#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2011 08:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι κερδοσκόποι των αγορών προκαλούν παγκόσμια πείναΜόλις πριν τρία χρόνια, οι χωρικοί του Gumbi στο δυτικό  Malawi άρχισαν να πεινάνε. Και δεν μιλάμε για πείνα, όπως την εννοούν οι Ευρωπαίοι, αλλά για μια πείνα που συνεπάγεται αϋπνίες και μούδιασμα των αισθήσεων.

Περιέργως, δεν προϋπήρξε κάποια ξηρασία, που είναι και η συνηθισμένη αιτία του υποσιτισμού στη νότια Αφρική, ενώ οι αγορές της χώρας ήταν γεμάτες από τρόφιμα.

Χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, οι τιμές βασικών τροφίμων όπως είναι ο αραβόσιτος και το ρύζι, διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις μερικούς μήνες. Εξίσου περίεργο ήταν το φαινόμενο, ότι δεν υπήρχε κάποιο κόλπο εκ μέρους των τοπικών εμπόρων, που να έκρυβαν επίτηδες τα τρόφιμα. Και αυτό που συνέβη στο  Malawi, συνέβη επίσης και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Σε τουλάχιστον είκοσι από αυτές, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εξαγωγές τροφίμων, και να επιδοτήσουν την αγροτική  παραγωγή, αφού σημειώθηκαν διαδηλώσεις και επεισόδια εξαιτίας της αύξησης των τιμών.

Η εξήγηση που δόθηκε από τους ειδικούς του ΟΗΕ, είναι πως υπήρξε μια σύμπτωση φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων, που συντέλεσαν στη ραγδαία αύξηση των τιμών. Όπως είπαν, οι αγρότες της Αμερικής απέσυραν εκατομμύρια στρεμμάτων από τη παραγωγή, προκειμένου να στραφούν προς τα βιοκαύσιμα, οι τιμές του πετρελαίου και των λιπασμάτων αυξήθηκαν απότομα, οι Κινέζοι στράφηκαν προς τη κατανάλωση κρέατος αντί των λαχανικών, και οι ξηρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επηρέασαν μεγάλες αγροτικές περιοχές της γης. Και όπως ανέφερε ο ΟΗΕ, τουλάχιστον 75 εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να λιμοκτονούν εξαιτίας της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Τώρα όμως, μια νέα θεωρία άρχισε να κυκλοφορεί μεταξύ των οικονομολόγων και των εμπόρων. Οι ίδιες τράπεζες, τα ίδια hedge funds, και οι ίδιοι χρηματιστηριακοί κύκλοι που με τη κερδοσκοπία τους προκάλεσαν την οικονομική κρίση, είναι αυτοί που προκαλούν τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Κατηγορούνται πως εκμεταλλευόμενοι την απορρύθμιση των παγκόσμιων αγορών τροφίμων, κερδίζουν δισεκατομμύρια κερδοσκοπώντας επί των τροφίμων, και προκαλώντας δυστυχία σε ολόκληρο το πλανήτη.

Σήμερα, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται κατά 10% κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Και όπως λέει ο ΟΗΕ, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πάντα υπήρχε μια μετριοπαθής, και πολλές φορές καλοδεχούμενη κερδοσκοπία στις τιμές των τροφίμων, η οποία λειτουργούσε κάπως έτσι: Ο αγρότης Χ προστάτευε τη παραγωγή του απέναντι σε ρίσκα (π.χ. κλιματικά) συμφωνώντας να τη πουλήσει στον έμπορο Υ πολύ πριν τη συγκομιδή. Αυτό του πρόσφερε μια εγγυημένη τιμή, και του επέτρεπε να σχεδιάσει και να επενδύσει στο μέλλον, επιτρέποντας παράλληλα και στον έμπορο να βγάλει κέρδος. Σε μια άσχημη χρονιά, ο αγρότης κέρδιζε, αλλά σε μια καλή χρονιά, ο έμπορος κέρδιζε πολύ περισσότερα.

