#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι κακές επιλογές στη Συρία γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες

Η Δύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις λεπτομέρειες και να αφήσει τις θεωρίες, γράφει το editorial του Guardian.


Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της δυτικής εξωτερικής πολιτικής κατά τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες είναι το ερώτημα του πότε, υπό ποιες συνθήκες και με ποιο τρόπο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρεμβαίνει για να αποτρέψει μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δόγμα Ευθύνης Προστασίας είναι εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από την αιματοχυσία που ακολούθησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν, όπως και σήμερα, ο κόσμος δεν φαινόταν σε θέση να διαμορφώσει μια συνεκτική απάντηση.
Αυτό που υποσχόταν κάποτε, παρά τις επικρίσεις ορισμένων κρατών ότι απειλούσε την αρχή της εθνικής κυριαρχίας, έχει διαβρωθεί άσχημα τα τελευταία 10 χρόνια. Ένας παράνομος  πόλεμος στο Ιράκ, μεταμφιεσμένος σε μια προστατευτική αναγκαιότητα, ακολουθήθηκε και από άλλες παρεμβάσεις που είχαν αντίθετα αποτελέσματα, κυρίως στη Λιβύη. Κατά τη διαδικασία, διαφορετικά μοντέλα παρέμβασης έχουν δοκιμαστεί, καταστροφικά. Οι μεγάλης κλίμακας και εξαιρετικά δαπανηρές δεσμεύσεις με επικεφαλής τις ΗΠΑ για την ανασυγκρότηση και τη δημοκρατία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν είχαν και πολλά αποτελέσματα, εκτός από έναν συνεχή κύκλο αιματοχυσίας και αστάθειας. Η ανούσια παρέμβαση στη Λιβύη -και πάλι για παράδειγμα – άφησε μια χώρα κοντά στα όρια της αναρχίας. Και όπου η διεθνής κοινότητα έχει ασκήσει οποιαδήποτε ουσιαστική πίεση - στη Συρία, και τώρα στην Αίγυπτο – τα γεγονότα, σε κάθε περίπτωση, έχουν πάρει χειρότερη τροπή.
Αν τα ζητήματα που εμπλέκονται είναι περίπλοκα, είναι επειδή οι ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, υπονομεύουν αδυσώπητα οποιαδήποτε αξίωση θα μπορούσαν να έχουν για ηθική ηγεσία. Τουτέστιν, το Γκουαντάναμο και οι δολοφονίες με drone, που έχουν αφαιρέσει τις ζωές τόσων αμάχων και έχουν αμαυρώσει τη φήμη τους, αν μη τι άλλο στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη του, είναι όλο και περισσότερο σε αντίθεση, με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να διαφωνούν έντονα για τη Συρία.
Σήμερα, ο κόσμος φαίνεται να είναι σε ένα σταυροδρόμι. Οι παρανοϊκές και πειστικές αποδείξεις για μεγάλης κλίμακας φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποψίας για χρήση χημικών όπλων έξω από τη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, που εικάζεται ότι σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους, έρχονται εν μέσω της αυξανόμενης αντίληψης ότι μια αδύναμη και διχασμένη διεθνής κοινότητα δεν έχει την ισχύ και την προθυμία να δράσει σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η αίσθηση της ατιμωρησίας τροφοδοτεί την τόλμη και την κλιμάκωση. Στη Δαμασκό, το Κάιρο και αλλού, οι παράγοντες σήμερα λαμβάνουν επικίνδυνες αποφάσεις με βάση τον υπολογισμό ότι δεν θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι το πιο εύκολο πράγμα να πουμε ότι, στην περίπτωση της Συρίας ιδίως, υπάρχουν μόνο κακές επιλογές. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλά μπορεί να υπάρχει και μια χειρότερη επιλογή: να μην κάνουμε τίποτα.
Το παρόν Μέσο έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Παραμένει η υπόθεση ότι η παρέμβαση αυτή φαίνεται μια βαθύτατα επικίνδυνη διαδρομή, χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας και εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Αλλά φαίνεται ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο σε ένα σημείο καμπής, με δύσκολες αποφάσεις στο μέλλον. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γουίλιαμ Χέιγκ και του προέδρου Ομπάμα έχουν ανεβάσει τη θερμοκρασία και αύξησαν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας μορφής δράσης ή κύρωσης, εφόσον αποδειχθεί αδιαμφισβήτητα ότι το συριακό καθεστώς έκανε χημικές επιθέσεις στους πολίτες του. Ο Χέιγκ έχει δίκιο όταν λέει ότι «μια χημική επίθεση ... δεν είναι κάτι που ένας ανθρώπινος και πολιτισμένος κόσμος θα μπορούσε να αγνοήσει».
Ωστόσο, η στρατιωτική επέμβαση δεν έχει ακόμη στοιχεία για να στηριχθεί. Ο Ομπάμα φαίνεται πρόθυμος, ορθώς, να εξασφαλίσει μια διεθνή συμφωνία για μια ακόμη πιο περιορισμένη μορφή δράσης – εξασφαλίζοντας τα χημικά όπλα ή εξουδετερώνοντας τις βάσεις των πυραύλων. Και, βλέποντας το τι συνέβη στη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι ζωές των Σύρων θα βελτιωθούν μακροπρόθεσμα εάν ληφθεί μια τέτοια πορεία δράσης;

