22/05/2009 03:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν;

Υπάρχει περίπτωση το Πακιστάν να αναπτύσσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο χρησιμοποιώντας προς τούτο  την τεράστια  Αμερικανική οικονομική βοήθεια που δέχεται εδώ και οκτώ χρόνια;

Το παραπάνω ερώτημα αν και απαντάται αρνητικά από την Ουάσιγκτον, δεν παύει να αποτελεί και έναν νέο επικοινωνιακό  και όχι μόνο εφιάλτη για τους Αμερικανούς. Η δήλωση την περασμένη εβδομάδα του Αμερικανού Επιτελάρχη Ναυάρχου Μάικ  Μούλεν ότι το Πακιστάν αυξάνει την ισχύ του πυρηνικού του οπλοστασίου ενώ παράλληλα η χώρα βαίνει προς  εμφύλιο σπαραγμό έχει κάνει κάθε Αμερικανικό καμπανάκι να χτυπάει μανιωδώς.

Από την εποχή της 9ης Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει με περίπου 10 δις δολάρια  το Πακιστάν. Μεταξύ άλλων οι Αμερικανοί πληρώνουν 80-120 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα προκειμένου το Πακιστάν να συνεχίσει να διατηρεί στρατεύματα στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Το αμείλικτο λοιπόν ερώτημα που προκύπτει είναι αν η εν λόγω «γαλαντομία» της Ουάσιγκτον έχει συντελέσει στην επιτυχία του Ισλαμαμπάντ να αποκτήσει ακόμη περισσότερα και αποδοτικότερα πυρηνικά όπλα. Η επίσημη απάντηση του Ναυάρχου Μούλεν είναι πως «Όχι, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει». Αυτή η απάντηση όμως δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική καθώς σε δημοσιογραφικές πιέσεις επί του ιδίου ζητήματος,  ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Ίαν Κέλλυ απάντησε και δεν απάντησε, παραπέμποντας στη δήλωση του Μούλεν αλλά στην ουσία ...  μάσησε τα λόγια του ψελλίζοντας γενικότητες.

Αυτού του είδους οι μη - απαντήσεις  του στυλ: «δώσαμε χρήματα στο Πακιστάν για στρατιωτική βοήθεια και όχι για πυρηνικά όπλα» σε καυτά ερωτήματα που τίθενται από αυτούς που ανησυχούν για την ειρήνη στην περιοχή,  είναι ακριβώς και ο λόγος που το Κογκρέσο δεν δείχνει καθόλου ευχαριστημένο με την πρόσφατη εκ νέου έκκληση της Κυβέρνησης Ομπάμα για περισσότερη οικονομική βοήθεια προς το Πακιστάν. Διαβεβαιώσεις του τύπου «τα χρήματα θα διατεθούν για καλό σκοπό» δεν είναι πλέον επαρκείς εφόσον υπάρχει η περιρρέουσα αντίληψη ότι το Πακιστάν χρησιμοποιεί την Αμερικανική οικονομική βοήθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού του οπλοστασίου το οποίο και πολύ πιθανόν να περιέλθει στα χέρια ισλαμιστών τρομοκρατών σε περίπτωση εκτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο κομμάτι της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ δίνεται ακριβώς για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν να πέσουν σε χέρια τρομοκρατών. Ήδη έχουν δοθεί περίπου 100 εκατομμύρια  δολάρια για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας αλλά όπως σημειώνουν και οι New York Times «τα πολλά δις της προτεινόμενης νέας οικονομικής βοήθειας.... μπορεί να απελευθερώσουν άλλους πόρους για την πυρηνική υποδομή των Πακιστανών σε μια εποχή κατά την οποία οι αξιωματούχοι της χώρας εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στο πυρηνικό τους πρόγραμμα...»

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.