#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι γερμανικές εκλογές θολώνουν την κρίση των Μέρκελ και ΣόιμπλεΕνώ οι γερμανικές εκλογές του 2013 πλησιάζουν, το  Βερολίνο μπλοκάρει μια εφαρμόσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι γερμανοί ηγέτες επ’ ουδενί δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Αθήνα, αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μάστερ στο να παρουσιάζει το πολιτικό χάος ως στρατηγική. «Χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα που θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα»  ανακοίνωσε πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αλλά η αλήθεια είναι πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική σύγχυσης της Γερμανίας παράλληλα με την κρίση του ευρώ, προς μεγάλη ενόχληση των εταίρων της Γερμανίας.

Στις Βρυξέλλες και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι ήρθε η ώρα της ειλικρίνειας, ειδικά επειδή η γερμανική κυβέρνηση θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στη νομισματική ένωση. «Τα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν έτσι», λέει ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Το ΔΝΤ απαιτεί ανοιχτά μια «πραγματική λύση» και παρόλα αυτά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αυτή τη στιγμή.

Η ελληνική διάσωση είναι μια ιστορία αυταπάτης. Τον Μάιο του 2010, αξιωματούχοι είπαν ότι ένα πακέτο διάσωσης ύψους 110 δις. ευρώ ήταν επαρκές. Είναι πλέον σαφές ότι ακόμα και το δεύτερο πακέτο διάσωσης, συνολικού ύψους 130 δις. ευρώ, είναι πολύ μικρό - και αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς πριν από έξι μόλις μήνες. Τώρα, όμως, υπάρχει και μια άλλη έλλειψη, αυτή τη φορά 33 δις. ευρώ. Είναι μια καταστροφή για τον Σόιμπλε και τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στην πορεία προς τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους και οι δύο πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να μην αντιμετωπίσουν τους  φορολογούμενους παρουσιάζοντάς τους το πραγματικό και ως εκ τούτου ακριβό, κόστος.

Μαγειρεύοντας τα βιβλία

Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν λύσεις με λογιστικά τεχνάσματα. Οι πολιτικοί ενεργούν σαν να ήταν Έλληνες στατιστικολόγοι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, αναμένεται να παίξει το ρόλο του σωτήρα. Πολύ βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα που ονομάζονται γραμμάτια του δημοσίου, ή έντοκα γραμμάτια, αποτελούν μια από τις πηγές χρηματοδότησης στην  Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να εκδίδει μέχρι και 18 δις. ευρώ με αυτούς τους τίτλους. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παίρνουν τη χρηματοδότησή τους σχεδόν αποκλειστικά από την κεντρική τράπεζα, είναι οι κύριοι αγοραστές των εντόκων γραμματίων.

Γι 'αυτό το λόγο, το όριο για τα έντοκα γραμμάτια έπρεπε στην πραγματικότητα να μειωθεί στα 12 δις ευρώ. Αλλά τώρα οι νομοθέτες συζητούν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να δέχονται το αρχικό ποσό, το οποίο θα αποφέρει 6 δις ευρώ. Η ΕΚΤ αναμένεται να συνεισφέρει ακόμα 7 δισ. ευρώ. Τελικά, στην κρίση, η κεντρική τράπεζα αγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 45 δις ευρώ σε χαρτί. Αλλά επειδή η ΕΚΤ πλήρωσε λιγότερα από την ονομαστική αξία των ομολόγων, θα λάβει ένα κέρδος όταν αυτά λήξουν. Η Γερμανία θέλει να συμπεριλάβει αυτά τα πιθανά δισεκατομμύρια των μελλοντικών κερδών στον τρέχοντα σταθερό προγραμματισμό.

Το υπόλοιπο κενό στο πρόγραμμα διάσωσης πρόκειται να κλείσει με έναν αριθμό άλλων μέτρων. Ένα από τα σχέδια απαιτεί τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων για άλλη μια φορά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανώς και άλλες χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια να απαιτήσουν καλύτερους όρους. «Δεν έχω την εντύπωση ότι όλοι στο Βερολίνο έχουν πραγματικά σκεφτεί τις συνέπειες της μείωσης των επιτοκίων για την Αθήνα», λέει ένας εσωτερικός πληροφοριοδότης στις Βρυξέλλες.

