#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/11/2010 13:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Κούρδοι απειλούν τη σταθερότητα της ΤουρκίαςΗ πρόσφατη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα πλήγμα για τον Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος βλέπει πλέον να απειλείται η 8χρονη περίοδος σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Erdogan αντιμετωπίζει μια εκλογική αναμέτρηση το επόμενο καλοκαίρι, στην οποία η ψήφος της  κουρδικής μειονότητας θα είναι κρίσιμη για το κόμμα του. Όπως όμως φαίνεται, οι Κούρδοι είναι αυτοί που έστειλαν τον βομβιστή. Το κύριο κουρδικό κόμμα ΡΚΚ αρνήθηκε την ευθύνη της επίθεσης, όμως οι υποψίες στρέφονται εναντίον κουρδικών αυτόνομων πυρήνων που εκτέλεσαν την επίθεση προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Ocalan, στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη τουρκική κυβέρνηση.

Ο Erdogan χρειάζεται να πετύχουν οι συνομιλίες πριν τις επόμενες εκλογές. Για αυτό και αντιμετωπίζει μια ευαίσθητη κατάσταση: οποιαδήποτε παραχώρηση προς το ΡΚΚ μπορεί να το καταστήσει κυρίαρχο πολιτικό σχήμα στις κουρδικές περιοχές, όπως το κυβερνών κόμμα ΑΚ έχει αρχίσει να σημειώνει προόδους. Και προκειμένου να πείσει τους Κούρδους αντάρτες να κατέβουν από τα βουνά, θα πρέπει να τους δώσει κίνητρα και εγγυήσεις. Όλα αυτά όμως δυσκολεύουν, αν υπάρχουν κουρδικές αυτόνομες δυνάμεις που δεν δίνουν λόγο στην ηγεσία του ΡΚΚ.

Εκτός βέβαια και αν το ίδιο το ΡΚΚ παίζει ένα διπλό παιχνίδι, χρησιμοποιώντας παρακλάδια του όπως την ομάδα Γεράκια της Ελευθερίας, που ήταν υπεύθυνη για τις δολοφονικές επιθέσεις σε τουριστικά θέρετρα την περίοδο 2005-06. Κάτι τέτοιο θα υπενθύμιζε στην Άγκυρα τη δυνατότητα του ΡΚΚ να σπείρει τον τρόμο όπου και όποτε θελήσει.

Ο Erdogan μπορεί να περάσει στην ιστορία ως ο ηγέτης που έφερε σταθερότητα και ειρήνη στη Τουρκία, εκτός και αν τα Γεράκια, ή αυτοί για τους οποίους δουλεύουν, ξεφύγουν από τον έλεγχο.

-Newsweek

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/11/2010 14:17:17

  Κοίτε βρε παιδί μου... Οι Νεότουρκοι ξεχάστηκαν και δεν έσφαξαν και τους Κούρδους. Δεν θα ήταν στα αρχεία του Κάϊζερ οι Κούρδοι και την γλύτωσαν.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ archaeopteryx 08/11/2010 14:51:13

   Ασχολήθηκαν με τα χριστιανικά έθνη, ενώ με τους εβραίους και τα άλλα μουσουλμανικά έθνη όχι.
   Οι μουσουλμανικές άλλωστε μειονότητες δεν είχαν μητροπολιτικά κράτη να τις πατρωνάρουν και να εγείρουν δικαιώματα όπως οι Ρώσοι για τους ορθόδοξους χριστιανούς (συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή).
   Ίσα-ίσα που τις χρησιμοποίησαν εναντίον των Ελλήνων και Αρμενίων.
   Ο Κεμάλ μάλιστα είχε υποσχεθεί αυτονομία στους Κούρδους σύμφωνα με τη συνθήκη των Σεβρών και τους αξιοποίησε στις σφαγές εναντίον των Ελλήνων κατά τη Μικρασιατική καταστροφή.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 08/11/2010 16:24:24

    "Ο Κεμάλ μάλιστα είχε υποσχεθεί αυτονομία στους Κούρδους σύμφωνα με τη συνθήκη των Σεβρών"

    Καιρός, λοιπόν, η Τουρκία να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε ο ιδρυτής της στους Κούρδους.

 2. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/11/2010 00:13:14

  Για όποιους γνωριζουν, τα Γεράκια είναι οι Ειδικές Δυνάμεις του ΡΚΚ. Οι σκληροί των σκληρών.

 3. SAVVAS avatar
  SAVVAS 09/11/2010 09:25:24

  Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Κούρδοι. Εάν περιμέναμε απο τον Γιωργάκη και τον Κωστάκη θα ήμασταν αποικία των Τούρκων. Κουμπάρος ο ένας υποκλίσεις και χειροφιλήματα ο άλλος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.