#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2011 19:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αραβικές εξεγέρσεις επιτείνουν τα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ


Τα συγκλονιστικά γεγονότα του αραβικού κόσμου, μετατόπισαν το τελευταίο διάστημα το παγκόσμιο ενδιαφέρον από τα δημοσιονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι χώρες  της ΕΕ. Αν και ο πανικός έχει κάπως μειωθεί, τα προβλήματα αυτά συνεχίζουν αμείωτα. Στη πραγματικότητα, οι ταραχές στη Μέση Ανατολή μπορεί και να επιτείνουν τη κρίση της ΕΕ, αφού ήδη πολλά κράτη, που εναγωνίως αναζητούν χρήμα, αναγκάζονται να πληρώνουν πολλά περισσότερα για τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου.


Ανησυχώντας για τη επίδραση του αυξημένου κόστους του πετρελαίου στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ υπονόησε πριν τρεις ημέρες, ότι τον επόμενο μήνα θα ανεβάσει τα επιτόκια, ανεβάζοντας έτσι και το κόστος δανεισμού για τα καταχρεωμένα κράτη. Έτσι, οι ήδη ανησυχούντες επενδυτές, αποκλείεται να στραφούν προς τα όχι και τόσο σίγουρα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.


Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις προσπάθειες που κάνει η Ευρώπη να σταθεροποιήσει τη κρίση χρέους, και να χτίσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει πως οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα ξαναπάθουν αυτό που έπαθαν, και που απείλησε ακόμη και τη ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις 11 Μαρτίου και μετά ξανά στις 24, με σκοπό να θέσουν νέους όρους προς διασφάλιση των δημοσιονομικών της ευρωζώνης.


Η Γερμανία, που πληρώνει τους λογαριασμούς, έχει θέσει ως όρο για τη διάσωση των ασθενών οικονομιών, τη συμμόρφωσή τους με αυστηρά μέτρα λιτότητας, και με μεταρρυθμίσεις που θα τις καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Μεταξύ άλλων, η Angela Merkel επιμένει στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, και κατάργηση των νόμων που θέλουν αυτόματη προσαρμογή των ημερομισθίων με την άνοδο του πληθωρισμού. «Δεν υποχωρούμε σε αυτό», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. «Αν το κάναμε, θα γκρέμιζαν τα θεμέλια που χτίσαμε για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Για αυτό και η κυβέρνησή μας δεν δέχεται συμβιβασμούς σε αυτό το ζήτημα», είπε.


Η Γαλλία στηρίζει τη Γερμανία, κάποιες άλλες όμως χώρες ψάχνουν για μια συμβιβαστική λύση. Ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Enda Kelly προσπαθεί να χαλαρώσει τους σκληρούς όρους στους οποίους υπεβλήθη η χώρα του για να λάβει το πακέτο οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Στο Βέλγιο σημειώθηκε τη Παρασκευή μια μεγάλη και γενική απεργία, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη απέναντι στα συνδικάτα, ειδικά όσον αφορά στη κατάργηση της σύνδεσης του μεροκάματου με τον πληθωρισμό.


Η Πορτογαλία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης. Εδώ και μήνες όλοι προβλέπουν πως αυτή θα είναι η επόμενη στη σειρά που θα καταρρεύσει, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που κατάντησαν να ικετεύουν την ΕΕ και το ΔΝΤ να τις σώσουν. Η Πορτογαλία τώρα, χρειάζεται να βρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούλιο, αλλά αυτό μοιάζει αδύνατο, αφού ήδη βρίσκεται σε ύφεση, και είναι πολύ αμφίβολο αν  η χώρα θα καταφέρει να πληρώσει το σκληρότατο επιτόκιο ύψους 7% που οι αγορές απαιτούν για να ρισκάρουν αγοράζοντας τα 10ετή ομόλογά της.


Πάντως υπάρχουν και κάποια καλά νέα για τη Πορτογαλία. Τη Τετάρτη που μας πέρασε η Λισσαβόνα πούλησε επιτυχώς έντοκα γραμμάτια του δημοσίου ύψους €1 δισ. και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η χώρα ήδη κάλυψε το 1/3 των αναγκών της για φέτος. Προς το παρόν, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά στις φωνές που τη ζητούν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Για παράδειγμα, ο Joao Cesar das Neves, ένας από τους κορυφαίους Πορτογάλους οικονομολόγους επιμένει πως «Χρειαζόμαστε αυστηρούς κανόνες. Η χαλαρότητα είναι που μας έφερε εδώ που φτάσαμε. Χρειαζόμαστε να έρθει κάποιος από έξω και να μας βάλει σε τάξη. Το ΔΝΤ μπορεί να το κάνει. Χρειάζεται να σφίξουμε τις ζώνες μας…».


Όπως  όμως λέει ο πρωθυπουργός Jose Socrates, μια τέτοια κίνηση δεν θα λύσει τα προβλήματα της Πορτογαλίας.  Επιμένει πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική, ενώ τα μέτρα λιτότητας θα μειώσουν το έλλειμμα. Με  έλλειμμα στο 7.3% του περσινού ΑΕΠ, η Πορτογαλία έχει διπλάσιο το διπλάσιο από το στόχο που θέτει η ΕΕ, αν και μικρότερο από το 8.9% των ΗΠΑ.


Η ανεργία στη πιο φτωχή χώρα της Δυτικής Ευρώπης έχει σκαρφαλώσει στο 11% ενώ η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0.3% στο τρίτο τετράμηνο του 2010, δημιουργώντας φόβους για μεγάλη ύφεση που θα υπονομεύσει τα κρατικά έσοδα.


Τώρα, η μεγάλη ανησυχία είναι αν οι αγορές θα συνεχίσουν να ταλαντεύονται, εφόσον οι διαφωνούντες μεταξύ τους Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύχουν να συμφωνήσουν σε κάποιο μηχανισμό διάσωσης, ώστε να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να τους πείσουν ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πειθαρχία συνοδευόμενη από ριζικές  οικονομικές μεταρρυθμίσεις.


 


S.A.-Global Post


 


ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.