Αμφισβητώντας τις εγχώριες ανησυχίες 

Η άποψή του αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση από το πείσμα της Γερμανίας και άλλων μελών της νομισματικής ένωσης. Η άποψη στις Βρυξέλλες είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί πλήρως στις εκλογές του 2013. Το πόσο ακριβώς έχει προχωρήσει η απομόνωση της Γερμανίας ήταν εμφανές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν την πρόταση για τη μείωση του χρέους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση της Αθήνας θα επαναγοράσει το χρέος που εξακολουθεί να έχει με τους ιδιώτες πιστωτές, όπως οι τράπεζες. Επειδή η αγοραία αξία των τίτλων είναι χαμηλή, 10 δις ευρώ θα είναι αρκετά για να εξοφλήσει τουλάχιστον 30 δις ευρώ σε δάνεια.

Αυτό ακούγεται πολύ ωραία στη θεωρία, αλλά με εξαίρεση τον Σόιμπλε, όλοι οι παρόντες στη συνεδρίαση το απέρριψαν, είτε επειδή τα κοινοβούλια τους δεν θα ψήφιζαν την αναγκαία χρηματοδότηση για το ταμείο διάσωσης, είτε επειδή πιστεύουν ότι δεν θα ήταν αποτελεσματικό. Και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τιμές των ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για εξαγορά. Εν μέσω όλων αυτών, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του χρέους της, που πρόσφατα ανήλθε σε περισσότερα από 300 δις ευρώ, σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά η πιθανότητα τελικά να αποσβέσουν τα χρήματα που δανείζουν είναι προϋπόθεση του ΔΝΤ για τη συνέχιση συμμετοχής στο πρόγραμμα διάσωσης. Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει καταστήσει σαφές ότι έχει βαρεθεί τους παραπλανητικούς χειρισμούς στην Ευρώπη.

Για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, μια απόσυρση του ΔΝΤ θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της αποτυχίας, και όχι μόνο επειδή ήταν η γερμανική κυβέρνηση που κάποτε επέμενε να συμμετέχει το σεβαστό όργανο σε προγράμματα της Ευρώπης. Θα σημαίνει επίσης την απώλεια σχεδόν 20 δις ευρώ σε βοήθεια που έχουν υποσχεθεί προς την Ελλάδα. Οι χώρες της ευρωζώνης θα έπρεπε να συμμετέχουν και μόνο η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει περίπου 6 δις ευρώ. Ακόμη και ένας πολιτικός μάστερ όπως ο Σόιμπλε πιθανότατα δεν θα μπορούσε να το παρουσιάσει αυτό ως στρατηγική.

Πυθία

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεωργία avatar
  Γεωργία 26/11/2012 09:26:35

  Διαβάστε το καινούργιο βιβλίο της Χέλερ(Η ΝΟΝΑ), και θα καταλάβετε την πολιτική της Μέρκελ και του μπράβου της Σόιμπλε, όπως χαρακτηριστικά τον αναφέρει.

 2. Κώστας avatar
  Κώστας 26/11/2012 11:58:09

  Για να καταλάβω, δηλαδή η κ.Μέρκελ προτιμάει να κρατάει μια ολόκληρη χώρα σε αδιέξοδο, τον λαό της εξαθλιωμένο και να ρισκάρει την κατάρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.... για να μην χάσει τις επόμενες Γερμανικές εκλογές?
  Τέτοιους ηγέτες χρειαζόμαστε δηλαδή?

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κώστας 26/11/2012 17:55:51

   Μια χώρα;
   Μισή Ευρωπαική ήπειρο...
   Για πολλούς πολιτικούς, μετρά κυρίως το κόμμα και η κομματική εξουσία. Ξεχάσαμε κάποια Ελληνικά κόμματα και πολιτικούς που έκαναν πρόωρες εκλογές το 2007, ενώ η χώρα καιγόταν; Και το 2009 ενώ ...ξανακαιγόταν (με διαφορετικό τρόπο);
   Για μισή Ευρωπαική ήπειρο θα σκάμε τώρα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.