#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2011 09:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγορές και τα κράτη, στο έλεος των οίκων αξιολόγησηςΟι οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν πρόσφατα, ότι μπορεί να υποβαθμίσουν όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Μας νοιάζει; Και αν ναι γιατί;

Λες και δεν πιέζονται αρκετά και από παντού οι ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να βρουν λύσεις, έχουν και τους οίκους πάνω από το κεφάλι τους.

Πριν από λίγο καιρό, η Standard and Poor's (S&P) έβαλε σχεδόν ολόκληρη την ευρωζώνη σε λίστα επιφυλακής. Αυτό σημαίνει πως 6 χώρες με βαθμολόγηση ΑΑΑ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμιστούν.

Κάτι τέτοιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την Ευρώπη. Το ταμείο διάσωσης EFSF βασίζεται στην πιστοληπτική αξιοπιστία της Γερμανίας για να θεωρείται κι αυτό αξιόπιστο. Η υποβάθμιση αυτών των κρατών, θα δυσκολέψει την διάσωση των υπολοίπων που κινδυνεύουν. Όσο πιο χαμηλή μια αξιολόγηση, τόσο μεγαλύτερα τα επιτόκια στα δάνεια.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Standard and Poor's έχει και ασκεί τεράστια δύναμη. Ποιοι είναι όμως από πίσω της, και εν πάση περιπτώσει, πως λειτουργούν αυτοί οι οίκοι;

Η Standard and Poor's είναι ένας από τους τρείς μεγάλους οίκους αξιολόγησης (μαζί με τους Moody's και Fitch), που εδρεύει στις ΗΠΑ παρέχοντας οικονομικές υπηρεσίες, όπως είναι  η αξιολόγηση της οικονομικής σταθερότητας ενός κράτους. Ελέγχει τα κράτη, τις επιχειρήσεις, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά τους προϊόντα, με τον ίδιο τρόπο που μια τράπεζα ελέγχει όλους μας, πριν μας χορηγήσει κάποια πιστωτική κάρτα.

Οι οίκοι αυτοί έχουν μεγάλη προϊστορία. Η S&P ξεκίνησε ως περιοδικό (Poor's) το 1860, και το 1916 προχώρησε στις αξιολογήσεις. Το 1941 ενώθηκε με την Standard Agency, ακολουθώντας τα χνάρια της Moody's, η οποία από τις αρχές του αιώνα αξιολογούσε τις αμερικανικές σιδηροδρομικές εταιρίες.

Οι αγορές συνεχίζουν να βασίζονται σε αυτούς τους οίκους, θεωρώντας τους ως τη μόνη «ανεξάρτητη» αρχή πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι οίκοι όμως εισπράττουν αμοιβές από τις επιχειρήσεις που αξιολογούν, προκαλώντας ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, και επιδεινώνοντας την ακεραιότητα ενός συστήματος που έδειξε πόσο ατελές είναι στη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Οι οίκοι γνωμοδοτούν βαθμολογώντας από D έως AAA. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι ΑΑΑ. Το ίδιο και η πλειονότητα των τραπεζικών και επενδυτικών προϊόντων στην διάρκεια της οικονομικής άνθησης. Οι αξιολογήσεις δεν είναι προαιρετικές. Αν κάποια οντότητα θέλει να εκδώσει ομόλογο ή δάνειο, πρέπει να έχει αξιολόγηση. Και αν στους οίκους δεν αρέσει αυτό που προσφέρεις, στο χαρακτηρίζουν «σκουπίδι», κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσεις μεγάλα επιτόκια αν θέλεις να προσελκύσεις επενδύσεις.

Μετά την κρίση, όλα έδειχναν πως επιτέλους οι αρχές θα βάλουν στο μικροσκόπιο τους οίκους αξιολόγησης, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη. Παρά τον ρόλο τους στην δημιουργία της κρίσης, αφού βαθμολόγησαν με υψηλά σκορ τα διάφορα επίφοβα προϊόντα, τροφοδοτώντας τον ενθουσιασμό για παρακινδυνευμένες επενδύσεις, εν τούτοις συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο, επηρεάζοντας τις αγορές, αλλά και τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών.

Το τελευταίο εξάμηνο, η πρόθεση που εξεδήλωσε η S&P's τον Αύγουστο να υποβαθμίσει την Αμερική προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές, ενώ λίγο μετά μια (ψευδής) ανακοίνωση περί της υποβάθμισης της Γαλλίας έστειλε τα γαλλικά σπρεντς στον ουρανό. Η γαλλική κυβέρνηση εξοργίστηκε, και απείλησε να απαγορεύσει τους οίκους από το να σχολιάζουν στο μέλλον την χώρα.

Προς το παρόν υπάρχουν κάποιες φωνές στην Ευρώπη που θέλουν την ρύθμιση και τον έλεγχο των εν λόγω οίκων, καθώς και τη μείωση του ρόλου τους. Μέχρι στιγμής όμως, τόσο οι αγορές, όσο και οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, παραμένουν στο έλεος των τριών αυτών οίκων.

 

The New Statesman

http://www.newstatesman.com/blogs/the-staggers/2011/12/credit-ratings-agencies-france

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Costis avatar
  Costis 24/12/2011 10:27:32

  Γιατί μας εκπλήσσει τυχόν υποβάθμιση της Γερμανίας και Γαλλίας; Η αδυναμία οικονομιών (κρατών) -που αποτελούν πελάτες των προιόντων και υπηρεσιών των "δυνατών" χωρών- να πληρώσουν και αγοράσουν, δεν σχετίζεται άμεσα με τη "δύναμή" τους;

 2. SABI avatar
  SABI 24/12/2011 12:09:36

  Αν δεχτούμε τη λογική των "οίκων", Η Γαλλία οταν φτάσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ και χωρίς να έχει "τυπώσει" ούτε ενα ευρώ θα υποβαθμιστεί. ΟΙ ΗΠΑ με χρέος πάνω από 300% του ΑΕΠ και με "τυπωμένα" άγνωστο πόσα τρισεκατομμύρια Δολλάρια θα "απειληθούν με υποβάθμιση". Μήπως οι οίκοι είναι τελικά "ανοχής" ? Και ποιό "αόρατο χέρι" εμποδίζει την Ευρώπη να αποκτήσει δικούς της "οίκους" χρόνια τώρα?

 3. ioannis33 avatar
  ioannis33 24/12/2011 13:09:27

  Οι ΗΠΑ είναι ΑΑΑ;Μόνο απο αυτό να καταλάβεις πόσο αντικειμενικοί είναι.Ασε που όλα αυτά είναι με αμοιβή ή με εξυπηρέτηση συμφερόντων.οποιος δεν αγοράσει τα όπλα μας ή αμφισβητήσει την προσπάθεια μας (με πολεμικά μέσα) για παγκόσμια ειρήνη και ελευθερία,τότε θα αξιολογηθεί καταλλήλως.

 4. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 24/12/2011 16:32:45

  Ας κοιταξουν κατα νορβηγια μερια να παρουν μαθηματα πως λειτουργει μια χωρα στηριγμενη στο εθνικο νομισμα της , ακολουθωντας κατα γραμμα τους βασικους κανονες της οικονομιας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.