#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2011 07:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι απαρχές του αραβικού χειμώνα
Μόλις πέσουν οι τυραννίες, κάτι που έγινε στη Τυνησία, στη Λιβύη, και στην Αίγυπτο, και εγκατασταθεί η δημοκρατία, θα ανθίσουν η ελευθερία και η οικονομία, η τρομοκρατία των τζιχαντιστών θα εκλείψει, και οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα θα περιθωριοποιηθούν.

Τώρα όμως που έφυγαν οι δικτάτορες, οι εξελίξεις στις χώρες αυτές διαψεύδουν την παραπάνω αισιόδοξη πρόβλεψη.

Στην Τυνησία επικράτησε εκλογικά η Ennahda, που έχει ως έμπνευσή της την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την πιο παλιά ισλαμική οργάνωση που έχει ως αξίωμά της την τζιχάντ, το Κοράνι, και τον θάνατο ως μέσο λύτρωσης.

Ο ιδρυτής της Ennahda Rachid Gannouchi διαβεβαιώνει τη Δύση ότι το κόμμα του είναι μετριοπαθές, και δεν πρόκειται να επιβάλλει τον νόμο της Σαρία. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, υπάρχουν ενδείξεις πως ο φονταμενταλισμός είναι έτοιμος να κυριαρχήσει στην Τυνησία. Μεταξύ άλλων, πρόσφατα μια ομάδα Μουσουλμάνων προσπάθησε να μετατρέψει μια εκκλησία σε τζαμί. Σε μια άλλη περίπτωση, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια όταν προβλήθηκε η τηλεοπτική ταινία Persepolis, στην οποία ο Αλλάχ απεικονίζεται ως κινούμενο σχέδιο. Μάλιστα ο εξαγριωμένος όχλος αποπειράθηκε να κάψει το σπίτι του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού. Αν και αποκήρυξε την επίθεση, η Ennahda χαρακτήρισε την προβολή της ταινίας ως πρόκληση.

Στη γειτονική Λιβύη, το συνεχιζόμενο χάος δίνει την ευκαιρία στους Ισλαμιστές να κυριαρχήσουν. Πρόσφατα εθεάθησαν σημαίες της Αλ Κάιντα να κυματίζουν σε δημόσια κτίρια στη Βεγγάζη και αλλού. Οι βετεράνοι της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης LIFG έχουν πλέον πρόσβαση σε οπλισμό που βρήκαν στις στρατιωτικές αποθήκες που κατέλαβαν, με τον οποίο ήδη άρχισαν να προμηθεύουν την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η LIFG, που κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα πρέπει να θεωρείται, αρνήθηκε να παραδώσει τον οπλισμό της στη μεταβατική κυβέρνηση.

Πολλές ισλαμικές παραστρατιωτικές ομάδες άρχισαν ήδη να μετασχηματίζονται σε πολιτικά κόμματα. Και το Εθνικό Συμβούλιο αποκλείεται να παίξει τον ρόλο του αντίβαρου σε αυτά, αφού στο καταστατικό του αναφέρει σαφώς ότι «το Ισλάμ είναι η κρατική μας θρησκεία, και η βασική πηγή της νομοθεσίας μας είναι η Σαρία».

Πρόσφατα,  ο  επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Mustafa Abdul-Jalil επιβεβαίωσε ενώπιον ενός αλαλάζοντος πλήθους, ότι «είμαστε μια ισλαμική χώρα. Το Ισλάμ είναι ο πυρήνας της νέας κυβέρνησης. Το νέο Σύνταγμα θα βασίζεται στο Ισλάμ».

‘Ένας από τους πρώτους νόμους που πέρασε ήταν η κατάργηση της απαγόρευσης της πολυγαμίας, αφού «ο νόμος αυτός αντιτίθεται στη Σαρία…». Σε μια χώρα διαιρεμένη από φυλές και από την γεωγραφία, η μόνη συγκολλητική δύναμη μοιάζει να είναι ο ισλαμισμός.

 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Αίγυπτο, την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα της περιοχής. Οι χαρούμενες φατσούλες των Facebook kids, που είχαν γοητεύσει τη Δύση εξαφανίστηκαν, όπως εξαφανίστηκε και η προσδοκία της δημοκρατίας. Ο μεγάλος κερδισμένος είναι σήμερα η Μουσουλμανική Αδελφότητα που αναμένεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Παρά τις φαντασιώσεις πολλών Αμερικανών, η Αδελφότητα δεν έχει εξελιχθεί σε μια μετριοπαθή οργάνωση που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μια δημοκρατική κυβέρνηση και να περιοριστεί από τη δημοκρατική λογοδοσία. Η θρησκευτικού τύπου μη ανεκτικότητα δεν συμβαδίζει με την πλουραλιστική δημοκρατία.

Όλα δείχνουν πως οι περισσότεροι Αιγύπτιοι συντάσσονται με τα προγράμματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σε μια περσινή δημοσκόπηση της Pew, το 84% του πληθυσμού υποστηρίζει την θανατική ποινή για τους θρησκευτικούς αποστάτες, και το 82% υποστηρίζει τον λιθοβολισμό των μοιχών.

Παράλληλα έχει αυξηθεί σε τρομακτικό βαθμό η βία εναντίον των μειονοτικών Χριστιανών Κοπτών. Μόνο φέτος έχουν δολοφονηθεί 80 Χριστιανοί, και καταστράφηκαν πολλές εκκλησίες.

Η βία αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, αφού παραδοσιακά το Ισλάμ απεχθάνεται τους Χριστιανούς, κάτι που εκφράζεται τακτικά από τον κλήρο της Αιγύπτου, αλλά και από τους απλούς πολίτες Μουσουλμάνους, που τα τελευταία χρόνια επιτίθενται συστηματικά εναντίον των Κοπτών.

Όλος αυτός ο φονταμενταλιστικός ισλαμισμός αγνοείται από τα δυτικά ΜΜΕ και τους αναλυτές, που συνεχίζουν να βλέπουν μόνο μετριοπαθείς Μουσουλμάνους, χωρίς να ανησυχούν για την άνοδο της εξτρεμιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και των διάφορων παρακλαδιών της στη Τυνησία και στη Λιβύη.

Παραδοσιακά, το Ισλάμ ήταν ανέκαθεν πολιτικοποιημένο, και στο επίκεντρο της πολιτικής του ήταν και είναι η υποταγή της πολιτείας στη θρησκεία. Το 60% των Αιγυπτίων που ρωτήθηκαν φέτος, θέλουν τους νόμους του κράτους να βασίζονται αυστηρά στις διδαχές του Κορανίου.

Η μετριοπάθεια που επιδεικνύεται από τις ισλαμικές οργανώσεις, και η συμμετοχή τους στη δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να είναι απλά μια ακόμη προσωρινή τακτική κίνηση, μέρος μιας μακρόπνοης στρατηγικής για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους παρόμοιου με αυτό του Ιράν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Reccep Tayyip Erdogan είχε πει κάποτε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τρένο. Θα κατέβουμε μόλις φτάσουμε στον σταθμό μας».

Εξετάζοντας τα επακόλουθα της αραβικής άνοιξης, μοιάζει όλο και πιο πιθανό πως ο σταθμός αυτός δεν θα είναι κάποιος που θα αρέσει στη Δύση…

 

Του Bruce S. Thornton

 

Hoover Institution

http://www.hoover.org/publications/defining-ideas/article/100526

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.