#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2011 08:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αμφιλεγόμενες απόψεις για την ιαπωνική κρίσηΜέσα στο γενικό σκοτάδι που κάλυψε την  Ιαπωνία, υπάρχουν και κάποια ελάχιστα φωτεινά σημεία.

Ένα είναι ο στωικός ηρωισμός με τον οποίο οι κάτοικοι της αντιμετωπίζουν τη μοίρα τους, και το άλλο είναι η τεράστια προσφορά συμπάθειας, αλλά και βοήθειας από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Ασίας, όπου παραδοσιακά επικρατούν εχθρικά συναισθήματα απέναντι στην Ιαπωνία, η πρόσφατη καταστροφή μπορεί να αλλάξει το κλίμα της καχυποψίας, και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της.

Η εχθρότητα απέναντι στην Ιαπωνία είναι γενική, και μάλιστα, όπως στη περίπτωση της Κίνας, συνήθως χειραγωγείται από τις κυβερνήσεις.  Οι ρίζες της είναι βαθιές. Η μία έχει να κάνει με το ιμπεριαλιστικό παρελθόν των Ιαπώνων, και τις χλιαρές συγγνώμες τους για τις θηριωδίες που διέπραξαν ιστορικά.

Μια άλλη αιτία για την επικρατούσα εχθρότητα είναι οι εδαφικές διεκδικήσεις, ειδικά σε σχέση με τη Κίνα, τη Ταϊβάν, και τη Νότια Κορέα, αναφορικά με κάτι νησίδες στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας, καθώς και με τα αλιευτικά, αλλά και ενεργειακά δικαιώματα της περιοχής.

Ο τρίτος βασικός λόγος είναι απλά η ζήλεια απέναντι στην ευμάρεια, τον πλούτο, και την ισχύ της Ιαπωνίας, που πολλές φορές φαίνεται να συνδυάζεται με κάποιο είδος αλαζονείας.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία προσφέρει τεράστια οικονομική και επενδυτική βοήθεια στην αναπτυσσόμενη Ασία, δεν έχει μειώσει καθόλου αυτή την αντιζηλία.

Πρόσφατα, η Ιαπωνία ζει μια περίοδο οικονομικής καθίζησης, και το γεγονός ότι παρέδωσε τη δεύτερη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος στη παγκόσμια οικονομία στη Κίνα, το αποδεικνύει περίτρανα.

Ακόμη και σήμερα, εν μέσω της τραγωδίας που τη πλήττει, υπάρχουν κάποιες φωνές που επιχαίρουν. Κάποια κινεζικά μπλόγκς πανηγυρίζουν, ενώ ένας Ταϊβανέζος συνεργάτης βουλευτή, ασκεί κριτική σε όσους προσφέρουν ελεημοσύνη στα «γιαπωνέζικα σκυλιά». Μια μεγάλη εφημερίδα της Μαλαισίας δημοσίευσε μια γελοιογραφία σε σχέση με το τσουνάμι, που επιδεικνύει, αν μη τι άλλο,«πλήρη αναισθησία».

Όλα τα παραπάνω δέχθηκαν την ανάλογη κριτική, και μάλιστα η εφημερίδα της Μαλαισίας ζήτησε συγγνώμη. Αυτή όμως η σκληρότητα δεν περιορίσθηκε στην Ασία. Ανάλογα «σκουπίδια» ανέβηκαν και στο Facebook, από Αμερικανούς που χαρακτήρισαν το τσουνάμι «θεία δίκη» εξαιτίας της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ πριν από 70 χρόνια.

Μακριά από τις υπερβολές του διαδικτύου, το γενικότερο συναίσθημα ήταν αυτό της συμπόνιας. Το παρελθόν της Ιαπωνίας δεν παίζει κανένα ρόλο μπροστά σε αυτή τη καταστροφή, εκτός κι αν θυμηθούμε ότι είναι η μόνη χώρα που έχει υποστεί πυρηνική επίθεση.

Πέρα όμως από τη λύπηση που κάποιοι αισθάνονται βλέποντας έναν περήφανο και πάμπλουτο λαό να ψάχνει στα σκουπίδια, και να αναζητεί υπόγεια καταφύγια, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί και θαυμασμό.

