#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2011 00:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ φοβούνται αποσταθεροποίηση στη Μέση ΑνατολήΈνας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο κέντρο του Καΐρου, αυξάνοντας στους έξι τον αριθμό των νεκρών στις διαδηλώσεις εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ τις τελευταίες δύο μέρες, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Αμερικανοί αναλυτές εκφράζουν στο μεταξύ ανησυχίες, ότι οι εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, θα οδηγήσουν στην αλλαγή του status quo, με ενδεχόμενο να υποστεί απώλειες η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή.

Διαδηλωτές στην Αίγυπτο και τον Λίβανο, κήρυξαν την προχθεσινή ημέρα ως « Ημέρα Οργής». Οι Λιβανέζοι σουνίτες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους κατά του νέου πρωθυπουργού της χώρας και οι Αιγύπτιοι εναντίον της κυβέρνησης Μουμπάρακ.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο, ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Hosni Mubarak, θα έχει την ίδια κατάληξη με τον Τυνήσιο πρόεδρο Ben Ali.

Όσον αφορά το Λίβανο, η Χεζμπολά με την υποστήριξη της Συρίας επιχείρησαν την οργάνωση σχεδίου για την πτώση της λιβανικής κυβέρνησης. Μόλις θα κατέρρεε η κυβέρνηση του Λιβάνου,  θα άρχιζαν να ξαναεμφανίζονται στα ΜΜΕ φόβοι για ενδεχόμενο εμφύλιο πόλεμο. Σε όλη αυτή την κατάσταση, η Συρία και η Χεζμπολά, γνώριζαν από πριν ότι θα έχουν το πάνω χέρι. Εάν κάποιος θα ήθελε να αποφύγει περαιτέρω συγκρούσεις - οι Αμερικανοί, οι Σαουδάραβες και πολλές από τις Λιβανικές φατρίες δηλαδή - θα έπρεπε να διαπραγματευτούν με τους όρους της Συρίας. Αυτοί οι όροι θα περιλάμβαναν την αποπομπή του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι και την εξουδετέρωση του ειδικού δικαστηρίου που ερευνά στο Λίβανο το θάνατο του πατέρα του. Μία έρευνα από την οποία κινδύνευαν αξιωματούχοι της Χεζμπολά και της Συρίας.

Ο νέος πρωθυπουργός  Ναγκίμπ Μικάτι, αποτελεί έναν συμβιβασμό που έχει οδηγήσει σε νέες αναταραχές. Σύμφωνα με τον λιβανικό νόμο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι Σουνίτης.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αποτελεί  επιλογή της Χεζμπολά, έχει εξοργίσει τους Λιβανέζους σουνίτες.

Οι ρόλοι όμως τώρα έχουν αντιστραφεί, με τους σουνίτες αυτή τη φορά,  να πρωτοστατούν στις βίαιες διαδηλώσεις. Αυτή η κατάσταση ευνοεί όμως και πάλι την Χεζμπολά. Από τη στιγμή που δεν εμφανίζεται  ως η προπαγανδίστρια της βίας,  χρησιμοποίει τις διαδηλώσεις   για να διχάσει περισσότερο το σουνιτικό στρατόπεδο

Ο συμβιβασμός που ενδέχεται να γίνει μετά την κρίση, θα πρέπει να περιλαμβάνει και  την εξουδετέρωση του ειδικού δικαστηρίου που ερευνά τη δολοφονία του αλ Χαρίρι . Πράγμα που σημαίνει, ότι θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό πολλοί Σύριοι αξιωματούχοι, καθώς και αξιωματούχοι της Χεζμπολά από τις κατηγορίες για τον συγκεκριμένο φόνο.

Το αποτέλεσμα θα είναι, να ξαναποκτήσει η Συρία την εξέχουσα θέση της στο Λίβανο, κάτι που θα στοιχίσει στους Αμερικανούς και στους Σαουδάραβες.

Η πλευρά των ΗΠΑ

Στη δεδομένη στιγμή, το ευρύτερο στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ, θα είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στην Αίγυπτο και να εξασφαλίσει  μία ομαλή μετάβαση μεταξύ του Μουμπάρακ και του διαδόχου του.

