#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2011 09:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι βαθύτερες αιτίες των ταραχών του Λονδίνου
Τριάντα χρόνια μετά τις αιματηρές ταραχές του Brixton και του  Toxteth, οι πόλεις της Αγγλίας συγκλονίζονται και πάλι από την αστική  βία.

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες του σήμερα με το 1981: Ένας πλούσιος βασιλικός γάμος, λιτότητα, και ανεργία των νέων. Και αυτή τη φορά, η βία πυροδοτήθηκε από μια αστυνομική αυθαιρεσία.

Η μητροπολιτική αστυνομία έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του `80, αλλά η αντίδρασή της στον θάνατο του Mark Duggan στο  Tottenham από κάποια όργανά της ήταν ανεπαρκής. Ήταν μεγάλο λάθος το ότι η οικογένεια του νεκρού έπρεπε να περιμένει 36 ώρες για να δει τη σωρό του, και να αφήσει να εξαπλωθεί η διχογνωμία για το αν το θύμα είχε πυροβολήσει πρώτο ή όχι.

Υπάρχουν και κάποιες σημαντικές διαφορές από τα γεγονότα του 1981. Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της εξέγερσης του Brixton, τα τότε επεισόδια οφείλονταν «σε ξέσπασμα θυμού και αντίδρασης των νεαρών μαύρων εναντίον της αστυνομίας». Η τρομακτική ταχύτητα με την οποία τα σημερινά επεισόδια εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις, αποδεικνύει το τεράστιο μέγεθος της κοινωνικής αποξένωσης.

Κάποιες διαφορές αντανακλούν και μια αλλαγή στην διαθέσιμη τεχνολογία. Η ανάπτυξη  της κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Twitter και η κινητή πλατφόρμα του BlackBerry Messenger, επιτρέπουν τον ταχύτατο συντονισμό των διαδηλώσεων, σε βαθμό που η αστυνομία δεν τις προλαβαίνει, και όπως παραδέχεται η ίδια αναγκάζεται να διασκορπιστεί σε αφάνταστο βαθμό. Βέβαια, δεν θα πρέπει να συγχέουμε το μέσο με το κίνητρο.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα επεισόδια ως μια καθαρά εγκληματική συμπεριφορά κάποιων. Δεν προχώρησε σε ανάλυση. Αν και ο δισταγμός του να προσφέρει μια εξήγηση είναι απόλυτα κατανοητός, στο τέλος θα πρέπει να δώσει την εξήγηση που πρέπει, και  την οποία είναι ικανός να αντιληφτεί.

Σε μια ομιλία του το 2006, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είπε: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν θα βρούμε τη σωστή απάντηση αν δεν δούμε τι πήγε λάθος. Πρέπει να ψάχνουμε τις αφορμές, να ανιχνεύουμε τις αιτίες. Αυτό δεν σημαίνει πως δικαιολογούμε το έγκλημα, αλλά μας βοηθά στο να το αντιμετωπίσουμε…». Τότε, μιλούσε για την αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά θα μπορούσε να αναφέρεται και σε όλα όσα συμβαίνουν  σήμερα.

Αν η αριστερά θέλει να προχωρήσει σε μια τέτοια συζήτηση, θα πρέπει να είναι πιο σαφής όσον αφορά στις αιτίες της βίας. Οι ταραχές δεν είναι, όπως λένε κάποιοι, μια εξέγερση εναντίον των περικοπών της κυβέρνησης. Πολλές από τις περικοπές, στις οποίες αποδίδεται η βία, δεν άρχισαν καν να ισχύουν. Αυτό δεν σημαίνει πως όταν ισχύσουν δεν θα χειροτερέψουν τα πράγματα. Αλλά το να το να τις θέτουμε ως μια πολιτικά βολική εξήγηση για τις φασαρίες, σημαίνει και να καμουφλάρουμε τις οικονομικές και κοινωνικές παραμορφώσεις που κρύβονται πίσω από την βία.

Η ταραγμένη και άνιση βρετανική κοινωνία είναι μια κοινωνία στην οποία πολλά μέλη της θεωρούν πως δεν τους πέφτει λόγος. Το νεανικό έγκλημα είναι κυρίαρχο σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, αλλά σαν πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγεθυμένο σε κοινωνίες με μεγάλο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

Το πλιάτσικο ήταν ως ένα βαθμό καθαρός μηδενισμός. Κατά τα άλλα, ήταν μια πρόχειρη απόπειρα των πλιατσικολόγων να μιμηθούν τον υπέρμετρο και εμφανή  καταναλωτισμό των προνομιούχων. Ήταν μια έκφραση των αξιών μιας κοινωνίας στην οποία μαθαίνουμε από μικροί, πως μια καλή ζωή σημαίνει «να βγάζουμε χρήματα και να αποκτάμε υλικά αγαθά».

