Οι επιλογές του Πούτιν για να «σώσει» τη Ρωσία
18/12/2014 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι επιλογές του Πούτιν για να «σώσει» τη Ρωσία

Το φθηνό πετρέλαιο και οι οικονομικές κυρώσεις κάνουν στην οικονομία της Ρωσίας αυτό που οι κυρώσεις από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να πετύχουν. Καθώς το ρούβλι καταρρέει, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει μια ψυχρή επιλογή: την περαιτέρω απομόνωση ή την διστακτική εμπλοκή.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν θα επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων, περιορίζοντας το εμπόριο στο ρούβλι και την επιβολή μορατόριουμ στην πληρωμή του εξωτερικού χρέους. Αλλά θα μπει στον πειρασμό να το πράξει. Θα είναι καλύτερα γι 'αυτόν να δει αυτή την νομισματική κρίση ως μια ευκαιρία για να κάνει μια συμφωνία στην ανατολική Ουκρανία και να αμβλυνθούν οι κυρώσεις που συμβάλουν στον ακρωτηριασμό της ρωσικής οικονομίας.

Ορισμένες χώρες, είναι αλήθεια, είχαν επιτυχία με τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων. Και με τη χρήση τους, ο Πούτιν θα μπορούσε να σώσει την αξιοπρέπειά του τόσο όσον αφορά την Ουκρανία, όσο και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του. Δεν είναι πολύ σαφές, ωστόσο, το αν αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο - το οποίο η Ρωσία διατήρησε το 1998 - θα μπορούσε να λειτουργήσει σήμερα. Η οικονομία της Ρωσίας είναι πιο συγκεντρωτική, καθιστώντας πιο δύσκολο για την επιχειρηματική δραστηριότητα το να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια παραγωγή. Επιπλέον, οι έλεγχοι θα αναγκάσουν τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες να αθετήσουν τα εξωτερικά χρέη τους και να υπονομεύσουν όση αξιοπιστία της Ρωσίας έχει απομείνει στις πιστωτικές αγορές.

Γιατί λοιπόν να μην γίνει μια συμφωνία για την Ουκρανία; Οι κυρώσεις που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν νωρίτερα φέτος για να αποτρέψουν τον Πούτιν από την περαιτέρω επιθετικότητα, κατέστησαν δύσκολο για τις ρωσικές εταιρείες να δανείζονται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, προκάλεσε μεγάλης κλίμακας φυγή κεφαλαίων (υπολογίζονται σε περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο) και περιόρισε τις εισροές ξένων επενδύσεων. Από τότε, έχουν λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η απλή υπόσχεση για την άρση των κυρώσεων θα αρχίσει να αλλάζει το κλίμα στις αγορές συναλλάγματος.

Μόλις συμβεί αυτό, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα είναι σε καλύτερη θέση να παρέμβει αγοράζοντας ρούβλια – πηγαίνοντας με το κύμα και όχι εναντίον του. Ο Πούτιν, χωρίς αμφιβολία, θα δεχόταν επίθεση από εθνικιστές για την προδοσία, επειδή πρόδωσε τους αντάρτες στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι αρχές στο Κίεβο βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική πίεση. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να επιτύχουν μια συμφωνία για την Ουκρανία που θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ θα πληροί κάποια από τα αιτήματα της Ρωσίας.

Τα εμπόδια εξαρτάται κυρίως από τον Πούτιν να τα καταργήσει. Το να κατηγορεί για τα δεινά της Ρωσίας τον έξω κόσμο έχει λειτουργήσει καλά γι’ αυτόν πολιτικά και μέχρι στιγμής έχει επανειλημμένα επιλέξει να ανεβάζει τον πήχη για την Ουκρανία. Οι κυρώσεις έχουν πλήξει επίσης την αποδυναμωμένη οικονομία της ΕΕ. Πολλά από τα μέλη του μπλοκ - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Ρωσίας – δεν ήθελαν να τις επιβάλουν εξαρχής και θα είναι πάρα πολύ πρόθυμα να τις άρουν, υπό τις σωστές συνθήκες.