Η συγκεκριμένη τακτική, δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά και για το Ισραήλ. Το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ξεσπάσει μία κρίση στην Αίγυπτο, η οποία θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από το πολύ καλά οργανωμένο αιγυπτιακό Ισλαμικό κίνημα.

Μέσα σε όλη αυτή την κρίση που επικρατεί στην περιοχή, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο το γεγονός ό,τι ο  αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού επισκέφτηκε πρόσφατα την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον αιγυπτιακό στρατό, ό,τι δεν θα εγκαταλείψει τον Μουμπάρακ, όπως εγκατέλειψε ο τυνησιακός στρατός τον Μπεν Άλι.

(ΠΖ, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Stratfor)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. loretta avatar
  loretta 27/01/2011 00:46:02

  ...οταν οι ΗΠΑ "φοβουνται" ξεσπουν ολος τυχαιος....σαμποταζ...πολεμοι...λιμοι και καταποντισμοι...γνωστο το τροπαρι.

  • neotera avatar
   neotera @ loretta 27/01/2011 01:08:28

   Και είμαστε όλοι αναγκασμένοι να φοβόμαστε πολιτικά τα ιδια που φοβούνται οι ΗΠΑ και οικονομικά να συμμεριζόμαστε τους φόβους των αμερικάνικων πολυεθνικών κυριως, γιατί βλέπεις τι μας κάνουν απ' τη ...Μιζενς. Δεν μπορούμε να κανουε κι αλλιώς αφού όλοι οι δημοσιογράφοι μας, αντικειμενικά βεβαίως, είναι πλέον στη δούλεψή τους...

   • Orestios avatar
    Orestios @ neotera 27/01/2011 01:10:00

    Το σοσιαλιστικό καθεστώς της Ελλάδας δεν έχει μέλλον.

 2. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2011 01:08:56

  Οι ΗΠΑ φοβούνται πως οι δικτάτορες με τους οποίους συνεργάζονται καταρρέουν κάτω από την λαϊκή πίεση για Δημοκρατία.
  Ο Αραβικός κόσμος θυμίζε Λατινική Αμερική της δεκαετίας του 70.
  Οι ΗΠΑ χάνουν τα ερείσματα που είχαν στην περιοχή και αυτό τους ανησυχεί.
  Το καθεστώς Μουμπάρακ και Σαουντ πρέπει να διατηρηθούν πάση θυσία.
  Προβλέπεται μακελιό.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2011 01:56:34

  Η Αίγυπτος είναι χαμένη.

  Κι αν δεν συμβεί άμεσα, τα τωρινά θα αποτελέσουν προεόρτια του πανηγυριού, σαν τη σφαγή του 1905 που έφερε το 1917.

  Η χύτρα είναι κλεισμένη 40+ χρόνια.

  Από τηλεόραση και Ίντερνετ βλέπουν σαν ηδονοβλεψίες τον κόσμο της δυτικής αφθονίας και ελευθερίας, γι' αυτούς "μαγικό".

  Οι κοινωνικές ανισότητες έχουν επιδεινωθείς δραματικά.
  Η μουσουλμανική ανεξέλεγκτη πολυ-τεκνοποιία έχει απογειώσει τα δημογραφικά στοιχεία, δεκάδες εκατομμύρια νέοι με όνειρα δυτικής ζωής ενώ βιώνουν ατελείωτη φτώχεια.

  Η αλληλεγγύη όπως την νοούν προς άλλους μουσουλμάνους , Παλαιστινίους και άλλους Άραβες, δεν υπάρχει.

  Ο νεποτισμός δεν έχει όμοιο, ο βαψομαλλιάς Μουμπάρακ κοντεύει να βαλσαμωθεί στην καρέκλα και επιμένει να προωθήσει τα παιδιά του.

  Η σπίθα δίπλα έγινε φωτιά.

  Οι Αμερικανοί δεν είναι φοβισμένοι. Είναι χεσ..νοι.
  Μόνη προοπτική τους η ελεγχόμενη εκτόνωση με μέτρα κατευνασμού και (άσφαιρες) αλλαγές προσώπων.

