#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/01/2012 10:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ηγέτες της Δύσης παίζουν με ξένα χρήματαΤο 2008 ο κόσμος έχασε την αθωότητα του. Μετά την παραλίγο κατάρρευση του δυτικού οικονομικού συστήματος, ο κόσμος ξύπνησε απότομα, και συνειδητοποίησε τελικά πως δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτα ασφαλές οικονομικά σύστημα, εφόσον αυτό το διαχειρίζονται άνθρωποι.

Το 2011, ο κόσμος ξύπνησε και πάλι απότομα, αυτή τη φορά συνειδητοποιώντας το λάθος που έκανε εμπιστευόμενος το δημοκρατικό σύστημα της Δύσης.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, μετά από την παραλίγο χρεοκοπία της Νο1 οικονομίας του πλανήτη, όχι εξαιτίας οικονομικών της αδυναμιών, αλλά κάποιων κομματικών κονταρομαχιών.

Και για να τονιστεί η πλήρης αναστάτωση στην οποία έχει πλέον περιέλθει η Δύση, θυμίζουμε ότι η υποβάθμιση της Αμερικής, σε κανονικές συνθήκες, θα σήμαινε το γεγονός της δεκαετίας! Τώρα όμως θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας συμβάν σε σχέση με την παραλίγο κατάρρευση της ευρωζώνης, η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε μια αλληλουχία από λάθη που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το μεγάλο συμπέρασμα που βγαίνει από τις δυο αυτές περιπτώσεις, είναι το γεγονός ότι και οι δυο σχεδόν καταρρεύσεις, δεν οφείλονταν σε ανυπέρβλητα εθνικά ή οικονομικά προβλήματα, αλλά στην αδυναμία των πολιτικών να κάνουν το σωστό, ακόμη και ενώπιον μιας πραγματικής οικονομικής «αποκάλυψης».

Οι λαοί της Δύσης ανέκαθεν αντιλαμβάνονταν την αυτοεξυπηρετούμενη φύση των δημοκρατικών πολιτευμάτων, αλλά πίστευαν πως υπάρχει και κάποιο όριο. Ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφή. Πίστευαν, για παράδειγμα, πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα έπαιζαν το «χαρτί του όχι» όσο μπορούσαν για να βλάψουν την προεδρία του Ομπάμα, αλλά δεν θα το πήγαιναν μέχρι τέλους, σε βαθμό που να βλάψουν την οικονομική αξιοπιστία της χώρας τους.

Παρομοίως, πολλοί άνθρωποι, μεταξύ τους και οι επενδυτές, που δεν φημίζονται για την εμπιστοσύνη τους προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις, πίστευαν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάθονταν στο τραπέζι της ΕΕ, και θα έκαναν τα πάντα για να βοηθήσουν της χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Πως δεν συζητούσαν καν το ενδεχόμενο μιας διάλυσης της ευρωζώνης. Για αυτό και η Ελλάδα δεν δυσκολεύτηκε λίγο πιο πριν να πουλήσει τα ομόλογά της, παρά την προβληματική της οικονομία και τα προβληματικά της λογιστικά βιβλία. Οι επενδυτές όμως δεν εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα, αλλά τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Αυτή η εμπιστοσύνη προς τις ηγεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν οφείλεται σε κάποιον θαυμασμό προς την δημοκρατία, ή σε κάποια πίστη στην ανθρώπινη καλοσύνη. Οφείλεται στην πίστη του αναπόφευκτου ανθρώπινου ένστικτου για επιβίωση.

Όπως ένα πλήρωμα πλοίου, που θα σταματούσε να τσακώνεται για ασήμαντα πράγματα, και θα αποφάσιζε να συνεργαστεί εν όψει σύγκρουσης με κάποιο παγόβουνο.

Το 2011 όμως, οι λαοί κατάλαβαν πως αυτή η εμπιστοσύνη τους ήταν λάθος.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι πολιτικοί έδρασαν την τελευταία στιγμή, και άλλαξαν πορεία, για να αποφευχθεί ο όλεθρος. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, οι πολιτικοί έμειναν σταθεροί στις πλάνες τους για μεγάλο διάστημα. Η αποτυχία τους να κάνουν το λογικό και να συνεργαστούν, αντιμέτωποι με μια κοινή για όλους καταστροφή, έδειξε την πραγματική τους φύση, που τελικά είναι διαφορετική από αυτήν ενός πληρώματος πλοίου. Οι πολιτικοί δεν παίζουν για την ζωή τους και την ύπαρξή τους. Αυτοί που πάντοτε πληρώνουν την νύφη, είναι οι απλοί πολίτες. Και όταν κάποιος τζογάρει με ξένα χρήματα, δεν παίζει λογικά. Τόσο τα κινήματα διαμαρτυρίας, όσο και η άτακτη φυγή των επενδυτών από τα τοξικά ομόλογα της ευρωζώνης, αυτό ακριβώς μας αποκαλύπτουν.

Η εφημερίδα μας έχει προβλέψει στο παρελθόν,  πως η μεγάλη ύφεση θα μικρύνει τα όρια του «αδιανόητου», και θα παρουσιάσει μια τεράστια πρόκληση στην δημοκρατία της Δύσης.

Η δημοκρατία της Δύσης όμως,  δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση, και αν οι πολιτικοί της δεν αφυπνιστούν, και δεν σταθούν στο ύψος τους, μπορεί σύντομα να γίνουν μάρτυρες του πραγματικά αδιανόητου.

 

The China Post

http://www.chinapost.com.tw/editorial/taiwan-issues/2012/01/01/327554/Worlds-economic.htm

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
    ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 03/01/2012 11:06:07

    "Για να είμαστε δίκαιοι, οι πολιτικοί έδρασαν την τελευταία στιγμή, και άλλαξαν πορεία, για να αποφευχθεί ο όλεθρος."
    Δηλαδή The China Post πιστεύει οτι με την απόφαση της 28/11 οι Ευρωπαίοι ηγέτες άλλαξαν πραγματικά πορεία και έσωσαν έστω και προσωρινά την παρτίδα?
    Αν αυτό αληθεύει, τότε μπορούν να το επαναλαμβάνουν κάθε φορά που θα εμφανίζεται το παγόβουνο και να αποφεύγουν τον όλεθρο...Προσωπικά πιστεύω οτι έτσι σκέπτονται και δρούν, αφού εξακολουθούν να παίζουν με ξένα λεφτά . Το δικό μου ερώτημα προς τοThe China Post είναι: H Δημοκρατία της Ανατολής τι κάνει σε αυτή την περίπτωση? Εχουν οι δικοί της πολιτικοί σχέδιο σωτηρίας προς αποφυγήν του "αδιανόητου" και γιατί δεν μας το λένε ώστε να σωθούμε και μείς μαζί τους αφού απ' το άθρο προκύπτει οτι ενδιαφέρονται και για 'μάς?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.