Οι ΗΠΑ μπορεί ακόμα να πολεμούν στη Συρία το 2024, το 2034, το 2044...
25/09/2014 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ μπορεί ακόμα να πολεμούν στη Συρία το 2024, το 2034, το 2044...

Σε μια ενημέρωση από το Πεντάγωνο χθες, ο Αντιστράτηγος Bill Mayville αποκάλεσε τους πυραύλους και τις βόμβες που πέφτουν σε στόχους στη Συρία «την αρχή μιας αξιόπιστης και βιώσιμης επίμονης εκστρατείας». Πόσο καιρό θα διαρκέσει η εκστρατεία; «Θα έλεγα χρόνια» απάντησε.

Παρά το γεγονός ότι οι βόμβες εξερράγησαν σε συριακό έδαφος, δεν στόχευαν το φθαρμένο, δολοφονικό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι βόμβες απευθύνονταν στον εχθρό της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος, ένα εκκολαπτόμενο έθνος που έχει υποσχεθεί να ανατρέψει τόσο το Ιράκ και τη Συρία, όσο και το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Κύπρο και μέρη της νότιας Τουρκίας, και να δημιουργήσει σε μια μεγάλη έκταση ένα χαλιφάτο. Αλλά με την επίθεση στους εχθρούς της Συρίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να κάνουν φίλο τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Άσαντ να παραιτηθεί το 2011 και μόλις το περασμένο έτος οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να βομβαρδίσουν τη Συρία επειδή πέρασε την «κόκκινη γραμμή» με τα χημικά όπλα, σκοτώνοντας τους ίδιους τους πολίτες της. Δεν είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά εκλεκτικές για το ποια έθνη θεωρούν συμμάχους τους. Μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βομβαρδίσουν τη Συρία είναι το Κατάρ, το οποίο επέτρεψε σε έναν σεΐχη του να αντλήσει κεφάλαια για μια θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία. Όπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε πόλεμο με την Αλ Κάιντα και όλα τα παρακλάδια της, συμπεριλαμβανομένης και της οργάνωσης Χορασάν με έδρα τη Συρία, την οποία βομβάρδισαν οι Αμερικάνοι αυτή την εβδομάδα. Η οργάνωση Χορασάν θεωρείται ότι συνωμοτεί για επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ο διαρκής πόλεμος των ΗΠΑ είναι περίπλοκος, ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ο ορκισμένος εχθρός της Αλ Κάιντα, από την οποία διασπάστηκε στις αρχές του έτους επειδή δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την άλλη θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία, την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, η οποία πολεμά επίσης το καθεστώς του Άσαντ. Ή, για να το δει κανείς από μια άλλη πλευρά, οι εχθροί των εχθρών της Αμερικής δεν είναι αυτόματα φίλοι της Αμερικής. Και ακόμη και οι φίλοι της Αμερικής, οι οποίοι μπορεί να ανέχονται την ροή χρήματος στην Αλ Κάιντα, επίσης δεν είναι κατ 'ανάγκην φίλοι της Αμερικής.

Η Αμερική έχει φυσικά συμμάχους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, όπως την Χαρακατ Χαζαμ, μέρος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Η Χάρακατ Χάζαμ πολεμάει τον Άσαντ, αλλά έχει επίσης πολεμήσει στο πλευρό του εχθρού της Αμερικής Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, κάτι που δεν σταμάτησε τις ΗΠΑ να της παρέχουν όπλα και εκπαίδευση. Η οργάνωση διαχώρισε τη θέση της από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Συρίας σε μια δήλωση, χαρακτηρίζοντάς τους «εξωτερική παρέμβαση» και «επίθεση στην επανάσταση», σύμφωνα με ρεπορτάζ των Los Angeles Times. Έτσι η Χάρακατ Χάζαμ, φίλος της Αμερικής, η οποία πάλεψε με τον εχθρό της Αμερικής κατά της Συρίας-η οποία δεν είναι ούτε φίλος ούτε εχθρός-είναι αντίθετη με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία στο πλαίσιο της εκστρατείας καταστροφής του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο είναι επίσης εχθρός της Χάρακατ Χάζαμ. Εν τω μεταξύ, η μαχητική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ βομβαρδίζει με drone την Τζαμπάτ αλ-Νούσρα κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Συρίας, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ καταρρίπτει συριακά τζετ.

Μπερδευτήκατε; Θα καταλάβετε σε λίγο. Όπως υποσχέθηκε ο Mayville, η σύγκρουση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί για χρόνια.Είναι ένας άγριος πόλεμος στον οποίο οι σύμμαχοι και οι εχθροί φαίνονται αυθαίρετοι και μεταβάλλονται διαρκώς. Θα ενισχύσουν οι αμερικανικές επιθέσεις το καθεστώς Άσαντ, αποδυναμώνοντας το Ισλαμικό Κράτος, όπως θεωρούν κάποιοι; Ή θα οδηγήσουν την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα πιο κοντά στο Ισλαμικό Κράτος, τουλάχιστον στο μεσοδιάστημα; Ή μήπως οι «μετριοπαθείς» που χρηματοδοτούνται από την Αμερική θα διώξουν τα αφεντικά τους και θα στοχεύσουν τον Άσαντ αντί του Ισλαμικού κράτους; Ο δημοσιογράφος Thomas E. Ricks, που ειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ένας άνθρωπος που δεν μπερδεύεται συνήθως, δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα ονομάσει τις τελευταίες εχθροπραξίες έναν Νέο Τριακονταετή Πόλεμο (1991-2021;) ή ένα ακόμα κεφάλαιο στον πόλεμο του Τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1914-2040;). Το συμπέρασμα, ένας πόλεμος στον οποίο οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να δουν ή δεν μπορούν να φανταστούν ότι είναι ένας πόλεμος χωρίς τέλος. Κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία και το Ιράκ δεν μοιάζει εύκολος αντίπαλος, αλλά και κανένας δεν μοιάζει με σίγουρο στοίχημα. Χωρίς την αμερικανική επέμβαση, ο σημερινός πόλεμος κατά πάσα πιθανότητα θα μαίνεται. Όσον αφορά την αμερικανική παρέμβαση, ούτε καν το Πεντάγωνο δεν τολμά να προβλέψει ένα τέλος.

