#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2011 09:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αραβικές εξεγέρσεις ενίσχυσαν την Τουρκία

(Jerusalem Post). Μια από τις λιγότερο αναμενόμενες συνέπειες της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, είναι και η σημαντική ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας, που καθίσταται πλέον  μια εν δυνάμει περιφερειακή ηγέτιδα.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Ashraf Abdel,  ένας εκ των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανακοίνωσε από τη Κωνσταντινούπολη ότι κατέφυγε στη Τουρκία, μέχρι να πετύχει η επανάσταση εναντίον του Μουμπάρακ. Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας, και του πολιτικού ρόλου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, τονίζοντας ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα το θεωρεί ως το ιδανικό μοντέλο για την μετά Μουμπάρακ Αίγυπτο. Μάλιστα σημειώθηκαν ιδιαίτερες  και εκτενείς συνομιλίες μεταξύ του κόμματος και της Αδελφότητας.

Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα σχόλια του ΑΚΡ εναντίον του Μουμπάρακ, κατέστησαν την Άγκυρα ως ντε φάκτο προστάτιδα της Αδελφότητας, και πιθανό μεσάζοντα στο «νέο» Κάιρο. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η Τουρκία αποκτά τώρα πρόσβαση στην  αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Από το 2002 που το ΑΚΡ ανέβηκε στην εξουσία, έχει ξεσπάσει διαμάχη για το αν η εξωτερική πολιτική της χώρας, που εστιάζει κυρίως στη Μέση Ανατολή, έχει βοηθήσει τη Τουρκία να αυξήσει την επιρροή της στη περιοχή ή όχι. Μέχρι να ξεσπάσουν οι ταραχές στη Τυνησία και στην Αίγυπτο, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ήταν όχι. Η εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ, που υπερασπίζεται τη Χαμάς και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δεν είχε απήχηση στις αραβικές πρωτεύουσες, οι ηγεσίες των οποίων ανησυχούσαν πολύ για την αστάθεια που σχετίζεται με τη Χαμάς, και την επικίνδυνη αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης.

Σήμερα, με την Μουσουλμανική Αδελφότητα να αναδύεται ως παίκτης κλειδί στην αιγυπτιακή πολιτική σκηνή, το ΑΚΡ που είναι παλιός φίλος της, απέκτησε έναν πολύτιμο σύμμαχο στο Κάιρο. Το ίδιο ισχύει και στη Τυνησία, όπου η τοπική Αδελφότητα βγήκε από τις σκιές μετά τη πτώση του εκεί δικτάτορα.

Επιπλέον, αν ανατραπούν κι άλλα δικτατορικά καθεστώτα στον αραβικό κόσμο, το ΑΚΡ θα αποκτήσει ακόμη περισσότερους φίλους και συμμάχους.

Ο αραβικός χειμώνας του 2011 δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, στο οποίο το ΑΚΡ, που πρόλαβε και στήριξε εγκαίρως τόσο την Αδελφότητα όσο και τις εξεγέρσεις, απέκτησε σημαντικό ρόλο και επιρροή.

Οι σχέσεις μεταξύ του ΑΚΡ και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν είναι κάτι το καινούργιο ή το συγκυριακό. Στο παρελθόν, σημαντικά στελέχη του κόμματος, όπως ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan, γαλουχήθηκαν με τις τουρκικές εκδοχές της Αδελφότητας, όπως το Ισλαμικό Κόμμα Πρόνοιας, ή το Ισλαμικό Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας. Κοινό σημείο όλων των παραπάνω ήταν να καταστεί η θρησκεία πυξίδα της χώρας, και να τονιστεί η απαρέσκεια τόσο της κοσμικής δημοκρατίας, όσο και των ΗΠΑ.

Αυτού του είδους η πολιτική φιλία και συνεργασία, ανάλογη με αυτή των σοσιαλιστών μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον 20ο αιώνα, είναι ο λόγος που το κόμμα ΑΚΡ αποκτά ιδιαίτερη επιρροή και δύναμη στη  νέα Μέση Ανατολή που προκύπτει σιγά σιγά.

