Οι διαδηλωτές με τις ομπρέλες στο Χονγκ Κονγκ: τι θέλουν από την Κίνα;
30/09/2014 13:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι διαδηλωτές με τις ομπρέλες στο Χονγκ Κονγκ: τι θέλουν από την Κίνα;

Όταν το Πεκίνο αποφάσισε να ασκήσει βέτο στην εκλογή των υποψηφίων στο Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους. Χιλιάδες παραμένουν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ διεκδικώντας το δικαίωμα να εκλέξουν τον ηγέτη τους στις εκλογές του 2017. Έπειτα από ημέρες συγκρούσεων με την αστυνομία, οι παρατηρητές φοβούνται ότι η βία θα επεκταθεί.

Ποια τα τελευταία νέα;

Η αστυνομία αντιμετωπίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού, προκαλώντας έντονη αποδοκιμασία. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας επικρατούσε σχετική ηρεμία, αν και οι περισσότεροι παρέμειναν στους δρόμους, ενώ πολλές τράπεζες και καταστήματα ήταν κλειστά. «Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως, αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ. Ωστόσο, οι διαδηλωτές ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της πόλης όσο το Πεκίνο δεν προχωρά στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Τι θέλουν οι διαδηλωτές;

Η εκλογική ελευθερία είναι το κύριο αίτημα. Αυτή είναι μια αιώνια ανησυχία στο Χονγκ Κονγκ, η οποία ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν η Κίνα ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα θέσει βέτο στους υποψηφίους που θα κατέβουν στις εκλογές του 2017, ρυθμίζοντας έτσι το ποιος θα είναι επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ. Οι διαδηλωτές θεωρούν τους νέους κανόνες ως ένα σημάδι ότι η Κίνα ενδέχεται να διαβρώσει την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» που ισχύει στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν επανήλθε από τον βρετανικό στον κινεζικό έλεγχο.

Για πόσο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις;

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με την απεργία των φοιτητών την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς των εκλογών. Η διαδήλωση αυξήθηκε δραματικά σε απάντηση μιας απόπειρας αστυνομικής καταστολής την Παρασκευή, όταν περίπου 150 διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της πόλης αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οι διαμαρτυρίες διογκώθηκαν και πάλι την Κυριακή, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού για να προσπαθήσει να διαλύσει τα πλήθη.

Ποιοι είναι οι διαδηλωτές;

Από νωρίς την Κυριακή, οι ηγέτες του κινήματος Occupy Central with Love and Peace (Καταλάβετε το Κέντρο με Αγάπη και Ειρήνη) ανακοίνωσαν ότι ενώνονται με τους φοιτητές για μια μαζική καθιστική διαμαρτυρία την οποία είχαν προγραμματίσει. Το κίνημα στηρίζουν προσωπικότητες όπως ο Μπένι Τάι, αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ. Και οι δύο έχουν ζητήσει οι διαμαρτυρίες να μην είναι βίαιες.

Ποιες οι επιπτώσεις των διαδηλώσεων;

Υπάρχουν σημαντικές διαταραχές στην καθημερινή ζωή της πόλης και ο απόηχος της ανησυχίας εκτείνεται πολύ περισσότερο. Αξιωματούχοι είπαν ότι 41 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και αστυνομικών, είχαν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, ενώ 78 συνελήφθησαν για αδικήματα όπως η βίαιη είσοδος σε κρατικά κτίρια και η παρεμπόδιση του έργου της αστυνομίας. Το δολάριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών όταν ξεκίνησαν οι συναλλαγές τη Δευτέρα και οι μετοχές γλίστρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών. Τα σχολεία έκλεισαν σε πολλές περιοχές. Πολλές τράπεζες έκλεισαν υποκαταστήματα, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και περίπου 200 γραμμές λεωφορείων ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Γιατί όλες αυτές οι ομπρέλες;

Ορισμένοι διαδηλωτές έφεραν ομπρέλες για άμυνα ενάντια στην χρήση του σπρέι πιπεριού. Τις χρησιμοποίησαν επίσης για τον καυτό ήλιο (καθώς οι θερμοκρασίες το μεσημέρι φτάνουν τους 32 βαθμούς Κελσίου) κι έτσι απέκτησαν μια συμβολική δύναμη. Άλλοι διαδηλωτές έχουν αυτοσχέδιες μάσκες ή χρησιμοποιούν γυαλιά και άλλα μέσα.

Πώς μπορεί να δοθεί ένα τέλος;

Το διακύβευμα είναι υψηλό, επειδή και οι δύο πλευρές βλέπουν μια μεγαλύτερη απειλή πίσω από την αντιπαράθεση στους δρόμους. «Αυτό είναι ένα σημείο καμπής» δήλωσε ο Χουνγκ Χο-φουνγκ του Johns Hopkins University, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν μαζικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ είχαν συμβεί με την έγκριση της αστυνομίας. «Αυτή τη φορά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την πολιτική ανυπακοή και δημιουργούν οδοφράγματα. Υπάρχει επίσης μεγάλη αναστάτωση. Στο παρελθόν, τόνιζαν ότι οι διαδηλώσεις δεν θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή. Αυτή τη φορά πραγματικά δεν τους ενδιαφέρει. Πραγματικά δεν έχω δει κάτι παρόμοιο στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ».

Αλλά το διακύβευμα είναι υψηλό και για την Κίνα, εν μέρει διότι είναι σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η απόφαση για τον περιορισμό των υποψηφίων στις εκλογές του 2017 προήλθε άμεσα από το Πεκίνο και όχι από την τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. «Το Πεκίνο δεν νομίζω ότι μπορεί να υποχωρήσει» δήλωσε ο Χουνγκ. Οι διαδηλώσεις οδήγησαν κάποιους σχολιαστές να επισημάνουν την αυξημένη ανησυχία, κάνοντας συγκρίσεις με την σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν πριν από 25 χρόνια στο Πεκίνο, κατά την οποία εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους από κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Μπένι Τάι, ένας από τους ηγέτες του Occupy Central, δήλωσε ότι το κίνημα θα συνεχιστεί έως ότου ο νυν επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ παραιτηθεί και το Πεκίνο αλλάξει τη θέση του για πολιτική μεταρρύθμιση. «Είναι εντελώς απροσδόκητο ... αφορά την άσκηση της δημοκρατίας» είπε ο Τάι. «Το Πεκίνο το βλέπει, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ δεν το βλέπει;»

www.theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.