Όταν η παραπάνω διαδικασία (hedging) ελέγχονταν σφιχτά από τη νομοθεσία, λειτουργούσε σχετικά ομαλά. Οι τιμές των πραγματικών τροφίμων στις αγορές του πραγματικού κόσμου, ορίζονταν από τους πραγματικούς παράγοντες της ζήτησης και προσφοράς.  Όλα αυτά όμως άλλαξαν στα μέσα της δεκαετίας του `90. Εξαιτίας ισχυρών πιέσεων από πλευράς των τραπεζών, των hedge funds, και των πολιτικών υποστηρικτών της ελεύθερης αγοράς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι διάφοροι κανονισμοί που ίσχυαν στις αγορές εμπορευμάτων άρχισαν να καταργούνται. Τα συμβόλαια αγοράς και πώλησης τροφικών προϊόντων μετατράπηκαν σε «παράγωγα» που μπορούσαν να πουληθούν και να αγοραστούν από χρηματιστές, που όμως δεν είχαν καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή. Στη πραγματικότητα, αυτό που έγινε είναι ότι γεννήθηκε μια νέα μη πραγματική αγορά κερδοσκοπίας επί των τροφίμων. Το κακάο, οι χυμοί, η ζάχαρη, το σιτάρι, το κρέας, και ο καφές, αποτελούν πλέον παγκόσμια εμπορεύματα (commodities) όπως είναι το πετρέλαιο, ο χρυσός, και τα μέταλλα. Το 2006 συνέβη και η κρίση των ακινήτων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες και οι χρηματιστές να σπεύσουν να αποσύρουν δισεκατομμύρια δολαρίων από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα, και να τα τοποθετήσουν σε ασφαλείς επενδύσεις , όπως είναι τα τρόφιμα.

Όπως λέει ο Mike Masters της Masters Capital Management, που κατέθεσε επί του εν λόγω ζητήματος στην αμερικανική Γερουσία, «Αρχίσαμε να το αντιλαμβανόμαστε το 2006. Όμως τη περίοδο 2007-08, το φαινόμενο της κερδοσκοπίας στα τρόφιμα αυξήθηκε αλματωδώς. Οι ενδείξεις ήταν πολλές. Όλοι οι γνωστοί μου χρηματιστές το επιβεβαιώνουν. Το 70-80% της σημερινής χρηματιστηριακής δραστηριότητας είναι το σπεκουλάρισμα».

Σύμφωνα με τον Masters, οι αγορές έχουν πλέον παραμορφωθεί από τις επενδυτικές τράπεζες. «Ας υποθέσουμε ότι κυκλοφορούν άσχημα νέα για μια φτωχή καλλιέργεια ή για μια έντονη βροχόπτωση κάπου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η τιμή θα ανέβει κατά $1 το δεμάτι. Όταν όμως έχεις μια καθαρά κερδοσκοπική αγορά σε ποσοστό 70-80%, τότε η αύξηση αγγίζει τα $3, για να καλυφτούν τα επιπλέον κόστη. Όλα εξαρτώνται από τη μεταβλητότητα και όλα αυτά θα έχουν άσχημο τέλος. Όπως όλες οι μόδες της Wall Street, έτσι και αυτή στο τέλος θα εκραγεί».

Η κερδοσκοπία δεν περιορίζεται μόνο στα βασικά τρόφιμα. Πέρσι, η Λονδρέζικη εταιρία hedge fund Armajaro αγόρασε 240.000 τόνους , η το 7% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή της σοκολάτας σε ύψη ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, η τιμή του καφέ εκτοξεύτηκε κατά 20% μέσα σε τρεις μόλις ημέρες, εξαιτίας σπέκουλας εκ μέρους των hedge funds, που στοιχημάτιζαν ότι  η τιμή του καφέ θα πέσει.

« Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από τη πείνα, την ίδια ώρα που οι τράπεζες βγάζουν τρελά κέρδη από τα στοιχήματα που βάζουν στα τρόφιμα», λέει η Deborah Doane, διευθύντρια του World Development Movement.