Είτε ανατραπεί είτε όχι το σημερινό καθεστώς της Αιγύπτου, η Αδελφότητα ήδη αποτελεί σημαντικό πολιτικό παράγοντα. Είναι πιθανό να παίξει μεγάλο ρόλο στη φάση της μετάβασης, αλλά και να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα προκύψει. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, το ΑΚΡ θα στηρίξει την Αδελφότητα και προσπαθήσει να μεγεθύνει το ρόλο της. Ως αντάλλαγμα, η Αδελφότητα θα προσφέρει στο ΑΚΡ επιρροή στο Κάιρο.

Αυτό που βλέπουμε είναι ο τερματισμός της χρόνιας στρατηγικής απομόνωσης της Τουρκίας από τη Μέση Ανατολή. Τα κοσμικά κόμματα που κυβερνούσαν τη χώρα έως το 2002, είχαν αποφασίσει να ταυτίσουν τη μεσανατολική πολιτική της χώρας με αυτήν της Δύσης. Στη συνέχεια, το ΑΚΡ ισχυρίστηκε πως η νέα εξωτερική πολιτική, με εστίαση στη Μέση Ανατολή, θα καθιστούσε τη Τουρκία ισχυρή δύναμη, ειδικά αφού δεν την ενδιέφερε πλέον η ταύτιση με τη Δύση.

Μέχρι τον φετινό χειμώνα, η προσέγγιση αυτή δεν έφερνε αποτελέσματα. Όχι μόνο δεν κέρδισε η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, αλλά είχε χάσει και τα ερείσματα της στους Δυτικούς συμμάχους, αφού συνήθως ακολουθούσε διαφορετική από αυτούς πολιτική σε διάφορα καυτά ζητήματα. Με λίγα λόγια η πολιτική του ΑΚΡ φάνταζε λανθασμένη. Αυτό όμως άλλαξε φέτος. Τώρα,  όχι μόνο θα χαράζει διαφορετική της Δύσης πολιτική σε θέματα όπως αυτά της Χαμάς ή του Σουδάν, αλλά θα έχει και πιστό ακροατήριο στο Κάιρο και αλλού, μαζί με τη δύναμη να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές που επιλέγει.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας και τη συνεχή απογοήτευση, το ΑΚΡ τώρα επιτέλους δικαιώνεται, και η Τουρκία ενισχύεται ως περιφερειακή δύναμη, εξαιτίας του αραβικού χειμώνα της εξέγερσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kastroHEL avatar
  kastroHEL 21/02/2011 10:12:53

  καλα ας μην πανηγυριζουν...μπορει καποιες διασπαστηκες κινησεις ,περαν των κουρδων, να συμβουν και στην Τουρκία (αλεβιτες κτλ)!Γιατι απ οτι φαινεται μπορει να παμε σε μια μορφη γιουγκοσλαβοποιησης της αραβιας απο το Μαροκο μεχρι το Ιραν...διοτι τα αραβικα κρατη με την τωρινη τους μορφη, ειναι δημιουργημα της αποικιοκρατιας...

 2. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 21/02/2011 14:23:37

  Δεν νομίζω μακροπρόθεσμα να ισχύει αυτό. Έχω γράψει και σε άλλο σχόλιο ότι αν παγιωθούν μετριοπαθή δημοκρατικά ισλαμικά καθεστώτα στην Αίγυπτο, την Λιβύη, και αλλού, χωρίς ακραία αντιδυτική πολιτική, τότε ο τουρκικός νεοισλαμισμός θα πάψει να έχει διεισδυτικότητα στις αραβικές χώρες και θα δημιουργηθούν άλλοι πόλοι αναφοράς. Ένα παρατεινόμενο χάος και αστάθεια στις αραβικές χώρες ίσως θα αναβαθμίσει την Τουρκία. Αν και η μεγαλύτερη αναβάθμιση της Τουρκίας πιθανώς να προέλθει από την προσέγγισή της στην Ρωσία.

