#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2012 22:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη διάχυση της κρίσης - απεσταλμένος τους σε Αθήνα-ΡώμηΟι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έστειλε ένα ακόμη αξιωματούχο της κυβέρνησής του για επαφές σε Αθήνα και Ρώμη.

Όπως αναφέρει η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", με ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον, ο Τσαρλς Κόλινς, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για διεθνείς χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, πραγματοποιεί επίσκεψη σε Ελλάδα και Ιταλία, από σήμερα έως και την Πέμπτη, με σκοπό να συζητήσει τις προσπάθειες για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών στέλνει σε Αθήνα και Ρώμη υψηλό αξιωματούχο του στο πλαίσιο της άσκησης πιέσεων προς την Ευρώπη για τον έλεγχο της επιδεινούμενης κρίσης χρέους, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση απειλεί με διάλυση την ευρωζώνη, όπως και την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ΗΠΑ έχουν κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσθυμία τους, τονίζεται χαρακτηριστικά, για τη βραδύτητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κρίση οι Ευρωπαίοι. Ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι ζητούν συνεχώς την ανάληψη αποτελεσματικών μέτρων μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών, συναντήσεων κατά τις συνόδους κορυφής και αλλεπάλληλων επισκέψεών τους στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας για τις προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο Τσαρλς Κόλινς προτίθεται να συζητήσει με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Μεταξύ των μέτρων που έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ενίσχυση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης και η επίσπευση της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ευρώπη διαθέτει τα μέσα για τον έλεγχο της κρίσης.

Ο πρώην υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής του "Ινστιτούτου Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία" στην Ουάσιγκτον, Φρεντ Μπέργκστεν, υποστηρίζει ότι το ταξίδι του Τσαρλς Κόλινς έχει διττό στόχο: τη συγκέντρωση πληροφοριών, από τη μία πλευρά, αλλά και την αποστολή μηνύματος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. "Προσπαθούν (οι Αμερικανοί αξιωματούχοι) να ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές, τόσο τις δανειζόμενες χώρες, όπως την Ελλάδα, αλλά και τις πιστώτριες, όπως τη Γερμανία, για πιο αποφασιστική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους ώστε να καθησυχασθούν οι αγορές και να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομία", δήλωσε ο κ. Μπέργκστεν, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα την "καταλυτική επίδραση" που έχει η επιρροή των ΗΠΑ στις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να μάθει ποιος ακριβώς είναι ο εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος και εάν πράγματι θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή της βοήθειας από την τρόικα.

Εξάλλου, σε άρθρο στην "Ουάσιγκτον Ποστ" γίνεται αναφορά στην επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, αλλά και στις εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς εντείνονται οι πιέσεις από τη Γερμανία, την ώρα που καταφθάνει η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, "το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εμφανίζεται σήμερα ως ζήτημα υπό διαπραγμάτευση".

Η αποστολή της τρόικας ξεκινά σήμερα τις συναντήσεις της με τους Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης ύψους 158 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, η Γερμανία ύψωσε τους τόνους το Σαββατοκύριακο έναντι της Ελλάδας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παρασχεθεί περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά το άρθρο.

Πολλοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προβλέπουν ωστόσο ότι θα παρέμβει σύντομα εκ νέου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κρίση χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι απλά οικονομικό, αλλά πολιτικό και ότι απαιτείται η δημιουργία μιας ουσιαστικής πολιτικής ένωσης, που θα διαθέτει μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Παρόμοιες απόψεις εκφράζονται και μέσα από δημοσίευμα της "Νιου Γιορκ Τάιμς" για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας την υποβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας και άλλων χωρών από την Moody's, αλλά και την αύξηση των πιθανοτήτων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επέκτασης της κρίσης χρέους.

Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι επιτακτικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τον μήνα Αύγουστου και ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας εάν δεν βρεθεί τρόπος κάλυψης των αναγκών. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες, όπως τονίζεται, επικεντρώνονται στο γεγονός ότι εάν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο περικοπών που θα προτείνει η Ελλάδα στην τρόικα, η Ευρώπη θα δώσει τα χρήματα για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας. Μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα σε χρεοκοπία και μετάδοση της κρίσης στις άλλες αδύναμες οικονομίες.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα, επαναφέροντας το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, κυρίως εάν θεωρηθεί ότι η Ευρώπη διαθέτει πλέον ένα ισχυρό τείχος προστασίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

http://www.e-typos.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 24/07/2012 22:51:12

  Άλλα ήθελα αρχικά να γράψω, αλλά βλέπωντας αυτό:
  "...απαιτείται η δημιουργία μιας ουσιαστικής πολιτικής ένωσης, που θα διαθέτει μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση."
  Έχω την απορία, η σημερινή μας κυβέρνηση πώς βλέπει αυτό το ενδεχόμενο; Και προς τους φίλους συνσχολιαστές: εσείς τι γνώμη έχετε για αυτό; Είμαι ο μόνος που το βλέπει αρνητικά; Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα Έλληνα και μετά Ευρωπαίο ή ό,τι άλλο... Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα και όχι η Ε.Ε. ...

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Κωνσταντίνος 25/07/2012 06:57:24

   Φίλε Κωνσταντίνε δεν είσαι ο μόνος ο οποίος το βλέπει αρνητικά, αν και οι λόγοι διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

   Οι δικοί μου λόγοι έχουν να κάνουν με το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει μέχρι στιγμής στην προοπτική μιας πληρέστερης πολιτικής ένωσης των Ευρωπαϊκών χωρών στα πρότυπα των ΗΠΑ π.χ., οι οποίες θεωρώ πως είναι το καλύτερο παράδειγμα.

   Οι πολιτείες που απαρτίζουν την ομοσπονδία είναι γεγονός πως παραχωρούν κυριαρχία προκειμένου να εισαχθούν σε αυτή και υπάγονται σε ομοσπονδιακό νόμο που υπερισχύει των τοπικών τους ΑΛΛΑ η παραχώρησή τους αυτή συνοδεύεται από κάποια πολιτικά προνόμια - δηλαδή οι πολίτες τους αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και τον ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ που πηγάζει από την ψήφο τους σε ολόκληρη την ομοσπονδία. Έτσι, οι κάτοικοι του Ντέλαγουεαρ αν και δεν μπορούν να ψηφίσουν νόμους που αντίκεινται στον ομοσπονδιακό, αν και δεν μπορούν να εμποδίσουν τον κάτοικο της Μινεσσότα να έρθει να μείνει μόνιμα στην πολιτεία τους, αν και δεν μπορούν να έχουν το δικό τους στρατό παρά μόνο να είναι μέρος του ομοσπονδιακού, εν τούτοις μπορούν να ψηφίσουν για το ποιός θα βγει Πρόεδρος ή αν θέλουν να βάλουν και αυτοί υποψηφιότητα και έχει την υποχρέωση το Κονγκρέσσο και η Γερουσία να δεχτούν τους αντιπροσώπους τους με ίσα δικαιώματα όπως οι αντιπρόσωποι των υπολοίπων πολιτειών.

   ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχει δείξει κάποιο τέτοιο δείγμα γραφής, αλλά κινείται προς την άλλη κατεύθυνση. Οι αποφάσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ΔΕΝ είναι εκλεγμένη από κανέναν συνεπώς δεν ελέγχεται δημοκρατικά. Ο μόνος θεσμός που αποτελείται από εκλεγμένους είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο όμως δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες! (ας με διορθώσει κάποιος, νομίζω πως μοναδική του ουσιαστική αρμοδιότητα είναι η επικύρωση του προϋπολογισμού της Επιτροπης). Εάν η δομή παραμείνει ως έχει θα βρεθούμε να είμαστε πολίτες χωρίς ουσιαστικά πολιτικά δικαιώματα, με λίγα λόγια θα αποφασίζουν για μας κάποιοι τους οποίους δε θα μπορούμε να ελέγξουμε δημοκρατικά! Φαντάσου απλά όταν είχε ενωθεί η Κρήτη με την υπόλοιπη χώρα να λέγαμε στους Κρητικούς πως δεν θα είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογή κυβέρνησης, ούτε να στείλουν τους εκπροσώπους τους σε κάποιο θεσμικό όργανο παρά μόνο σε κάποιο συμβουλευτικού και επικυρωτικού χαρακτήρα.