Για τους Αμερικανούς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αυτός ο πόλεμος ακούγεται σαν μια μακρινή φασαρία. Οι συνήθεις δείκτες της στρατιωτικής νίκης – η καταμέτρηση των νεκρών, τα εδάφη που κατακτήθηκαν, οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων που καθορίστηκαν, οι κυβερνήσεις σε αναμονή που επιβλήθηκαν και οι εκλογές υπό επίβλεψη- δεν ισχύουν για τον πόλεμο στη Συρία. Τα σύνορα, οι πολεμιστές, οι συμμαχίες και οι στρατιωτικοί στόχοι στο συριακό πόλεμο είναι πολύ ρευστά για να είναι σύμφωνα με τις συνήθεις προσδοκίες μας. Ούτε οι συνήθεις δείκτες της ειρήνης φαίνεται να υπάρχουν. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειρηνευτικές συνομιλίες, ούτε διπλωματία, ούτε κανένα στοιχείο μιας δεσπόζουσας δύναμης που θα ασκήσει την επιρροή της για να δημιουργήσει μια διαρκή ειρήνη, σταματώντας τους πάντες.

Υποθέτοντας έναν 30ετή πόλεμο, φοβάμαι ότι ο Tom Ricks έπεσε έξω, εξαιτίας καναδυό παραγόντων. Βομβαρδίζοντας τη Συρία, ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος κληρονόμησε τον πόλεμο αυτό, έκανε τον πόλεμο δικό του, πόλεμο του επόμενου προέδρου και δικό μας πόλεμο. Σήμερα, αύριο, και στον μακρινό ορίζοντα… Διαρκής πόλεμος για διαρκή ειρήνη.

blogs.reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 25/09/2014 20:13:45

  Γενική κατακραυγή για τον χαιρετισμό Ομπάμα προς τους πεζοναύτες, με το κύπελλο «Latte» στο χέρι. http://cnn.it/1rfuvli Η ασέβεια, η αμετροέπεια, οι γελοιότητες, περίσσεψαν και επί των ημερών της προεδρίας Ομπάμα. Κωμικοί και ρεπουμπλικάνοι, τον έχουν στα.. μανταλάκια. Και η Μισέλ, μετράει τις ώρες γιά να επιστρέψει στο δικηγορικό γραφείο της, στο Σικάγο!.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 25/09/2014 21:59:52

  Hνωμένος Τύπος: Οι Αμερικανοί, με τη βοήθεια τεχνολογίας αιχμής, εντόπισαν τον μασκοφόρο άνδρα με τη βρετανική προφορά, που κρατάει μακρύ μαχαίρι και δείχνει να κομματιάζει σε άγνωστη τοποθεσία τρεις άνδρες: τους 2 αμερικανούς δημοσιογράφους James Foley και Steven Sotloff και τον Βρετανό βοηθό προσωπικού David Haines, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της CIA, James Comey, στο Αρχηγείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 25/09/2014 22:39:53

  EΠΕΙΓΟΝΤΑ: (1) Η Αpple® σε κίνδυνο, από τον κακοήθη ιό “Bash” Χειρότερος και από τον “Heartbleed” - By CNBC's Arjun Kharpal http://preview.msn.com/en-us/money/technology/apple-at-risk-from-infection-from-bash-bug/ar-BB5HcUG (2) H bitly ενημερώνει ότι αντιμετωπίζει επιθέσεις που εμποδίζουν την ενεργοποίησή της “Επιθέσεις εναντίον του δικτύου του μετρό σε Παρίσι και ΗΠΑ σχεδιάζει το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ιράκ “To Ιράκ έχει «αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίου του δικτύου του μετρό στο Παρίσι ή τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι. «Σήμερα, ενώ βρίσκομαι εδώ, λαμβάνω ακριβείς πληροφορίες από τη Βαγδάτη όπου υπήρξε (η) σύλληψη (κάποιων) προσώπων και ότι υπάρχουν δίκτυα που σχεδιάζουν μέσα από το Ιράκ να εξαπολύσουν επιθέσεις» επισήμανε σε μια μικρή ομάδα Αμερικανών δημοσιογράφων. «Σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στα μετρό του Παρισιού και των ΗΠΑ» προσέθεσε ο ίδιος. «Από τις λεπτομέρειες που έχω λάβει, ναι, φαίνεται πως είναι αξιόπιστες» οι πληροφορίες αυτές. Ο Αμπάντι είπε ότι ενημερώθηκε σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει προς το παρόν τις πληροφορίες από τις γαλλικές και αμερικανικές αρχές.” MSN Eιδήσεις – Κόσμος / 25-9-2014 – 35 λεπτά πριν

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 30/09/2014 07:34:15

  “ΗΠΑ: Ο "εισβολέας" του Λευκού Οίκου έφτασε σχεδόν μέχρι την προεδρική κατοικία!” http://on-msn.com/1xvRbQM

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.