Οι διαμάχες των κρατών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επόμενη δεκαετία
16/01/2015 14:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι διαμάχες των κρατών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επόμενη δεκαετία

Οι γεωπολιτικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι κυριαρχούν στη λίστα που κατήρτισαν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενόψει της ετήσιας συνεδρίασής του στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι ειδήμονες τοποθετούν στην κορυφή της λίστας όχι οικονομικά θέματα, αλλά θέματα περιβάλλοντος και γεωπολιτικής.

Η έκθεση, στην οποία κάθε χρόνο οι εμπειρογνώμονες αξιολογούν τους παγκόσμιους κινδύνους βάσει πιθανοτήτων και πιθανών επιπτώσεων για τα επόμενα 10 χρόνια, θεωρεί τις διακρατικές συγκρούσεις με περιφερειακές επιπτώσεις ως τον νούμερο ένα παγκόσμιο κίνδυνο όσον αφορά τις πιθανότητες, και τον τέταρτο πιο σοβαρό κίνδυνο όσον αφορά τις επιπτώσεις. Όσον αφορά τις πιθανότητες, ο κίνδυνος υπερβαίνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα (στη 2η θέση), την αποτυχία των εθνικών συστημάτων διακυβέρνησης (3η), την κατάρρευση του κράτους (4η) και την υψηλή διαρθρωτική ανεργία ή υποαπασχόληση (5η).

Κατά την εξέταση των παγκόσμιων κινδύνων όσον αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους, οι σχεδόν 900 εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως το νερό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Άλλοι κορυφαίοι κίνδυνοι παράλληλα με αυτό και τις διακρατικές συγκρούσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις είναι: η ταχεία και μαζική εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, τα όπλα μαζικής καταστροφής και η αποτυχία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Οι 28 παγκόσμιοι κίνδυνοι που αξιολογήθηκαν το 2015 ομαδοποιούνται σε πέντε κατηγορίες – οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, γεωπολιτικούς, κοινωνικούς και τεχνολογικούς. Το 2015 ξεχωρίζει ως το έτος που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι απουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό από το τοπίο κατά το παρελθόν, επιστρέφουν στο προσκήνιο, τονίζοντας επιπλέον το πόσο η γεωπολιτική επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια οικονομία.

Η λίστα των κινδύνων του 2015 δείχνει επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για την ικανότητα του κόσμου να λύσει πιο πιεστικά τα κοινωνικά θέματα, καθώς οι κοινωνίες απειλούνται από τους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρουσία περισσότερων περιβαλλοντικών κινδύνων (μεταξύ των πιο σημαντικών κινδύνων) από τους οικονομικούς.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετωπίζει και πάλι τον κίνδυνο σοβαρών συγκρούσεων μεταξύ κρατών», δήλωσε η Margareta Drzeniek-Hanouz, Επικεφαλής Οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Ωστόσο, σήμερα τα μέσα για να διεξαχθεί μια τέτοια σύγκρουση, είτε μέσω κυβερνο-επιθέσεων, είτε μέσω ανταγωνισμού για τους πόρους ή κυρώσεων και άλλων οικονομικών μέσων, είναι περισσότερα από ποτέ. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των πιθανών καταστάσεων και η επιδίωξη να επιστρέψει ο κόσμος στο δρόμο της συνεργασίας και όχι στον ανταγωνισμό, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τους ηγέτες καθώς μπαίνουμε 2015».

Οι 5 σημαντικότεροι κίνδυνοι όσον αφορά την πιθανότητα

Οι διακρατικές συγκρούσεις με περιφερειακές επιπτώσεις

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η αποτυχία της εθνικής διακυβέρνησης

Η κατάρρευση ενός κράτους ή μία κρίση

Η υψηλή διαρθρωτική ανεργία ή υποαπασχόληση

Οι 5 σημαντικότεροι παγκόσμιοι κίνδυνοι όσον αφορά τις επιπτώσεις

Οι κρίσεις για το νερό

Η ταχεία και μαζική εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών

Τα όπλα μαζικής καταστροφής

Οι διακρατικές συγκρούσεις με περιφερειακές επιπτώσεις

Η αποτυχία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

http://reports.weforum.org/global-risks-2015/press-releases/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.