S.A.- Global Research

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 27/01/2011 08:54:31

  Είναι τραγική η κατάσταση που περιγράφει το άρθρο, αλλά και παρόμοιες καταστάσεις αλλού (είχε ρεπορτάζ ο "Εξάντας" για τον τρομακτικό παιδικό υποσιτισμό στη Γουατεμάλα, μια χώρα με κατά τα άλλα καλή οικονομία και τεράστιες εξαγωγές καφέ και καουτσούκ!). Αυτές οι τραγωδίες μας αφορούν ΑΜΕΣΑ και αποδεικνύουν, ανάμεσα στα άλλα, ότι οι θεωρίες περί απόλυτης αυτορρύθμισης των αγορών σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορούν να ισχύσουν. Ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να προβάλλει ως πρόσκαιρη θεραπεία σε περιπτώσεις οικονομιών που είναι άρρωστες από ένα διεφθαρμένο κρατισμό και σοσιαλιστικά "οράματα", αλλά τελικά η "θεραπεία" προκαλεί άλλες σοβαρότατες παρενέργειες.
  Είναι αναγκαίο ο ουσιαστικός ρυθμιστικός ρόλος του κράτους να διατηρηθεί, ο ρόλος των τραπεζών να εξετάζεται διαρκώς και να τίθενται περιορισμοί, αλλά και να τίθεται διαρκώς το ζήτημα της εφαρμογής ηθικών κανόνων στην οικονομία. Ο καζινοκαπιταλισμός είναι η επιτομή της αδηφαγίας χωρίς περιορισμούς.
  Πιστεύω ότι ιδρύματα όπως η "Τράπεζα των Φτωχών" Grameen Bank που ιδρύθηκε από τον καθηγητή Muhamedd Yunus από το Μπαγκλαντές θα πρέπει να μελετηθούν σοβαρά από πολιτικούς και οικονομολόγους και να δούμε πώς μπορούν να συσταθούν ανάλογα ιδρύματα ακόμα και στον δυτικό κόσμο.

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ ΒΙΣ 27/01/2011 09:38:01

   +1000

  • sawas avatar
   sawas @ ΒΙΣ 27/01/2011 10:28:04

   Σωστός ΒΙΣ

   Όσο τους ανεχόμαστε να τζογάρουν στην Ζωή μας αυτά θα παθαίνουμε.....

   Μετά από πόσους νεκρούς ξυπνά η συνείδηση?

 2. χρηχα avatar
  χρηχα 27/01/2011 09:40:21

  μπράβο S.A.
  Πάντα περιεκτικός και ουσιώδης ........

 3. danaos avatar
  danaos 27/01/2011 10:10:24

  Όταν σου έλεγα Strange,ότι τώρα διδάσκομαι ήξερα τι έλεγα.« Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από τη πείνα, την ίδια ώρα που οι τράπεζες βγάζουν τρελά κέρδη από τα στοιχήματα που βάζουν στα τρόφιμα».Ή αλλιώς βάλουμε στοίχημα να δούμε πόσοι θα πεθάνουν;Αλλά πες μου, αυτά τα απάνθρωπα παιχνίδια των τραπεζών και των χρηματιστηριακών κύκλων πόσοι τα γνωρίζουν;

 4. danaos avatar
  danaos 27/01/2011 10:11:10

  διόρθωση: την πείνα

 5. co avatar
  co 27/01/2011 11:02:18

  μιλαμε για καζινοκαπιταλισμο καμια σχεση με την ελευθερη αγορα ...

 6. Νικος Τουντας avatar
  Νικος Τουντας 27/01/2011 11:54:14

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ S.A.
  ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΛΙΓΟ ΑΧΤΑΡΜΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΣΧΟΛΙΑ,ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.(ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ)
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΞΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΕΧΝΙΚΟ.ΟΠΟΤΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ.ΑΝ
  ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ.
  ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ COMMODITY FUTURES ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.
  ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ PHYSICAL ΠΡΟΙΟΝ
  ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ.Π.Χ. ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΣΤΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΡΙΟΥ ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΟΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΗ?ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ??
  ΤΑ FUTURES ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑΔΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΖΩΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ HEDGING.
  ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΟΨΗ.ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΟΨΗ ΛΟΙΠΟΝ.
  ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΞΑΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
  ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΗΜΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΤΟ
  COMMODITY ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΓΟΡΑΣΤΗ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • ο ξένος avatar
   ο ξένος @ Νικος Τουντας 27/01/2011 13:21:19

   Μια χαρά τα λέει, πού τον είδες τον αχταρμά; Άλλωστε και εσύ αποδέχεσαι το πνεύμα του άρθρου, του προσάπτεις απλώς ότι "αναφέρει μόνο την κακή όψη".
   Μονομερής ίσως; Άντε, ανάφερε και εσύ, λοιπόν, την "καλή όψη" (υπάρχει;) και συμπληρώνεται η εικόνα.

