#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/02/2011 21:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δυσκολίες της δημοκρατίας στην ΑίγυπτοΎστερα από 18 ημέρες διαδηλώσεων, ο Μουμπάρακ αποχώρησε από την εξουσία, προς μεγάλη χαρά της Δύσης. Οι πολίτες της Δύσης όμως, κάνουν λάθος αν νομίζουν πως οι διαδηλωτές της Αιγύπτου θα πετύχουν κάτι μέσα από τη δημοκρατία, ή αν θεωρούν πως η δημοκρατία είναι όντως επιθυμητή.

Η δημοκρατία δεν είναι σκοπός, αλλά μέσο προς επίτευξη κάποιου σκοπού. Στη Δύση, ο σκοπός αυτός εκφράζεται μέσα από το τρίπτυχο «ζωή, ελευθερία, και ευτυχία», μια φράση που υπάρχει και στην αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Κάτι ανάλογο επιθυμούν όλες σχεδόν οι Δυτικές κοινωνίες. Το γαλλικό liberté, égalité, fraternité, είναι ενδεικτικό. Το σύστημα δημοκρατικής διακυβέρνησης που λειτουργεί στη Δύση, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να επιτυγχάνεται ο παραπάνω σκοπός.

Στην Αίγυπτο, ο σκοπός που θα επιτευχθεί μέσω της δημοκρατίας, είναι μάλλον ο θάνατος, η υποταγή, και η τζιχάντ, έτσι όπως επιθυμεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όπως λένε: «Το Κοράνι είναι το δικό μας Σύνταγμα, η τζιχάντ είναι ο τρόπος μας, και ο θάνατος για χάρη του Αλλάχ, η κορυφαία μας επιθυμία». Άλλωστε, ο όρος Ισλάμ σημαίνει υποταγή.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα ¾   του μουσουλμανικού πληθυσμού της Αιγύπτου, επιζητούν την αυστηρή επιβολή του νόμου της Σαρίας. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό επιθυμεί την επιβολή πολιτικών, που στη Δύση θεωρούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 82% θέλει το λιθοβολισμό των μοιχών, και το 84% υποστηρίζει τη θανατική ποινή για όσους μουσουλμάνους αλλαξοπιστήσουν.

Ενώ οι περισσότεροι νεαροί αστοί που πλημμύρισαν τη πλατεία Tahrir όλες αυτές τις ημέρες, επιθυμούν μια σύγχρονη κοινωνία, η πλειοψηφία των Αιγυπτίων διαφωνεί. Το 91% των μουσουλμάνων της χώρας δεν θέλει την εισαγωγή των «δυτικών αξιών στα ισλαμικά κράτη». Για τους περισσότερους κατοίκους πέρα από τα αστικά κέντρα, η οργή τους εναντίον του Μουμπάρακ εστιάζεται στη καταστολή εκ μέρους του των ισλαμικών φονταμενταλιστικών αξιών. Διαφωνούν με την απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής, της πολυγαμίας, και του γάμου ανηλίκων. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι Αιγύπτιοι, όχι μόνο διαφωνούν με την εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης κοινωνίας, αλλά επιδιώκουν να δημιουργηθεί μια «ενοποιημένη μοναδική ισλαμική κοινωνία,  κρατική οντότητα,  ή χαλιφάτο».

Όσοι Δυτικοί συμφωνούν με τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, και πιστεύουν στα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως αυτά διατυπώνονται από τον ΟΗΕ, τα υπονομεύουν, αν τυχόν υποστηρίζουν μια πρώιμη δημοκρατική διακυβέρνηση στην Αίγυπτο.

Η δημοκρατία δεν μπορεί να συμβιώσει με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.  Η πρώτη βασίζεται στη θέληση του λαού, ο δεύτερος σε αυτήν του Αλλάχ. Η μόνη σωστή πορεία αυτή τη στιγμή, θα ήταν αν η Αίγυπτος  απαγόρευε τα εξτρεμιστικά πολιτικά κόμματα, που είναι εγγενώς αντίθετα στη δημοκρατία.

Η Γερμανία, που στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 είδε πως ένα περιθωριακό κόμμα μπορεί να καταλήξει απόλυτος κυρίαρχος, έμαθε το μάθημά της με το τέλος του Β`ΠΠ. Σήμερα, τα ναζιστικά κόμματα απαγορεύονται δια ροπάλου. Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, με κάποια νεοφασιστικά κινήματα. Στην Ισπανία το κόμμα των Βάσκων είναι εκτός νόμου, όπως εκτός νόμου είναι και τα κόμματα Kach και  Kahane Chai στο Ισραήλ.

Σε οποιαδήποτε δημοκρατική εξέλιξη στην Αίγυπτο, θα πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μόλις τη περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση εξέφρασε την επιθυμία να δει μια ιρανικού τύπου κυβέρνηση στην Αίγυπτο, και έναν «γενναίο» πρόεδρο όπως είναι ο Ahmadinejad. Αν η οργάνωση δεν τεθεί εκτός νόμου, στις επόμενες εκλογές, η μουσουλμανική πλειοψηφία θα την υπερψηφίσει, φέρνοντας  την στην εξουσία και φέρνοντας στη χώρα το νόμο της Σαρίας, όπως έγινε και στη γειτονική Γάζα, η οποία ελέγχεται από το παρακλάδι της Αδελφότητας, τη Χαμάς.

Σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση του αμερικανικού Institute for Near East Policy, οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, αποδεικνύουν το  πόσο διαφορετικές είναι οι απόψεις μεταξύ των αστών και των υπολοίπων κατοίκων της Αιγύπτου. Όμως ακόμη και στις πόλεις, η δημοκρατία δεν είναι και τόσο επιθυμητή. Όταν ερωτήθηκαν πως θέλουν να είναι η χώρα τους σε 5 χρόνια από σήμερα, το 26% εξέφρασε την επιθυμία για μια χώρα «που η ισχύς της θα την κάνει σεβαστή, και που θα τη φοβούνται σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή και την Αφρική». Μόλις το 22% επιθυμεί μια Αίγυπτο «που να αποτελεί τη πρώτη πραγματική δημοκρατία στον αραβικό κόσμο».

Συνεπώς ας μην είμαστε βιαστικοί στο να θέλουμε να δούμε πραγματική δημοκρατία σε μια χώρα που μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο.
S.A.-The National Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Ι. avatar
  Γιάννης Ι. 14/02/2011 22:12:03

  Φυσικά για την ελληνική αριστερά, το να είσαι μουσουλμάνος σε καθιστά αυτόχρημα και προοδευτικό. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Να όμως που δεν είναι καθόλου λεπτομέρειες.

 2. Kennan avatar
  Kennan 14/02/2011 23:34:19

  Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες κατά τη διάρκεια των άγριων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράν.

 3. lypon avatar
  lypon 15/02/2011 11:19:29

  Μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε δει στην Αίγυπτο, εκτός από την έξωση του Μουμπάρακ, είναι η αναστολή κάποιων άρθρων του Συντάγματος από τη Στρατιωτική Επιτροπή που κυβερνά.

  Κατά πόσο η αναστολή θα γίνει μόνιμη ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές (στις οποίες θα πριμοδοτηθεί απελπιστικά ο Μπαραντέι, ανεξάρτητα απο το όποιο αποτέλεσμα), εξαρτάται από το πόσο θα εξαπατηθεί η νεολαία που μαζεύτηκε στην Πλατεία Ταχριρ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.