένοι πως η κατάσταση τους θυμίζει την εποχή της Στάζι. Ο γερμανικός Τύπος απηχούσε, την επομένη των αποκαλύψεων, τη βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργείται μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, απαιτώντας σκληρή στάση από τη Γερμανίδα καγκελάριο και επικρίνοντας τη μετριοπαθή τακτική της μέχρι τώρα απέναντι στη δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας μελετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες γίνονταν υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προοίμιο μιας ενδεχόμενης επίσημης έρευνας.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΝSA άρχισε να ξετυλίγεται μετά την «αυτομόληση» του Εντουαρντ Σνόουντεν, που εργαζόταν για πολλά χρόνια ως τεχνικός στα δίκτυα παρακολουθήσεων. Ο Σνόουντεν, που σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία ως πολιτικός πρόσφυγας, είχε περιγράψει με λεπτομέρειες πώς λειτουργούσε το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε η NSA για να παρακολουθεί ηγέτες, κυβερνητικά προγράμματα, διπλωματικές αποστολές κ.λπ. Ο Αμερικανός τεχνικός είχε πει ότι «από το γραφείο του μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι και τον πρόεδρο, αν έχει ένα e-mail». Φαίνεται ότι αυτό είναι απολύτως ακριβές, αν και τότε οι περισσότερες κυβερνήσεις -της Γερμανίας περιλαμβανομένης- είχαν φροντίσει να υποβαθμίσουν το θέμα, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, η NSA συνεργαζόταν στενά με τις τοπικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο τον εντοπισμό τρομοκρατών.

«Κοινό μέτωπο» Γερμανίας-Γαλλίας

Η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ από τις αμερικανικές υπηρεσίες προκάλεσε τεράστια αίσθηση στον ευρωπαϊκό χώρο. Μία μέρα πριν είχε παραπονεθεί η ιταλική κυβέρνηση στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης PRISM και στη Γαλλία είχε δημιουργηθεί μείζον ζήτημα από την αποκάλυψη της εφημερίδας «Μοnde» ότι η αμερικανική υπηρεσία είχε «στήσει αφτί» σε 70,3 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες Γάλλων πολιτών μέσα σε ένα μήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος είχε διμερείς συνομιλίες για το ζήτημα των παρακολουθήσεων που πλήττει άμεσα τις κυβερνήσεις τους επιδιώκοντας κοινή στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Γερμανία και Γαλλία εξετάζουν την πιθανότατα να πιέσουν την Ε.Ε. για λήψη αυστηρότερων κανόνων στη συλλογή δεδομένων. Ήδη η Κομισιόν εξετάζει την περίπτωση υιοθέτησης νόμου που θα επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν τη διαγραφή των ψηφιακών τους ιχνών, γεγονός που θα περιορίσει τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου.

Η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου θα είναι δύσκολη, καθώς ορισμένες χώρες αντιδρούν θεωρώντας ότι οι υπερβολικές ποινές που προβλέπει η πρόταση για τους παραβάτες (μέχρι 100 εκατ. ευρώ) θα επιβαρύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα τις απομακρύνουν από την Ευρώπη.

Καταγγελίες και από άλλους  ηγέτες

Οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν όξυναν τις σχέσεις των ΗΠΑ με πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

ΝΤΙΛΜΑ ΡΟΥΣΕΦ

● Η πρόεδρος της Βραζιλίας κατήγγειλε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το τηλέφωνό της, γεγονός που την ώθησε να αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψή της στις ΗΠΑ.

ΕΝΡΙΚΕ ΠΕΝΙΑ ΝΙΕΤΟ

● Ο πρόεδρος του Μεξικού κατήγγειλε ότι τα e-mails του παραβιάζονταν συστηματικά, όπως επίσης και του προκατόχου του, Φελίπε Καλντερόν. Το θέμα έχει -ελαφρώς- ψυχράνει τις σχέσεις των δύο συμμάχων.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ

● Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει επίσης καταγγείλει παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ

● Ο πρόεδρος της Βολιβίας είχε πληγεί εμμέσως από την ΝSA, όταν δεν επετράπη η είσοδος του αεροσκάφους του στον εναέριο χώρο ευρωπαϊκών χωρών, με την υποψία ότι μπορεί να είχε δώσει άσυλο στον Σνόουντεν (πριν εκείνος εγκατασταθεί στη Ρωσία).