  • υδρόκερος avatar
   υδρόκερος @ Professor Moriarty 21/02/2011 15:25:17

   Δεν μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση αν δεν λάβει το πράσινο φως απο τις ΗΠΑ.
   Γενικά φαίνεται ότι η Τουρκία έχει σχέσεις με αδελφότητα και Χαμάς. Αυτό την φέρνει αντιμέτωπη με Ισραήλ και εμμέσως ΗΠΑ .
   Γενικά φαίνεται ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει περισσότερο φιλοισλαμική και λιγότερο φιλοδυτική πολιτική.
   Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν την κάνει ηγέτη του Ισλάμ. Μόνο αραβική χώρα μπορεί να κάνει τέτοια πολιτική.
   Η Τουρκία θα μπαίνει όλο και περισσότερο στο μάτι των δυτικών και καθώς τα αραβικά καθεστώτα θα είναι και αυτά περισσότερο αντιδυτικά με τις αδελφότητες να παίζουν σημαντικό ρόλο η Δύση
   θα αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά να στιρήξει την ίδρυση του μεγάλου κουρδικού κράτους διαιρωντας τα αραβικά κράτη το Κουρδικό μπορεί να αποτελέσει το ποιό χρήσημο εργαλείο στις επιδιώξεις της Δύσης.
   Η προσέγγυση Αιγυπτιακής αδελφότητας -Τουρκίας είναι πολύ επικύνδινη για τα ελληνικά συμφέροντα και το θέμα της ΑΟΖ.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ υδρόκερος 21/02/2011 15:33:30

    Μα και το καθεστώς Μουμπάρακ ήταν σε αυτό το θέμα ευθυγραμμισμένο με την Τουρκία. Οι Αιγύπτιοι μας είχαν διαμηνύσει ότι δεν αναγνωρίζουν ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

    • υδρόκερος avatar
     υδρόκερος @ Professor Moriarty 21/02/2011 15:48:48

     Και τί νομίζεις ότι θα αλλάξουν τακτική στο θέμα του Καστελόριζου άν αναλάβει η αδελφότητα?
     Μάλλον θα τα κάνουν ακόμα πιό πλακάκια μεταξύ τους καθώς τόσο η αδελφότητα όσο και η Τουρκία έχουν κρυφή αντιδυτική και αντιισραηλινή αζέντα.
     Θα συνεργαστούν για να αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ και στην Κύπρο.
     Μιά τέτοια συμμαχία Αιγύπτου - Τουρκίας θα μας κάνει ζημιά αλλά δεν αποκλείεται στο τέλος να μας βγεί σε καλό διότι τότε θα δημιουργηθεί δυτικός αντιπερισπασμός υπέρ μας και του Ισραήλ.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ υδρόκερος 21/02/2011 18:00:36

      Δεν είπα πουθενά ότι περιμένω να αλλάξουν τακτική. Απλώς επισημαίνω ότι είναι λάθος να νομίζουμε ότι το καθεστώς Μουμπάρακ ήταν ιδιαιτέρως φιλικό προς την Δύση και προς τα ελληνικά συμφέροντα έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων. Η ισλαμοποίηση και η ομογενοποίηση της Αιγύπτου ως μουσουλμανικού έθνους ήταν στο πρόγραμμα του Νάσερ και το εφάρμοσαν και οι επίγονοί του. Άσχετα αν έθεσαν στο περιθώριο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, σε πολλές περιπτώσεις εφάρμοζαν στην πράξη ανάλογη πολιτική με εκείνους. Π.χ. περιορισμός της μειοψηφίας των κοπτών. Όσον αφορά την συμφωνία με το Ισραήλ, αυτή έγινε διότι η Αίγυπτος με αυτήν εξασφάλιζε προνομιακή μεταχείριση από τις ΗΠΑ ως ένας εκ των εγγυητών του status στην περιοχή και την αναβάθμιζε ως προς τον ανταγωνισμό με το Ιραν, αλλά και άλλα αραβικά έθνη. Η επίσημη ιδεολογία του καθεστώτος ήταν και παρέμεινε μουσουλμανική και αντιεβραϊκή (και φιλοτουρκική).

