#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/08/2011 08:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ελληνικές εγγυήσεις προκαλούν πολιτικούς τριγμούς στη ΦιλανδίαHelsingin Sanomat

Η Φιλανδία δημιούργησε ένα πολύ κακό προηγούμενο για την Ευρώπη, απαιτώντας εγγυήσεις από την Ελλάδα προκειμένου να σιγουρέψει το δάνειό της προς αυτήν.

Αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή από τη παραδοσιακή συμπεριφορά της Φιλανδίας μέσα στην ΕΕ. Η όλη εικόνα της χώρας ως δημιουργού, η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της, η διάθεση για συμβιβασμούς που έχει επιδείξει, κλπ. όλα αυτά έχουν τώρα υπονομευτεί.

Το να αναμένουμε μια οικονομική ή πολιτική εκδίκηση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι απίθανο, αλλά στη διεθνή σκηνή είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως ερμηνεύει ο καθένας τις κινήσεις του άλλου. Η Φιλανδία έχασε τη θέση ισχύος της, μείωσε το ειδικό της βάρος, λέρωσε την εικόνα της, και απώλεσε την ικανότητα που είχε για να διαπραγματευτεί.

Όταν ο συντηρητικός πρωθυπουργός Jyrki Katainen επισκεφτεί τα ευρωπαϊκά φόρα και συνόδους για να εξηγήσει τις θέσεις της χώρας του, θα θεωρείται ως εκπρόσωπος ενός κράτους που παίρνει τα καλά και πετάει τα άσχημα.

Η υπουργός Οικονομικών Jutta Urpilainen, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, θα έχει την εικόνα κάποιας η οποία έβαλε τα εθνικά συμφέροντα πάνω από αυτά της ευρωζώνης, ως συλλογικής οντότητας.

Πολλές φορές, μια χώρα μπορεί να υπερασπιστεί μια σκληρή εγωιστική πολιτική γραμμή, αν πρόκειται για κάποιο καίριο εθνικό της συμφέρον. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, η γραμμή που επελέγη, επελέγη για κάποιους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς λόγους. Πρόκειται για μια υπόσχεση που δόθηκε για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα στη διάρκεια των τελευταίων εθνικών εκλογών, και για να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποτραπεί η εκλογική νίκη των αντί-ευρωπαϊστών του κόμματος των Αληθινών Φιλανδών.

Είναι εύκολο να φανταστούμε το σκεπτικό των Φιλανδών υπουργών που διαπραγματεύτηκαν με τους Έλληνες. Από τη μια η λογική και το δίκαιο, και από την άλλη η πολιτική. Σε αυτή τη περίπτωση, το αίτημα για εγγυήσεις ήταν ίσως το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Αλλά δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενότητας εντός της ΕΕ. Και η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν αναμενόμενη: Αυτό δεν λειτουργεί.

Το συντηρητικό κόμμα που δεν είναι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένο με το ζήτημα των ελληνικών εγγυήσεων, δεν μπορεί να αλλάξει τη στάση του επειδή αυτό θα προκαλούσε τριβές με τους Σοσιαλδημοκράτες, και θα αποδυνάμωνε τον πρωθυπουργό.

Τώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απέρριψε τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ελσίνκι και Αθήνας, η φιλανδική κυβέρνηση θα έχει χρόνο να επιλέξει μια εναλλακτική λύση. Όμως της είναι αδύνατο να μη προχωρήσει στη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα, επειδή αυτό θα άνοιγε το δρόμο και σε άλλες χώρες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Η υπαναχώρηση είναι πολύ δύσκολη, όταν εκπροσωπεί μια οπισθοδρόμηση τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η Φιλανδία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να αφοσιωθεί στο ευρωπαϊκό όραμα ή αν θέλει να παραμείνει στο πάγκο. Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους, και να εξηγήσουν πως θα εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον. Θα πρέπει να πάψουν να ακολουθούν τυφλά τους λαϊκιστές, και να εξηγήσουν καθαρά στο λαό, γιατί τον συμφέρει η παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Το μέλλον της ΕΕ δεν εξαρτάται από κάποιους τρομερούς και μακρινούς οργανισμούς, αλλά από τη κάθε χώρα μέλος, και την πολιτική της ηγεσία. Η Φιλανδία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Η χώρα κινδυνεύει όταν οι ηγέτες της κρύβονται πίσω από ένα δευτερεύον ζήτημα όπως αυτό των ελληνικών εγγυήσεων, αντί να  δεσμεύονται στην υπεράσπιση της ιδέας ότι η ευμάρεια του κάθε Φιλανδού εξαρτάται από όλα όσα συμβαίνουν στο κόσμο, και πως η ατομική εγωιστική δράση σήμερα θα καταλήξει σε αποτυχία αύριο.