Αλίκη Κοτζιά, στον "Τύπο της Κυριακής" 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Neutral Observer avatar
  Neutral Observer 26/10/2013 12:39:02

  Νομίζω ήρθε ο καιρός που η Αμερική (USA) πρέπει να αποχωρήσει ειρηνικά από την Ευρώπη όπως η Σοβιετική Ένωση αποχώρησε το 1989 και παρέδωσε στην Ελευθερία τα ανατολικά Ευρωπαϊκά κράτη. Ενώ κανείς θα περίμενε να γίνει το αυτονόητο, η «complete evol» παγκόσμια υπερδύναμη άπλωσε τα νύχια της πάνω από όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Και προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να την οδηγήσει στη καταστροφή μέσω της παγκοσμιοποίησης και του εποικισμού της με εκατομμύρια πάμφτωχων αφροασιατών. Τραγικό παράδειγμα αποτελούν τα γεγονότα με τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων ηγετών. Αν η Αμερική δεν κάνει πίσω και εξακολουθήσει να θέλει να κυριεύσει τον κόσμο, με τα ιδεολογικά πλαίσια που αυτή επιβάλλει και τους νομούς που από αυτά απορρέουν, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό της πολιτισμένης Ευρώπης, επιβάλλοντας εκατομμύρια αφροασιάτες και αλλοιώνοντας τη ύφη της, αποτελεί επιτακτική ανάγκη τα δυο δημιουργήματα του Ελληνισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση το αρχαιοελληνικό, και η Ρωσία το μεσαιωνικό, να συνεργαστούν πετώντας τα δεσμά τους στις καλένδες τις Ιστορίας. Πως θα πραγματοποιηθεί αυτό? Η Ρωσία θα γίνει ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ της Ευρώπης προσφέροντας την Αμυντική της υπόσταση και την ενεργειακή της αυτάρκεια στην υπηρεσία της Ένωσης και η τελευταία την ευημερία της και στους Ρώσους. Αποτελεί Ύβρη να θέλει η Αμερική δίχως καν να πολεμήσει στον Β’ΠΠ να κυριεύσει τον κόσμο. Από τις στάχτες και τους ποταμούς αίματος του Στάλινγκραντ και του Κουρσκ μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να σφυρηλατηθεί η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του σύγχρονου κόσμου. Τα δυο δημιουργήματα του Ελληνικού πνεύματος, αρχαίου (Ε.Ε.) και μεσαιωνικού (Ρωσία), μπορούν έστω και τώρα να κάνουν πραγματικότητα την αυτοκρατορία του καλού και της ελευθερίας, που ο μεγάλος Αρχηγός ονειρεύτηκε, που θα εκτείνεται από τις ακτές του ατλαντικού ως τον ειρηνικό και που θα αποτινάξει μια για πάντα το Σιωνιστή δυνάστη στο περιθώριο της Ιστορίας.

 2. Απόδημος avatar
  Απόδημος 26/10/2013 13:34:29

  "η Αμερική δίχως καν να πολεμήσει στον Β’ΠΠ".... Έχεις επαφή με την πραγματικότητα, έχεις διαβάσει ιστορία; Η Ευρώπη έχει ακόμα τις πλάτες τις Αμερικής στην άμυνα. Ακόμα και στην Λιβύη είχαν την στήριξη της Αμερικής στα logistics και στην αεροπορία. Η Αμερική πλήρωσε το τίμημα της σε "πλούτο και αίμα" στον Β´ΠΠ και δικαίως ( και ευτυχώς) έγινε η ηγέτης του ελεύθερου κόσμου.

  • Neutral Observer avatar
   Neutral Observer @ Απόδημος 26/10/2013 17:19:08

   Δεν θα πω καν στον κόπο να διαπληκτιστώ μαζί σου. Εντελώς φιλικά διάβασε ιστορία, όχι βεβαία αυτή που έγραψε ο ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ πλούτος της Αμερικής αλλά την πραγματική.
   Αν δεν διαβάσεις αυτή δεν θα καταλάβεις ποτέ γιατί η Αμερική τέλειωσε το 1989 μαζί με τη Σοβιετική Ένωση.
   Στην ουσία δεν υπάρχει δεν υφίσταται όχι μόνο ως «ηγέτιδα» δύναμη του πολιτισμένου κόσμου, αλλά ούτε καν ως ηγέτιδα των τριτοκοσμικών αφροασιατών που καβαλάει στη Ευρώπη…

   “Η Αμερική πλήρωσε το τίμημα της σε “πλούτο και αίμα” στον Β/ΠΠ”
   Μην το πεις ούτε για ανέκδοτο αυτό!!!
   Ο μεν πλούτος ήταν κλεμμένος από τους Σιωνιστές της και ότι πρόσφεραν το πήραν πίσω με τόκο ποταμούς ολόκληρους ευρωπαϊκού αίματος, το δε αμερικανικό αίμα στον Β’ΠΠ ανύπαρκτο.
   Κοίτα τους αριθμούς, τις χρονολογίες κήρυξης του πολέμου,την ημερομηνία απόβασης στη Νορμανδία όταν οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει ήδη στην πύλη του Βρανδεμβούργου, την στάση της Αμερικής γενικώς στο Ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής ως θεατή σε παράσταση…
   Ρώτα τον Ουίνστον Τσώρτσιλ στο φινάλε!