     • υδρόκερος avatar
      υδρόκερος @ Professor Moriarty 21/02/2011 18:31:26

      Ιδεολογικά μπορεί να ήταν του Μουμπάρακ αντιεβραϊκή η στάση του, στην πράξη όμως ήταν φιλοδυτική και φιλοεβραϊκή η πολιτική του.
      Για τα ελληνικά ζητήματα ίσως ο Μουμπάρακ να ήταν πολύ προτιμότερος.
      Το πατριαρχείο δεν έχουμε ακούσει να είχε ιδιαίτερα προβλήματα.
      Τώρα το πιθανότερο είναι ότι πάμε σε ολική ισλαμοποιήση και το Ισραήλ και την Κύπρο να βρίσκονται σε ολική περικύκλωση.
      Με πολύ πιθανή την συμμαχία Τουρκίας- Αιγύπτου.
      Σχεδόν η συμμαχία με το Ισραήλ της Κύπρου θα πάρει το χαρακτήρα νομοτελειακού καταναγκασμού.

 3. LOKROS avatar
  LOKROS 21/02/2011 14:58:19

  Η ανάλυση Αμερικανού ειδικού (Peters Ralf: Blood Brothers: How a better Middle East Would Like, Armed Forces Journal), όπου επισημαίνεται ωμά: Ένα ελεύθερο Κουρδιστάν, εκτεινόμενο από το Ντιγιάρμπακιρ στην Ταυρική, θα αποτελεί το πλέον φιλοδυτικό κράτος στην περιοχή μεταξύ Βουλγαρίας και Ιαπωνίας. είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Τουρκίας Τέτοιες πιθανές εξελίξεις θα αναδιατάξουν δραματικά, γεωγραφικά, πολιτικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά όλη την περιοχή και θα επηρεάσουν αμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης ανάφλεξης. Δεδομένου ότι εδώ και μερικές εβδομάδες διαμορφώνεται μια συγκρουσιακή κατάσταση είναι προφανές ή έστω πολύ πιθανόν.

  • υδρόκερος avatar
   υδρόκερος @ LOKROS 21/02/2011 15:28:21

   Συμφωνώ σε αυτό απολύτος . Μετά την ανατροπή φιλοδυτικών καθεστώτων η Δύση θα αρχίσει να κινητοποιεί όλο και περισσότερο τον κουρδικό παράγοντα.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 21/02/2011 15:06:33

  Δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να το παίξει περιφερειακή υπερδύναμη. Η Άγκυρα μεγαλοπιάνεται ως συνήθως, αλλά το απλώνει πολύ το φύλλο και η ζύμη αδυνατίζει και ανοίγει τρύπες.

  Παλιά, η κεμαλοφασιστική στρατοκρατούμενη άθρησκη Τουρκία χρησίμευε σαν πρότυπο για τους αντίστοιχους σοσιαλίζοντες δικτάτορες (ο Μπεν Άλι είναι ένας από αυτούς).

  Τώρα βλέπουμε το εξής: οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι και άλλοι Ταλιμπάν είχαν λαϊκό έρεισμα όσο οι κοινωνίες ήταν ανελεύθερες. Τώρα που οι κοινωνίες των αραβικών χωρών απαιτούν γνήσια δημοκρατία κι ελευθερία, οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι βλέπουν ότι ΧΑΝΟΥΝ επιρροή, παρά κερδίζουν. Η καραμέλα ότι αν αφήσεις τους Άραβες ελεύθερους θα ψηφίσουν ισλαμιστές, είναι προπαγάνδα του αισχίστου είδους που εκπορεύεται από ισραηλινά και άλλα δυτικά νεοαποικιακά κέντρα που θέλουν τις αραβικές χώρες να μείνουν για πάντα ελέγκιμες δικτατορίες.

