#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/03/2011 06:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δυνάμεις στο πεδίο της μάχης

Γαλλία

[caption id="attachment_92115" align="alignnone" width="600" caption="Mirage 2000 κατευθύνεται προς την Λιβύη χθες"][/caption]

Η πλέον δραστήρια χώρα στην διπλωματία που προηγήθηκε των επιχειρήσεων. Επίσης είναι μία από τις δύο χώρες  – η άλλη είναι οι ΗΠΑ - που έχει ήδη συγκρουστεί στρατιωτικά με την Λιβύη, στον πολέμο του Τσαντ την δεκαετία ’80.

Το Παρίσι έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει σήμερα προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.

Η Γαλλία έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού

Tα διάσημα Mirage και το Rafale θα χρησιμοποιηθούν  για εναέριες περιπολίες και προσβολή στόχων στην ξηρά

Η έκδοση του Mirage 2000 που θα χρησιμοποιηθεί τόσο σε ρόλους αναχαίτισης  όσο και ως βομβαρδιστικό είναι ακριβώς το ίδιο που η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault ήθελε να πουλήσει στον Καντάφι πριν ξεσπάσει η κρίση.

Μεγάλη Βρετανία

[caption id="attachment_92117" align="alignnone" width="600" caption="Βρετανικά Typhoon"][/caption]

Η Βρετανία έχει αναπτύξει υποβρύχια κλάσης Trafalgar τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ χθες. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. Συμμετέχουν επίσης αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon.

Στις ακτές της Λιβύης πλέουν δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.

ΗΠΑ

[caption id="attachment_92116" align="alignnone" width="600" caption="To USS Barry εκτοξεύει πυραύλους Tomahawk εναντίον της Λιβύης - εικόνα από σύστημα νυκτερινής οράσεως (Nathanial Miller / U.S. Navy via Getty Images)"][/caption]

Οι HΠA στη Μεσόγειο διαθέτουν το αεροπλανοφόρο Enterprise και πολυάριθμα σκάφη υποστήριξης. Ta F-18 είναι σε θέση τόσο να επιβάλουν τον σεβασμό της περιοχής απαγόρευσης πτήσεων, όσο και να εξαπολύσουν κάθε είδους επίθεση σε επίγειους στόχους. Σε αυτά  να προστεθούν εκατοντάδες μαχητικά βομβαρδιστικά F-15, F-16  αντιαρματικά A-10, στις βάσεις του Aviano στην Ιταλία, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Για την Λιβύη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι "περιορισμένη" έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.

Το USS Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα--42 F-16.

Καναδάς:

Το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown συμμετέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις -- περιλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού. Καναδικά μαχητικά έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.


Ιταλία

[caption id="attachment_92120" align="alignnone" width="600" caption="AGM-88-HARM"][/caption]

Η Ιταλία εξειδικεύεται στην εξουδετέρωση εχθρικών ραντάρ κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην αρχική φάση των αεροναυτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για 15 αεροπλάνα Tornado ειδικής έκδοσης Ecr, εξοπλισμένα με αμερικανικούς πυραύλους AGM-88 HARM οι οποίοι κατευθύνονται προς τις εκπομπές των ραντάρ καταστρέφοντας τα συστήματα πλοήγησης. Πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή την οποία οι Ιταλοί έβγαλαν ήδη μια φορά εις πέρας κατά την εκστρατεία του ΝΑΤΟ το 1999 στη Σερβία.

Για βομβαρδισμούς θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν τα Av-8 Harrier τα οποία σταθμευουν στον Τάραντο καθώς και το αεροπλανοφόρο Garibaldi.

Τέλος μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Typhoon, τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας τα οποία όμως δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε πόλεμο.

Η Ρώμη έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ιταλία πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας νατοϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.


Ισπανία:

Η Μαδρίτη διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.

Δανία:
Έξι αεροσκάφη F-16 έχουν ήδη φθάσει στη Σικελία. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης.

Νορβηγία:
Η χώρα διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Άλλες χώρες


Ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι υπέρ της ζώνης non-fly, αλλά μέχρι σήμερα κανένα κράτος μέλος δεν έχει προσφέρει αεροσκάφη.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Εμιράτα διαθέτουν από τα πλέον σύγχρονα μαχητικά βομβαρδιστικά F-15 και F-16 αντίστοιχα.

