#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/01/2013 19:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ δεν γκρεμοτσακίστηκαν τελικά

«Έκλεισε» η συμφωνία για το «δημοσιονομικό γκρεμό»
Έπειτα από μία τεταμένη συνεδρίαση, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα τη συμβιβαστική συμφωνία που ψηφίστηκε την Τρίτη από την Γερουσία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού». Η συμφωνία εγκρίθηκε με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού και δήλωσε ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία.

Προηγουμένως, υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γερουσία η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων . Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 400.000 δολάρια ανά έτος για άτομα και τα 450.000 δολάρια για ζευγάρια.

Αντίθετα, διατηρούνται οι υφιστάμενες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, ρύθμιση για την οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα, το σχέδιο «παγώνει» τις περικοπές δαπανών για δύο μήνες, παρατείνει την καταβολή επιδομάτων για τους μακροχρόνια άνεργους και αποτρέπει την αύξηση, κατά 27%, των αμοιβών για ιατρούς που φροντίζουν ασθενείς του δημόσιου συστήματος περίθαλψης Medicare. Παρά ταύτα, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι προτάσεις του Λευκού Οίκου έχουν, έως τώρα, λάβει μία ιδιαίτερα ψυχρή υποδοχή.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται έως την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου.

Γλίτωσαν προς το παρόν

Η συμφωνία απέχει πολύ από ένα «μεγάλο παζάρι» μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά εάν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει την ύφεση, παρότι η λιτότητα που θα παραμείνει θα κρατήσει πιθανόν την ανάπτυξη της οικονομίας σε αργούς ρυθμούς.

Με την συμφωνία για τον περιορισμό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων και τις περικοπές των κρατικών δαπανών, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι θα ανατραπεί σε μεγάλο βαθμό η ύφεση. Θα κάνει μόνιμο τον εναλλακτικό ελάχιστο φόρο που θα έληγε, προστατεύοντας τους Αμερικανούς με μεσαία εισοδήματα από το να φορολογούνται σαν να ήταν πλούσιοι.
Οι προγραμματισμένες περικοπές στην άμυνα και στις μη-αμυντικές δαπάνες απλώς αναβλήθηκαν για δύο μήνες.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι αν το πακέτο που προέκυψε γίνει νόμος, θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον μια προσωρινή ανάπαυλα για την οικονομία. «Αυτό μας κρατά έξω από την ύφεση προς το παρόν», δήλωσε ο Menzie Chinn, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Το πλαίσιο της συμφωνίας δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο της   δημοσιονομικής πειθαρχίας θα μπορούσε ακόμα να υλοποιηθεί, δήλωσε ο Brett Ryan, ένας οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη. Αυτό συμβαδίζει  με ό,τι πολλές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της Wall Street και όλου του κόσμου αναμένουν,  κάνοντας πιθανές τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,9% για το 2013.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που θεσπίστηκαν από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2001 και το 2003, έληξαν. Εάν η Βουλή συμφωνήσει με τη Γερουσία - και σε αυτό το σημείο υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα - οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να επεκταθούν αναδρομικά. Σε αντίθετη περίπτωση, μαζί με άλλες προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων, το μέσο νοικοκυριό θα πληρώσει κατά μέσο όρο 3.500 δολάρια περισσότερο σε φόρους, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, ένα think tank της Ουάσιγκτον. Οι ειδικοί του προϋπολογισμού αναμένουν ότι η οικονομία θα αναπνεύσει, καθώς οι οικογένειες περικόπτουν τις δαπάνες.

Οι διατάξεις στο νομοσχέδιο της Γερουσίας θα μπορούσαν να αποφύγουν τις προγραμματισμένες περικοπές σε επιδόματα ανεργίας και τις πληρωμές σε γιατρούς, κάτω από ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας.

Η λιτότητα επιμένει

Όπως και η πλειοψηφία των οικονομολόγων, η Deutsche Bank είχε προβλέψει αρκετή οικονομική δραστηριότητα ώστε να συγκρατήσει την ανάπτυξη σε περίπου 1,9% το 2013. Ο Ryan είπε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την πρόβλεψη.

Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από την συρρίκνωση 0,5% που προέβλεψε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου σε περίπτωση που οι ΗΠΑ έπεφταν στον δημοσιονομικό γκρεμό, αλλά υπολείπεται από ότι χρειάζεται για να επουλωθεί σύντομα η αγορά εργασίας, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από την ύφεση του 2007 – 09. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας κατά την έναρξη του έτους» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Nomura σε σχετική έρευνα.

Ειδικότερα, οι αναλυτές λένε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο εθνικό χρέος στα 16,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη τη Δευτέρα.

Ενώ οι φορολογικές περικοπές Μπους θα γινόταν μόνιμες για πολλούς Αμερικανούς βάσει της συμφωνίας του προϋπολογισμού, μια διετής διακοπή φόρου των μισθωτών υπηρεσιών που θεσπίστηκε για να δώσει στην οικονομία μια επιπλέον ώθηση, θα έληγε. Το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το μέσο φόρο για τα νοικοκυριά σε περίπου 700 δολάρια το επόμενο έτος.

Η αναστολή των περικοπών στις δαπάνες δημιουργεί ένα μικρότερο δημοσιονομικό γκρεμό που θα συμβεί μέσα στο έτος και θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, παρόλα αυτά, δήλωσε ο Chinn. Προειδοποίησε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δυνατότητα της ύφεσης θα μπορούσαν να αναστείλουν τη διάθεση των επιχειρήσεων για επενδύσεις, κάτι που θα εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη. «Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί», δήλωσε ο Chinn.

http://www.reuters.com/article/2013/01/01/us-usa-fiscal-economy-idUSBRE90003320130101

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αννίβας avatar
  αννίβας 01/01/2013 20:06:55

  Oι ΗΠΑ ,'οπως ήταν αυτονόητο δεν γκρεμοτσακίστηκαν τελικά.
  Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να το πάθουν είναι να αντιστραφούν οι όροι και να τις ξεπεράσει τεχνολογικά και δή στην τεχνητή νοημοσύνη, την νανοτεχνολογία τη βιοτεχνολογία τη μοριακή γενετική και την κβαντική μηχανική (και λίγα λέω) η Ρωσική Ομοσπονδία ... Μετά απο 100 χρόνια αυτό μπορεί και να καταστεί πιθανό , αν και ακόμα πιθανώτερο είναι να συγχωνευτούν σε μία Υπερδύναμη ως εξεχόντως καπιταλιστικά κράτη με κοινά συμφέροντα...

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ αννίβας 02/01/2013 13:56:25

   Oι ΗΠΑ ,’οπως ήταν αυτονόητο δεν γκρεμοτσακίστηκαν τελικά.
   Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να το πάθουν είναι να αντιστραφούν οι όροι και να τις ξεπεράσει τεχνολογικά και δή στην τεχνητή νοημοσύνη, την νανοτεχνολογία τη βιοτεχνολογία τη μοριακή γενετική και την κβαντική μηχανική (και λίγα λέω) η Ρωσική Ομοσπονδία

   Την Κίνα ξέχασες. Η οποία έχει ήδη καλύτερα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ σε πανεπιστημιακό επίπεδο, έχει τον πληθυσμό, έχει πανάρχαια κουλτούρα, και έχει και τεχνογνωσία. Πριν 40 χρόνια ήταν αγροτική χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα σε επίπεδο Ιστορικού χρόνου ―και η Ιαπωνία πριν 60 χρόνια δεν ήταν τίποτα, και το '80-'90 έγινε πιο προχωρημένη τεχνολογικά από τις ΗΠΑ.

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 02/01/2013 10:27:44

  Αντί τών 600 δίς $ διαρθρωτικών περικοπών στόν προυπολογισμό τους, τελικά πέρασαν μόνο 12 δίς καί θά προστίθενται άλλα 4 τρίς $ κάθε χρόνο, γιά τά επόμενα 10 τουλάχιστον, στό δημόσιο χρέος τών ΗΠΑ.
  h**p://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2013/01/600-billion-in-spending-cuts-go-poof.html#qP6dyfd0qXe7K1js.99
  Πληθωρισμός ante portas.