Όλοι έχουν να λένε για τη τάξη και την οργάνωση των Ιαπώνων, και την απουσία πανικού, ακόμη και μεταξύ αυτών που κατέληξαν άστεγοι εν μέσω πυρηνικής απειλής.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία λεηλασιών στα καταστήματα. Πολλοί σχολιαστές προχώρησαν σε  συγκρίσεις με τους δικούς τους λαούς, και τις δικές τους κυβερνήσεις.

Οι καταστροφές οδήγησαν και σε μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, οι σχέσεις με την οποία έχουν διαταραχθεί εξαιτίας κάποιων εδαφικών διεκδικήσεων. Ο Vladimir Putin πρόσφερε βοήθεια (σε ενέργεια) και διέταξε την επιτάχυνση του έργου για το αέριο στη νήσο Sakhalin, έτσι ώστε να καλυφθούν οι μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις της Ιαπωνίας.

Η Ρωσία μάλλον πιστεύει πως το Τόκιο θα αναθεωρήσει τη πυρηνική ενέργεια και την εξάρτησή του από αυτήν. Και αυτό αποτελεί ένα ακόμη μάθημα για την Ασία, και όχι μόνο.

Αν η απόλυτα οργανωμένη και πειθαρχημένη Ιαπωνία, που είναι τόσο προετοιμασμένη για έκτακτες καταστάσεις, υφίσταται τόσα προβλήματα, τι να περιμένει κανείς από τα υπόλοιπα «πυρηνικά» κράτη; ‘Έτσι, παρά τη κριτική που ασκήθηκε στην Ιαπωνία για τον τρόπο που αντιμετώπισε τη κρίση, πολλοί είναι αυτοί, ειδικά στη Κίνα και στην Ινδία, που θεωρούν ότι οι  δικές τους κυβερνήσεις θα αντιδρούσαν πολύ χειρότερα.

Και όμως, η Κίνα κατασκευάζει περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια από ολόκληρο τον κόσμο συνολικά. Κάτι ανάλογο σχεδιάζει και η Ινδία, η οποία επίσης είναι σεισμογενής περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες οι δυο χώρες ανακοίνωσαν ειδικούς έκτακτους ελέγχους ασφάλειας. Αποκλείεται όμως να αναβάλλουν τα πυρηνικά τους σχέδια. Ο κόσμος τα έχει ήδη εγκρίνει.

Αν οι πολυπληθείς αυτές χώρες δεν χρησιμοποιήσουν τη πυρηνική ενέργεια για να παράγουν ρεύμα, θα πρέπει να καταφύγουν στο κάρβουνο, κάτι που σημαίνει ακόμη περισσότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές άνθρακα.

The Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/03/2011 09:24:10

  χαχαχάαα! το Economist συμφωνεί μαζί μου! Ορκίζομαι το έγραψα πρώτος αυτό το τελευταίο. Δεν θέλει καμία φιλοσοφία, ή θες ρεύμα ή δεν θες. Αν δεν θες, πάσο. Αν θες, (και εάν δεν ζεις στο Κατάρ ή την Νορβηγία), δύο είναι οι λύσεις: Πυρηνικό ή κάρβουνο!

  Οι επαγγλεματίες "οικολόγοι" έπεσαν στην πράσινη οικο-παγίδα τους. (Αυτό τον όρο "eco trap" τον πήρα από το Spiegel)

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2011 11:00:04

  Να προστεθει οτι υπηρξε κινδυνολογια απο τους πυρηνικους ανταγωνιστες Γαλλια και Ρωσια οτι οπου ναναι τηκεται ο πυρηνας και παμε για μεγαλη κατστροφη κλπ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ψυχραιμια 21/03/2011 11:22:10

   Τώρα όμως έχουν πέσει στην παγίδα τους. Σις δύο παγίδες τους. 1) Το κακό κάρβουνο και 2) τα κακά (Ιαπωνικά-Αμερικανικά) πυρηνικά. Είμαι περίεργος να δω πως θα βγούνε. Ήδη οι Γάλλοι λένε "τα δικά μας είναι πιο ακριβά γιατι είναι ασφαλέστερα -- να δω τους Πρασινους Γερμανούς να συμφωνούν!