Αλλά καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, υπάρχει μια ευθύνη σε όλα τα μέρη, να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτή τη συζήτηση και να εξετάσουν τις επιλογές που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Εάν, μετά από προσεκτική εξέταση, ληφθεί η απόφαση μη παρέμβασης, θα πρέπει τουλάχιστον να είμαστε σαφέστεροι στο γιατί κάναμε αυτή την επιλογή.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «μπορεί να χρειάζεται δύναμη» σε περίπτωση επίθεσης με χημικά. Αλλά τι είδους δύναμη και από πού, και για να επιτευχθεί τι ακριβώς; Και τότε τι; Μήπως η δύναμη έρχεται σε συμμαχία με πολιτικές πρωτοβουλίες, ή όχι; Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις λεπτομέρειες και να αφήσουμε τις θεωρίες.
Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις εδώ, αλλά πρέπει να θέσουμε τις ερωτήσεις. Και θα πρέπει να μας προβληματιστούμε με να σκεφτόμαστε τα πιθανά αποτελέσματα για το λαό της Συρίας. Μέχρι τις πρόσφατες δηλώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, φαινόταν όλο και περισσότερο ότι δε μας ενοχλεί και δε μας νοιάζει. Μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας  όταν γίνονται «ύποπτες» χημικές επιθέσεις. Μπορούμε να το στρέψουμε και όταν έχει αποδειχθεί ότι έγιναν; Η απάντηση μπορεί να εξακολουθεί να είναι ναι, αλλά ας εξηγήσουμε σε αυτούς που παγιδεύτηκαν στον συριακό εφιάλτη γιατί συμβαίνει αυτό.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/aug/24/options-syria

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΑΤΩΦ avatar
  ΣΑΤΩΦ 27/08/2013 08:50:08

  ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ... Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ , ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥΘΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ..ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΓΡΙΟ Ή ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ..ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΙΓΟΜΗΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΔΑΜΑΣΚΟ ...ΔΙΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ -ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ... ..ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ..ΟΣΟ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΣΙΑ ..ΟΥΔΟΛΩΣ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ..Ο ΓΕΓΟΝΕ ..ΓΕΓΟΝΕ ...ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ..ΓΙΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ...ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ...ΠΑΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ..Η ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΥΝΑΜΕΙΣ , ΧΡΗΜΑ , ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ..

 2. Νίκη avatar
  Νίκη 27/08/2013 09:20:10

  Η monsanto έχει κηρύξει πόλεμο χημικό και βιολογικό σε όλο τον πλανήτη! Δεν υπάρχουν κακές επιλογές. Η Ελίτ ξέρει να περιμένει όπως ο καλός γεωργός την κατάλληλη εποχή που Θα "οργώσει" θα σπείρει θα ποτίσει θα τώρα μετά από την προεργασία και καλλιέργεια 2,5 ετών θα θερίσει. Αυτοί που αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων και που θερίζουν στην Συρία Σερβία Λιβύη θέλουν να κάνουν όλο τον πλανήτη ...χωράφι τους. Εννοείται ότι η κυρία Μονσάντο θα το καλλιεργεί!

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 27/08/2013 09:26:14

  Μας προετοιμαζουν σιγα σιγα για το τι προκειται να επακολουθησει. Ολοι παρακολουθουν αμηχανοι τον" διεθνη χωροφυλακα" να κανει παιχνιδι.
  Ικανη διπλωματια και στρατιωτικη προετοιμασια και ετοιμοτητα χρειαζομαστε αυτο το καιρο. Το μπλεξιμο ειναι αναποφευκτο, μονο απο τη Σουδα να ξεκινησουμε φτανει. Οι Τουρκοι ακονιζουν τις "χατζαρες τους" προκειμενου να το παιξουν τοποτηρητες και να αναβαθμισουν την επιρροη τους στη περιοχη.