   Και κάτι τελευταίο. Ο Ομοσπονδιακός νόμος ναι μεν υπερισχύει του Πολιτειακού, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο Πρόεδρος και η Ομοσπονδία μπορεί να υπαγορεύσει σε μια Πολιτεία τι Πολιτειακούς νόμους να ψηφίσει, πόσο μάλλον μια Πολιτεία σε κάποια άλλη. Εάν νομίζει κάποιος Γερμανός ή βορειοευρωπαίος πως περαιτέρω πολιτική ένωση σημαίνει να μπορεί να μου υπαγορεύει τους νόμους που θα ψηφίζω στη χώρα ΜΟΥ - όπως κάνουν οι γκαουλάιτερ μας κεκαλυμμένα σήμερα - τότε να μου λείπει το βύσσινο.

   Συνοψίζοντας, ΟΧΙ σε ένωση με οποιουσδήποτε όρους, ΝΑΙ μόνο σε ένωση με δημοκρατικούς όρους.

 2. abc avatar
  abc 24/07/2012 23:32:14

  Για να είσαι πρώτα Ελληνας και μετά Ευρωπαίος πρέπει να έχεις πρώτα δραχμές και μετά Ευρώ που θα αγοράζεις βάσει συναλλαγματικής ισοτιμίας απο την τράπεζα όταν θα ταξιδεύεις "στην Ευρώπη" όπως κάναμε και εμείς πριν το 1981...

 3. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 25/07/2012 00:03:02

  Φίλε abc, το "πού πάει το πράγμα" το ξέρω, βγάζει μάτι. Αλλά θα με ενδιέφερε να δω και την γνώμη άλλων ατόμων για αυτό το ενδεχόμενο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κωνσταντίνος 25/07/2012 00:52:39

   Τοτε εισαι εκτος Νεας Δημοκρατιας ειτε το ξερεις ειτε οχι.
   Στρατηγικος στοχος της ΝΔ ειναι η Ευρωπαικη Ομοσπονδια με την Ελλαδα μεσα της.Το 2009 στις εσωκομματικες εκλογες και οιτρεις υποψηφιοι ταχθηκαν υπερ της Ευρωπαικης Ομοσπονδιας.
   Αλλο πραγμα αν το οικοδομημα διαλυσει λογω επιλογων αλλων χωρων.

 4. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 25/07/2012 00:05:05

  Το γνωρίζω φίλε Ανδρέα, δυστυχώς. Δεν μπορώ παρά να ελπίζω πως ο Πρωθυπουργός θα αποδειχθεί ένας από τις ελάχιστες εξαιρέσεις

 5. elli avatar
  elli 25/07/2012 13:05:25

  Τον τελευταίο καιρό διαβάζω συνεχώς δημοσιεύματα που γράφουν το πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ για την κρίση στην Ευρώπη, και πόσο πρόσπαθούν οι ΗΠΑ να παρθούν μέτρα για να μην επεκταθεί η κρίση.
  Πραγματικά, υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει αυτό το πράγμα?!!!
  Δηλαδή ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αφήσουν να υπάρχει νόμισμα πιο ισχυρό από το δολλάριο, και ότι θα αφήσουν κάποια χώρα ή ένωση χωρών να γίνει υπερδύναμη και να την εκτοπίσει από τον έλεγχο των γεωπολιτικών ή οικονομικών εξελίξεων!
  Δηλαδή διέλυσε τη Σοβιετική Ένωση που ήταν το αντίπαλο δέος για ν'αφήσει τώρα την Ευρωπαική Ένωση να της πάρει τον έλεγχο? Τότε γιατί οι οίκοι αξιολόγησης που είναι ως επί το πλείστον αμερικανικών συμφερόντων επιτίθονται όλο και με μεγαλύτερη σφοδρότητα μόλις πάρει κάποια μέτρα η Ευρώπη για τη διόρθωση της κρίσης?
  Πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να πιστέψει ότι οι ΗΠΑ θέλουν ισχυρή Ευρωπαική Ένωση! Αυτός είναι ένας πόλεμος δολλαρίου - Ευρώ !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.