   Εστι δίκης οφθαλμός

  • gram avatar
   gram @ ψυχραιμια 21/03/2011 12:08:10

   Δεν νομίζω ότι κανένας επιστήμονας (πλην της Τρέμη ίσως) να μίλησε για μετρήσιμο κίνδυνο στον πυρήνα των αντιδραστήρων, μόνον για την κολυμπήθρα με κατάλοιπα του καυσίμου ανησύχησαν σε ένα βαθμό κάποια στιγμή. Εχουν την πλάκα τους οι eco-terrorists, προτιμούν να πεθάνει κόσμος για να πουν ...told you so

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 21/03/2011 12:52:36

   H Γαλλία (τουλάχιστον το Central Plateau) και οι 2 Βρεταννικές Νήσοι δεν έχουν σχεδόν καθόλου σεισμούς. Ευνοούνται από αυτό, αλλά είναι όντως πιό ακριβά (πρωτογενώς) τα εργοστάσιά τους, σε σχέση με τα Αμερικανικά ή Ιαπωνικά, λόγω αυστηρότερων Ευρωπαικών στάνταρτς ασφαλείας από ακτινοβολία. Το ολικό, τελικό κόστος είναι άλλη πιό πολύπλοκη ιστορία, περιλαμβάνει αποθήκευση αποβλήτων και αποκομιδή "τελειωμένων" εργοστασίων (πού;).
   Η Γερμανία είναι δύσκολη περίπτωση: Οι βόρειες πεδιάδες δεν έχουν σεισμούς, αλλά εκεί, σε παλιά αλατωρυχεία, μεταφέρονται προς αποθήκευση τα Γαλλικά πυρηνικά απόβλητα. Ο μόνιμος εφιάλτης τους είναι κάπως έτσι "Κι άν πλημυρίσει ο Έλβας, και τρέξει στα αλατωρυχεία;"
   Η νότια Γερμανία (Βάδη-Βυρτεμβέργη), έχει σεισμούς. Εκεί, ίσως θα γίνει την άλλη Κυριακή το Βατερλώ της κυβερνητικής συμμαχίας (και το ατύχημα στην Ιαπωνία - μαζί με τις επαρχίες γύρω από τον Μέλανα Δρυμό, μόνιμο πολιτικό προπύργιο των Πράσινων), θα παίξει βαρύνοντα ρόλο.
   Είναι και η Γερμανική mentalität μετά τον πόλεμο: Άν καείς στο κουρκούτι (δηλαδή στους "φούρνους"), μετά φυσάς και το γιαούρτι (δηλαδή τις ράβδους ουρανιούχου ζιρκονίου).
   Αλλά τελικά, οι χώρες γύρω από τον Ειρηνικό, και επίσης η Κίνα, η Ινδία κτλ είναι το πραγματικό ρίσκο. Ανάλογα, έστω και ηπιότερα, το σεισμικό τόξο Ιταλία - Βαλκανική - Τουρκία - Ιράν.
   Η σύγκρουση γύρω από την ενέργεια θα είναι το 80 % της διεθνούς πολιτικής στον 21ο αιώνα.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ψυχραιμια 21/03/2011 12:59:15

   Δηλαδή η μέχρι τώρα καταστροφή στην Φουκουσίμα είναι μικρή.
   Οταν είσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά μπορείς να μιλάς για κινδυνολογίες.
   Οταν ομως βρίσκεσαι σε απόσταση μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιομέτρων και περιμένεις να δεις κατά που φυσάει ο άνεμος για να ξεμυτίσεις προκειμένου να πας να αγοράσεις καμμιά κονσέρβα και εμφιαλωμένο νερό (ήδη έχουν αρχίσει να ανιχνεύονται επικίνδυνα ποσά ραδιενέργειας στα τρόφιμα, ενώ η κυβέρνηση της χώρας να συμβουλεύει τους κατοίκους να μην καταναλώνουν νερό από την βρύση) μάλλον βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κάποιος 21/03/2011 13:10:55

    Δυστυχώς δεν είναι καθόλου μικρή, και η κατάσταση στο εργοστάσιο, μετά από μια ανάπαυλα 1 -2 ημερών, τώρα δεν είναι καλή.

 3. Κάποιος avatar
  Κάποιος 21/03/2011 13:08:09

  Μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, το Baylor College of Medicine στο Χιούστον των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ένα πλήθος επιστημόνων απ' όλον τον κόσμο, μελέτησε τα αποτελέσματα της έκθεσης σε χαμηλές δόσεις ιονίζουσας ακτινοβολία σε πληθυσμούς από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Είκοσι χρόνια μετά το ατύχημα οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των μελετών τους σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε για τον σκοπό αυτόν.