 4. Α avatar
  Α 27/08/2013 09:31:18

  Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!
  Από τη μια ανάβουμε τη φωτιά σ΄ένα μέρος και μετά εμφανιζόμαστε ως διασώστες - πυροσβέστες.
  Ποιος ΟΗΕ, και ποιες δυνάμεις θα σώσουν το λαό της Συρίας; Αυτές που δημιουργούν τις τεχνητές εντάσεις - εξεγέρσεις, τους εμφυλίους, τις δικτατορίες και μετά τους πολέμους; Αυτοί που τόσο εξώφθαλμα δεν διστάζουν να αιματοκυλίσουν λαούς για τα οικονομικά τους συμφέροντα και μόνον;
  Ποιες δυνάμεις θα σώσουν ακόμα και μας μια Ευρωπαϊκή χώρα, όταν για μας έχουν επιλέξει τον οικονομικό πόλεμο μέχρις εξαθλίωσης της κοινωνίας;
  Αυτά τα παραμύθια περί μεγάλων δυνάμεων που ... προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μόνο στάχτη στα μάτια. Τα χημικά τα έριξαν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι και προσπαθούν να εμφανιστούν ως σωτήρες ... οι δήμιοι.
  Σ΄αυτό το κόσμο υπάρχουν μόνο συμφέροντα και ο νόμος που ισχύει είναι ο νόμος του ισχυρού. Κοινώς: το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...

 5. sender avatar
  sender 27/08/2013 10:05:06

  Φρικτή η μοίρα των ανθρώπων στην Συρία.Κι'εκείνα τα μικρά παιδιά,ποιός μπορεί να τα σώσει;Τα παιδιά,που κάθε δάκρυ τους και κάθε σταγόνα αίματός τους,ακυρώνει κάθε λόγο ύπαρξης του όντος,που ονομάζει τον ανόητο εαυτό του αυτάρεσκα,άνθρωπο.

 6. panos2 avatar
  panos2 27/08/2013 11:31:07

  Εχω μια απορια εκλογες εκει γιατι δεν γινονται?να κατσει ο Ασσαντ οι αντικαθεστωτικοι απο την αλλη και οποιος νικησει νικησε η αλλη πλευρα αμα δεν το σεβαστει εκει να επεμβει η Δυση..

  Αλλα τι λεω?Οσους Συρους ξερω εδω ολοι με την τωρινη κυβερνηση ειναι και
  ειναι χριστιανοι οχι φανατικοι μουσουλμανοι

  Αρα δεν συμφερει τις ΗΠΑ αυτο και πανε σε μια "δημοκρατικη" λυση παλι

  Παντως ολοι οι ηγετες εκει να εχουν χημικα

  Και στο Ιραν θα εχουν πυρηνικα(το επομενο θυμα)

  • QinB avatar
   QinB @ panos2 27/08/2013 13:59:12

   Ακριβώς όπως το περιγράφετε. Τι να τις κάνουν τις εκλογές που θα οδηγήσουν σε λύση που δε θα τους συμφέρει; Πρέπει να ξεφορτώσουν και τα όπλα που περισσεύουν για να δουλέψει η πολεμική Βιομηχανία... Δεν είναι ώρα για πολιτισμένες αντιμετωπίσεις. Είναι η στιγμή για εγκλήματα.

 7. el eternauta avatar
  el eternauta 27/08/2013 16:47:25

  Μεχρι να δυναμώσει η Κίνα και η Ρωσία κουμάντο σε όλο τον πλανήτη οι ΗΠΑ θα κάνουν .

 8. Command and Conquer avatar
  Command and Conquer 27/08/2013 17:35:45

  Η Συρία οδεύει προς πολλαπλή διχοτόμηση(Partion of Syria).
  Μετά την επερχόμενη πτώση του Άσαντ το απόλυτο χάος θα κυριαρχήσει στη χώρα.
  Πολύ πιθανόν να έχουμε και άμεση εμπλοκή παραγόντων του Λιβάνου
  (πχ Χεζμπολάχ), γεγονός που θα αποτελέσει το πρόσχημα ακόμη και για κατάληψη του Σιιτικού Λιβάνου στα νότια της χώρας από το Ισραήλ.
  Σύμφωνα με αναλυτές ,προς αποφυγή ενός δεύτερου Αφγανιστάν οδεύουμε προς ένα σιιτικο-χριστιανικό κράτος με έδρα τη Λατάκια, προς ένα καθαρό σουνιτικό κράτος με έδρα τη Δαμασκό, ενώ επίσης θα προκύψουν ένα κουρδικό κράτος στο Βορρά κι ένα Δρούζικο στο νότο.
  Συνοριακοί θύλακες Τουρκομάνων δίπλα στην Τουρκία ,για πολλούς ,θα μεταβιβαστούν στη γείτονα που έτσι θα αυξήσει την εδαφική της έκταση και θα της χρυσωθεί το χάπι ενός νεοσυσταθέντος Κουρδικού κράτους που σαφέστατα θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις και στο Ιρακινό Κουρδιστάν με συνοριακές μεταβολές που θα επηρεάσουν άμεσα το καθεστώς στη Βαγδάτη.
  Αλλαγές επί χάρτου θα υπάρξουν ίσως και στο Λίβανο.
  Εν γένει, η μεγαλη διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους πολέμους στη Μέση Ανατολή είναι ότι εν προκειμένω απώτατος στόχος αποτελεί η μεταβολή των συνόρων στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής.
  Τι θα κερδίσουν η Ελλάς και η Κύπρος;
  Η Ελλάς ίσως εξασφαλίσει κάλυψη για κήρυξη της ΑΟΖ που ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας(συμπεριλαμβανομένης και της Μεγίστης) και η ελεύθερη Κύπρος τη βρετανική βάση της Δεκέλειας.
  Τα παραπάνω οφέλη όμως θα συνοδευτούν και από 500.000 Χριστιανούς Ορθοδόξους πρόσφυγες που θα παραμείνουν για λίγα χρόνια σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο μέχρι να εδραιωθεί το Χρισιανο-σιιτικό κράτος με έδρα τη Λατάκια στα δυτικά της σημερινής Συρίας.