 3. alex avatar
  alex 26/10/2013 14:27:12

  ειναι αστειο οι κυβερνησεις της ευρωπης να λενε οτι τωρα ανακαλυψαν τι συμβαινει..το patriot act ειναι ακομα σε ισχυ και μεσα περιγραφει τι μπορει να κανουν οι αμερικανικες υπηρεσιες σε ξενες χωρες για να διασφαλισουν οχι μονο την ασφαλεια τους, αλλα και την πρωτοκαθεδρια τους..και πολλες απο αυτες τις υπηρεσιες ειναι σε αγαστη συνεργασια με τις αντιστοιχες ευρωπαικες..

  απλως τωρα ειναι καλος χρονος για να το σηκωσουν επικοινωνιακα, την ωρα που η αμερικη πιεζει για αλλαγες στο ευρωπαικο (γερμανικο) οικονομικο μοντελο και γινονται διεργασιες για οικονομικες ζωνες και ποιος ξερει τι ακομα εχουν να διαπραγματευουν (πχ ενεργειακα αποθεματα) που θα μαθουμε στο μελλον..

 4. Πειστικό παραμύθι avatar
  Πειστικό παραμύθι 26/10/2013 16:09:01

  Η υποκρίτρια Αρχιπαρακολουθατζού, η καταχθόνια Αρχιμιζαδόρα Μέρκελ, καλεί εις την τάξιν και καλά, τον Αμερικανό ''συνάδελφό'' της, επειδή την ...ξεπέρασε!! Από πίσω και τα άνευρα τσουτσέκια της Ε.Ε, να προσποιούνται τ΄αθώα θύματα. Λες και μας ενδιαφέρει ποιός κρυφακούει ποιόν φαύλο από αυτούς. Με τι χάνουμε τον καιρό μας, καθώς η ζωή μας συντρίβεται από την απληστία των ''ισχυρών''! ?

 5. Απόδημος avatar
  Απόδημος 26/10/2013 18:22:10

  ....."Μην το πεις ούτε για ανέκδοτο αυτό!!!" ....
  Απώλειες 400.000+ μάχιμων ανδρών είχαν οι ΗΠΑ, και η Βρετανία λίγο παραπάνω μαζί με αμάχους. Αυτό είναι ανέκδοτο; (Φυσικά οι Ευρωπαϊκές χώρες είχαν μεγάλες απώλειες σε άμαχους λόγω κατοχής και εισβολών).
  Γιατί αν είχαν μείνει στον απομονωτισμό τους μετά το κράχ του '28, (πρίν το περλ χαρμπορ) όλη η Ευρώπη θα ήταν υπό κατοχή για αρκετές δεκαετίες.
  Αν δεν έλεγχαν τις θάλασσες για ελεύθερο εμπόριο και διακίνηση αγαθών ο κόσμος θα ήταν ακόμα πιό ανασφαλής με συχνότερους καταστροφικούς πολέμους.

  • Neutral Observer avatar
   Neutral Observer @ Απόδημος 26/10/2013 23:43:43

   Φίλε μου ας αφήσουμε το Β’ΠΠ για τον οποίο πρέπει να μελετήσεις διεξοδικώς λεπτομερώς και από όλες τις πήγες. Εξ αρχής…
   Πες μου μόνο για την σημερινή κατάντια της Αμερικής.
   Που πήγε η Αγαθή Υπερδύναμις του JFK;
   Πως είναι δυνατόν τη θέση της να πήρε η Αμερική που καταδυναστεύει και καταστρέφει πνευματικώς, ηθικώς, οικονομικώς, κοινωνικώς και γενικώς ολόκληρο τον πλανήτη;
   Όχι μόνο την Ευρώπη.
   Οι παρακολουθήσεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι μια έκφανση μόνο του εκμαυλισμού της.
   Μήπως οι δυνάμεις που δολοφόνησαν τον JFK επικρατήσαν στην Αμερική;

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 26/10/2013 21:50:59

  Γατάκια Ευρωπαίοι.

 7. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 28/10/2013 09:48:00

  Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα για τις παρακολουθήσεις.
  Ευτυχώς που κάποιοι αποτελούν το αντίβαρο για τα Γερμανικά βαρβαρικά φύλλα.
  Τί να πει κανείς;
  - Για το 1.5 εκατομμύρια Έλληνες νεκρούς από τους Γερμανούς βαρβάρους;
  - Για το γεγονός πως οι κατά τα άλλα Ευρωπαίοι Γερμανοί θέλουν να μας στίψουν για να αρπάξουν τα κοιτάσματα; Κάτι το οποίο κυνηγούσαν με τον Ρόμμελ στην Αφρική;
  - Για το γεγονός πως σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας ήταν/είναι διεφθαρμένο από τους Γερμανούς βαρβάρους;
  - Να θυμηθούμε τη Στάζι, τον Κόκκαλη, το γεγονός πως ο Νίκος Ζαχαριάδης "επέζησε" στο Νταχάου και επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξεκινήσει το συμμοριτοπόλεμο;

  Ήρθε ο καιρός να διαλυθεί το Γερμανικό έκτρωμα: η ΕΕ.
  Κανένα έλεος για την ΕΕ και τους Γερμανούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.