04/12/2009 17:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι θέσεις της Βουλγαρίας για την ένταξη ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

«Από τo βήμα της Βουλής θέλω να αναφέρω ότι η υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ένταξη της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ισχύει μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της ηγεσίας των Σκοπίων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στην προσδοκία μας για συμπεριφορά καλής γειτονίας ευρωπαϊκού τύπου». Μ' αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, διεμήνυσε στην ΠΓΔΜ πως πρέπει να αλλάξει ριζικά τη συμπεριφορά της, εάν θέλει να υπολογίζει στην υποστήριξη της Βουλγαρίας για την υλοποίηση του «ευρωπαϊκού ονείρου» της.

    Αναλυτές στη Σόφια επισημαίνουν πως η ουσία του μηνύματος που απηύθυνε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για τη θέση της Σόφιας σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, στο πλαίσιο τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, ήταν «δεν θέλουμε λόγια, αλλά έργα».

    Ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ότι η Βουλγαρία τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αυτή προσδιορίστηκε πριν από έξι χρόνια, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ καλείται να αποδείξει έμπρακτα και όχι με λόγια τη βούλησή της να ακολουθήσει την πολιτική καλής γειτονίας, επισημαίνοντας πως η πολιτική αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα και κριτήριο για την ένταξη κάθε υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η προσχώρηση κρατών με ανοιχτά προβλήματα με τους γείτονές τους απειλεί να μεταμορφώσει τις διμερείς εκκρεμότητες σε εσωτερικά προβλήματα της Ένωσης, σε βάρος της ενότητας και της αρμονικής συνεργασίας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Ο Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι η Βουλγαρία στηρίζει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει δυναμικά η ΠΓΔΜ σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, όπως η δικαιοσύνη, η δημόσια τάξη και η ασφάλεια, και ζήτησε κατηγορηματικά να πάψουν να μεταχειρίζονται τα Σκόπια τη «γλώσσα του μίσους» σε βάρος της Βουλγαρίας και των πολιτών της.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως πρέπει να σταματήσει η «αντιβουλγαρική προπαγάνδα από δημόσια» πρόσωπα και ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ, να αφαιρεθούν τα «αντιβουλγαρικά κείμενα» από τα σχολικά βιβλία και να πάψουν οι επιθέσεις της χώρας αυτής εναντίον της Βουλγαρίας και των Βουλγάρων, που, όπως είπε, έχουν καταγραφεί σε διεθνή φόρα.

    Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να εγκαταλείψει κάθε λογής «μειονοτικές διεκδικήσεις» σε βάρος της Βουλγαρίας και να πάψει να υποκινεί ομάδες Βούλγαρων πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούν αυτές τις διεκδικήσεις.

    Διευκρίνισε, μάλιστα, πως οι θέσεις αυτές καταρτίσθηκαν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του, και δίνονται στη δημοσιότητα με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση περιμένει άμεση αντίδραση στο προσχέδιο Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, το οποίο παρέδωσε ο ίδιος στον πρωθυπουργό της τελευταίας, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την επίσκεψή του στη Σόφια.

    Η συνθήκη πρέπει να στηρίζεται και να επιβεβαιώνει τις βασικές αρχές της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν πριν από δέκα χρόνια οι τότε πρωθυπουργοί των δύο χωρών Ιβάν Κόστοφ και Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι, τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.

    Η αντικατάσταση της εχθρικής συμπεριφοράς με πολιτική φιλίας και καλής γειτονίας είναι κύριος άξονας της Διακήρυξης Φιλίας του 1999, υπενθυμίζουν οι Βούλγαροι αναλυτές, οι οποίοι ερμηνεύουν τη σημερινή δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού ως «πίεση» της Σόφιας για έμπρακτες αποδείξεις στην κατεύθυνση αλλαγής της «εχθρικής συμπεριφοράς» της ΠΓΔΜ προς τη Βουλγαρία, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o aristos avatar
  o aristos 04/12/2009 18:29:35

  Διαφωνούν-διαφωνούν οι Βούλγαροι, βάζουν προυποθέσεις αλλά το "Μακεδονία-Μακεδονία".

  Δείτε τώρα και τις θέσεις της Κροατίας

  Κροατική "συνταγή" για το "θεμα" της Ονομασίας....

  Όπως αναφέρει το Focus Information Agency σε άρθρο του, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εποικοδομητική και να επιτρέψει παράλληλες διαπραγματεύσεις, ακολουθώντας το "μοντέλο" της συμφωνίας Κροατίας-Σλοβενίας.
  Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της FYROM θα πρέπει να είναι εποικοδομητικές και θα πρέπει να γίνουν παράλληλα με τις συζητήσεις της ονομασίας, είπε ο Κροάτης Πρόεδρος Στέφαν Μεσιτς μετά την συνάντηση του με τον Σκοπιανό Ομόλογό του Γ. Ιβάνοφ.
  Ο Mέσιτς, που επισκέφθηκε τα Σκόπια την Πέμπτη, πρότεινε 3 σενάρια για παράλληλες διαπραγματεύσεις.
  Το πρώτο "παγώνει" το θέμα του ονόματος μέχρι η FYROM, να ικανοποιήσει τις Ευρωατλαντικές προσδοκίες-φιλοδοξίες.
  Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια διεθνή επιδιαιτησία που θα μπορούσε να λύσει το θέμα και το τρίτο σενάριο προβλέπει παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε και διμερείς συζητήσεις με την Ελλάδα, όπου το σύνταγμα το 1974 της "τότε" Γιουγκοσλαβίας θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη.

  Σχόλιο:
  Ωραίες "συνταγές" έχει ο "Στέφανος", ο πρόεδρος της Κροατίας.
  Να τις κρατήσει καλύτερα για τον εαυτό του τις συνταγές αυτές, γιατί είναι "νερόβραστες".
  Να μας "λείπει το βύσσινο".
  Άσε που άν θέλουμε προχωρημένες συνταγές έχουμε τον δικό μας "Σέφ"...
  Τον Έκτορα Μποτρίνι.....

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_8773.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.