Οποιαδήποτε συμφωνία για την Ουκρανία θα πρέπει να είναι μόνιμη, εν μέρει, με την προσθήκη μιας διεθνούς δύναμης για να σφραγίσει τα σύνορα έναντι μελλοντικών ρωσικών επιδρομών. Μπορεί ήδη να υπάρχουν σημάδια αλλαγής. Μόλις πριν από ένα μήνα, η Ρωσία έστελνε νέα κομβόι τανκς και αρμάτων στην Ουκρανία, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες υποσχέθηκαν μια σημαντική νέα επίθεση. Αυτή η επίθεση δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και σήμερα η Ρωσία έχει πείσει τους αντάρτες να τηρήσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Αν ο Πούτιν είναι πρόθυμος να κάνει ένα βήμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, θα βρει σίγουρα πρόθυμους εταίρους για τον τερματισμό των κυρώσεων. Η εναλλακτική λύση είναι η οικονομική κατάρρευση και η παρανοϊκή απομόνωση μιας σημαντικής στρατιωτικής δύναμης. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός - ούτε καν του Πούτιν.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-12-16/putins-plan-to-save-the-ruble-has-to-involve-ukraine

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 18/12/2014 14:35:04

  O σοφος αρθρογράφος αποκαλύπτει την αλήθεια. Το φθηνό πετρέλαιο είναι όπλο της Δύσης. Εφερε σε δύσκολη θέση τη Ρωσία και την καλεί να συμβιβαστεί. Οχι τη Ρωσία για την ακρίβεια. Τον Πούτιν, ώστε να χρεωθεί την αποτυχία και να ανέλθουν σκοτεινές δυνάμεις .. το λέω διότι μόλις πριν λίγες μέρες , ο μεγιστάνας που ήταν φυλακισμένος και τον εβγαλε ο Πούτιν για τους Ολυμπιακούς.. δε θυμάμαι πως τον λένε.. προθυμοποιήθηκε να ηγηθεί κυβέρνησης ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΩΝ - προσοχή , όχι επαναστατική, ούτε δημοκρατική, που θα έρριχνε από την εξουσία τον Πουτιν. Κυβέρνηση Ρωσοεβραίων δηλαδή. Ομορφα. Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον δεν ζητάνε οι δυτικοί ειρήνη, αλλα υποταγή . Αν χάσει ο Πούτιν, μάλλον θα τον κρεμάσουν, όπως έκαναν με τον Σαντάμ. Η Ρώμη έδειχνε περισσότερο έλεος , απ' ότι οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι της. Δεν έχασε η Ρωσία ακόμη, Εχει πολύ δρόμο και οι τύχες του "πολέμου" αλλάζουν. Οποιος νομίζει πως η μονοκρατορία των ΗΠΑ, μας συμφέρει σαν λαό, έχει πολύ άδικο. Οι μικροί λαοί χρειάζονται κάποιο αποκούμπι σε ώρα ανάγκης. Η μονοκρατορία δεν φέρνει ειρήνη, αλλά ολοκληρωτισμό.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ σκεπτικιστης 18/12/2014 16:21:26

   Κι απο την αλλη οι ΗΠΑ "πλευρισαν" τη Κουβα για να μην την εχουν μεσ τα ποδια τους οταν αρχισουν γεγονοτα με τη Ρωσια. Να μην μπορει να την χρησιμοποιησει ο Πουτιν σα βαση και να αρουν τη δικαιολογια να τριγυριζει ο Ρωσικος στολος στην αυλη τους. Οι ιδιοι βεβαια ζητανε να εγκαταστησουν πυραυλικη ασπιδα στα "περιχωρα" της Ρωσιας (Ουκρανια, Πολωνια). Ολα αυτα μπορει ο Πουτιν να μην εχει τη δυνατοτητα να τα διαχειριστει διπλωματικα, εχοντας και τον Παπα ακομα ως υπαλληλο, για ευνοητους λογους, συν τη πιεση που υφισταται λογω της τιμης του πετρελαιου, οποτε το πιθανοτερο ειναι να αντιδρασει ωμα, οταν φθασει στο απροχωρητο. Οι Ρωσοι το εχουν πιο ευκολο να εμπλακουν σε πολεμο απ οτι οι αντιπαλοι τους και θα προτιμησουν τη πολεμικη κονιστρα, απλα γιατι εκει υπερτερουν.....Μετα; ο Θεος να βαλει το χερι του......

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Ρηνα 19/12/2014 10:50:39

    Σωστα !!!! Οποιος γνωριζει τους Ρωσους ξερει οτι ειναι παρα πολυ σκληροι. Ειναι ομως και με καλη εκπαιδευση. Γνωστες της Ιστοριας και μαχητες για τα συμφεροντα τους. Ειναι επισης πολυ υπερηφανοι. Μαχητες, Υπερηφανοι, Σκληροι, Εγωιστες συνθετουν ενα εκρηκτικο μειγμα. Η Δυση δυστυχως δεν εχει αναλυσει επαρκως το 'ξανθο γενος΄ενω η Ρωσια γνωριζει πολυ καλα το Δυτικο μωσαικο.

  • γιώργος avatar
   γιώργος @ σκεπτικιστης 18/12/2014 20:06:15

   αφηστε βρε τον ανθρωπο πως κανετε ετσι. υστερια σας εχει πιασει με τον πουτιν.με τοση κακια που εχετε στο τελος θα τρελαθειτε.[τους δυτικους εννοώ]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.