#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2014 09:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εξεγέρσεις και οι διαμαρτυρίες των πολιτών σε όλο τον κόσμο θα συνεχιστούνΤο παγκόσμιο κύμα της πολιτικής διαμαρτυρίας και των εξεγέρσεων, από τη Βόρεια Αφρική ως την Ουκρανία και την Ταϊλάνδη, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η εκτίμηση τελευταίας έρευνας του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann, βάσει ενός δείκτη (ΒΤΙ) που παρακολουθεί τις δημοκρατικές και οικονομικές εξελίξεις σε 129 αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ειδικοί επισημαίνουν τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που παραμένουν παρά τα κέρδη που σχετίζονται με την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, μία καλύτερα δικτυωμένη και πιο σίγουρη κοινωνία των πολιτών κερδίζει έδαφος, αντιστεκόμενη στις επίμονες παραβιάσεις της πολιτικής εξουσίας.
Σε πολλές χώρες, ο οικονομικός και κοινωνικός αποκλεισμός έχει οδηγήσει σε μια θεμελιώδη αμφισβήτηση της ποιότητας και της νομιμότητας των κυρίαρχων ελίτ. Το σίγουρο είναι ότι οι οικονομικές επιδόσεις και το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, πολλές χώρες δεν έχουν επωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη και στα περισσότερα κράτη τα κέρδη της ευημερίας έχουν καρπωθεί κυρίως μικρές, αστικές μεσαίες τάξεις. Ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, η μαζική φτώχεια και οι κοινωνικές διακρίσεις εξακολουθούν να επικρατούν σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον δείκτη ΒΤΙ, η συνεχιζόμενη κατάχρηση της πολιτικής εξουσίας, η οποία εκδηλώνεται σε πολλές χώρες, είναι ένα θέμα που δεν περιορίζεται μόνο σε αυταρχικά κράτη. Σε 59 από τις 75 δημοκρατίες που ερευνήθηκαν, αποτυχίες έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία οκτώ έτη όσον αφορά τα δημοκρατικά πρότυπα, όπως οι δίκαιες εκλογές, η ελευθερία του Τύπου, η ασφάλεια του δικαίου και η διάκριση των εξουσιών. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Πολλά κράτη έχουν δείξει τέτοιες σημαντικές οπισθοδρομήσεις που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις βασικές δημοκρατικές προδιαγραφές. Για πρώτη φορά, ο ΒΤΙ κατηγοριοποιεί τη Ρωσία ως μια μονοκρατορία.
Μία κοινωνία των πολιτών  καλύτερα δικτυωμένη και με περισσότερη αυτοπεποίθηση αυξάνει τις αντιστάσεις της στην κακοδιαχείριση, τις αυταρχικές τάσεις και τη διαφθορά. Η βελτίωση της πολιτικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης είναι εμφανής σε 48 χώρες και στο ένα έκτο των χωρών που εξετάστηκαν, τα πολιτικά κόμματα έχουν γίνει πιο αντιπροσωπευτικά και οι ομάδες συμφερόντων έχουν γίνει πιο συνεργάσιμες και πιο βαθιά αλληλένδετες. Στην Ινδία, για παράδειγμα, ο αριθμός των ΜΚΟ έχει αυξηθεί σε τρία εκατομμύρια.
Ωστόσο, η εντατικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής διαμαρτυρίας προώθησε επίσης την αστάθεια σε πολλά πολιτικά συστήματα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, όπου οι ευκαιρίες για πολιτική συμμετοχή έχουν σίγουρα αυξηθεί, αλλά η σταθερότητα, η ασφάλειας και τα δικαιώματα των μειονοτήτων έχουν ταυτόχρονα μειωθεί αισθητά. Ένας άλλος παράγοντας αποσταθεροποίησης υπήρξε η αυξανόμενη επιρροή των θρησκευτικών δογμάτων στην έννομη τάξη και τους κρατικούς θεσμούς. Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, η δύναμη αυτής της επιρροής έχει αυξηθεί σε 25 από τις 40 αφρικανικές χώρες που εξετάστηκαν, περισσότερο στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Μάλι. Λαμβάνοντας υπόψη τα αυξανόμενα επίπεδα της κοινωνικής πόλωσης, η συνεχιζόμενη επιδείνωση της διαχείρισης των συγκρούσεων σε πολλές χώρες αποδυναμώνει τις ελπίδες βελτίωσης της διακυβέρνησης.
Με βάση τα πορίσματα της παρούσας έκθεσης , οι εμπειρογνώμονες του Bertelsmann Stiftung προβλέπουν συνέχιση του παγκόσμιου κύματος διαμαρτυριών. Όσο ο εκδημοκρατισμός  και η  χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένα και οι ιθύνοντες αρνούνται να εφαρμόσουν συνετές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αναμένεται διαρκής αναταραχή ενάντια στη φτωχή ηγεσία της κυβέρνησης. Ο ΒΙΤ τονίζει επίσης θετικά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, από την Ουρουγουάη ως την Γκάνα, την Πολωνία και την Ταϊβάν, που δείχνουν πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να ανταποκριθούν με μετριοπάθεια στις συγκρούσεις και τις κοινωνικές εντάσεις, προωθώντας  σκόπιμα διαδικασίες συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Aart De Geus βλέπει μια μεγάλη ανάγκη για επιπλέον μάθηση στο σχεδιασμό επιτυχών πολιτικών: «Χρειαζόμαστε έναν νέο, καλύτερο και πιο εποικοδομητικό διάλογο με τα κινήματα διαμαρτυρίας. Τα θυελλώδη γεγονότα των δύο τελευταίων ετών μας έχουν διδάξει ότι οι παραδοσιακοί δημοκρατικοί μηχανισμοί λήψης αποφάσεων από μόνου τους δεν επαρκούν πλέον για να προωθήσουν μια διαρκή συναίνεση σχετικά με τους στόχους του μετασχηματισμού και τον συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό τους».

http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xchg/SID-1F18304B-89AC5560/bst_engl/hs.xsl/nachrichten_119695.htm

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.