Ξανά στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Αργεντινή
17/06/2014 19:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξανά στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Αργεντινή

Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε έφεση κατά της απόφασης υπέρ των δανειστών που αγόρασαν χρέος αξίας 1,3 δις δολαρίων.

Οι φόβοι για μια νέα κρίση χρέους στην Αργεντινή εντάθηκαν για μια ακόμα φορά, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που άφησε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής να αντιμετωπίσει την επιλογή της καταβολής των αποκαλούμενων «ληστρικών αμοιβαίων κεφαλαίων» στο σύνολό τους ή τον κίνδυνο μιας νέας αθέτησης του χρέους.

Οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν κατά 6% κατά την έναρξη των συναλλαγών στο Μπουένος Άιρες τη Δευτέρα και η τιμή των αργεντίνικων ομολόγων μειώθηκε, όταν το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει μια έφεση κατά απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου που τάχθηκε υπέρ των πιστωτών, οι οποίοι αγόρασαν χρέος αξίας 1,3 δις δολαρίων σε χαμηλές τιμές μετά την οικονομική κρίση που σημειώθηκε πριν από περίπου μια δεκαετία. Η απόφαση είναι το αποκορύφωμα μιας δεκαετούς νομικής μάχης, στην οποία η Αργεντινή προσπάθησε να αποφύγει την πληρωμή των πιστωτών, οι οποίοι αρνήθηκαν να δεχθούν τους όρους της αναδιάρθρωσης του χρέους που ακολούθησαν την άγρια οικονομική κρίση της χώρας του 2001-2.

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει το χρέος της χώρας πιο διαχειρίσιμο, η τότε κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες προσέφερε στους ομολογιούχους μια συμφωνία, κατά την οποία θα έπαιρναν τακτικές πληρωμές τόκων, εφόσον δεχόταν μείωση πάνω από 70% της αξίας της επένδυσής τους. Περισσότερο από το 92% των πιστωτών συμφώνησε με την προσφορά - σε πολλές περιπτώσεις απρόθυμα - αλλά μια σειρά από hedge funds, με αιχμή του δόρατος την εταιρεία NML του Paul Singer , αρνήθηκαν.
Η Αργεντινή υποστήριξε ότι τα funds αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους με μεγάλη έκπτωση μετά την χρεοκοπία και προσπάθησαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες της χώρας για αναδιάρθρωση σε δύο χωριστές συμφωνίες ανταλλαγής χρέους το 2005 και το 2010. Η χώρα, η οποία αναπτύχθηκε ραγδαία μετά την υποτίμηση του πέσο και αθέτησε περίπου 100 δις δολάρια του χρέους το 2002, αλλά έκτοτε έχει υποφέρει από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, είναι τώρα υπό πίεση για να συμφωνήσει με τα hedge funds πριν από την επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή για την αναδιάρθρωση του χρέους στο τέλος του μήνα. Αν αρνηθεί ή αποτύχει να το κάνει, τεχνικά θα χρεοκοπήσει.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ σκοπεύει να κάνει ένα τηλεοπτικό διάγγελμα για την απόφαση, αλλά μέχρι τώρα υιοθέτησε μια σκληροπυρηνική προσέγγιση στη νομική μάχη, προειδοποιώντας ότι δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τόσο τις απαιτήσεις των hedge funds όσο και τις τακτικές πληρωμές τόκων. Η απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο αναφέρει ότι αν αναγκαστεί να πληρώσει: «Η Αργεντινή θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αντικειμενικά, σοβαρό και επικείμενο κίνδυνο χρεοκοπίας». Οι ομολογιούχοι αντέκρουσαν αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας στη δική τους κατάθεση στο δικαστήριο ότι υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε κατώτερα δικαστήρια, ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να πληρώσει.
Ωστόσο, η προοπτική ότι το Μπουένος Άιρες θα μπορούσε να αψηφήσει το Ανώτατο Δικαστήριο ταρακούνησε τις αγορές ομολόγων και έστειλε το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης της Αργεντινής στα ύψη. Τα «προκαταβολικά κόστη» της πενταετούς σύμβασης αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου αυξήθηκαν από 36% έως 46% - που σημαίνει ότι θα κοστίσει σχεδόν το ήμισυ της ονομαστικής αξίας του ομολόγου για να το ασφαλίσει κάθε χρόνο.

Σε ένα δεύτερο πλήγμα για την Κίρχνερ, το ανώτατο δικαστήριο διέταξε επίσης ότι οι εμπορικές τράπεζες υποχρεώνονται να παρέχουν τα στοιχεία του ενεργητικού που κατέχονται από την Αργεντινή σε όλο τον κόσμο. Η Αργεντινή έχει αμφισβητήσει μια απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου από τον Αύγουστο του 2013, η οποία επικύρωσε μια απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Ο δικαστής Thomas Griesa διέταξε την Αργεντινή να πληρώσει τα 1.33 δις δολάρια σε έναν δεσμευμένο λογαριασμό, ελεγχόμενο από το δικαστήριο.

http://www.theguardian.com/world/2014/jun/16/argentina-debt-crisis-fears-us-supreme-court-ruling

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 18/06/2014 13:30:11

  Απλά η πραγματικότητα δείχνει αυτό που οι καφενοδίδακτοι και καταληψιομαθείς της ελληνικής αριστεράς και οι μιμητές τους της ψεκασμένης δεξιάς δεν μπορούν να κατανοήσουν: Μονομερείς ενέργειες για το χρέος, είναι καταδικασμένες και καταδικαστικές για τη χώρα.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ βαγγέλας 18/06/2014 14:03:30

   Άλλο δείχνει: είναι ότι η έκδοση ομολόγων υπαγομένων σε ξένο δίκαιο σε κάνει δέσμιο του δανειστή σου.

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ ΚΜ 18/06/2014 19:05:01

    Κανείς πλέον δεν αγοράζει ομόλογα "επικίνδυνων χωρών" που να μην είναι σε ξένο δίκαιο. Κορόιδα είναι; Από την άλλη, αν δεν έχεις χρήμα, και τέτοια θα βγάλεις...

   • Κυνας avatar
    Κυνας @ ΚΜ 18/06/2014 19:07:43

    Και η Ελλαδα κυριε ; Σε ποιο δικαιο υποβαλετε η Ελλαδα ;

   • Marcelos avatar
    Marcelos @ ΚΜ 18/06/2014 19:13:55

    ΚΜ, δέσμιο του δανειστή σου σε κάνουν κατά κύριο λόγο τα δάνεια που του ζητάς...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Marcelos 18/06/2014 19:19:36

     Σίγουρα. Αλλά όταν είναι σε δικό σου δίκιο τον κουρεύεις ευκολότερα, άμα (φευ!) φτάσεις σε τέτοιο σημείο. Ενώ με το PSI, κουρέψαμε τον εαυτό μας για να μην κουρευτούν οι Ούνοι και μετατρέψαμε το χρέος μας σε ξένο δίκιο.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 18/06/2014 19:21:51

      Ορθή επανάληψη: «δίκαιο». (Και μάλιστα το έκανα λάθος δυο φορές!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.