#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2011 14:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Αμερικανοί αποχωρούν από το Ιράκ, αλλά παραμένουν στην περιοχή

 

[caption id="attachment_138802" align="alignnone" width="600" caption="υποστολή της αστερόεσσας"][/caption]

Με την τελετή υποστολής της αμερικανικής σημαίας στη Βαγδάτη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα τερμάτισε και επισήμως τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. «Ούτε λέξεις, ούτε καμία τελετή μπορούν να αποδώσουν πλήρως φόρο τιμής στις θυσίες που μας έφεραν σε αυτή τη μέρα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σύμφωνα με το NBC News.

Ετσι, μετά από σχεδόν εννέα χρόνια, 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και 32.000 τραυματίες και δαπάνες άνω των 800 δισ. δολ., οι ΗΠΑ τερματίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ, έναν πόλεμο που σύμφωνα με τον Λίον Πανέτα άξιζε το τίμημα σε αίμα και χρήμα, καθώς όπως είπε, έβαλε το Ιράκ στο δρόμο της δημοκρατίας.

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν λοιπόν από το Ιράκ. Κάποιοι όμως συγκρίνουν την αποχώρηση αυτή με την ήττα στο Βιετνάμ.

Όπως λένε, οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ ανάγκασαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, και  αυτό αποτελεί μια νίκη του ιρακινού εθνικισμού.

Μετά από δυο πολέμους, ένα σκληρό εμπάργκο, και οκτώ χρόνια κατοχής που προκάλεσαν τον θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους, σπέρνοντας παντού την καταστροφή, το Ιράκ βγαίνει πιο ενισχυμένο και πιο ανεξάρτητο, αφού μπόρεσε και επέβαλλε τη θέλησή του στην μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη.

Στη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής, η CIA και το  State Department προσπάθησαν απεγνωσμένα για μια πολιτική λύση στο Ιράκ, που θα βασίζονταν στην ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Αυτό τουλάχιστον πέτυχε να αποσπάσει από την αμερικανική Γερουσία το 2007 ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το Ιράκ θα έπρεπε να αποκεντρωθεί, και να χωριστεί σε τρεις ημιαυτόνομες περιοχές: την κουρδική, την σουνιτική, και την σιιτική, με μια περιορισμένων εξουσιών κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Η αποκέντρωση αυτή ουσιαστικά σημαίνει το τέλος του ενιαίου ιρακινού κράτους, και ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στον ενεργειακό τομέα, με τις διάφορες τοπικές αρχές να προχωρούν σε απευθείας συμφωνίες με τις πολυεθνικές εταιρίες, η πλειονότητα των οποίων ελέγχεται από την Αμερική.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες που αποχωρούν από το Ιράκ δεν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αλλά επανατοποθετούνται σε άλλα γειτονικά κράτη του Περσικού Κόλπου, όπου οι ΗΠΑ ήδη διατηρούν 40.000 στρατό (23.000 μόνο στο Κουβέιτ), μαζί με ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Παράλληλα, υπάρχει και ένας ολόκληρος «μυστικός»στρατός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σύμφωνα με την Hillary Clinton, «η δυναμική παρουσία μας στην περιοχή αποδεικνύει ότι η δέσμευσή μας προς το Ιράκ συνεχίζεται αμείωτη».
Η Αμερική έχει σκοπό την στρατιωτική ενδυνάμωση των μοναρχικών καθεστώτων της περιοχής, δημιουργώντας ένα είδος ΝΑΤΟ του Περσικού Κόλπου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην Αφρική. Ας θυμηθούμε την ενεργή συμμετοχή του Κατάρ και των ΗΑΕ στον πόλεμο της Λιβύης.

Όπως λένε στην Ουάσιγκτον, αυτό είναι το νέο είδος πολέμου που θα βλέπουμε στο μέλλον. Η επιχείρηση στη Λιβύη απέδειξε πως χωρίς αποστολή στρατευμάτων, και χωρίς σημαντικές απώλειες, οι ηγέτες κάποιων μεσαίας δύναμης κρατών μπορούν να απομακρυνθούν από την εξουσία εξ αποστάσεως, με την χρήση αεροπορικών και ναυτικών μέσων, και με το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων να πέφτει στους ώμους κάποιων φίλα προσκείμενων στις ΗΠΑ συμμαχικών χωρών.
Κάποιοι μεταξύ των νέων ηγετών της Λιβύης πρότειναν στο ΝΑΤΟ την δημιουργία μιας μόνιμης στρατιωτικής βάσης στη χώρα. Η πρόταση αυτή ξεκίνησε από την  ίδια την Ουάσιγκτον, και αφορά στην παρουσία 15-20.000 στρατιωτών, οι 12.000 εκ των οποίων θα προέρχονται από την Ευρώπη, μαζί με την παρουσία αεροπορικών και ναυτικών μονάδων, απαραίτητων για την διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας της Λιβύης, αλλά και προκειμένου να είναι διαθέσιμες για άλλους πολέμους π.χ. εναντίον του Ιράν ή της Συρίας.

Geopolitical Monitor
http://www.geopoliticalmonitor.com/opinion-americas-military-repositioning-4556/

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Theoprovlitos avatar
    Theoprovlitos 15/12/2011 14:20:51

    Την κανουν με ελαφρα πηδηματακια πριν αρχισει ο διαμελισμος Ιρακ και Τουρκιας για να αναδειχθει το Κουρδισταν και για να μην παριστανουν το φιλέ στο ματς Ισραηλ-Ιραν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.