  Προσωπικά αποκλείω έναν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός αν η Ρωσία συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι δεκαετία με τη δεκαετία βρίσκεται όλο και πιο περικυκλωμένη και με λιγότερους συμμάχους και ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει και η ώρα της δικής της διχοτόμησης σε πολλά μικρότερα κράτη.

 9. pythagorean avatar
  pythagorean 27/08/2013 22:35:14

  Ρε μη μασάτε. Ο βασιλιάς Σαμ είναι γυμνός. Το Ιράκ γλιστράει στην αγκαλιά της Τεχεράνης. Στην αναρχοκρατούμενη Λιβύη ο πρεσβευτής φίλος της Χίλλαρυ δολοφονήθηκε από τους ισλαμιστές "συμμάχους". Στο μισό τουλάχιστον Αφγανιστάν κάνουν κουμάντο οι Ταλιμπάν. Τα κεντροασιατικά κράτη ξεφορτώνονται τις αμερικανικές βάσεις και επιστρέφουν στην αγκαλιά της Μόσχας, όπου έχει επιστρέψει και η Ουκρανία αφού ατύχησαν τα φλερτ του Γιουστσένκο με το ΝΑΤΟ. Η Γεωργία κατάλαβε ότι ο τσαμπουκάς στη Μόσχα είναι συνταγή καταστροφής. Η Σερβία ούτε σε 600 χρόνια δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ΝΑΤΟικό κατασκεύασμα που μολύνει τα πατρογονικά της εδάφη, ενώ ανασυγκροτείται και εξοπλίζεται υπομονετικά για να πάρει τη ρεβάνς.
  Όσο για τη ΣΥΡΙΑ, σχεδόν όλοι οι δυτικοί ηγετίσκοι καθώς και οι αναλυτές - προπαγανδιστές είχαν για ενάμιση χρόνο τον Άσαντ ξεγραμμένο. "Ζήτημα εβδομάδων" λέγαν και ξαναλέγαν. Στόχος τους δεν ήταν η "ισοπαλία". Ήταν η εξολόθρευση του Άσαντ (αλά Σαντάμ ή Καντάφι) και μια Συρία απαλλαγμένη από Αλεβίτες φίλους της Χεζμπολλάχ και του Ιράν, αλλά και από τη Ρωσική παρουσία. Μια γενοκτονία Αλεβιτών και Χριστιανών καθόλου δε θα χαλούσε τον ύπνο των δυτικών ηγετίσκων. Ευτυχώς η ολοκληρωτική καταστροφή έχει έως τώρα αποσοβηθεί με τη βοήθεια του Ιράν, της Χεσμπολλάχ, της Ρωσίας και πάνω απ' όλα της πλειοψηφίας του ηρωικού Συριακού λαού που αντιστέκεται στους ισλαμοκατσαπλιάδες και τους πάτρονές τους. Τώρα η συμμαχία των προθύμων δολοφόνων ούτε ξέρει τι θέλει. Τελικά μάλον το μόνο που θα κάνουν είναι να ρίξουν μερικούς κρουζ και να συνεχίσουν τον εξοπλισμό των τρομοκρατών, ελπίζοντας σε μια τελική "ισοπαλία" με διαμελισμό της χώρας.
  Οι μόνοι από τους δυτικούς που φαίνεται πως έχουν καταστρώσει και ακολουθούν ένα λογικό στρατηγικο σχέδιο είναι οι Ισραηλινοί. Γι' αυτούς η εξουθένωση της Χεσμπολλάχ και ο διαμελισμός της Συρίας με δημιουργία Κουρδιστάν είναι μάλλον εθνικά επωφελές σενάριο. Όμως ο αμερικανικός, ο βρεττανικός, ο γαλλικός λαός τι κερδίζουν από τις διαστροφικές πράξεις των ηγετίσκων τους? … 9/11, 7/7 και παγκόσμια κατακραυγή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.