  Η συνέχεια εδώ:
  h**p://www.tovima.gr/science/article/?aid=390406

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/03/2011 13:51:07

  Δείτε και αυτά από το History Channel
  Rockedyne και Chernobyl (αυτό παραγωγής 2006, μιλάει Ρώσος στρατηγός)
  Όσα μας έκρυψαν
  (τήξεις πυρήνων που δεν ανακοινώθηκαν ποτέ)
  h**p://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eRdC5I0Yn2k h**p://www.youtube.com/watch?v=yiCXb1Nhd1o&feature=player_embedded

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 21/03/2011 13:53:44

   Η πυρηνική είναι καθαρή σε ιδανικές συνθήκες λειτουργίας (γυάλα...)

   Σε συνθήκες καθημερινής λειτουργίας who knows πόση ραδιενέργεια έχουμε φάει στο κεφάλι;...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/03/2011 14:31:52

  Σε ιδανικές συνθήκες, το μεγάλο πρόβλημα είναι long term, είναι ο Δεύτερος Νόμος (που μας θυμίζει συνεχώς ο archaeopteryx, και καλά κάνει). Δηλαδή, πρακτικά μιλώντας, τί θα γίνουν τα πυρηνικά απόβλητα και το ίδιο το εργοστάσιο ως ραδιενεργά scrap και μπάζα, όταν λήξει η ζωή του.
  Σε συνθήκες καθημερινής λειτουργίας, το πρόβλημα είναι ο "unforeseen danger". Δηλαδή: Παντού το ανθρώπινο λάθος, ο τρομοκράτης, ο τρελός ή ο απρόβλεπτος "δαίμονας της μηχανής" (είτε πρόκειται για διαφυγούσα της προσοχής κατασκευαστική ατέλεια, είτε για bug στο software, είτε για απόκλιση θεωρητικού μοντέλου λειτουργίας από την πραγματικότητα).
  Σε μερικές περιοχές (αλλά πολύ εκτεταμένες), είναι επίσης ο σεισμός, το (κοντινό) τσουνάμι, ο τυφώνας, το τορνέιντο ή άλλα στοιχεία της φύσης.
  Λίγο πολύ, μερικά τέτοια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, ακόμα και στις πιό "αθώες" (π.χ. οι σεισμοί στα φράγματα).
  Άν το δούμε όμως από τη σκοπιά μιας υπό διαμόρφωση "επιστήμης του ρίσκου", το ιδιαίτερο με τα πυρηνικά είναι να εκτιμήσει κανείς το μέγεθος του ρίσκου. Δηλαδή π.χ. την έκταση και τον πληθυσμό που θα επηρεασθεί από ενδεχόμενο ατύχημα ή το χρονικό βάθος των συνεπειών. Ενώ ως προς τον long term, να διερευνήσει κανείς πρώτα-πρώτα (πιθανές) μεθόδους του άλυτου μέχρι τώρα προβλήματος της ΤΕΛΙΚΗΣ εναπόθεσης. Επίσης να εκτιμήσει τα σχετικά οικονομικά κόστη σε όλο το βάθος της χρονικής κλίμακας (τώρα "εξωτερικεύονται" στις επόμενες γενεές). Κυρίως όμως να σκεφτεί πάλι για το μέγεθος του ρίσκου, αυτή τη φορά όχι του λειτουργικού, αλλά της διαχείρισης των αποβλήτων. Είναι αυτό που ρωτουν στη Βόρεια Γερμανία: "Tι θα γίνει άν πλημμυρίσει ο Έλβας και τρέξει μέσα στο αλατωρυχείο του Gorleben";

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ο Θείος 21/03/2011 15:14:11

   Ανάλυση κινδύνου: after all in the long run the survival rate for everyone drops to zero

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 21/03/2011 15:44:23

   Πάλι ο Δεύτερος νόμος κρύβεται από πίσω. Οι έμβιοι οργανισμοί είναι και θερμοδυναμικά συστήματα, και ζωή υπάρχει όσο μπορούν να παράγουν αρνητική εντροπία (Ilya Prigogin, άν δεν κάνω λάθος).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.