Οι εργατικοί, και γενικά η αριστερά, θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε εκείνους τους κοινωνικούς παράγοντες, όπως είναι η διάλυση της οικογένειας, που συνήθως υποβαθμίζουν. Οι πολιτικοί της Αγγλίας θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά για την εξαθλίωση των φτωχών των πόλεων, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης. Να σκεφτούν για το πώς η εγγλέζικη κοινωνία έχει σκληρύνει και έχει αποσαρθρωθεί από την ελευθεριότητα του λάιφ στάιλ.

Αν ο πρωθυπουργός θέλει να αντιμετωπίσει τις αιτίες της νεανικής παραβατικότητας, και όχι μόνο τα συμπτώματα, θα πρέπει να ηγηθεί μιας συζήτησης ανάλογης με αυτήν που η σημερινή βίαιη πραγματικότητα απαιτεί.

 

S.A.-New Statesman

http://www.newstatesman.com/uk-politics/2011/08/riots-violence-social-speed

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JOHN avatar
  JOHN 12/08/2011 10:56:02

  Ακριβως αυτο ειναι το σχεδιο.Διαλυουν τα παντα,αποπροσανατολιζουν με τα ΜΜΕ που ελεγχουν απολυτα( προβοκατορικα πολλες φορες)ισοπεδωνουν λαους και κοινωνιες και επιβαλονται!Θανασιμος εχθρος τους,καθε σκεπτομενο και ανησυχο ατομο.

 2. Απορία avatar
  Απορία 12/08/2011 14:58:16

  Τελευταία συνέντευξη Ρουμπίνι:
  h--p://online.wsj.com/video/roubini-warns-of-global-recession-risk/C036B113-6D5F-4524-A5AF-DF2F3E2F8735.html?mod=WSJ_hpp_mpvidcar_1

  "Marx was right, capitalism can self-destruct"!!!
  "There is no solution to world debt problem without restructuring"!!!
  τάδε έφη Roubini !!!

  Ούτε Keynes, ούτε Hayek τελικά...
  Τη λύση την έχει πει κάτι χιλιάδες χρόνια πριν ο Σόλωνας!
  Σεισάχθεια τώρα!

 3. Ο Άρης avatar
  Ο Άρης 12/08/2011 15:01:49

  Αν οι ταραχές Λονδίνο προήλθαν από βαθιά κοινωνικά προβλήματα που αφορούν τον αποκλεισμό τους, χωρίς προνόμια, και την κτηνωδία της αστυνομίας, υπαρχουν δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να προωθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μην εκπλαγείτε αν, στο άμεσο μέλλον, οι νέοι προβοκάτορες { τα ΜΜΕ} θα 'προσληφθουν ' { που εχουν } για να υποκινούν τη βία και να σκανε επάνω στις ειδήσεις. Με άλλα λόγια, οι ελίτ χρειάζεται βία για να κάνει τις πολιτικές της αποδεκτες. . Μετά από λίγες μέρες από τις ταραχές (η οποίες επιτρέπονται να συνεχιστουν), μια σημαντική αλλαγή στην επικοινωνία της τεχνολογίας εισήχθη και έγινε αποδεκτή από τον πληθυσμό: καταγραφη στα chat, GPS, δηλαδη τη θέση και άλλες προσωπικές πληροφορίες που μπορούν τώρα να παρακολουθούνται από τις αρχές για «ύποπτες δραστηριότητες» . ΣΕ Λίγες μέρες και ο πληθυσμός θα είναι έτοιμος να αποδεχθεί το στρατιωτικό νόμο και άλλες τακτικές που συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταπιεστικές χώρες του τρίτου κόσμου.Παρτε παραδειγμα..Κυριακατικη "κατασκευασμενη" Δημοσκόπηση δείχνει ότι, το 77% του πληθυσμού {στην ΑΓΓΛΙΑ} θα συμφωνούσε να δει το στρατό στους δρόμους του Λονδίνου (στρατιωτικός νόμος). Επίσης, σημειώστε ότι ένας στους τρεις ανθρώπους δεν θα ενοχλουνταν να δει στασιαστές να πυροβολουντε με πραγματικά πυρά.

  . Το πιο σημαντικό πράγμα πουπρεπει να εξετστει είναι τα επακόλουθα και τις αλλαγές που θα επηρεάσουν τα έθνη μας για τα επόμενα χρόνια. Των ποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι ταραχες τελικά;Οι φτωχοί άνθρωποι του Λονδίνου που θέλουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα; Ή η κυρίαρχη ελίτ που θέλει να δικαιολογήσει περισσότερο έλεγχο;

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Ο Άρης 12/08/2011 16:56:34

   Άρη καλό το παραλήρημά σου αλλά δεν έχει...δράκο!
   Μεσοαστικά παιδιά λαφυραγωγούν και καταγράφονται από τις κάμερες.
   Σε πολλές δε περιπτώσεις τα παραδίδουν οι γονείς τους.
   Όλα τα άλλα είναι, να χουμε να λέμε τα κρύα βράδια στις κόβες!