Η Αίγυπτος διαθέτει και αυτή F-16 και Mirage 2000 αλλά μέχρι στιγμής εκδήλωσε μόνον  διάθεση για εφοδιασμό των εξεγερμένων με ελαφρύ οπλισμό

Λιβύη

[caption id="attachment_92121" align="alignnone" width="599" caption="Mig 23 της Λιβύης"][/caption]

Ο τακτικός στρατός της Λιβύης στα χαρτιά διαθέτει 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους, αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό με χιλιάδες μέλη. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη του έχουν λιποτακτήσει.

Στρατός ξηράς--50.000 μέλη, 25.000 κληρωτοί. Άρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αχρηστευμένα. Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945. Πυροβόλα: 2.421. Πύραυλοι εδάφους-αέρος: πάνω από 400.

Ναυτικό--18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη.

Αεροπορία--18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως Ρωσικής και Γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση αεροπορικής άμυνας έχει τουλάχιστον 216 πυραύλους εδάφους-αέρος, 144 τύπου tow και 72 άλλων τύπων.

Η λιβυκή αεροπορική δύναμη βρίσκεται σε κακή κατάσταση ήδη από το 1989 που σταμάτησε η ρωσική στρατιωτική βοήθεια και παρ’ ότι διαθέτει επαρκή μέσα για να επιτεθεί στους επαναστάτες, σαφώς δεν μπορεί να υπερισχύσει του ΝΑΤΟ.

Το καθεστώς Κανταφι προκαλεί φόβο  περισσότερο για τους αντιεροπορικούς πυραύλους που διαθέτει – 30 σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών - παρά για τα σοβιετικά Mig-23 τα οποία βρίσκονται όλα σε κάκιστη κατάσταση.Οι πληροφορίες δεν επαληθεύονται, αλλά διαδίδεται ότι μερικές δεκάδες από αυτά τεχνολογίας του ’70 είναι τελείως άχρηστα, μαζί με τα Su-22.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Repubblica

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zackii avatar
  zackii 20/03/2011 07:37:38

  Μόλις είδαν οι ΗΠΑ ότι κινδυνεύει η επένδυσή τους γιατί ο Καντάφι έπαιρνε την παρτίδα αποφάσισαν να κινηθούν...γιά ανθρωπιστικούς λόγους, και με τη συμμαχία ..των προθύμων γιουσουφακίων τους επιτέθηκαν. Υπάρχει ακόμα κανένας αφελής που πιστεύει ότι όλοι αυτοί ξεσηκώθηκαν τυχαία?

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 20/03/2011 08:03:33

  Οι Γάλλοι και οι Βρεττανοί,με δύο κλασσικά παρακμιακούς ηγέτες,-Κάμερον,
  Σαρκοζί-εμφανίζονται 55 χρόνια μετά το φιάσκο του Σουέζ στίς 29 Οκτωβρίου
  του1956. Τότε έφυγαν άρον-άρον με την απλή προειδοποίηση του Χρουστσώφ.
  Τώρα;

 3. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 20/03/2011 08:15:13

  Οι λαοί πετάνε λεφτά και στέλνουν τα παιδιά τους σε πολέμους που δημιουργεί μια κλειστή κλίκα που εχει σαν στοχο την "Παγκόσμια Διαχείρηση Πλούτου".

 4. NIKOS avatar
  NIKOS 20/03/2011 09:47:47

  χρημα χρημα χρημα...........ΔΥΟ ΚΑΡΤΟΥΝ ΤΥΠΟΙ ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΑΚΟΖΙ ΜΠΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΓΙΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ Η ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ (ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ) ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ,Ο ΑΡΧΙΣΚ...ΡΑΠΑΣ.ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΣΟΥΣ ΠΟΛΕΜ ΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΡΑΧ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΩΝ ΙΝΔΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΣΩΝ.ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΛΟΥΤΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ.ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΖΗΜΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΚΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΑΖΟΠΡΟΕΔΡΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΑ ΣΟΥ ΣΚΑΝΕ 100 ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΦΥΛΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΚΟΣΤΙΖΕΙ.....ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥΣ........ΣΤΗΝ ΣΟΜΑΛΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΡΝΕ Κ.Ο.Κ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ΕΠΙΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ.ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΦΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Η ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΙ ΚΑΤΑ 90%.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΩΣ ΤΩΡΑ ΛΙΓΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ Η ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ......ΣΙΓΑ!!!!!!!!!!!1

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ NIKOS 20/03/2011 13:58:04

   τίποτε προσωπικό.....απλά δουλειές......

   ή ελληνιστί: nothing personal...just buisnes.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.