http://www.presseurop.eu/en/content/article/888681-poor-accounting-helsinki

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 29/08/2011 10:21:13

  Ενώ η εικόνα της Γερμανίας δεν έχει υπονομευθεί...

 2. Σταύρος avatar
  Σταύρος 29/08/2011 10:56:56

  "...Η υπουργός Οικονομικών Jutta Urpilainen, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, θα έχει την εικόνα κάποιας η οποία έβαλε τα εθνικά συμφέροντα πάνω από αυτά της ευρωζώνης, ως συλλογικής οντότητας...."
  Μπράβο της!
  Καλά έκανε και το ίδιο έπρεπε να κάναμε κι εμείς στην θέση της!
  Ειδικά τώρα που βλέπουμε πεντακάθαρα τι είναι ή ¨Ευρωζώνη" και τι είδους και ποιών συμφέροντα εξυπηρετεί!

  "...Η Φιλανδία (σ.σ. ή όποια άλλη χώρα) θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να αφοσιωθεί στο ευρωπαϊκό όραμα..."
  Ευρωπαϊκό όραμα my arse!!! :) :) :)

 3. Εγώ avatar
  Εγώ 29/08/2011 11:59:08

  Εγώ από όλο το άρθρο κρατώ αυτήν την παράγραφο:

  "Τώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απέρριψε τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ελσίνκι και Αθήνας, η φιλανδική κυβέρνηση θα έχει χρόνο να επιλέξει μια εναλλακτική λύση".

  Δηλαδή, ποιος κυβερνά στη Φιλανδία; Ο Κάιταϊνεν, ή η Μέρκελ;
  Προφανώς η Μέρκελ!

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
  Βλέπουμε σιγά-σιγά την επανασύσταση του Άξονα.
  Η Φιλανδία βγάζει τη μάσκα τής φιλοπρόοδης σκανδιναβικής χώρας (που, εδώ που τα λέμε δεν της πολυταίριαζε κιόλας) και φανερώνει τον παλιό καλό ναζιστικό της εαυτό, που δεν κάνει τίποτα αν δεν πάρει το ΟΚ από το Βερολίνο.

  Έτσι εξηγείται η στάση κάτι χωρών τύπου Σλοβακίας, Σλοβενίας, Εσθονίας, Ολλανδίας, όλες "τσιράκια" τού Βερολίνου, και πριν από 70 χρόνια, και τώρα.

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ Εγώ 29/08/2011 12:08:46

   Η αλήθεια είναι φίλε Εγώ (ή Εσύ), ότι και εμείς από εθνική πολιτική δεν είμαστε και στα πάνω μας τα τελευταία χρόνια. Ούτε καν στη ρητορική...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/08/2011 12:40:26

  Αυτά παθαίνουν όσοι κυττάνε πολύ τις δημοσκοπήσεις εθνικού ακροατηρίου: Στη Φινλανδία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα ή αλλού.
  Το ίδιο φίδι που τρώει τώρα το Φινλανδικό κυβερνητικό συνασπισμό κι έφαγε χθές εδώ τη ΝΔ, αύριο θα φάει τη Μέρκελ και το ΠΑΣΟΚ. Κι έχει ο Θεός γι' αργότερα. Να μου το θυμηθήτε.
  Άλλο states-men και -women, άλλο τσίρκουλα πολιτικάντηδες και πολιτευτάκιες.

 5. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 29/08/2011 15:13:29

  Εδώ που τα λέμε δεν είχε πει και ο εκπρόσωπος των ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών στον Χαρδαβέλλα ότι "κανένας επιχειρηματίας δεν ρίχνει λεφτά σε τσουβάλι χωρίς πάτο";

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.