#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι άνθρωποι με τις γεννήτριεςΜια συγκλονιστική πλευρά του πολέμου στο Ιράκ φέρνουνε στο φως δύο κινηματογραφιστές στο Al Jazeera, οι Rashed Radwan και Carmen Marques.

Μια χώρα που επιπλέει πάνω σε μια θάλασσα από πετρέλαιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει στα 7 εκ. πολίτες της παραπάνω από 6 ώρες ηλεκτρισμού την ημέρα. Ο δεκαετής πόλεμος του George Bush Jr., που ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, θεωρεί πλέον λήξαν, άφησε τη χώρα με κατεστραμένες υποδομές, παρά τον πακτωλό χρημάτων, τα οποία δόθηκαν, θεωρητικά, για την αναστήλωση του κράτους. Χρήματα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από τα ίδια τα δικαιώματα από το πετρέλαιο της χώρας, χρήματα των πολιτών του Ιράκ δηλαδή.

Ένα 12χρονο παιδί μιλάει για το όνειρό του για το μέλλον. Να έχει ηλεκτρικό ρεύμα ώστε το καλοκαίρι να μπορεί να λειτουργήσει έναν ανεμιστήρα για να δροσίζεται και τον χειμώνα μια θερμάστρα για να μην κρυώνει! Ασθενείς δεν μπορούν να νοσηλευτούν και άρρωστοι αποφεύγουν να ζητήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί είναι πολύ αδύναμοι ώστε να ανέβουν στους υψηλότερους ορόφους των νοσοκομείων, όπου δε δουλεύουν οι ανελκυστήρες! Οι περισσότεροι δεν έχουνε την πολυτέλεια να αγοράσουν γεννήτριες, αλλά και όσοι έχουν, περιμένουν με τις ώρες να αγοράσουν μερικά λίτρα πετρέλαιο ή πληρώνουν δυσθεώρητες  τιμές στη μαύρη αγορά.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας. Ο άνθρωπος με τη γεννήτρια! Απλοί καθημερινοί Ιρακινοί, οι οποίοι βρέθηκαν στην οικονομική θέση να μπορούν να αγοράσουν μία ή και παραπάνω γεννήτριες, γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι στις γειτονιές της χώρας τους και πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους το χρειάζονται. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ρεύματος για χιλιάδες σπίτια και καταστήματα στο Ιράκ. Ξεχνάνε την προσωπική τους ζωή, αφού η φύση της δουλειάς τους τους έχει μονίμως στο δρόμο, καθένας τους να πρέπει να εξυπηρετήσει ακόμα και δεκάδες οικογένειες.

Μπορεί οι πηχυαίοι τίτλοι των Αμερικανικών εφημερίδων να μιλάνε για επιστροφή των «παιδιών» τους πίσω στην πατρίδα, αλλά αυτό που άφησαν πίσω είναι μια ρημαγμένη χώρα, στα πρόθυρα του διχασμού, η οποία παρά τον αδιαμφισβήτητο πλούτο της, δεν μπορεί να προσφέρει βασικά αγαθά στον πληθυσμό της. Μόνο η φιλοτιμία και η αξιοπρέπεια οδηγούν πλέον τους κατοίκους του Ιράκ στην προσπάθειά τους να περισώσουν τη συνοχή της κοινωνίας τους. Ένα καλό μάθημα για πολλούς.

TopGunZ, από Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑ

  1. abc avatar
    abc 30/07/2012 12:38:59

    Nα ένα επάγγελμα που μπορεί να ανθίσει στην κρίση στην Ελλάδα.
    "Το παιδί με τη γεννήτρια" με αυτολκόλλητα όπως οι κλειδαράδες για όσους τους κόβεται το ρεύμα απο τη ΔΕΗ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.