 3. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 02/01/2013 10:59:48

  Όσο θα υπάρχει στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, μία πολυπληθής κάστα (τι πολυπληθής δηλαδή, πές καλύτερα ...μυριάδες) ειλώτων, που εργάζονται από το χάραμα μέχρι το βράδυ, 15 ώρες τη μέρα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς καν την αργία της Κυριακής, χωρίς διακοπές, με αντίτιμο εκατό ευρώ το μήνα, μια κούπα ρύζι κάθε μεσημέρι, κι ένα επιτρεπόμενο δάκρυ ευγνωμοσύνης κατά τη βραδινή προσευχή στο εικόνισμα του ...πατερούλη Μάο που βρίσκεται κρεμασμένο πάνω απ το προσκέφαλό τους, στην τρύπα 2χ2 όπου κοιμούνται, ο κόσμος δε γλύτωσε τίποτα.
  Ούτε το γκρεμοτσάκισμα δε γλύτωσε ο κόσμος, ούτε φρένο καν στον κατήφορο δεν έβαλε.
  Μόνο παρωπίδες έβαλε, ή, μάλλον, τις στερέωσε λίγο καλύτερα στη θέση τους, μην τυχόν και φύγουν οι παρωπίδες, και τι θα κάνουμε μετά χωρίς ...βαρβάρους.

  • αννίβας avatar
   αννίβας @ Ρύκιος 02/01/2013 12:31:31

   Μην ανυσυχείς φίλε Ρύκιε. Το πολύ πολύ να τους δώσουνε Αμερικανικό διαβατήριο...

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Ρύκιος 02/01/2013 16:31:32

   Και οι Αφρικανοι που οχι 100 ευρω αλλα 30 παιρνουν καθε μηνα, δουλευουν το ιδιο και δεν προσευχονται στον Μαο μα στην οικογενεια τους; Αυτοι ειναι αμελητεοι;

   Ας το καταλαβουμε. Επι 30 χρονια αδιαφορουσαμε για την ακραια φτωχεια που μαστιζει τον μισο πλανητη, ενω ο αλλος μισος εψαχνε κεντρα αδυνατισματος και που θα βαλει τα 3 iPhone του. Ηρθε η ωρα το 99% της Δυσης να το πληρωσει πολυ ακριβα που επετρεπε κατι τετοιο. Οι χωρες των φτωχων (οχι ομως οι ιδιοι οι φτωχοι) θα μας παρουν και τα εσωρουχα (sic!) και εμεις θα κλαιμε σαν παιδια που τους πηραν την τυροπιτα. Οσο για το 1%, μην ανησυχεις, αυτοι δεν παθαινουν τιποτα γιατι πολυ απλα αυτοι ειναι υπαιτιοι. Εχουν ηδη χτισει ακομη καλυτερες βιλες στην Ταϊλανδη, το Χονκ Κονγκ, κτλ.

   • αννιβας avatar
    αννιβας @ Φοιτητης 02/01/2013 16:37:18

    Ναι αλλα οι όμορφες βίλλες όμορφα καίγονται φίλε φοιτητή...
    Οι "μαύρες χήρες" πυκνώνουν και τώρα έχουμε και τις "άσπρες χήρες" στην Ιταλία...

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ αννιβας 02/01/2013 17:44:16

     Υποψιάζομαι ότι οι μαύροι κύκνοι σέ απασχολούν περισσότερο, αγαπητέ!

 4. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 02/01/2013 11:56:30

  The politicians in Washington all give lip service to the need for growth. But then they turn around and do the very things that make it more difficult for the economy to grow. And as we have seen, this is going to make it more difficult for the stock market to return to a secular bull path. Which will create a greater need for higher taxes and/or reduced spending on the state and local levels. Which of course hurts GDP growth.

  We are coming to the Endgame. There are no easy solutions, only very difficult ones. And none of them bode well for future equity valuations.

  John Mauldin (aka The market Oracle).

  Εχεις κατά τά άλλα δίκαιο, Αννίβα, νά φοβάσαι τόν ρώσσικο "ανταγωνισμό" (τό οικονομικό ώφελος δηλαδή πού έχει/θά έχει ειδικά η Ρωσσία από τίς εξελίξεις).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.