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ Νικος Τουντας 27/01/2011 13:30:38

   Ξένο άρθρο που ματαφράστηκε από τον SA είναι ρε κοιμισμένε κερδοσκόπε. Ασφαλιστής είσαι;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Νικος Τουντας 27/01/2011 15:24:29

   ...ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ S.A.
   ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΛΙΓΟ ΑΧΤΑΡΜΑ....

   Μερσί μποκού και μπον φιλέ!

 7. victoria avatar
  victoria 27/01/2011 11:55:47

  Υπόψη πως ακόμα και μια καλή μέρα στο Μαλάουι, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Μιλάμε για μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απέναντι από τη Μαδαγασκάρη, επίσης στον πάτο της παγκόσμιας λίστας και αυτή έχει τουλάχιστον αλιεία για να ζήσει.

  Κάποτε θυμάμαι υπήρχαν οι ευαίσθητοι με την πραγματική πείνα και ας μη σου χτύπαγε την πόρτα, Αφρική, Αιθιοπία, έρανοι, όλο και καμιά συναυλία we are the world κλπ. Τώρα αυτά έχουν τελειώσει, δεν μιλάει κανείς, μόνο η λαθρομετανάστευση υπάρχει, αυτοί που μένουν δεν υποφέρουν... Σιγά μη χτυπήσει κανείς το αίτιο. Σιγά μην ενδιαφέρονται για την ουσία.

 8. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 27/01/2011 12:03:39

  Εξαιρετικό και αφυπνηστικο άρθρο. Μπράβο σας.

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 27/01/2011 12:09:05

  Παράξενε Ολκέ,
  Μπορείς να μου δώσεις τις αγγλόφωνες αναφορές γι' αυτό το ζήτημα;

  Σ' ευχαριστώ

  Νίκος Α

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Νίκος 27/01/2011 15:22:55

   Δες το βιβλίο:
   The Global Economic Crisis -The Great Depression of the XXI Century
   Των:
   Michel Chossudovsky and Andrew Gavin Marshall,
   Montreal, Global Research Publishers.
   Centre for Research on Globalization (CRG), 2010.

   Δες επίσης τα λινκς:
   h--p://www.guardian.co.uk/environment/2008/apr/05/biofuels.food
   h--p://www.guardian.co.uk/business/2010/jul/19/speculators-commodities-food-price-rises

 10. diavgasi avatar
  diavgasi 27/01/2011 15:39:10

  ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ............... Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.......

 11. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 27/01/2011 15:56:35

  Νομίζω ότι η στροφή των επενδυτών προς τα commodities εξηγείται από την γενική οικονομική στασιμότητα και την αβεβαιότητα στην επένδυση σε ομόλογα, αλλά και από την νομισματική αβεβαιότητα. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να ονομάζεται αυτό αποκλειστικά “κερδοσκοπία”. Και αμφιβάλλω αν μπορεί να επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις τιμές και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αντικειμενικοί, ανόδου των τιμών. Π.χ., δεσμεύσεις τεράστιων εκτάσεων για καλλιέργεια ενεργειακών φυτών για βιοκαύσιμα, φυσικές καταστροφές, άλλες συγκυρίες που συντελούν σε κακή σοδειά. Φυσικά οι αγορές συμβολαίων για επενδυτικούς λόγους παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά δεν φέρνουν λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς....

  Και τέλος πάντων, στην Σοβιετική Ένωση που δεν υπήρχε “κερδοσκοπία” τα πράγματα ήταν τραγικά χειρότερα: δεν είχαν στάρι να φάνε και αγόραζαν από τους “κερδοσκόπους” των διεθνών αγορών.

  • Νικος Τουντας avatar
   Νικος Τουντας @ Professor Moriarty 27/01/2011 21:17:19

   ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ SHORT SELLING ΟΠΟΥ ΤΟ PHYSICAL ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΜΑ(ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ)ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΦΤΗΝΟ ΡΥΖΙ,ΣΤΑΡΙ,ΚΛΠ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ FUND
   ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΑΝ 2 SEATS ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΝΑΝΕ
   ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ SHORT SQUEEZE ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ COMMODITIES ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΦΤΗΝΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ??
   ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ S.A. ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΣΑΝ ΤΗΝ GUARDIAN ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ
   ΠΡΟΣΒΑΛΛΩ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ.
   ΘΑ ΧΑΡΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ COMMODITY FUTURES ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ,ΕΙΜΑΙ ΗΔΗ ΣΤΑ 60 ΚΑΙ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ 1975 (ΗΡΩΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ).
   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.