  Έτσι, οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι ψάχνουν τρόπους να διευρύνουν τη λαϊκή τους βάση βάζοντας νερό στο κρασί τους (που δεν πίνουν), και προτείνοντας σαν ιδανικό μοντέλο διακυβέρνησης το ΑΚΡ τού κουμπάρου και καρντάση μας Ερντογάν.

  Έλα όμως που οι Άραβες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θέλουν ισλαμικά κόμματα στην εξουσία. Όταν τους είχε δοθεί η ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα κατά τη δεκαετία τού 1950, όλες οι αραβικές κοινωνίες που μπόρεσαν να εκφραστούν προτίμησαν λαϊκά, μη θρησκευτικά καθεστώτα. Στη συνέχεια, κάποια από αυτά ανατράπησαν από τη Δύση, και κάποια εξετράπησαν με τους Προέδρους τους να μεταλλάσσονται σε δικτάτορες.

  Αυτά που ζητάει η πλατεία Ταχρίρ βρίσκονται δέκα βήματα μπροστά από αυτά που έχει να προσφέρει η Τουρκία. Κανένας σώφρων Αιγύπτιος δεν θέλει να αντικαταστήσει τον Μουμπάρακ με έναν Ατατούρκ και το στρατό του, ούτε με τον Ερντογάν και τους μουλάδες του. Οι Αιγύπτιοι ζητούν πραγματική δημοκρατία, χωρίς κηδεμονίες από ιδεολογικούς πατριάρχες και στρατηγούς.

  Όταν οι Αιγύπτιοι βλέπουν τον Ερντογάν να περιορίζει την πώληση οινοπνευματωδών και να επιτρέπει τη μαντίλα παντού, οι Αιγύπτιοι φρίττουν, γιατί οι Αιγύπτιοι δυσανασχετούν όταν οι Σαουδάραβες που αγοράζουν τα ξενοδοχεία τους απαγορεύουν την πώληση αλκοόλ. Οι Αιγύπτιοι εκνευρίζονται με την υποχρεωτική μαντίλα γιατί νοσταλγούν την Αίγυπτο τού 1950, την χρυσή εποχή τού αιγυπτιακού κινηματογράφου, όπου οι ηθοποιοί είχαν όλες το κεφάλι ακάλυπτο και συμπεριφέρονταν με μπρίο ανάλογο αυτό τής Τζένης Καρέζη.

  Τέλος, οι Άραβες ποτέ δεν συμπάθησαν τους Τούρκους. Γιατί; Γιατί, οι Τούρκοι με τη μορφή τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συμπεριφέρθηκαν στους Άραβες με τη γνωστή τους αλαζονία, δηλαδή σαν σε υποτακτικούς, κάτι το οποίο αποτελεί έγκλημα για το Ισλάμ. Ένας Μουσουλμάνος αμαρτάνει όταν μεταχειρίζεται άλλο Μουσουλμάνο σαν κατώτερο.
  Όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να πνέει τα λοίσθια, οι Τούρκοι δεν διαπραγματεύτηκαν την εκχώρηση εξουσίας στους ντόπιους, αλλά άρχισαν τα γνωστά παζάρια με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Γι'αυτό και η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία έγιναν αγγλικές κτήσεις, ενώ η τότε ενιαία Συρία (μαζί με τον σημερινό Λίβανο) έγιναν γαλλικές κτήσεις, και δεν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τα μέσα τού 19ου αιώνα. Αυτά τα θυμούνται οι Άραβες.

