#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/04/2013 09:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΟΣΑ: Έκθεση κόλαφος για την οικονομία της ΣλοβενίαςΟλοένα και πιο κοντά σε ένα κυπριακού στυλ αδιέξοδο βρίσκεται η Σλοβενία, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. Με το τραπεζικό σύστημα να βουλιάζει υπό το βάρος των «ανοιγμάτων» και την οικονομία να πέφτει σε βαθιά ύφεση παρά τα πρόσφατα προγράμματα προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις, η έκθεση συνιστά νέο κύμα περικοπών στο δημόσιο, στο κοινωνικό κράτος, στους μισθούς στις συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση και την μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση: «Η γενναιοδωρία των κοινωνικών πόρων μειώθηκε. Οι επιδοτήσεις για τα σχολεία και τη σίτιση μαθητών και φοιτητών περιορίστηκαν, οι γονείς υποχρεούνται να καλύπτουν το 30% του κόστους φροντίδας για το δεύτερο παιδί, το γονικό επίδομα για τη φροντίδα των παιδιών και τα νοσήλια περικόπηκαν, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του επιδόματος τέκνου πάγωσε και περιορίστηκαν τα όρια εισοδήματος για όσους δικαιούνται επιδόματα πρόνοιας για τα παιδιά». Ωστόσο, οι περικοπές των ονομαστικών μισθών του δημόσιου τομέα ήταν 5%, λίγο λιγότερο από ό, τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Τα μέτρα στο σκέλος των εσόδων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα νέο φόρο επί των ακινήτων, ένα νέο υψηλότερο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και αύξηση των φόρων για τα οχήματα. Περαιτέρω περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας έχουν  ήδη προβλεφθεί  για τα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Η ανεργία ξεπερνά το 10%, ενώ το 2008 ήταν 4,5%.

O ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η Σλοβενία έχει πληγεί ταυτόχρονα από τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης ενώ προσθέτει πως οι προσπάθεια αναμόρφωσης του τραπεζικού κλάδου και μείωσης του χρέους έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη. «Η μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους επιβαρύνει σημαντικά την ανάπτυξη εν μέσω των σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, της αυξανόμενης ανεργίας και των στάσιμων εξαγωγών», επισημαίνει η έκθεση. Η Σλοβενία πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πιέσεις αλλά είναι βιώσιμες, ενώ οι κάτοχοι χρέους χαμηλής εξασφάλισης πρέπει να απορροφήσουν τις απώλειες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται άμεσα «διάσωση», ενώ  η νέα πρωθυπουργός, Αλένκα Μπράτουσεκ, δήλωσε αμέσως μετά από συνάντηση με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι «θα λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας».

ft

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 10/04/2013 20:43:06

  Και να σκεφτεί κανείς ότι επί Γιουγκοσλαβίας οι Σλοβένοι ζούσαν σαν τους πασάδες στα Γιάννινα...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/04/2013 12:42:10

  Μην παραβλέπουμε ότι η Σλοβενία έχει χρέος 50 % του ΑΕΠ (μαζί με τις Σκανδιναβικές Φινλανδία και Εσθονία, είναι πιά οι μόνες χώρες του Ευρώ που καλύπτουν το κριτηριο 60 % του Μάαστριχτ). Και έλλειμμα για το 2012 μόνον γύρω στο 5 %.
  Δημοσιοικονομικώς άριστη. Με καλό εμπορικό ισοζύγιο, πρόκειται για εξαγωγική χώρα.
  Αλλά με προβληματικές και κρατικοποιημένες τις σημαντικές τράπεζες - παρόλο που ο τραπεζικός της τομέας δεν είναι διογκωμένος όπως του Λουξεμβούργου, Μάλτας, Κύπρου, ΗΒ.
  Η όμορφη Σλοβενία είναι η "Ιρλανδία των Άλπεων". Θα ακολουθήσει άραγε την ίδια μνημονιακή μοίρα με το "Πράσινο Νησί" της μουσικής και της ωραίας μπύρας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.