   υ.γ. "κατασκευασμένη";;;
   Εσύ που το ξέρεις;
   Νέος ξερόλας μας προέκυψε!!!

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Σταύρος 12/08/2011 20:26:55

    Ίσως ο Άρης θεωρεί ότι ενώ υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης μιας κρίσης (οποιασδήποτε μορφής), επίτηδες δε λαμβάνονται μέτρα..όπως έγινε σε μας το 2008..όπως θέλουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα για τους φοροφυγάδες (δεν μπορούν τάχατες να βρουν ποιοι είναι)..γενικά θεωρώ πάγια την τακτική να βαφτίζονται ''αναποτελεσματικά'' πολλά μέτρα, έτσι ώστε οι νεοταξίτες να περνούν αυτά που τους συμφέρει...οι δημοσκοπήσεις πολύ πιθανό να είναι πραγματικές στη συγκεκριμένη περίπτωση (οι άνθρωποι βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τη ζωή τους να κινδυνεύει)..είναι όμως ''διαμόρφωση κοινής γνώμης''..ουκ ολίγες φορές συνέβη και στα του οίκου μας...

 4. Κακός avatar
  Κακός 12/08/2011 18:46:02

  Ολο λόγια ειναι αυτές οι εφημερίδες του φαμπιανισμού άλλα από προτάσεις τίποτα.

  Επίσης η συγκεκριμένη φράση στο κείμενο είναι τελείως άκυρη:

  "how our culture has been coarsened and debased by life­style libertarianism."

  Η κοινωνία δεν έχει εκτροχιαστεί και απαξιωθεί λογω των ατομικών ελευθεριων άλλα εξ' αιτίας της εξάλειψης τους. Όταν οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερους φόρους και να παρακολουθούνται απο περισσότερες κάμερες και ταυτόχρονα η χώρα να συντηρεί πολέμους σε πολλές γωνίες του πλανήτη τότε εκεί οφείλεται ο εκτροχιασμός και η απαξίωση.

  Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι κράτιστες επειδή δεν μπορούν να κατηγορήσουν τη θρησκεία του κράτους, κατηγορούν την ελευθεριά. Θα ήταν πιο αντικειμενική η συγκεκριμένη εφημερίδα εάν έκανε την ίδια αυστηρή κριτική και στον Τονι Μπλερ και τις συνέπειες της πολιτικής του σήμερα.

 5. Dora avatar
  Dora 12/08/2011 19:15:30

  Μακρυα απ' τον Θεο! Αυτο ειναι το προβλημα κι ολα τ'αλλα ειναι φιλολογιες!
  Μεγαλωνοντας χωρις αξιες ηθικες,με μονο παιδαγωγο την τηλεοραση με οτι κι αν συνεπαγεται αυτο. Καταναλωση,βια και σεξ.Το προτυπο ειναι παντα ο ηρωας της ταινιας που τα καταφερνει να τ'αρπαζει παντα και να βγαινει παντα λαδι,η δε διαφημιση,τι να τα λεμε τωρα.Μερικα απ' τα παιδια ηταν 9 και 12 χρονων.Που ειναι οι γονεις τους?
  Οταν η κλοπη και το εγκλημα τιμωρουνται ελαφρα η και καθολου,ενα παιδι χωρις καμμια αρχη απο το σπιτι,γιατι να μην κλεψει,καψει,καταστρεψει?

 6. ΔΗΜΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΣ 12/08/2011 20:01:21

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ.
  ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ ΞΑΙΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ΄ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΜΕ ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.
  ΤΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ " ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ " ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ; ΤΟ ΕΓΡΑΦΑΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΕΛΟ; Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΧΗΜΙΚΑ;
  ΠΡΟΣ Dora!
  AN ΘΕΛΕΙΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕ " ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ" ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΥΣΗΤΗΣΟΥΜΕ.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ ΔΗΜΟΣ 12/08/2011 20:14:49

   Μην το λες σε μένα για την "δημοσκόπηση" !
   Πες το στον "Άρη" που την αναφέρει για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.
   Τώρα για το τι μέρος του λόγου είναι οι συλληφθέντες, άστο δεν το 'χεις!
   Προς τιμή των οι ίδιοι οι γονείς των τους παραδίδουν αφού τους βλέπουν να προβάλλονται στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, κατά την διάρκεια των βανδαλισμών, καταγεγραμμένους από κάμερες ασφαλείας!
   Κάποιοι άλλοι απλά αναγνωρίζονται!
   Κακό πράγμα η κάμερα και η καταγραφή ε;!

 7. Επίκουρος avatar
  Επίκουρος 12/08/2011 21:37:07

  Ολα τα λεφτα ο Pat Condell!!! http://www.youtube.com/watch?v=9pAC0YSmK0g

 8. Τρικεράτωψ avatar
  Τρικεράτωψ 12/08/2011 22:55:09

  TEOTWAWKI

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.