  Η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί, θεμέλιο της συντηρητικής τάξης στην Μ. Ανατολή.
  Μια ανεξέλεγκτη αλλαγή καθεστώτος μπορεί να αναζωπυρώσει τον χειρότερο εφιάλτη της Δύσης : τον Παναραβισμό.
  Ό,τι οραματιζόταν και ο Νάσερ. Την ένωση όλων των Αράβων σε ένα Χαλιφάτο, από Καζαμπλάνκα μέχρι Κατάρ, με την ιερή Μέκκα "στολίδι".

  Άλλωστε όλες οι προσπάθειες της Δύσης τα τελευταία 100 χρόνια, αφότου το πετρέλαιο έγινε το πιο πολύτιμο υγρό μετά το νερό, είχαν έναν στόχο : τη διαρκή πολυ-διάσπαση των Αράβων σε αδύναμα κράτη.

  Αλλά τώρα τους ενώνει η τεχνολογία που οι Δυτικοί διασπείρουν για να ανοίξουν αγορές!
  Καλά έλεγε ο Λένιν, οι καπιταλιστές θα σού πουλήσουν και το σχοινί με το οποίο θα τούς κρεμάσεις.

  Ερώτημα : αν γίνει το Χαλιφάτο, που φυσικά θα κάνει "ντου" στην "άπιστη" Ευρώπη, οι άπιστοι φίλοι των μουσουλμάνων θα γλυτώσουν το λεπίδι;
  Ξέρουν κάτι περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ;

 4. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2011 02:11:05

  Οι ΗΠΑ πολύ σωστά λες έχουν χεστεί πάνω τους.
  Η Χίλαρι εκλειπαρεί για ηρεμία και συγκράτηση όλων των μερών στην Αίγυπτο.
  Φοβούνται την πτώση των Σαούντ και Μουμπάρακ που είναι δυναστικά καθεστώτα. Ο Μουμπάρακ είναι σοσιαλιστής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς άλλωστε.
  Όμως οι λαοί εκεί θέλουν Δημοκρατία. Ελευθερία από δυνάστες και διεφθαρμένους αμοραλιστές.
  Αφορμή για όλα αυτά είναι η αύξηση των τιμών των τροφίμων. Όμως η πολύχρονη καταπίεση είναι η αιτία.
  Ο φόβος περί επικράτησης των φονταμενταλιστών είναι επίπλαστος. Όταν οι λαοί αυτοί θέλουν Δημοκρατία δεν μπορούν να επιτρέψουν στους ίδιας ιδεολογίας φονταμενταλιστές να καρπωθούν την μάχη για την ελευθερία.
  Οι φονταμενταλιστές είναι ο μπαμπούλας για τους δυτικούς και η αφορμή για να χρηματοδοτούνται πληθώρα ΜΚΟ που στην ουσία ρυθμίζουν το δουλεμπόριο, κάνοντας human trafficking σε ανθρώπους που θέλουν να δραπετεύσουν από αυτά τα ανελεύθερα καθεστώτα.

  Η απάντηση στο υποθετικό σου ερώτημα είναι πως θα ασπαστούν τον μουσουλμανισμό. Όπως θα κάνουν και πολλοί ιερείς από όσο ξέρω.

 5. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2011 02:39:04

  Ο Μουμπάρακ έβγαλε τον στρατό στο Σουέζ εναντίον των Αιγυπτίων.
  Όλες οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στην Αίγυπτο

 6. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2011 02:40:22

  Βομβαρδισμός του Σουέζ από τον Αιγυπτιακό στρατό.

 7. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2011 02:51:30

  Φόβοι πως γίνεται σφαγή στο Σουέζ ανάλογη της σφαγής της Χάμα στην Συρία το 1982

 8. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2011 03:02:28

  Υεμένη
  h--p://gulfnews.com/news/gulf/yemen/yemeni-opposition-announces-open-protests-1.751841

 9. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2011 03:04:50

  Ντόμινο
  h--p://gulfnews.com/polopoly_fs/1.752785.LATEST!image/2551395436.gif_gen/derivatives/landscape_422/2551395436.gif

 10. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2011 03:06:05

  Μάχες στο Σουέζ. Έκρυθμη η κατάσταση. Πεδίο πολέμου

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/01/2011 10:43:12

  Και στην Υεμένη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.