13/05/2010 00:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα;

Μπορεί  μέσα στη απόγνωσή μας να κατηγορούμε τους Αμερικανούς και τους τραπεζίτες τους για το κακό μας χάλι, όμως υπάρχουν κάποιοι Αμερικάνοι που βλέπουν και τη δική τους οικονομία να πηγαίνει κατά διαόλου, και  μάλιστα τη συγκρίνουν με την ελληνική, που υποτίθεται πως έπιασε πάτο.

Έτσι λοιπόν, σε άρθρο της New York Times, ο  David Leonhardt υπογραμμίζει την παραλληλότητα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. «Το βασικό πρόβλημα είναι το ίδιο» λέει, «Και οι δυο χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερο κράτος από όσο μπορούν και ξοδεύουν». Αναφέρει μάλιστα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το αμερικανικό δημόσιο χρέος προβλέπεται να αγγίξει το 140% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Το χρέος της Ελλάδας σήμερα είναι 115%. «Οι πολίτες θέλουν κρατικές δημόσιες υπηρεσίες και παροχές, αλλά θέλουν και χαμηλή φορολόγηση… η αντιμετώπιση αυτού του παραδόξου, θα πρέπει να είναι το κεντρικό οικονομικό ζήτημα στα επόμενα χρόνια για την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Αμερική», λέει.

Άλλοι όμως διαφωνούν. Όπως ο συνάδελφός του στην ίδια εφημερίδα Paul Krugman, που ισχυρίζεται πως είναι άνευ νοήματος να συγκρίνεται το τωρινό χρέος της Ελλάδας με το αμερικανικό των επόμενων είκοσι χρόνων. «Βασικά, οι ΗΠΑ μπορούν να ελπίζουν σε οικονομική ανάκαμψη που θα μειώσει το έλλειμμα. Η Ελλάδα όμως που έχει μεγαλύτερο δομικό έλλειμμα και παράλληλα λειτουργεί μέσα στην ευρωζώνη χωρίς δυνατότητες ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, δεν μπορεί να ελπίζει». Και καταλήγει, «Η Αμερική χρειάζεται δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν μοιάζει καθόλου στην Ελλάδα».

New York Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/05/2010 01:29:37

  Οι αμερικάνοι κοιτάνε δεξιά αριστερά να βρούν λάθη στα υπάρχοντα μοντέλα διακυβέρνησης. Ξέρουν ότι το να ξοδεύεις περισσότερα από ότι βγάζεις είναι λάθος, ξέρουν ότι χρωστάνε πολλά, και βασικά, ξέρουν ότι αν δεν είχε προκύψει κρίση ελάχιστο καιρό πριν τις εκλογές, ο Μακέην που ήταν μπροστά με 5-6 μονάδες θα έβγαινε και δεν θα ήχαν τον συμπαθή μεν, Δημοκρατικό δε Ομπάμα. Οι Δημοκρατικοί είναι κάτι σαν τους νεοπασόκους. Πασόκοι που ψήλωσαν,αδυνάτισαν και θέλουν να σώσουν τον κόσμο με τα λεφτά του φορολογούμενου.

  Η Αμερική έχει μερικές διαφορές από εμάς. Είναι αυτάρκης σε φαγητό. Όταν ξεκολήσει έχει όσα τεραβάτ θέλει (μα τους αντιδραστήρες στα αεροπλανοφόρα να έβαζε να παράγουν ρεύμα θα γινόταν ... Γαλλία. Όσο και αν έχει χάσει παραγωγικές μονάδες σε εισαγωγές από Κίνα, α) έχει και άλλες πηγές και β0 αν χρειαστεί κινητοποιείται.

 2. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 13/05/2010 03:10:07

  Είναι σα να συγκρίνεις νταλίκα με προσωρινά αρρύθμιστο κινητήρα με ποδήλατο με σπασμένη αλυσίδα....

  Αυτή η παρατήρηση archaeopteryx που συσχετίζει την οικονομική κρίση με την εκλογή Ομπάμα πολύ σωστή και σπάνια μας το υπενθυμίζουν. Εμένα μου υπενθυμίζει τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το timing της κορύφωσης της κρίσης. Ίσως για αυτό ανταμείφθηκε ανάλογα όταν ο Ομπάμα ήρθε στην εξουσία. Θεωρία συνομωσίας; Χμ...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Professor Moriarty 13/05/2010 07:45:47

   Η αλήθεια είναι ότι ο ΓΑΠ παπαγαλίζει μερικές από τις ίδιες ιδεοληψίες του άλλου. Ο άλλος όμως έχει πραγματικά ανεξάρτητο νομοθετικό και δικαστικό, ρυθμιστικές αρχες με δόντια, κόσμο που δεν κανει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά βάρδα μην του πεις στην τσέπη ή τον κοροϊδέψεις κατάφορορα

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ archaeopteryx 13/05/2010 15:12:00

    archeoptreryx, συμφωνώ. Πάντως εγώ υπονόησα τον Tim Geithner, τον άνθρωπο που ως πρόεδρος της fed Νέας Υόρκης αποφάσισε να ρίξει την Lehman την συγκεκριμένη στιγμή και να κλιμακώσει την κρίση. Ήταν η αποφασιστική καμπή που γύρισε το πολιτικό παιχνίδι στις ΗΠΑ. Ο Geithner έγινε υπουργός οικονομικών. Παιχνίδια της λεγόμενης νέας τάξης; Πάντως το βιογραφικό του Tim είναι υπόδειγμα βιογραφικού "νεοταξικού" αξιωματούχου.

 3. Dimi avatar
  Dimi 13/05/2010 08:21:13

  Κυρίως, μην επιχειρήσεις να παίξεις παιγνίδια με την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ..

 4. Pankalos avatar
  Pankalos 13/05/2010 08:42:20

  Η Fed μπορεί να ρίξει στην αγορά όσο χαρτί γουστάρει (να'ναι καλά ο Μπεν) και να αποκαταστήσει τη ρευστότητα. Εμείς αμα στεγνώσουμε την αγορά από ευρώ (είτε επειδή κάποιοι τα βάλανε στα σεντούκια και στις Ελβετίες, είτε επειδή οι τράπεζες δε θα μπορούν να δανείζονται) θα αρχίσουμε να ψάλλουμε όλοι μαζί τη υπερμάχω στρατηγώ... Πολλαπλασιάστε την Ελλάδα επί 10 (τα υπόλοιπα γουρουνάκια δλδ) και καταλαβαίνετε γιατί πέταξε ο γάιδαρος το προηγούμενο ΣΚ και επινοήθηκε το euro bailout. Συνεχίζεται έτσι η παράνοια του νομισματικού συστήματος (τυπώνω χρήμα, το δανείζω με τόκο, για μου πληρώσουν τους τόκους όλοιξαναδανείζονται από εμένα, ξανατυπώνω χρήμα), και μάλιστα τώρα ΚΑΙ από την Ευρώπη σε technicolor & 3D.
  Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να πουλάμε και να αγοράζουμε με μέσο συναλλαγής κρασιά, κάρβουνα, αβγά, κοτούλες κλπ;

 5. otiprepei avatar
  otiprepei 13/05/2010 14:29:32

  Εντελώς εκ του πονηρού οι παρομοιώσεις.
  Αυτοί μπορεί να βλέπουν σε βάθος χρόνου που ή θα μας καταπιεί η Τουρκία, ή τα χρέη απο μόνα τους και κάνουν τους ανάλογους παραλληλισμούς με Κίνες, Ε.Ε και Ρωσίες ως οι κακοί τους μπαμπούλες,

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.