  Οι δε Σύριοι θυμούνται και την Αλεξανδρέττα, και πώς οι Τούρκοι τού Ατατούρκ τούς την έκλεψαν το 1936 με στημένα δημοψηφίσματα που επακολούθησαν τη γνωστή πολιτική εκτοπισμών και εθνοκάθαρσης που τόσο αγαπά η Τουρκία.

  • υδρόκερος avatar
   υδρόκερος @ Στέργιος 21/02/2011 19:13:00

   ΜΠΟρεί για διάφορους ιστορικούς λόγους να μην συμπαθούν τους Τούρκους οι Άραβες παρα ταύτα η ισλαμιζουσα Τουρκία του Ερντογαν έχει καταφέρει να κάνει συμμαχία!!!!!!! με την Συρία!
   έστω κι΄αν υπάρχει η ιστορική αντιδικία μεταξύ τους για την περιοχή της Αλεξανδρέτας .
   Έπίσης στο κυπριακό δεν είδαμε καμιά αραβική χώρα να καταδικάζει την τουρκική εισβολή !
   Ο Καντάφι μάλιστα προσφέρθηκε να δώσει καύσημα στον Αττίλα μήπως και μείνει ο κατοχικός στρατός της τουρκίας χωρίς καύσημα στην Κύπρο.
   Αυτό που είδαμε όμως και που είναι και το πιό ανησυχητικό είναι ότι οι Άραβες
   ενέδωσαν στις απαιτήσεις και στις πιέσεις της Τουρκίας να μην αναγνωρίσουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ!
   Η Αίγυπτος μας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το Καστελόριζο και η Λιβύη ότι δεν αναγνωρίζει την ...Γαύδο που είναι πιό κοντα στην Κρήτη από οτι είναι η Αίγινα από τον Πειραιά!
   Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι ότι οι Άραβες δεν θέλουν συμμαχίες με την Τουρκία όταν ακολουθούν τις εντολές της Άγκυρας κατα γράμμα?

 5. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 21/02/2011 22:11:56

  Για να δούμε πως οι ΗΠΑ βοηθούν την Τουρκία να γίνει το κέντρο του Νεου ισλαμικού Χαλιφάτου του 21 αιώνα.

  Φτιάχνουν στρατιές απο ανύπαρκτους "ακτιβιστές" στο ίντερνετ.
  Ταυτόχρονα οι στρατιωτικές τους υπηρεσίες όπως λέει εδω:

  http://www.examiner.com/social-media-in-national

  αλλά και το άλλο τους κρυφό μισό, οι οργανώσεις του γνωστού Τζόρζτ Σόρος.

  Είναι πολλά τα λεφτά Άρη?

  Για να δούμε τι μας λέει το επόμενο άρθρο:

  http://www.examiner.com/social-media-in-national

  Μας έρχεται λέει εποχή 30ετίας ή και 50ετίας όπου η Γη σταδιακά θα αρχίσει να παγώνει.
  Συμφωνού, η Διασστ. Υπηρεσία των ΗΠΑ NASA, η Διαστ. Υπηρεσία της Ρωσίας RosCosmos, η Διαστ. Υπηρεσ. της Ενωμένης Ευρώπης ESA.

  Ο Ηλιος μας πλησιάζει σε αυτό που αποκαλούν Solar Minimum.

  Αν σκεφτούμε οτι η Ρωσία, η Μέση Ανατολή, σύντομα και η Ελλάδα (ας ελπίσουμε) μαζί με τη Κύπρο και το Ισραήλ, όπως και η Βενεζουέλα παράγουν ή θα παράξουν σε μεγάλες ποσότητες (αντίθετα με την εσφαλμένη θεωρία του Peak Oil) πετρέλαιο και αέριο, τότε αναλογιζόμαστε γιατί ο στρατός των ΗΠΑ και τα τσιράκια τους θέλουν αν ανατρέψουν καθεστώτα παντού, εφ όσων η ροή του χρήματος αρα και της ισχύς θα τους ξεφύγει κατα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στο άμεσο μέλλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.