#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/01/2010 09:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν πυραύλους Patriot στα σύνορα της ΡωσίαςΟ πρόεδρος Ομπάμα έστειλε τη περασμένη Τετάρτη στη Μόσχα δυο ειδικούς απεσταλμένους, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις συνεννοήσεις με τους Ρώσους, γύρω από τη τελευταία συμφωνία πυρηνικών, μεταξύ των δυο χωρών. Οι συνομιλίες αυτές έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων (START) που ξεκίνησε το 1991. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα, το ζήτημα θα  έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα όποια προβλήματα έχουν να κάνουν κυρίως με την άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα στοιχεία των πυρηνικών της δοκιμών εκ μέρους των Αμερικανών επιθεωρητών. Οι ηγέτες των δυο χωρών είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Ιούλιο να μειώσουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών  που διαθέτουν  σε 1.500 έως 1.675.

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται, καθώς όπως αποκαλύφτηκε πρόσφατα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν πυραύλους πολύ  κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Το όλο θέμα των πυραύλων αποτελεί μια ευαίσθητη προτεραιότητα για τη Ρωσία, ακόμη και μετά την απόφαση του Ομπάμα να αναστείλει το πρόγραμμα εγκατάστασης τους στην ανατολική Ευρώπη, όπως ήθελε ο προκάτοχός του. Προκειμένου να ικανοποιήσει τη Πολωνία, η οποία ζητούσε διακαώς να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στο έδαφός της, ο Ομπάμα αποφάσισε να προχωρήσει τελικά στη τοποθέτηση συστημάτων αμυντικών πυραύλων τύπου Patriot (εδάφους-αέρος). Μάλιστα οι δυο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, υπέγραψαν συμφωνία επ`αυτού, στις 11/12/09. Όμως όπως φαίνεται, η τοποθεσία της εγκατάστασης των αντιαεροπορικών πυραύλων αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό, μέχρι τη περασμένη Τετάρτη, οπότε και ο Πολωνός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως θα εγκατασταθούν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων  από τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, και που συμπεριλαμβάνει τη πόλη Καλίνιγκραντ. Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη πολιτική ή στρατηγική σημασία, αλλά επελέγη κυρίως λόγω της πολύ καλής υποδομής της. Επιβεβαίωσε μάλιστα πως οι πύραυλοι θα αφιχθούν μέχρι τον επόμενο Απρίλιο.

Η Μόσχα, που ανησυχεί ιδιαίτερα για το Καλίνιγκραντ, μιας και είναι περικυκλωμένο από δυο χώρες  μέλη του ΝΑΤΟ, αναμένεται να αντιδράσει έντονα όσον αφορά στη τοποθεσία εγκατάστασης των πυραύλων. Κάτι τέτοιο είναι σίγουρο πως θα περιπλέξει τις συνομιλίες σχετικά με τη συνθήκη START, αν και οι Αμερικανοί πιστεύουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί απειλή για την ολοκλήρωση των συνεννοήσεων. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του State Department, P.J. Crowley, «Συμφέρει στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες σχετικά με τη συνθήκη START…». Ένας άλλος Αμερικανός, ο διευθυντής της  Arms Control Association, δήλωσε πως  «…δεν υπάρχει ζήτημα για τη Ρωσία, αφού αυτό το σύστημα πυραύλων δεν μπορεί να την απειλήσει…. Είναι  απλά μια συμβολική κίνηση, για να επιβεβαιωθεί η δέσμευση της Αμερικής στην ασφάλεια της Πολωνίας… Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να ψάχνει για δικαιολογίες που μοναδικό σκοπό έχουν,  να τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα…».

The Washington Times

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.